גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך ל-2,000 סטודנטים בשנה: מה הסיכוי שלכם להתקבל ללימודי הרפואה החדשים

הפקולטות החדשות לרפואה במכון ויצמן ובחיפה, שיצטרפו לבית הספר שנפתח ברייכמן, יקדמו את מדינת ישראל ליעד שהציבה ● הלימודים בוויצמן מוטים למחקר, בחיפה הכיתות משלבות גם סטודנטים לפיזיותרפיה וסיעוד ● אילו חסמים הוסרו כדי לאפשר את המהלך, ואילו אתגרים עדיין עומדים בפני תגבור מערכת הבריאות?

סטודנטים בשלב ההכשרה הקלינית / צילום: עינת לברון
סטודנטים בשלב ההכשרה הקלינית / צילום: עינת לברון

המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) ומשרד הבריאות ממשיכים לקדם את תוכניתם להגדלת מספר הסטודנטים לרפואה בישראל. מכון ויצמן ואוניברסיטת חיפה קיבלו אישור להקמת פקולטות חדשות, שיפעלו לצד בית הספר של אוניברסיטת רייכמן שפתח את שעריו בשבוע שעבר. 

קיבלו אישור מל"ג: אלה שני בתי הספר לרפואה החדשים שיוקמו בארץ
תוכנית טראמפ ל-FDA מדאיגה את תעשיית הפארמה, ולא רק בארה"ב 

סדרת האישורים המהירה נועדה להתמודד עם המחסור המשמעותי בכוח אדם במערכת הבריאות, והיא מתכתבת עם התוכנית הממשלתית שגובשה בנושא. ואולם, על אף ההתקדמות המשמעותית, עדיין לא יוכשרו מספיק רופאים לנפש בשנים הקרובות כדי לעמוד ביעדים שהוגדרו. 

המהלך נדרש לאור המחסור הצפוי

ממוצע ארגון המדינות המפותחות OECD עומד על 3.49 רופאים לאלף נפש, ואילו בישראל ישנם נכון להיום כ־3.29 רופאים לאלף נפש. גם אם הפער לא נראה גדול על הנייר, אנחנו מרגישים אותו בקושי לאייש תקנים בבתי החולים ובתורים ארוכים למקצועות רפואיים רבים.

המצב אף צפוי להחמיר. כ־50% מן הרופאים הנקלטים במערכת הבריאות בישראל לומדים בחו"ל, מחציתם במוסדות שיהפכו ללא קבילים לצורך קבלת רישיון עם כניסת "רפורמת יציב" לתוקף ב־2026. 

נוסיף לכך פרישה צפויה לגמלאות של רופאים רבים, גידול באוכלוסייה וכן את השפעות המלחמה, ונגיע למסקנה לא מעודדת: כדי להידרדר "רק" ל־3.1 רופאים לאלף נפש, יש להכשיר 2,000 רופאים חדשים בשנה בבתי הספר לרפואה בישראל. 

מספר מהלכים בדרך לשם כבר בוצעו: האישורים החדשים, הוספת בית ספר שש־שנתי לרפואה באוניברסיטת בר אילן (שעד כה הפעילה רק מסלול ארבע־שנתי), והגדלה של בתי הספר הקיימים בממוצע של 25%, משמעותם כי מדינת ישראל ערוכה להכשרה של 1,700 סטודנטים בשנה עד 2030.  

מחסור בבתי חולים: איפה הם יתמחו?

השגת היעד של 2,000 סטודנטים בשנה, שגם הוא, כאמור לעיל, המינימום של המינימום, תלויה בהקמה של בתי חולים נוספים, בהם ניתן יהיה להעניק לסטודנטים גם הכשרה קלינית. בשנים הקרובות צפויים לקום שני בתי חולים כאלה, בבאר שבע ובקריית אתא, אך עיכובים בהקמתם (וכבר נרשמו בעבר עיכובים משמעותיים כאלה), עלולים לעכב גם את המשך יישום התוכנית. 

פרופ' גדי סגל, ראש רשות ההוראה בשיבא, מזהיר כי יש לדאוג בהמשך גם לשלב הבא בהכשרת הסטודנטים והעסקתם. "אם לא יהיו להם מקומות להתמחות, ואם לא יהיו תקנים עבורם, אז הם לא יוכלו להשתלב במערכת הבריאות, ואנחנו עלולים להגיע למצב שבו יהיו בישראל הרבה בוגרי רפואה ועדיין מעט רופאים לנפש".

וישנם מחסומים נוספים. בתי הספר החדשים לרפואה הוקמו במרכז ובחיפה, בעוד המחסור החמור ברופאים הוא בפריפריה הגיאוגרפית של ישראל. מחקרים מראים כי לימודים בפריפריה, בעיקר של מי שגדלו בה, מעלים את הסיכוי שרופא ישאר לעבוד בפריפריה. אך כרגע זה לא קורה. לדברי פרופ' יוסי מקורי, יו"ר ועדת התכנון והתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, "אנחנו מעודדים את בתי הספר לרפואה לקלוט אנשים שגדלו בפריפריה ולסבסד לימודים עבורם, אך זה תלוי בבתי הספר עצמם".

פרופ' יוסי מקורי, יו''ר ועדת התכנון והתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה / צילום: דרור מילר

עוד אתגר הוא המחסור ברופאים בתחומים ספציפיים ומבוקשים. משרד הבריאות יצא בתוכנית המציעה מענקים לרופאים המתמחים במקצועות אלו, אולם דוח שפורסם לאחרונה ובחן תוכנית תמריצים קודמת מסוג זה, העלה כי לא הייתה לה יעילות רבה.

האם אפשר להגדיל עוד את בתי הספר הקיימים לרפואה כדי לצמצם את הפער? לדברי פרופ' חיים ברייטמן, דיקאן בית הספר המיועד בחיפה: "בתי הספר הטובים בעולם יודעים כי לא כדאי להגדיל את מספר התלמידים בכיתה מעבר ל־200, כדי לא לאבד את היחס האישי. הפקולטות הקיימות כבר מתקרבות לכך, ולכן היה צורך להקים בתי ספר חדשים לרפואה, מבלי לפגוע בקיימים".

אבל סוגיה גדולה יותר כאמור היא ההכשרה הקלינית, כאשר עם אישור שלושה בתי הספר החדשים והגדלת הקיימים, תשתיות בתי החולים מגיעות כעת למיצוי. ועדת גמזו לתכנון כוח האדם ברפואה, ביקשה לשנות את מערכת היחסים בין בתי החולים לפקולטות לרפואה בהקשר הזה. 

לדברי סגל משיבא: "אנחנו לא זקוקים שהמדינה תארגן את ההסכמים בינינו לבין הפקולטות לרפואה. אנחנו לקחנו על עצמנו לטפל במטרה הזו, והרחבנו ללא התערבות של המדינה את קיבולת ההוראה בצורה דרמטית. הגענו מ־500 שבועות הוראה ל־830 ונגיע ל־1000 עד סוף השנה. ברגע שהוכחנו, יחד עם בתי חולים אחרים, שזה אפשרי, אז המל"ג היה יכול לשחרר את ההנדברקס ולתת את האישורים לבתי הספר החדשים".

פרופ' חיים ביטרמן, דיקאן בית הספר שיוקם בחיפה אומר כי, "עד כה הקשרים בין פקולטה לרפואה ובית חולים היו בלעדיים, אבל עתה אנחנו רואים שאין מניעה שבית חולים אחד ילמד סטודנטים מכמה אוניברסיטאות. אך חשוב שהכסף שמקבלים בתי החולים עבור ההוראה יחלחל כלפי מטה, אל המחלקות, למשל בצורה של תוספת תקנים. זה לא יקר".

דגשים משתנים בין פקולטות

מלבד עצם הוספת סטודנטים למערכת הבריאות, בתי הספר החדשים גם מגוונים את היצע הרופאים, כאשר כל אחת מהתוכניות מיועדת לקהלי יעד שונים ומציגה דגשים מעט אחרים. 

בית הספר לרפואה של מכון ויצמן פועל במתכונת חדשה: מסלול לתואר שני לבעלי תואר ראשון קודם, אך במקום תואר ארבע־שנתי, בויצמן הלימודים יימשכו 7.5 שנים, כשבסופם יצאו הסטודנטים עם תואר ברפואה וגם עם תואר דוקטורט מחקרי ביד.

במסלול זה ילמדו 40 סטודנטים בשנה, במלגה מלאה מן המכון (כלומר בחינם). מסלול זה צפוי להיות תחרותי ואינטנסיבי מאוד. בוגרי התואר צפויים להיות מבוקשים תעסוקתית, ולכן לא מפתיע שבית הספר החדש ישתף פעולה עם מוסדות רפואיים רבים: שיבא, איכילוב, רמב"ם, אסותא אשדוד ובתי החולים של קבוצת כללית. בראש התוכנית יעמדו פרופ' איילת ארז ופרופ' לירן שלוש.

הקרן על שם מרים ואהרון גוטווירט העמידה תרומה חריגה של 400 מיליון שקל להקמת בית הספר במכון ויצמן. הקרן היא הזרוע הפילנתרופית של קבוצת אלייד בראשות יצחק סוארי.

בית הספר בחיפה יהיה שש־שנתי, עם שכר לימוד אוניברסיטאי של כ־15־16 אלף שקל בשנה, ובשלב הראשון הוא יכלול 56 סטודנטים. הוא יפעל בשותפות עם קופת חולים כללית ועם בית הספר כרמל של הקבוצה.

הייחוד של בית הספר יהיה בכיתות משולבות של רופאים לעתיד יחד עם סטודנטים למקצועות הרפואה, כמו פיזיותרפיה וסיעוד, ובחשיפה של הסטודנטים גם לתחומים אחרים שהם חזקים באוניברסיטה, כמו פסיכולוגיה ועבודה סוציאלית. "היום הרופא הוא לא תמיד הדמות המרכזית בטיפול בחולים", אומר ביטרמן, דיקאן בית הספר המיועד. "המטרה היא שהסטודנטים יכירו היטב את העבודה והצרכים של גורמים נוספים במערכת".

כאמור, לפני כמה חודשים אושר גם בית הספר לרפואה של אוניברסיטת רייכמן, עם 80 סטודנטים, שיהיה בית הספר לרפואה הראשון בבעלות פרטית עם שכר לימוד בלתי מסובסד (של 90 אלף שקל לשנה). הוא ישתף פעולה עם המרכז הרפואי שיבא תל השומר, המרכז הרפואי רבין, שירותי בריאות כללית ומכבי שירותי בריאות. 

האישור לבתי הספר החדשים לרפואה מגיע לאחר שנקבעו תנאי סף להקמת בתי ספר חדשים לרפואה על ידי ועדת הלוי. ועדה זו כונסה בהתערבותו של שר החינוך יואב קיש, לאחר שהבקשה של אוניברסיטת רייכמן להקים בית ספר לרפואה זכתה בהתנגדות של בתי הספר לרפואה הקיימים במרכז הארץ ושל המל"ג, בטענה כי האוניברסיטה אינה עומדת בתנאי הסף, שכן אין בה לימודי ביולוגיה ומעבדות. קיש התערב לטובת רייכמן, ואחרי חילופי דברים עם חברים במל"ג, הוקמה הוועדה שקבעה תנאי סף חדשים, ובינתיים רייכמן ביצעה כמה שינויים בתוכנית ועמדה בתנאי הסף שקבעה הוועדה. לאחר קביעת תנאי הסף, הדרך הייתה פתוחה גם להקמת בתי ספר לרפואה חדשים ומימוש התוכנית להגדלת כוח האדם הרפואי בישראל.

המל"ג גם דחה בקשה אחת, את זו של משה כהן מנכ"ל חברת הכשרת סטודנטים לקבלה ללימודי רפואה בחו"ל "מדיקל דוקטור", שמעוניין להקים בית ספר לרפואה פרטי באילת, בשיתוף עם אוניברסיטת צ'רלס בצ'כיה ובית החולים יוספטל. מקורי: "על פי כללי הסף שלנו, כל בית ספר לרפואה חייב להיות מסונף לאוניברסיטה, ואי אפשר שיהיה שלוחה של אוניברסיטה מחו"ל. במקום זאת הצענו כי בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון יסנף אליו את יוספטל וישדרג אותו". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"