גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צדק היסטורי": העליון בפסק דין דרמטי לטובת הקיבוצים

במשך שנים נדרשו קיבוצים לשלם היטל השבחה כאשר שייכו מבני מגורים או מגרשים לטובת חברי הקיבוץ ● בית המשפט העליון ביטל את הדרישה וקבע כי הקיבוצים לא התעשרו מהשיוך למגורים ● העליון אף קרא למדינה לפצות את הרשויות בקו העימות ● מזכ"ל התנועה הקיבוצית: "צדק היסטורי"

קיבוץ שדה נחמיה / צילום: אייל הצפון
קיבוץ שדה נחמיה / צילום: אייל הצפון

בפסק דין דרמטי, בית המשפט העליון ביטל היום (ד') את דרישת המדינה כי קיבוצים ישלמו היטל השבחה עבור שיוך הקרקע שהוחכרה להם לצרכים חקלאיים לטובת מגורים של חברי הקיבוץ.

רבע מיליון שקל: הוצאות המשפט החריגות בסכסוך העסקי בין בני הזוג לשעבר 
התביעה שמגלה איחור חריג במסירת דירה במגדל שבשכונת בבלי תל אביב 

השופטת דפנה ברק-ארז, שכתבה את פסק הדין, קבעה כי הקיבוצים לא התעשרו כתוצאה מהשיוך למגורים, וכי לא ניתן לראות בתועלות הדמוגרפיות והחברתיות שצמחו להם כתוצאה מקליטת חברים חדשים כאילו מדובר ברווח כלכלי שנוצר להם. ממלא-מקום נשיא העליון יצחק עמית והשופטת יעל וילנר הצטרפו להחלטה.

"הישג שעושה צדק עם אלפי משפחות"

פסק הדין ניתן בערעור על החלטה של בית המשפט המחוזי לחייב 17 קיבוצים במועצה האזורית גליל עליון בתשלום היטל השבחה. בין הקיבוצים שערערו לעליון נמנים שדה נחמיה, כפר הנשיא, להבות הבשן, כפר סאלד, כפר גלעדי, הגושרים, דן, דפנה וכפר בלום.

הקיבוצים הללו נדרשו על-ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לשלם היטל בגובה 50% מגובה ההשבחה. בפועל מדובר היה במאות דרישות תשלום, אשר כל אחת מהן נעה בין כמה אלפי שקלים ועד ל-80 אלף שקל עבור כל משפחה של חברי קיבוץ.

בסך-הכול הקיבוצים ערערו על היטלים בהיקף מצטבר של 20 מיליון שקל, והערעור שלהם התקבל. עו"ד רון רוגין, שייצג את הקיבוצים, תיאר את החלטה כ"הישג שעושה צדק עם אלפי משפחות. מאבק שנמשך עשר וחצי שנים".

השופטת ברק-ארז תיארה בפסק הדין כיצד לאורך השנים הוחכרה הקרקע מהמדינה לקיבוץ כקולקטיב, ולא אישית לחבריו. זאת, בהתאם למדיניות הממשלה בעבר ולמתכונת החיים השיתופית בקיבוצים. חוזי החכירה אף אסרו על הקיבוצים למכור את הקרקע לחברי הקיבוץ. תהליך ההפרטה בקיבוצים שינה את התמונה, ומועצת מקרקעי ישראל (לימים רמ"י) החלה לקדם פתרונות שיאפשרו מכירת זכויות לחברים בחלקת המגורים.

ואומנם, החל מ-1996 התאפשר לחברי קיבוצים לחתום על הסכמי חכירה ישירות מול מועצת מקרקעי ישראל ולשלם במסגרתם דמי חכירה מהוונים עבור הקרקע. מנגנון זה עובד כך שהקיבוץ מחזיר את הקרקע שחכר לידי המדינה, וזו מקצה אותה מחדש לחברי הקיבוץ בחכירה לדורות. התהליך הואץ ב-2000, כאשר יותר ויותר החלו לשייך את דירות המגורים לחברים.

אלא שב-2014 החלה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בגליל העליון לדרוש מהקיבוצים לשלם היטלי השבחה בכל מקרה של שיוך דירה לחבר קיבוץ. הקיבוצים התנגדו לכך וטענו כי לא הרוויחו כלכלית מהשיוך, שכן התשלום עבור הקרקע עובר ישירות מחבר הקיבוץ החוכר אותה לרמ"י. בכך, הסבירו הקיבוצים, לא התקיים "עיקרון ההתעשרות" שבבסיס ההצדקה להיטל ההשבחה - שכן הקיבוצים לא התעשרו מהשיוך.

הקיבוצים אף טענו כי השיוך לא כלל מימוש של זכויותיהם בקרקע, שכן נאסר עליהם למכור את הזכויות, ולכן הם בסך-הכול הפנו את החברים לרמ"י. בנוסף, חברי הקיבוץ קיבלו זכות למגורים, בעוד שהקיבוץ היה רשאי להשתמש בקרקע לצורכי חקלאות בלבד.

הקיבוצים אף טענו כי רמ"י היא זו שצריכה לשלם להם חלף היטל השבחה, בדומה לתשלום שקיבלו לאורך השנים רשויות מקומיות אשר שייכו קרקע לצורכי מגורים - ולא היו רשאיות עוד להשתמש בקרקע שהוחכרה להן במקור. גם חלק מהקיבוצים קיבלו תשלום כזה מרמ"י.

הקיבוצים טענו כי מועצות אזוריות אחרות ובהן עמק חפר, באר טוביה, חבל מודיעין והנגב המערבי קיבלו מרמ"י תשלומים במתכונת של חלף היטל השבחה, וכי בפועל היה מקובל בכל הוועדות המקומיות לתכנון ברחבי הארץ כי שיוך למגורים לא מחייב את הקיבוץ בתשלום היטל.

רמ"י דחתה את הטענה והבהירה כי היא תומכת בהטלת היטל השבחה על השיוך בקיבוצים ובקבלת החזר של התשלומים שכבר שילמה.

"הקיבוצים ויתרו על קרקעות מבלי שניתנה תמורה ממשית בעבורן"

בית המשפט המחוזי דחה את עמדת הקיבוצים וקבע כי שיוך למגורים מעלה את ערך הקרקע ומחייב בהיטל השבחה. השופטת עירית הוד פסקה כי הקיבוצים אומנם אינם מקבלים תשלום מחבריהם עבור השיוך, אך הם מקבלים תמורות אחרות ונהנים כלכלית מקליטת חברים חדשים. הקרקע, קבע המחוזי, עוברת בפועל ישירות מהקיבוץ לחברים, בעוד שההעברה דרך רמ"י היא טכנית בלבד.

השופטת ברק-ארז קיבלה את הערעור שהגישו הקיבוצים. בפסק הדין כתבה ברק-ארז כי ערך המקרקעין אומנם עלה, כולל בעקבות אישור תוכניות שונות על-ידי הרשויות בתחום התכנון והבנייה, ולכן הייתה השבחה. אלא שהקיבוצים לא התעשרו כלכלית מההשבחה הזו - אלא רמ"י היא זו שקיבלה תשלום במתכונת של דמי חכירה ששילמו חברי הקיבוץ. "הקיבוצים ויתרו על חלק מהקרקעות שנכללו בחוזי החכירה שלהם מבלי שניתנה להם תמורה ממשית בעבורן", קבעה השופטת.

ברק-ארז דחתה את הטענה לפיה הקיבוצים התעשרו משיוך המגורים לחברים - גם אם לא באופן ישיר. "הטענות בדבר התועלת הדמוגרפית והחברתית עומדות במקומן, אך הן אינן יכולות לשמש תחליף להתעשרות קונקרטית מן הסוג שנבחן במסגרת שומות לצורך היטל השבחה", קבעה.

השופטת הוסיפה בהקשר זה כי ההתעשרות שבית המשפט המחוזי ייחס לקיבוצים "נעדרת קשר סיבתי ישיר לעליית שווי המקרקעין, ונובעת באופן עקיף מתרומתה הפוטנציאלית של החלטה 751 (החלטת רמ"י לאפשר שיוך לחברים - ע'ג') ליציבות הכלכלית של הקיבוץ".

עוד נקבע בפסק הדין כי העברת הקרקע מהקיבוצים לרמ"י מובילה לכך שהקיבוצים לא מימשו את זכות החכירה שלהם לדורות, וגם מסיבה זו הם אינם חייבים בהיטל השבחה. "בסופו של דבר לא נוצרו להם (לקיבוצים) זכויות חדשות בהשוואה למצב שהיה לפני שיוך המגרשים".

לפי ברק-ארז, האיסור על הקיבוצים להעביר את הזכויות ישירות לחבריהם איננה עניין טכני, אלא "עניין עקרוני היורד לשורש ההסדרה החלה על מקרקעי ישראל". הקיבוצים אף לא קיבלו תשלום עבור הקרקע, אלא שילמו לרמ"י דמי חכירה.

גורם נוסף שהביא להחלטה על ביטול היטל ההשבחה הייתה העובדה עליה עמדה ברק-ארז, ולפיה גם לאחר שינוי הייעוד של חלק מהקרקע כך שתשויך למגורי החברים - הקיבוצים אינם רשאים להשתמש במגורים הללו. לדבריה, חוזה החכירה של הקיבוצים היה ונשאר למטרות חקלאיות, וחל על הקרקעות שלא שויכו למגורים.

ברק-ארז עמדה על שיקולי המדיניות והצדק התומכים אף הם בביטול ההיטל. "החברים אשר להם מוקצים המגרשים משלמים גם משלמים סכומים ניכרים - לרמ"י", קבעה.

השופטת קראה למדינה לפצות את הרשויות המקומיות על כך שחלף היטל ההשבחה שמשלמת רמ"י באזור קו העימות בצפון נמוך מאוד, אך הדגישה כי גם אם מדובר בסכום מצומצם, אין בכך כדי להצדיק הטלת היטל השבחה על הקיבוצים.

לנוכח הדברים, השופטת ברק-ארז הורתה לבטל את חיוב 17 הקיבוצים בהיטל השבחה, וקבעה כי חלף היטל ההשבחה ששילמה רמ"י לא יוחזר לה.

"האבסורד נגמר היום"

מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ליאור שמחה, מסר: "היום נעשה צדק היסטורי עם הקיבוצים וחבריהם. בהחלטת בית המשפט נשמע סוף-סוף הקול של אנשי ההתיישבות העובדת, שרוצים לחיות בכבוד ולא להתעשר ממקרקעין.

"אנשי הקיבוצים מופלים לרעה לאורך הדורות, ובהחלטה ההיסטורית לה שותף נשיא בית המשפט העליון, מכירים סוף-סוף בטענות הקיבוצים. כל שחברי הקיבוצים רוצים הוא לחיות חיי התיישבות וקהילה. האבסורד של היטלי ההשבחה שנועדו לפגוע בקיבוצים, נגמר היום״. 

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"