גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד ה־BMI לא מספיק: רופאים קוראים להגדיר מחדש מהי השמנה

מאמר שפרסמה קבוצה של 58 מומחים קורא תגר על התפיסה שלפיה כל BMI גבוה מעיד על השמנה ומציע הגדרות מדויקות יותר ● על רקע טרפת התרופות נגד השמנה שזורמות לשוק, השאלות שהם מעלים עשויות לקבוע מי יקבל מימון עבורן

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

עשורים רבים נדרשו לעולם הרפואה כדי להתחיל להתייחס להשמנה כאל מחלה, ולא כאל עניין אסתטי או עדות לאופי. זה קרה באופן דומה לשינוי שחל ביחס להתמכרות, שכיום נתפסת כתופעה המשלבת רכיבים פיזיולוגיים, מוחיים, נפשיים וחברתיים. אולם כעת, קבוצה של חוקרים טוענת שאולי הלכנו קצת רחוק מדי כשהגדרנו כל מקרה של השמנה "מחלה", וקוראת להגדרה מורכבת יותר.

המרוץ ליעד של 2,000 רופאים בשנה: מה מציעים בתי הספר החדשים 
משכורת על הכוונת: הבנקים שמציעים 1,500 שקל במתנה והלוואה ללא ריבית 

הקריאה הזאת מגיעה דווקא בתקופה שבה זורם לשוק מבחר של תרופות נגד השמנה, ולאופן שבו מגדירים השמנה יכולות להיות השלכות כלכליות עצומות - על מטופלים, על חברות התרופות, על ביטוחי הבריאות ועל מערכת הבריאות כולה.

בינואר השנה פרסמה קבוצה של 58 מומחים מתחומים שונים הצעה לחשיבה מחודשת על הגדרות ההשמנה בכתב העת The Lancet Diabetes and Endocrinology. בין החתומים על ההצעה אנדוקרינולוגים, קרדיולוגים, מומחים לגסטרו, רופאי משפחה, וגם רופאים המתמחים ספציפית בהשמנה. 76 ארגונים רפואיים בתחומי ההשמנה והמחלות המטבוליות תמכו בהצעה. ביניהם ארגון הלב האמריקאי, ארגון הסוכרת האמריקאי והפדרציה העולמית לטיפול בהשמנה.

החוקרים תוקפים קודם כול את המדד המקובל להשמנה, ה־BMI, והם ממש לא הראשונים שעושים זאת. ה־BMI הוא מדד מאוד פשטני שבודק את הגובה ביחס למשקל. זה כמה שנים טוענים מומחים שהמדד הזה אינו מוצלח במיוחד, בין היתר משום שהוא לא מבחין בין מאסת שומן למאסת שריר, ואינו מביא בחשבון מגוון מבני גוף.

החוקרים שפרסמו את המאמר מציעים למדוד השמנה כשילוב בין BMI, היקף מותן ובדיקת אחוזי שומן בגוף. בדיקות מדויקות לאחוזי שומן כבר קיימות היום, אבל הן יקרות יותר משקילה ומדידת גובה בלבד.

 

קטגוריות חדשות

החידוש המשמעותי בהצעה הוא לחלק את ההשמנה לשתי קטגוריות: קלינית ופרה־קלינית, בדומה לאופן שבו אנשים שאינם חולים בסוכרת עדיין יכולים להיות מסומנים כקדם סוכרתיים.

אנשים עם השמנה קלינית עלולים להיות חולי סוכרת או קדם סוכרת, אבל זה לא תמיד כך. לפעמים גם בלי סוכרת הם יכולים לסבול מקוצר נשימה, פגיעה בתפקוד של חלק מהאיברים, קשיים בתנועה או מגבלות על פעילות יום יום.

בקטגוריה אחרת ייכללו אנשים עם השמנה פרה־קלינית. אלה אנשים שהיום הם שמנים על פי ה־BMI ואפילו על פי המדדים שהזכרנו, אך כרגע ההשמנה שלהם אינה מפריעה לבריאותם ואינה מגבילה אותם בשום צורה. השמנה פרה־קלינית, כמו קדם־סוכרת, מנבאת בעיות בריאות בעתיד וכדאי לטפל בה, אך מי שאובחנו כך אינם נחשבים חולים כרגע.

מי יזכה למימון תרופות?

היום תרופות נגד השמנה כמו ווגובי ומונג'ארו (זפבאונד) ניתנות לפי BMI, אולם אם תשתנה המדידה לכיוון שאליו מכוונים כותבי ההצעה, ייתכן שחלק מהאנשים עם BMI גבוה אך יחס בריא של מאסת שריר לשומן לא יהיו זכאים למימון התרופה.

פחות סביר שההיפך יהיה נכון: התרופה כנראה לא תינתן לאנשים עם BMI בטווח הנורמה שמאסת השריר שלהם נמוכה ביחס לשומן, אף שעל פי ההגדרה החדשה הם אולי ייחשבו שמנים. זאת, משום שאחת ההשפעות המתועדות של התרופה היא אובדן מאסת שריר. נראה שלמטופלים אלה ימליצו לעשות ספורט בונה שריר.

שאלה מורכבת יותר היא אם אנשים עם השמנה פרה־קלינית יקבלו את התרופות. על פניו, אם אפשר להפחית את המשקל לפני שמתפתחות הבעיות הבריאותיות, מדוע לא לעשות זאת? ממש כמו ההמלצה לתת תרופות מפחיתות כולסטרול למי שיש לו גורם הסיכון הזה, גם אם אינו חולה לב עדיין.

ד"ר פרנצ'סקו רובינו, ראש תחום הניתוחים המטבוליים והבריאטריים באוניברסיטת קינגס קולג' בלונדון ואחד ממובילי קבוצת החוקרים, הציע דווקא כיוון אחר. עם פרסום המאמר, אמר כי "אולי אנשים עם השמנה פרה־קלינית אינם זקוקים להתערבות כה אינטנסיבית כמו תרופות וניתוחים".

שני השינויים - במדידת ההשמנה ובהגדרת חלק מהקבוצה עם ההשמנה "שמנים ללא תחלואה" - יכולים להשפיע דרמטית על שוק התרופות למניעת השמנה, שכרגע צפוי לגלגל עשרות מיליארדי דולרים בשנה.

רופאים מפספסים

מבחינת התפיסה החברתית של השמנה, ההבנה שהשמנה היא מחלה פיזיולוגית ולא כשל אופי או חוסר משמעת עצמית נחשבת שיפור ביחס לאנשים בעלי משקל עודף. אולם גם ההערכה שכל אדם שמן הוא בהכרח חולה היא בעייתית.

בכתבה במגזין TIME שעסקה בנושא, אמרה ד"ר טריסה ריד מאוניברסיטת קולומביה, שלא השתתפה בכתיבת המאמר, כי הרעיון שהשמנה אינה חד ערכית עם תחלואה יכולה לעזור להגדיר מחדש את ההבנה הציבורית של השמנה.

ריד טענה גם שהגדרה מחודשת תוכל לעזור לרופאים להחליט מתי ואיך לטפל בעודף המשקל של מטופליהם. ההגדרה של השמנה פרה־קלינית מאפשרת לטפל בחלק מהאנשים עם ההשמנה כחולים ובאחרים כבריאים עם גורם סיכון.

אצל אנשים שההשמנה שלהם היא רק גורם סיכון, ניתן להשקיע תשומת לב רבה יותר בטיפול בבעיות בריאות אחרות. אנשים רבים עם השמנה מתלוננים כי הרופאים שלהם מזניחים בעיות פתירות שיש להם, כי הם תולים את כל הבעיות בהשמנה. "הרופאים לא מספיק סקרנים לגבי השאלה אם השמנה אכן גורמת לתלונות הנוספות של החולים שלהם ואם ירידה במשקל היא תמיד הפתרון", אמרה ריד.

ההצעה האחרונה לשינוי ההגדרות אינה סוף פסוק כנראה. מחקרים נוספים הדגישו שסיבולת לב־ריאה היא מדד מוצלח יותר לאריכות ימים מאשר משקל. ייתכן שהשלב הבא בתהליך יהיה הערכת הבריאות המטבולית הכוללת, בנוסף להגדרה ניואנסית יותר של השמנה.

עוד כתבות

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ