גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישנה את החיים של כולנו": מנהל ההשקעות שממליץ על סקטור אחד בוול סטריט - וזה לא השבבים

דניאל לייטנר, מנכ"ל תמיר פישמן קרנות נאמנות, נזהר מישראל של "אחרי המלחמה" ומעדיף חברות מקומיות שמוכרות בחו"ל ● בשוק האג"ח יש לו עדיפות ברורה לקונצרניות על פני אג"ח ממשלתיות ● ולמה לדעתו סקטור הפארמה "בתחילתו של עשור מעניין"

דניאל לייטנר, מנכ''ל קרנות הנאמנות של תמיר פישמן / צילום: שרי עוז
דניאל לייטנר, מנכ''ל קרנות הנאמנות של תמיר פישמן / צילום: שרי עוז

דניאל לייטנר מספר ש"התחיל להשקיע לפני גיל 18", ובהתאם "עשיתי טעויות, הרווחתי והפסדתי הרבה, אבל למזלי זה היה בגיל צעיר עם כסף קטן. זה כן הכניס בי עניין גדול בתחום". לשוק ההון הוא הגיע אחרי שקרא לדבריו שני ספרים והתעניין. הוא עבד קשה והתקדם ולאחרונה, כשהוא בן 37, התמנה לתפקיד מנכ"ל תמיר פישמן קרנות נאמנות, החברה בה החל את דרכו בשוק ההון לפני בדיוק עשור, אשר מנהלת כ-2.2 מיליארד שקל.

שווי טבע נחתך ב-25% מאז הדוחות, כך הגיב המנכ"ל 
האנליסטים ממליצים על שלוש מניות בוול סטריט, ואחת מהן ישראלית 

לייטנר אגב תכנן בכלל להיות רופא, בדומה לשני הוריו, אך אלה דווקא "שכנעו אותי שזה לא מקצוע טוב, בגלל התורנויות והמשמרות הארוכות. היום הם בטח מתחרטים על כך", הוא צוחק.

לאנשים ששואלים אותו האם להיכנס לשוק המניות או לשבת על הגדר, מאחר שהשוק האמריקאי נחשב "יקר" אחרי יותר משנתיים של עליות חדות, תשובתו החלטית: "בואו נתחיל מזה שתיכנסו לשוק. יכול להיות שתחוו עליות או ירידות אבל מה שחשוב זה סבלנות ואורך רוח. הפתרון הגרוע ביותר זה להשאיר את הכסף בעו"ש - לכן כל יציאה מחשבון העו"ש וכניסה לשוק ההון היא דבר חיובי".

כאמור, הוא מאמין גדול בשוק המניות האמריקאי, גם אחרי העליות החדות, ומסביר כי בתמיר פישמן "אופטימיים וב'לונג' על השוק האמריקאי לטווח הארוך. הוא יקר יותר ממה שאנחנו רגילים, בעיקר בגלל חברות הטכנולוגיה, החידושים והבינה המלאכותית. ברור שיש גם מניות שהן 'חלום' אבל כך זה תמיד, ולכן צריך להיות עירניים, בוודאי אם לא מתמקדים רק במדדים".

באשר לחזרתו של הנשיא האמריקאי החדש-ישן טראמפ, לייטנר מציין כי לא בטוח שצריך להתרגש יותר מדי: "הבחירה שלו משפיעה בהחלט על הכלכלה ועל ניהול ההשקעות. בקדנציה הקודמת היינו נכנסים לטוויטר ורואים מה הוא עושה. כעת משפיעה גם מלחמת הסחר שיוצרת סיכונים לעלייה באינפלציה ופחות הורדות ריבית. ובכל זאת צריך לזכור שטראמפ הוא פרו-שוק, ולכן בארה"ב יצטרכו למצוא את האיזון, ולא בטוח שיהיו לכך השפעות ארוכות טווח על השווקים".

בניגוד למנהלי השקעות רבים שעימם שוחחנו במדור זה לאחרונה, לייטנר דווקא נרתע מהשקעה גדולה בשוק המקומי. לדבריו, "בחצי השנה האחרונה שוק המניות הישראלי מפגין ביצועים מרשימים מאוד לכל הדעות, גם ביחס למדדים האמריקאיים וגם ביחס לשאר המדינות. אבל עדיין - ואני מקווה שאני הפסימי היחיד - אנחנו נוקטים גישה זהירה.

"כולם מדברים על השיפור שאחרי המלחמה, אבל אם מסתכלים על המלחמות הגדולות כמו יום כיפור ולבנון הראשונה, הגיעה אחריהן אינפלציה, גם בגלל ההשקעה הגדולה בתקציב הביטחון. בעיה נוספת היא היעדר הנזילות בבורסה המקומית, וזה 'באנדרסטייטמנט'. כשיש חדשות טובות כולם נכנסים והמדדים עולים בקיצוניות, וזה נכון גם להיפך. אנחנו חוששים מזה ולכן מתמקדים בעיקר בחברות ישראליות שמסתכלות החוצה, ולא מסתמכות רק על הצרכן המקומי".

חשיפה דולרית אגרסיבית

תיק ההשקעות של לייטנר למשקיע סולידי ש"מחפש לעשות קצת כסף אבל לא בסיכון גבוה מדי", בנוי מחשיפה של 20% לשוק המניות האמריקאי, 10% לשוק המניות המקומי, 50% לאג"ח קונצרניות (חברות) בדירוג השקעה בישראל ו-20% לאג"ח ממשלת ישראל, במח"מ בינוני (משך חיים ממוצע) של 4 שנים. הרכיב הממשלתי גבוה יחסית בעיניו, מכיוון ש"הפער בין התשואה של אג"ח ממשלתית לקונצרנית לא מספיק גבוה".

למשקיע שמוכן לקחת סיכון גבוה יותר הוא ממליץ על חשיפה של 40% למניות בארה"ב ו-20% למניות בישראל. עוד 30% הוא מקצה לאג"ח קונצרניות בארץ בדירוג השקעה, במח"מ מעט ארוך יותר של 5-6 שנים, ואת 10% הנותרים הוא מקצה דווקא לאג"ח ממשלת ארה"ב במח"מ של עד 10 שנים.

בפועל, מדובר בחשיפה דולרית של 50% מהתיק האגרסיבי, וזו המלצה יחסית מפתיעה. זאת משום שרוב מנהלי ההשקעות מעדיפים באג"ח להישאר בישראל, בגלל התנודתיות של המט"ח שעלולה למחוק תשואה. לדבריו, "אנחנו בונים תיק לכל מצב, לכן צריך גם חשיפת מט"ח משמעותית. למשקיע אגרסיבי יש יותר יכולת להכיל תנודתיות. למח"מ הבינוני-ארוך יש פוטנציאל גבוה יותר לתשואה כשהריבית תרד, כשבמקביל הדולר ייחלש, ולכן הם יאזנו אחד את השני ויהוו גידור לתיק".

באשר לסקטורים המועדפים עליו בארץ ובעולם, לייטנר מצביע על סקטור הטכנולוגיה ומסביר כי "המהפכה הדיגיטלית בעיצומה והחשיבות שלה היא לפחות כמו המהפכה התעשייתית. ה-AI עדיין נמצאת בראשית דרכה המסחרית. עד היום החברות שנהנו היו מתחום החומרה והשנים הקרובות יהיו עידן של חברות התוכנה. חומרה זה 'נחמד' אבל כולם רוצים לראות מה השימושים של זה בפועל, ואיך באמת אפשר לייצר ערך".

בהתייחס לסקטור הפיננסים, לדבריו הוא "נמצא בצומת דרכים מעניין. עליית הריבית עשתה טוב לבנקים אבל גילינו שיש שכבה של בנקים אזוריים שזה לא טוב להם, בגלל היקפי האג"ח הגדולים שלהם, כפי שבא לידי ביטוי בנפילת בנק סיליקון וואלי למשל. ובכל זאת, אם הריבית תרד זה יהיה טוב לבנקים הקטנים ויש שם הזדמנות".

להתרחק ממניות נדל"ן

על סקטור הפארמה הוא ממליץ במיוחד שכן לדעתו "צפוי עשור מאוד חיובי בסקטור הזה והוא אחד המעניינים לשנים הקרובות. הוא נהנה מחידושים טכנולוגיים מטורפים, יש פה התפתחות של תרופות ופיתוחים טכנולוגיים בתחומי ההרזיה והסוכרת, שעומדים לשנות את עולם הרפואה לחלוטין ואת החיים שלנו בצורה מאוד משמעותית. ועדיין לא כדאי לקנות מניה ספציפית אלא קרנות, כי יש כאן סיכוני רגולציה מצד ה-FDA האמריקאית (רשות המזון והרופות)".

מנגד, לייטנר סבור שכדאי להתרחק מסקטור הנדל"ן, הן היזמי והן תחום המשרדים. "זה סקטור שנמצא בבעיה גדולה. במגזר היזמי יש מגמת עליית מחירים אבל נדרש זמן רב לקבל היתרים, ובינתיים יש עלויות מטורפות. גם בבנייה יש עיכובים משמעותיים בגלל המלחמה והמחסור המשמעותי בפועלים. ובתחום המשרדים יש חולשה גלובלית מאז הקורונה. יש הרבה נדל"ן ריק, לכן אנחנו מתרחקים מהסקטור הזה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

תיקון והתנצלות

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד