גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשלום במזומן ורווחיות מוגבלת: עסקת המיליארדים של דודי עזרא בשוק העופות

בקבוצת המזון נטו של דודי עזרא ודוד מצסה פועלים לאשר עסקת בעלי עניין לרכישת עופות ביותר ממיליארד שקל לשנה מידי משחטת טל הל ● פרטי ההתקשרות מלמדים על היותה של ישראל מעצמה עולמית בצריכת בשר עוף ושופכים אור על מבנה השוק ועל תנאי התשלום הנהוגים בו

דודי עזרא / צילום: אביב חופי
דודי עזרא / צילום: אביב חופי

כחלק מהסכסוך המתמשך בין קונצרן המזון נטו אחזקות, שבשליטת דודי עזרא ודוד מצסה, לבין שני בעלי מניות מיעוט בחברה־הבת נטו מלינדה, נחשפו לאחרונה נתונים חדשים אודות שוק הבשר הגדול והפופולרי בישראל - העופות. הללו התפרסמו במסגרת זימון לאסיפת בעלי מניות של נטו מלינדה, שנועדה לאשר את הארכת הסכם שיווק העופות שלה מול משחטת טל הל יסכה, השייכת לאחיו של דוד מצסה, גבריאל. 

כ-11 מיליון שקל בשנה לאייזק דבח ובתו בדלתא, ומי שיאן השכר בתל אביב עד כה?
המותג שהפך למכרה הזהב של רמי שביט 

מדובר בהתקשרות שתחילתה בשלהי שנת 2019, אז חתמו שתי החברות על הסכם שיווק והפצת עופות בכשרות רגילה, ללא בלעדיות, בהיקף שנתי צפוי של עד 800 מיליון שקל, וזאת בתמורה לעמלת שיווק קבועה עבור כל ק"ג עוף (שיטה מקובלת למיקור חוץ, לפי נטו מלינדה). החל מאותו מועד טל הל החלה לצמצם את השיווק וההפצה העצמאית, כאשר באוקטובר 2021 היא סגרה את המערך שלה לחלוטין, ומאז תוצרתה מופצת ומשווקת על־ידי נטו מלינדה. 

כשנתיים לאחר חתימת עסקת העופות מכר יו"ר נטו, דודי עזרא, כמחצית ממניותיו בחברה לידי דוד מצסה (המחזיק כעת בכ־23% ממניות נטו) תמורת 273 מיליון שקל - במחיר כפול משווי השוק שלהן דאז. בעקבות אותה עסקה הגיש פעיל שוק ההון יהודה שנהב בקשה לתביעת נגזרת, ובמקביל פתחה גם מור גמל ופנסיה (המחזיקה ב־5.4% ממניות נטו מלינדה) בהליך משפטי דומה.

בין היתר נטען כי פעילותה של נטו מלינדה מול ספקית העופות של משפחת מצסה הורחבה במאות מיליוני שקלים, תוך מתן הנחות מפליגות שפגעו ברווחי החברה (נטו), וכי תנאי סחר הללו נועדו "לפצות" את משפחת מצסה על רכישת המניות מידי דודי עזרא בפרמיה על מחיר השוק.

קבוצת נטו אחזקות, השולטת בנטו מלינדה, הונפקה בבורסה לפני כ־40 שנה תחת השם "מאיר עזרא" ועוסקת בייצור, ביבוא ובשיווק והפצה של מוצרי מזון. בין מותגיה נמנים: טיבון ויל, ויליגר, דלידג, שלושת האופים, מג'יק וריץ'; ולצד מוצרי בשר, דגים, גבינות ומאפים, היא מספקת גם מוצרי צריכה ביתיים (נון־פוד). מחזור המכירות של הקבוצה ב־2023 עמד על כ־4.4 מיליארד שקל.

עסקת שיווק העופות, טוענת נטו מלינדה, תרמה בשנים האחרונות "תרומה משמעותית למחזור מכירות החברה, פעילותה ורווחיותה". כך, בשנת 2023 תרמה עסקת שיווק העופות למחזור המכירות כמעט מיליארד שקל - כ־21% מתוך סך המכירות של החברה. תרומתה לרווח התפעולי עמדה על 14 מיליון שקל, כ־13% מכלל הרווח התפעולי של הקבוצה.

נתון מעניין שנחשף בזימון לאסיפה הוא שנטו מלינדה משלמת לטל הל על העופות שהיא רוכשת מידיה במזומן, באופן שחוסך לטל הל עלויות מימון יקרות, שהאמירו בשנים האחרונות בשל עליית הריבית בשווקים. כך, בכל פעם שטל הל מספקת לנטו מלינדה עופות להפצה ולשיווק, היא מקבלת את התשלום באותו רגע, ולא לפי תנאי התשלום המקובלים בענף העופות - של 60 ימי אשראי. 

"עסקה רווחית והוגנת"

הסכם העופות מגיע לאישור האסיפה הכללית של נטו מלינדה לאחר דיונים שקיימה החברה עם סגל רשות ניירות ערך, שקבעה כי לעדי עזרא (בנו של דודי עזרא, אליו הועברו מניות המשפחה) ולדוד מצסה, בעלי המניות הגדולים בנטו אחזקות, יש עניין אישי הדדי בהתקשרות, ולכן לא די באישור הדירקטוריון להתקשרות.

ההסכם המעודכן קובע כי העמלה שתקבל נטו מלינדה מטל הל יסכה תעלה בשיעור של 17% (עלייה ריאלית של 2% מעל לעליית המדד, מאז ההתקשרות הראשונה בין הצדדים), כך שתעמוד על 1.17 שקלים לק"ג עוף, בתוספת מע"מ. כן היא תהיה צמודה מעתה לעלייה במדד המחירים לצרכן. תוקפו של ההסכם החדש הוא לשלוש שנים, כשהיקף העסקה, שלא הוגבל בעבר, יעמוד על עד 1.2 מיליארד שקל בשנה.

בהתאם לכמויות ששווקו במחצית הראשונה של שנת 2024, טוענת נטו מלינדה, עמלת השיווק המעודכנת תביא לתוספת רווח לפני מס של כ־8 מיליון שקל במונחים שנתיים (תוספת להכנסות ללא תוספת להוצאות). 

לצורך תמיכה בהסכם, הזמינה נטו מלינדה עבודה כלכלית מחברת הייעוץ פרומתאוס, שקבעה כי "בהתאם לתחשיב, לשיטתנו ההתקשרות רווחית, ולפי ניסיוננו עומדת במתחם הסבירות (וזאת עוד טרם שיפור עמלת השיווק מ־1.13 שקל לק"ג ל־1.17 שקל)".

בעקבות בקשה נוספת של מספר גופים מוסדיים, לקבל חוות־דעת הוגנות של אחד ממשרדי רואי החשבון המובילים, פנתה נטו מלינדה לקבלת חוות־דעת שכזו מפירמת PwC, שבסיכומה נקבע כי "מנקודת מבט פיננסית, העסקה של החברה עם טל הל מניבה לחברה רווחים משמעותיים ומהווה עסקה הוגנת עבור כלל בעלי המניות בחברה".

"רווחיות של 'קומודיטי'"

מפירוט התנהלות השוק נשוא ההתקשרות עולה כי ישראל היא מעצמה עולמית בכל הקשור לצריכת עוף לנפש, העומדת על 49 ק"ג לשנה. זהו נתון גבוה בפער ניכר לעומת ארה"ב, שם עומדת הצריכה השנתית הממוצעת על 35.7 ק"ג, ומעל פרו שבדרום אמריקה (33 ק"ג) ואוסטרליה (30.3 ק"ג לנפש). הכמות הנצרכת בארץ אף גבוהה ביותר מכפליים מהממוצע במדינות ה־OECD - שעומד על 21.9 ק"ג בלבד.

ניתן להסביר את ההיקפים הדרמטיים של צריכת העופות בארץ במחיר הנמוך יחסית וכן בכשרות, שכן במדינות אחרות יש צריכה משמעותית של בשר חזיר שבישראל כמעט אינו נצרך. 

ככלל, מדובר בשוק מקומי ענק. נטו מלינדה מציינת כי תפוקת התרנגולים לפיטום בארץ עלתה מ־450 אלף טונות בשנת 2010 ל־578 אלף טונות בשנת 2020 - עלייה של כ־29%. ערך התפוקה, כלומר העלות הכספית של בשר העוף, עלה ביותר מ־40% ל־3.8 מיליארד שקל באותן שנים.

נטו מלינדה מציינת כי השוק מורכב ממספר רב של משחטות קטנות הפועלות בהיקפים זניחים עם יכולת ייצור מוגבלת, לצד חמישה גופים מובילים, המכונים "אינטגרציות עופות גדולות" - שהן מילועוף, עוף טוב, קבוצת א.ת, טל הל ועוף עוז. כל אחת מהחמש, מסבירה נטו מלינדה, היא כבר בעלת מערך שיווק והפצה עצמאי מלבד טל הל (שקשורה איתה בהסכם ההפצה).

לפי נטו מלינדה, מכירת עופות היא "מוצר קומודיטי עם רווחיות נמוכה", מאחר שמדובר במוצר צריכה בסיסי שאינו נבדל מהותית בין ספקים/יצרנים שונים, ולכן התחרות בשוק מבוססת בעיקר על מחיר. הרווח התפעולי של טל הל במחצית הראשונה של 2024 עמד על 2.2% מההכנסות.

לא טסים, אוכלים עוף

בצד המאבקים המשפטיים, בעלי המניות בנטו מלינדה מחייכים בשנה החולפת: הזינוק במחירי המזון, לצד הישארות הציבור בארץ בקיץ (בשל הפסקת הטיסות מישראל על־ידי חברות תעופה זרות), סייעו לענף וגם למחירי המניות. כך זינקה מניית נטו מלינדה  ב־92% בשנה החולפת לשווי של 1.9 מיליארד שקל. עם זאת, בסיכום שלוש השנים האחרונות, המניה עדיין איבדה כשליש מערכה.

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"