גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משלוחים יגיעו ברחפנים, ורכבים חשמליים יאבדו מכוחם: תחזיות המנהלים ל־2025

קשה לדבר היום על שיווק בלי להתייחס לפיתוחים טכנולוגיים, אך קצב ההטמעה בענפים השונים אינו אחיד ● מנהלים ביוחננוף, אלקטרה, הפניקס, שטראוס, כלמוביל וכאל משרטטים את מפת החידושים במשק בשנה הקרובה, ומספקים הצצה לנקודות הכשל של 2024

מימין: איתן יוחננוף, לוי הלוי ויניב שיראזי / צילום: איל יצהר, ענבל מרמרי, כלמוביל
מימין: איתן יוחננוף, לוי הלוי ויניב שיראזי / צילום: איל יצהר, ענבל מרמרי, כלמוביל

חדשנות טכנולוגית היא בין התחומים הבולטים שמעסיקים את בכירי המנהלים בישראל, והמושג הפופולרי ביותר הוא בינה מלאכותית יוצרת. אך עד כמה גדול הפער בין התוכניות והרצונות לבין המימוש בפועל בענפי המשק השונים? 

האחים אמיר עושים קאמבק לרשת הדיסקאונט של שנות ה־90 
האם עסקת הענק שהקפיצה את מניית שטראוס מצדיקה בונוס מיוחד למנכ"ל?

מתשובות המנהלים על המגמות העסקיות והטכנולוגיות שהם צופים ל־2025, וגם על ההחמצה של 2024, ניתן לקבל תמונה מרתקת. "מה שהתרכז עד כה בפיילוטים נקודתיים של AI, הופך ב־2025 לצורך ממשי בהטמעה רחבה בארגון", אומר אבנר שטראוס, בעלי שטראוס אסטרטגיה, שערכו את מצפן המגמות.

אבנר שטראוס, יו''ר משותף בשטראוס אסטרטגיה / צילום: תמונה פרטית

"מנהלים מבינים שהמעבר מהתנסות ליישום תלוי ביכולת לשלב AI עם דאטה איכותי, תשתית ארגונית גמישה ופיתוח ההון האנושי. מי שייצור חוויית לקוח פרסונלית מאוד באמצעות AI, ישיג בידול. לצד ההזדמנויות, נדרשת חשיבה אחראית על רגולציה, סייבר וערך חברתי. במובן הזה, 2025 תהיה שנת מבחן".

איתן יוחננוף
בעל השליטה ומנכ"ל יוחננוף

ההחמצה של 2024: "אל מול המציאות המאתגרת מבחינה ביטחונית, הוחמצו מגוון יוזמות והזדמנויות לייצר שיתופי־פעולה עם חברות מרחבי העולם, הן ביבוא והן ביצוא. למרות ההחמצות האלה, אנו מאמינים שניתן לייצר הזדמנויות אלטרנטיביות במסחר ובשיתופי־פעולה טכנולוגיים ועסקיים".

התחזית ל־2025: "אנחנו נשקיע בפיתוח טכנולוגיות לייעול שרשראות האספקה והאחסנה וכן טכנולוגיות בשימוש הלקוחות כמו קופות אוטומטיות ועגלות חכמות, המעניקות ללקוחות מידע על המוצרים, מאפשרות תשלום עצמאי ומשפרות את חוויית הקנייה.

"אנחנו משקיעים במדפים חכמים המציגים מידע ומחירים על גבי צגים דיגיטליים, וגם משלבים רובוטיקה לסידור וניהול המחסנים. בתחום המשלוחים, אנחנו משקיעים בפיתוח רחפנים שיוכלו לבצע משלוחים עד לבית הלקוח, וממתינים לרגולציה שתאשר את יישום הטכנולוגיה". 

איתן יוחננוף, מנכ''ל ובעלים רשת יוחננוף / צילום: גבע טלמור

יוני צברי
המשנה למנכ"ל אלקטרה

ההחמצה של 2024: "הקמעונאים עדיין לא השכילו ליצור שיטות הבחנה מדויקות בין הנכסים הקמעונאיים השונים שלהם, על־מנת לתת ללקוחות את מה שהם רוצים ומוכנים לשלם עליו. אני תקווה כי נראה שינוי בתחום זה כבר בשנה הקרובה".

התחזית ל־2025: "תהיה הבחנה ברורה בין קמעונאות עירונית לקמעונאות בפריפריה. בפריפריה, המחיר ימשיך להיות הגורם המרכזי שמשפיע על החלטות הצרכנים, ולכן קמעונאים יצטרכו להתמקד בהצעות תחרותיות ובמבצעים כדי למשוך לקוחות. 

"לעומת זאת, בקמעונאות העירונית, הדגש הולך ומתמקד בשירות מותאם אישית, חוויית קנייה איכותית ופרסונליזציה. כאן לקוחות מצפים לקבל שירות מדויק ומותאם לצרכיהם האישיים, מה שמחייב את הקמעונאים להעניק פתרונות מתקדמים המבוססים על טכנולוגיה.

"כדי לעמוד בציפיות המשתנות, קמעונאים יידרשו לבחון מחדש את פורטפוליו הנכסים שלהם - הפיזיים והדיגיטליים - ולהתאים לכל אחד מהם אסטרטגיות שיווק ומכירה ייחודיות. לדוגמה, ייתכן שיהיה צורך בגישות שונות בין חנויות פיזיות במרכזי ערים לבין פלטפורמות דיגיטליות בפריפריה". 

יוני צברי / צילום: תמר מצפי

יורם סדן
סמנכ"ל מערכות מידע ודיגיטל בשטראוס

ההחמצה של 2024: "האצת המעבר לענן. השימוש בטכנולוגיות ענן הופך לנורמה ומאפשר לתעשיות לעבור לסביבות עבודה דיגיטליות וגמישות יותר, אבל בישראל התחום נמצא בפיגור יחסית לעולם ומצריך שינוי גישה ניהולית ופיננסית". 

התחזית ל־2025: "נראה דיגיטליזציה של חוויית לקוח - שיווק דיגיטלי, מסחר אלקטרוני וניתוח נתוני צרכנים יאפשרו למותגים לייצר קשר הדוק יותר עם הלקוחות ולשפר את חוויית הרכישה. באמצעות שימוש ב־AI אפשר יהיה להשיק מוצרים חדשים בהתאמה אישית, כך שכל לקוח ירגיש שהמוצר מותאם לצרכים שלו". 

יורם סדן / צילום: אורלי שניידר

קרן גרנית
המשנה למנכ"ל הפניקס

ההחמצה של 2024: "אי־התאמת הרגולציה לעולם הטכנולוגיה. לדוגמה, חברות הביטוח עדיין מחויבות בתהליכי מסוימים לשלוח מכתבים בדואר ישראל במקום בדואר אלקטרוני. בכל הנוגע להנגשת מידע בעולם הדיגיטלי מוטלות על חברות הגבלות רבות, המקשות על הצרכנים לקבל מידע בנוחות מרבית".

התחזית ל־2025: "הבינה המלאכותית היוצרת צפויה להביא לשיפור בפרודוקטיביות ומאפשרת לשדרג את מודלי התמחור ולהביא לגידול ברווחיות. בתהליכי המכירה, היא מאפשרת התאמה אישית של מסרים שיווקיים בערוצי הסוכנים ובערוץ הישיר.

"בנוסף, אנו רואים מהפכה בנכונות של צרכנים לעבור לשירות עצמי, לעומת האפשרות להתקשר למוקדים טלפוניים. תהליכי שירות עצמי דיגיטליים נוחים ופשוטים מהווים חלופה אטרקטיבית, וככל שחברות ישקיעו בהם יותר, תגדל הנכונות של לקוחות לאמץ אותם". 

קרן גרנית / צילום: ענבל מרמרי

יניב שיראזי
נשיא ומנכ"ל כלמוביל

ההחמצה של 2024: "ענף הרכב תלוי לחלוטין ביבוא, והמלחמה הובילה לכך שנחסמו נתיבי סחר מהמזר, והופסק היבוא מטורקיה. השילוב של קיטון בהכנסה הפנויה של הישראלים עקב כלכלה בהאטה, ריבית גבוהה, התייקרות הרכבים כתוצאה מהיחלשות השקל, ועלייה משמעותית בעלויות השילוח לישראל, מייצרים מצב בו שוק הרכב רחוק ממיצוי הפוטנציאל שלו.

"בהסתכלות עולמית, ניכרת החמצה בקצב ההתקדמות של הרכב האוטונומי. דוגמה בולטת היא יציאתה של אפל מהתחום לאחר שניסיונותיה בתחום לא צלחו".

התחזית ל-2025: "המגמה הבולטת ביותר בשוק הרכב העולמי בחודשים האחרונים היא ההאטה בקצב האימוץ של רכבים חשמליים. לראשונה מאז השקתם, בשווקים מרכזיים רבים בעולם נתח הדגמים החשמליים מהמכירות הפסיק לעלות, ובכמה מדינות הוא אף נמצא בירידה.

"סיבה עיקרית לכך היא קיצוץ או עצירה של תוכניות התמריצים הממשלתיות בשווקים רבים, בעיקר באירופה, שהובילה להתקררות ניכרת בביקוש לרכבים חשמליים חדשים. אולם בנוסף, מחקרי צרכנים מראים שכ־30% באירופה וכ־40% בארה"ב מבעלי רכב חשמלי אומרים שהרכב הבא שלהם לא יהיה חשמלי. הסיבה המרכזית היא היעדר תשתיות טעינה מספקות וחרדת טווח.

"מגמה זו טרם הגיעה לישראל, שבה קצב האימוץ של רכבים חשמליים הוא מהמהירים בעולם, והם עומדים השנה על כרבע מכלל הרכבים החדשים שעלו לכבישי ישראל. עם זאת, העלאת מס הקנייה על רכבים חשמליים, ביטול ההטבה בדמי רישוי וכניסתו לתוקף של מס הנסועה בתחילת 2026 צפויים למתן באופן ניכר את הקצב.

"בהיבט הטכנולוגי, אם עד כה השיחה בין הנהג לרכב הסתכמה לכל היותר בפקודות קוליות פשוטות הנוגעות לתפעול הרכב, שילוב יכולות AI מתקדמות ישנה את חוויית הנהיגה וישלב חיפוש מידע, סידורים אישיים, עבודה ובידור במהלך הנסיעה.

"התפתחות טכנולוגית נוספת שצפויה להביא לקפיצת מדרגה בשנה הבאה היא המציאות הרבודה, המשולבת כבר בחלק מהדגמים החדשים המושקים בימים אלה. הטכנולוגיה מאפשרת זיהוי עצמים במרחב והצגת שכבות מידע אודותם בזמן אמת על גבי שמשת הרכב". 

יניב שיראזי, מנכ''ל כלמוביל / צילום: כלמוביל

לוי הלוי
מנכ"ל כאל

ההחמצה של 2024: "מבחינת חברות כרטיסי האשראי - ההאטה במגמת הצמיחה החזקה באשראי הצרכני שאפיינה את תחילת שנת 2024 ואת השנתיים שקדמו לה, מאז היציאה מהקורונה. בשל המלחמה והמצב המאקרו־כלכלי של אינפלציה גבוהה וריבית עולה, מגמת הצמיחה הואטה משמעותית".

התחזית ל־2025: "האצת האימוץ הנרחב וההטמעה של יכולות וטכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית יוצרת תהיה מרכיב מרכזי בכל ארגון ותסייע במימוש היפר־פרסונליזציה, בעיקר באזורים של שירות הלקוחות והיעילות התפעולית.

"בנוסף, פתיחת השוק בישראל לשחקני פינטק וגופים נוספים, לצד התפתחות עולם התשלומים, צפויה להגביר את התחרות". 

לוי הלוי, מנכל כאל / צילום: רמי זרנגר

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון