גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בית הדין הרבני רשאי "להלשין" לרשות האוכלוסין על ספקות ביהדות?

מכון עיתים טען כי במקרים שבהם בית הדין הרבני האזורי מבצע בירור יהדות וקובע כי אדם אינו יהודי עפ"י ההלכה, יש לקבוע כי נאסר עליו להעביר את תוצאות פסק הדין למרשם האוכלוסין, כדי שימחוק את רישומו של האדם כיהודי גם שם ● האם בית הדין הרבני הגדול קיבל את הטענה?

בית הדין הרבני הגדול בירושלים / צילום: יוסי זמיר
בית הדין הרבני הגדול בירושלים / צילום: יוסי זמיר

הכותבת היא עורכת דין, שותפה במשרד פירון, מנהלת תחום דיני משפחה

לשאלת מיהו יהודי יש תשובות שונות: מבחינת הרבנות יוכר כיהודי רק אדם שעבר גיור אורתודוקסי, אולם מבחינת מרשם האוכלוסין של המדינה, בהתאם לחוק השבות גם גיור רפורמי תופס.

הרשה לאמו החורגת להישאר בדירה - וקיבל השתלטות של כל המשפחה
תקדים: האם ניתן לעשות שימוש בזרע של נפטר קטין?

גבר או אישה שהמירו את דתם ליהדות עלולים להיתקל בשוני בין שתי הגישות בכמה תחנות בחייהם בישראל: כשהם מבקשים להינשא כיהודים בבית הדין הרבני; כשהם מתגרשים, כשנתבעת כתובה במסגרת הגירושים; וכאשר נפסקים מזונות אישה וילדים, שאף הם נשלטים על-ידי הדין העברי.

אדם יכול לפנות ביוזמתו לבית הדין הרבני ולבקש לבצע הליך שנקרא "בירור יהדות", כאשר הוא מעוניין להיות מוכר כיהודי, לא רק לצורכי רישומו במרשם האוכלוסין, אלא גם לצורכי הנישואים או הגירושים. במסגרת בירור זה עליו לספק לבית הדין הרבני את כל המסמכים והפרטים שמצויים בידיו בנוגע לבני משפחתו המורחבת. בית הדין הרבני יבקש חוות-דעת מומחה מ"בודק יהדות" ויקבל החלטה בדבר הכרזת הפונה כיהודי על-פי ההלכה.

בשנת 2021 פנה מכון עיתים לבג"ץ בטענה - שהתבררה כנכונה - כי בתי הדין הרבניים עושים ביוזמתם שימוש במידע שמועבר אליהם על-ידי האדם שפנה אליהם לבירור יהדות, לגבי זהות קרוביו, בכדי לסמן את אותם קרובים כמי שכעת יש ספק גם בדבר יהדותם, מבלי שהם ידעו על כך ומבלי לקבל רשות האדם או קרוביו.

בעקבות העתירה בתי הדין הרבניים הסכימו שמעתה לא ניתן יהיה לכפות על אדם לעבור הליך בירור יהדות בניגוד לרצונו, או להוסיף את שמו לאותן "רשימות שחורות" של ספק-יהודים, מבלי שהוא פנה ביוזמתו לבירור היהדות.

סוגיה חדשה

לאחרונה העלה מכון עיתים סוגיה חדשה בנושא הליך בירור היהדות, והוא פנה קודם לבית הדין הרבני הגדול, ככל הנראה כדי שלא יידחה על-ידי בג"ץ, בטענה כי לא מיצה את ההליכים המקדמיים.

למרות הסתייגויותיו החמורות מאופן התנהלותו של מכון עיתים בהליך, בית הדין הרבני הגדול הסכים לדון בסוגיה ברמה העקרונית, תוך חיוב מכון עיתים בהוצאות משפט בסך של 30 אלף שקל כדי להביע את מחאתו.

הטענה של מכון עיתים הייתה שבמקרים שבהם בית הדין הרבני האזורי מבצע בירור יהדות וקובע כי האדם אינו יהודי על-פי ההלכה, יש לקבוע כי נאסר עליו להעביר את תוצאות פסק הדין למרשם האוכלוסין, כדי שימחוק את רישומו של האדם כיהודי גם שם.

מכון עיתים הדגיש את ההבדלים בין ההכרה כיהודי לצורכי החלת ההלכה היהודית כיהודי שעבר גיור אורתודוקסי בלבד - לבין ההכרה של מרשם האוכלוסין בכל סוגי הגיור, וטען כי בית הדין הרבני נעדר סמכות חוקית להתערב במרשם המדינה.

בית הדין הרבני הגדול דחה את טענות מכון עיתים, וקבע כי לבית הדין הרבני בהחלט נתונה הסמכות להעביר את פסק דינו לרשות האוכלוסין, עם זאת, עליו לסנן את המקרים שבהם יש מקום להעביר גם את חוות-דעת המומחה. בית הדין הרבני אינו רשאי להורות לרשות האוכלוסין לשנות את רישום דתו של אותו אדם, אולם הוא בהחלט רשאי למשוך את תשומת-ליבה של הרשות לכך שנערך הליך בירור יהדות ותוצאותיו, ולהותיר לשיקולה אם יש לכך השלכה על מרשם האוכלוסין.

בית הדין הרבני הגדול ציין כי סביר שרשות האוכלוסין תעשה שימוש בפסק דין כזה ותשנה את המרשם, בעיקר במקרים שבהם עולה חשש כי הרישום הקיים כיהודי הושג באמצעות זיוף מסמכים או באמצעות תרמית אחרת, ולא בעקבות גיור רפורמי לגיטימי. במקרים כאלה, לעמדת בית הדין הרבני הגדול, יש אפילו מקום שבית הדין הרבני האזורי יפנה לא רק לרשות האוכלוסין אלא גם לרשויות אכיפת החוק.

עוד כתבות

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"