גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזון של חממת הביומד במזרח ירושלים: "יוניקורן ערבי ראשון בתוך ארבע שנים"

בתקופה סוערת במיוחד החליט איש העסקים מחמוד חוויס להקים חממת חדשנות במזרח ירושלים, כדי לשנות את מערכת הבריאות במקום ● הוא כבר רתם למיזם גופי רפואה ישראליים, וגם את הממשלה ● "אינטגרציה עסקית היא הדרך היחידה להרגיע את האזור", הוא אומר לגלובס

איש העסקים מחמוד חוויס,  מייסד Jinnovate / צילום: GHAIM PRODUCTION
איש העסקים מחמוד חוויס, מייסד Jinnovate / צילום: GHAIM PRODUCTION

חממת הביומד Jinnovate קמה כנגד כל הסיכויים. דווקא בזמן מלחמה החליט איש העסקים מחמוד חוויס להקים מיזם שהוא לא רק חממת הביומד הראשונה במזרח ירושלים, אלא גם אחד ממיזמי החדשנות הראשונים ברפואה בצד המזרחי של העיר. 

תופעת לוואי של תרופות ההרזיה עשויה להתגלות כרווחית במיוחד
מדד ה־BMI לא מספיק: רופאים קוראים להגדיר מחדש מהי השמנה

מבחינת חוויס זה היה צעד מתבקש: במזרח ירושלים פועלים שישה בתי חולים קטנים, וכ־1,200 איש מתוך כ־420 אלף תושביה עוסקים ברפואה או בסיעוד, לפי מחקר שהוביל עם חוקרים מהאוניברסיטה העברית. עם זאת, התקציבים של מערכת הבריאות המקום נמוכים, ושכונות מסוימות סובלות מבעיית נגישות לשירותים - חלקן משום שהן מעבר לגדר וחלקן משום הטופוגרפיה של העיר.

דוח שערך חוויס מצביע על המרירות בקרב בכירי מערכת הבריאות במזרח ירושלים בגלל האי־שוויון בתקצוב ובתשתיות בין שני צדי העיר, אבל הוא עצמו מסתכל קדימה. בחזונו, שילוב של חדשנות טכנולוגית בבתי החולים ובמרפאות במזרח ירושלים הוא המפתח לחיזוק מערכת הבריאות המקומית, להנגשת הטיפול וגם לקשר בין מזרח ומערב.

"בתי החולים שלנו נותנים שירותי רפואה ברמה גבוהה", הוא אומר, "אבל לאף אחד מהם אין מרכז חדשנות, הם לא עורכים ניסויים קליניים עבור חברות פארמה או מכשור רפואי, וגם לא הרבה מחקר אקדמי. את זה אני רוצה לשנות. המטרה שלנו היא להגיע לכל רופא אישית, כדי להסביר אילו הזדמנויות יכולות להיות להם בחדשנות".

 

"אנחנו צריכים המון כסף"

זו לא הפעם הראשונה שבה חוויס עושה את הבלתי אפשרי. לפני כחמש שנים, בתקופה של חוסר יציבות כלכלית ופוליטית, הוא הקים את Techlinic, "חברת ההייטק הראשונה במזרח ירושלים", כפי שהוא מגדיר אותה, שנועדה לקדם את המהנדסים של מזרח העיר. לאחרונה היא זכתה במענק של 5 מיליון שקל מרשות החדשנות, כדי לעודד חברות ישראליות להקים בה שלוחות קטנות.

רשות החדשנות תומכת גם בחממת הביומד, בסכום של כ־10 מיליון שקל - 2 מיליון שקל בשנה למשך חמש שנים. "זה משהו שאף אחד לא קיבל עד היום במזרח ירושלים - כסף מממשלת ישראל", צוחק חוויס.

יזמים מכל המגזרים מתקבלים לחממה, אבל נכון לעכשיו כולם ממזרח ירושלים. 90% מהמנטורים הם יהודים ישראלים. "היתרון הגדול שלנו הוא הגישה לאקוסיסטם של ההייטק והביומד בישראל. למה לעשות הכול מההתחלה?", מסביר חוויס.

בין הגורמים שעובדים עם החממה נמצאים מרכז החדשנות ARC של שיבא, חברת המסחור מדעית של שערי צדק וגם הדסית של בית החולים הדסה, קרן טקווין החיפאית שמשקיעה במיזמים עם זיקה לחברה הערבית, קרן מדקס להשקעה במכשור רפואי ומיינדהאב, חברה המספקת שירותי הנדסה ואסטרטגיה לסטארט־אפים.

יחסית לגילה ולגודלה של החממה, היא כבר עושה הרבה רעש באקוסיסטם. ארבעה מהסטארט־אפים שלה נוצרו באירוע שבו הופגשו בוגרי בתי הספר למינהל עסקים והנדסה שגרים במזרח ירושלים עם אנשי רפואה בסדנה של יומיים. "לימדנו אותם כלים עסקיים והנדסיים כמו Design Thinking, וביקשנו מהם לראות אם הם יכולים לפתור בעיות יחד".

בנוסף, חוויס ערך אירועי היכרות (ובשאיפה גם גיוס הון) באמירויות ובמרוקו. "אנחנו צריכים המון כסף והמון משקיעים", הוא אומר. "קשה לנו למצוא משקיעים יהודים שסומכים על יזמים ערבים, ואילו המשקיעים במזרח ירושלים ובגדה יודעים להשקיע בנדל"ן. אולי נקים מועדון משקיעים, של אנשים אמידים ממזרח ירושלים, מארה"ב, האמירויות וסעודיה. החזון שלי הוא להקים בתוך ארבע שנים את היוניקורן הערבי הראשון".

זאת מטרה שאפתנית עד כדי בלתי אפשרית גם לחברות שיש להן הכול, אבל חוויס דבק בה בכל זאת.

החברות המבטיחות

מידת הבשלות של היזמות במזרח ירושלים מחייבת מעורבות עמוקה בהקמת החברות, אומר חוויס, והוא משתמש בקשים האישיים שלו. "לדוגמה, אני דירקטור במכללת עזריאלי, אז מצאתי שם שני צעירים בוגרי הנדסה במכללה ועזרנו להם להקים את הסטארט־אפ Healers שפיתח טכנולוגיה לשיפור האופן שבו מבצעים חיתוך של העצמות בניתוחים באזור החזה. אחרי שגייסנו את היזמים ועבדנו איתם על המוצר, עזרנו להם להשיג מענק מרשות החדשנות, נוסף על התמיכה בחברה דרך החממה. זו הפעם הראשונה שמזרח ירושלמי מקבל מענק 'תנופה'. עד כה נתנו אותו רק לאזרחים עם תעודת זהות".

גם היזמת של חברת For a Better Vision לא ידעה שהאפשרות הזאת פתוחה בפניה. "היא אופטמיטריסטית בוגרת מכללת הדסה וחוקרת, שזיהינו את הפוטנציאל שבה. הפגשנו אותה עם רשת המנטורים שלנו כדי שהיא תזהה צורך שהיא יכולה לפתח עבורו רעיון. היא פיתחה משקפיים משודרגים בבינה מלאכותית, והמנטורים שלנו עזרו לה להפוך מחוקרת לאשת עסקים.

חברת Heartguard, המשפרת את בדיקות אבחון האק"ג, הוקמה בשיתוף פעולה בין רופאה בבית החולים הדסה למהנדס חשמל, שנפגשו באירוע העלאת מודעות לתחום הביומד שערכה החממה במזרח ירושלים. "חיברנו אותם לישיבה יוניברסיטי בארה"ב, שעושים מנטורינג לחמישה יזמים שלנו", אומר חוויס.

"ראיתי ישראלים אחרים"

חוויס (51), אופטמיטריסט בהכשרתו ובוגר לימודי ניהול באוניברסיטת מאסטריכט שבהולנד. הוא גדל במשפחה דלת אמצעים, עבד תחילה כנהג וטיפס למשרות ניהול וייעוץ בחברות ובעמותות בתחום החקלאות, הנגשת הטיפול הרפואי בעזה וגם בבנק העולמי. ב־2014 הקים חברה לרכש ציוד לוגיסטי לרשות הפלסטינית, הפעילה גם היום, במקביל ליוזמות ההייטק שלו. אבל אחד ההישגים שבהם הוא הכי גאה הוא המשרה שלו כחוקר אורח בבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת הרווארד. "אז גם קשר לאקדמיה יש לי", הוא אומר.

הגישה שלו לישראל השתנתה דרמטית כשהפך לאיש עסקים, לדבריו. "פעם הייתי רואה רק חיילים ושוטרים. כשהתחלתי לפגוש את אנשי החדשנות של ישראל והתחלתי להיות מעורב בסטארט־אפ ניישן, פתאום ראיתי ישראלים אחרים, חיוביים, נחמדים ומועילים". הוא החליט לאמץ כלפיהם גישה לא־פוליטית.

"אני פוגש גם אנשים שרק לפני רגע הובילו פלוגה בלבנון ובחאן יונס. לפעמים עולה מולי בזום מישהו עם כיפה ומדים, שנמצא במלחמה כרגע. אבל זה לא קשור אליי. מערכת היחסים היא מקצועית, וחברית לפעמים. אנחנו מכבדים את האידיאולוגיה זה של זה ולא מדברים עליה".

מה חושבים חבריך הפלסטינים על העבודה שלך עם ישראל?
"הם אנשים מבוגרים וזכותם לדעתם. העסקים שלי משגשגים אפילו בזמן מלחמה, וזו ההוכחה שאינטגרציה עסקית היא הדרך היחידה להרגיע את האזור".

עוד כתבות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

בלקרוק ממליצה למשקיעים: תתרכזו ב"כאן ועכשיו", ותקנו יותר מניות

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

גורם המעורה במו"מ: תיתכן פריצת דרך לעסקה מול חמאס בזמן הקרוב

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

אילוסטרציה: Shutterstock

"חייבים הסכם ממון": טלטלה בעקבות התקדים לגבי נכסים מלפני הנישואים

אחרי שבית המשפט העליון קבע כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים, מומחיות לדיני משפחה מזהות שינוי דרמטי ● בעוד שחלקן סבורות כי מדובר בפריצת דרך לטובת שוויון במשפחה, אחרות מתריעות כי "אין יותר חסינות" לשום נכס