גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תופעת לוואי של תרופות ההרזיה עשויה להתגלות כרווחית במיוחד

מניית קמהדע זינקה בשבוע שעבר בעקבות המלצה של משפיען פיננסי, ומחקר חדש מצא כי רוב צורכי העצות הפיננסיות ממשפיענים לא בוחנים את אמינותם ● חברת התרופות הישראלית אורמד דיווחה של שינוי מהותי וזינקה ב-12% ● והאם אוזמפיק יעילה נגד התמכרויות? ● השבוע בביומד 

חדשות הביומד / צילומים: נטי לוי, יח''צ, שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חדשות הביומד / צילומים: נטי לוי, יח''צ, שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

התופעה המפתיעה שהקפיצה את מניית קמהדע

משקיעי חברת קמהדע  הופתעו בשבוע שעבר מעלייה של 20% במניה ללא הודעה מצד החברה. הגורם היה כנראה פליקס פרהן (Felix Prehn), משקיע לשעבר בקרנות גידור, שפך למשפיען פיננסי ברשתות החברתיות, "Finfluencer". פרהן פרסם בשישי הקודם (7 בפברואר) סרטון יוטיוב הסוקר את מניית קמהדע, בשם "מניה אחת שתהפוך עבורכם אלף דולר למיליון". מקמהדע נמסר כי האירוע הפתיע גם אותם, וכי לא היה להם כל קשר עם פרהן.

ישראליות בוול סטריט | הישראלית שצנחה ב-17% בסוף השבוע, רגע אחרי שנגעה בשיא

"הסיפור של קמהדע רק מתחיל", אמר פרהן בסרטון. "אבל אל תקנו מניות רק כי מישהו ביוטיוב אמר לכם. זו חברת ביוטק שכבר עושה כסף, ויש להם הסכם ענק עם חברה באמריקה הלטינית". הוא ציין לטובה את מרכזי הפלזמה שהחברה הקימה וכן את הרווחיות הגולמית שלה ואת העובדה שיש לה מגוון מוצרים ולא רק אחד. לבסוף, ציין את התמחור, וטען שנראה שהשוק טרם גילה את החברה.

לפי התוצאות הראשוניות שפרסמה קמהדע בינואר לקראת הדוח השנתי שלה ל-2024, המגמה אכן חיובית. החברה צפויה לדווח עבור 2024 על הכנסות של 158-162 מיליון דולר ו-EBITDA של 32-35 מיליון דולר, כל זאת בהתאם לצפי.

תחזיות החברה ל-2025 צופות הכנסות של 178-182 מיליון דולר, עם EBITDA של 38-42 מיליון דולר, גידול ל 13% בהכנסות ו-19% ברווח לעומת 2024.

עוד לפני פרסום הסרטון, מניית החברה כבר זינקה השנה בכ-10%, אך ההמלצה ביוטיוב הובילה לקפיצה חזקה יותר. ומעניין כי גם אחרי שבוע, האפקט לא נעלם לגמרי.

ה"Finfluencers", משפיענים פיננסיים שרובם אינם יועצי השקעות מורשים, הפכו לגורם חשוב מאוד עבור שוק ההון. בסקר שנערך בבריטניה על ידי חברת השירותים הפיננסיים ברקליס, 23% מהמשקיעים מושפעים מהתוכן ברשתות החברתיות. השימוש בערוצים הללו מאוד תלוי גיל. הבומרים (60 ומעלה) בכלל לא משתמשים ברשתות ומעדיפים לשלם ליועץ מומחה. דור ה-X והמילניאלז (30-60) השתמשו בעיקר בפורומים מקוונים ובקבוצות פייסבוק, ואילו בני דור ה-Z, בני 30 ומטה, השתמשו בעיקר בטיקטוק.

אותו הסקר מצא כי כ-51% ממי שמשתמשים במדיה החברתית כדי לקבל המלצות השקעה, לא בוחנים את האמינות של המשפיען. כשהם נשאלו מדוע הם צורכים את עצות ההשקעה שלהם דווקא בפורמט הזה, 26% ציינו כי המידע זמין, 19% ציינו כי הם מקבלים גישה למומחים בחינם ואילו 19% טענו כי באופן הזה הכי קל להם לעכל את המידע. עם זאת הם הודו שהיו שמחים שהפלטפורמה, כלומר יוטיוב או טיקטוק, תעזור להם למנוע הונאות ולשפר את השקיפות. אם כי לא נראה שזה צפוי לקרות בטווח הקרוב.

אורמד מעבירה רוב נכסיה למיזם משותף עם חברה סינית

חברת אורמד , שפיתחה גלולת אינסולין בבליעה ונסחרת בתל אביב ובנאסד"ק לפי שווי של 89 מיליון דולר, עומדת לעבור שינוי משמעותי: החברה תעביר את כל טכנולוגיית גלולת האינסולין למיזם משותף עם שותפתה הסינית Hefei Tianhui Biotech Co. אורמד עצמה תהפוך לחברת שלד המחזיקה בחלק ממניות המיזם המשותף, במזומן, ובמספר אחזקות בחברות ביומד אחרות. הנהלת אורמד תישאר בחברת אורמד המתרוקנת ותשתמש במזומן שלה להשקעה בטכנולוגיות חדשות.

בעקבות ההודעה עלתה מניית אורמד 12% בחמישה הימים האחרונים, והיא נסחרת לפי שווי של 96 מיליון דולר.

אורמד מפתחת תרופות בבליעה לטיפול במחלות מטבוליות, והמוצר המוביל שלה הוא גלולת אינסולין הניתנת בבליעה. נדב קדרון, מנכ"ל אורמד, מסביר כי: "אחרי ששלב III של הניסויים הקליניים שלנו נכשל (אירוע שהתרחש בינואר 2023 והוביל לירידה של 81% במניה ביום אחד), השותפים שלנו דווקא הצליחו בניסוי מקביל בסין. ראינו כי המשתתפים בניסוי הסיני היו קצת שונים מאלה של הניסוי שאנחנו ערכנו, ואכן כשבחנו בדיעבד את נתונים בניסוי שלנו שנלקחו רק מחולים דומים לאלה שהשתתפו בניסוי הסיני, ראינו שאצלם המוצר היה הצלחה. זה לא כל השוק, אבל זו עדיין הזדמנות משמעותית". יש לציין כי ניתוח נתונים בדיעבד אינו נחשב להצלחה של ניסוי, לכן אורמד פנתה ל-FDA, בהצעה לערוך ניסוי שלב III נוסף, רק בקהל היעד דומה לזה שבניסוי הסיני.

קדרון: "בינתיים, הסינים השקיעו מאות מיליוני דולרים במפעלים שמייצרים את כל שרשרת הערך של המוצר שלנו לקראת השקתו בסין, שאנחנו מקווים שתקרה עוד השנה. היה הגיוני לאחד כוחות ולייצר את כל המוצר אצלם גם עבור שווקים שאינם סין".

במסגרת ההסכם בין שתי החברות, הטכנולוגיה של אורמד, כולל המוצר הזה ומוצרים נוספים בצנרת החברה הקשורים לתרופות בבליעה למחלות מטבוליות, יועברו למיזם המשותף, בו יושקעו 75 מיליון דולר, מהם כ-60 מיליון על ידי Hefei Tianhui Biotech, ו-15 מיליון על ידי אורמד. אורמד תחזיק ברוב מניות המיזם המשותף.

בעקבות המהלך, בעלי המניות של אורמד יקבלו חלק ממניות החברה במיזם המשותף כדיבידנד בעין, וימשיכו להחזיק גם באורמד, שנכסיה יהיו: החלק במניות המיזם המשותף שלא יחולק כדיבידנד; כ-84 מיליון דולר במזומן על פי הדוח האחרון, כ-32 מיליון שחייבת לה חברת התרופות לכאב Scilex, אשר אורמד מחזיקה גם במניותיה שאינן נסחרות, וכן כמות קטנה של מניות בחברות אנטרה המפתחת תרופות על בסיס טכנולוגיה של אורמד ונסחרת בנאסד"ק ב-89 מיליון דולר. 

אוזמפיק נגד התמכרויות: לראשונה ניסוי המראה זאת במפורש

הרעיון כי תרופות הפחתת המשקל ממשפחת ה-GLP1 דוגמת אוזמפיק פועלות לא רק על ידי התערבות במנגנוני הרעב והשובע במוח אלא גם במנגנוני בחשק והכמיהה, כבר ידוע זמן מה באופן אנקדוטלי. על בסיס זה העריכו אנליסטים בזהירות כי לתרופה יכולה להיות תועלת בטיפול בהתמכרויות שונות, מלבד טיפולה בהשמנה.

כעת, ניסוי קליני ראשון העמיד את התיאוריה למבחן - ובדק את השפעת התרופות על אלכוהול. מדובר אומנם בניסוי קטן, ולא מבוקר. הוא נערך ב-48 נבדקים שסבלו מהתמכרות מתונה לאלכוהול. מינון נמוך יחסית של אוזמפיק למשך 9 שבועות, הפחית באופן מובהק גם את צריכת האלכוהול וגם את התשוקה המדווחת לאלכוהול בקבוצה שנטלה את התרופה האמיתית לעומת תרופת הדמה. באירוע שנערך בסוף 9 השבועות כדי לבחון את עמידת המשתתפים בפני אלכוהול, קבוצת הניסוי צרכו 40% פחות מאשר קבוצת הדמה. התוצאות פורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry.

כיום קיימות שתי תרופות המאושרות על ידי ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, לטיפול בהתמכרות לאלכוהול, אך הן לא נחשבות ליעילות במיוחד ורק כ-2% מהמאובחנים עם הבעיה מקבלים אותם. התרופות לא כל-כך מוכרת לשוק, וגם הסטיגמה עלולה להוות חסם לנטילתן.

בזמן שהניסוי הנוכחי לא יתמוך ברישום התרופה כטיפול בהתמכרות, שתי יצרניות התרופות להשמנה ממשפחת ה-GLP1, נובו נורדיסק  ואלי לילי , ציינו כי הן מתכננות לבחון את השפעת התרופות שלהן בהתוויה זו, והזכירו גם ניסויים צפויים בגמילה מסיגריות ומסמים.

הנבדקים סבלו מתופעת הלוואי של התרופה וסביר שכמו במקרה של התרופה להשמנה, מדובר יהיה בשימוש כרוני כאשר הפסקת השימוש בתרופה עלולה לפגום בהישגים. שאלה מעניינת היא מה יקרה לאדם רזה שיקח את התרופה כדי להיגמל מאלכוהול. האם הוא ירזה מעבר לרצוי, או האם כאשר מדובר בהשמנה שאיננה התמכרותית או עודפת, אין לתרופות את ההשפעה הזו? את זאת יצטרכו החברות לבדוק בניסויים שלהן.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

תיקון והתנצלות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם