גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להסתכל לעתיד, לזהות מגמות ולהעניק מענה מדויק ליזמים בשוק נדל"ן משתנה

בוריס דנילביץ, מנהל החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה, מסביר על פעילות החטיבה ומצביע על תתי השווקים האטרקטיביים בענף הנדל"ן לשנה הקרובה ● במוקד: מרל"וגים, חוות שרתים ובתי דיור מוגן

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הכתבה בשיתוף קבוצת גיאוקרטוגרפיה

שוק הנדל"ן המשתנה (הריבית, המחסור בכוח אדם ועוד) מציב אתגרים רבים בפני יזמי הנדל"ן המקומיים. אחד הכלים להתמודדות עם אתגרי השנים האחרונות הוא מחקר כלכלי מקדים. "היום רוב חברות הנדל"ן שולטות בצורה מצוינת בעלויות הבנייה ומחזיקות גם בשמאים שיודעים לנתח את ההתנהגות של השוק עד כה", מסביר בוריס דנילביץ', מנהל החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה. "הצד השני של המשוואה - שהוא ללא ספק הצד המורכב יותר - הוא המבט קדימה. יזמי נדל"ן נדרשים להסתכל אל העתיד בראייה של 5-10 שנים קדימה ואף יותר - על מנת לפענח את המגמות ולגזור מהן את הביקושים העתידיים".

זהו תפקידה של החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה - שמתמחה בין היתר במחקרי אומדן ביקושים בתחום הנדל"ן. "בסופו של דבר, כשיזם נכנס לפרויקט נדל"ן מסחרי כמו למשל מרכז מסחרי שכונתי, הוא רוצה לדעת מה יהיה הפדיון הצפוי למטר -וכך לחשב אילו דמי שכירות הוא יוכל לקבל מהשוכרים. אומדן ביקושים צופה תמיד אל העתיד. אף אחד לא בונה באופן מיידי, התפקיד שלנו בגיאוקרטוגרפיה הוא ללוות את לקוחותינו בעידן של שינוי בשוק הנדל"ן", לסייע ליזמים להסתכל בטווח של 20-25 שנים כדי להבין מה הכדאיות של הפרויקט.

בוריס דנילביץ', מנהל החטיבה לייעוץ כלכלי, גיאוקרטוגרפיה / צילום: יח''צ

לדברי דנילביץ', אותם תהליכים של אומדן ביקושים משחקים תפקיד משמעותי מאוד בתהליכי קבלת ההחלטות של יזמים בענף הנדל"ן. "המטרה של ייעוץ כלכלי היא לקחת סוגיות מורכבות, לפרק אותן ולייצר תובנות פשוטות ונהירות", הוא מדגיש. "בסופו של יום, יזמים ומנכ"לים בבואם לקבל החלטות רוצים לדעת מה הכי כדאי לבנות כדי מחד למקסם רווחים ומאידך שיהיה אפשרי מבחינה תכנונית - מרכז מסחרי שכונתי או/ו מגדל משרדים או/ו לוגיסטיקה או/ועירוב שימושים? באיזה תמהיל? מה יעבוד עם מה? האם להשתתף במכרז מסוים לדיור מוגן, לתעסוקה או למגורים? אנחנו מסייעים להם לקבל את ההחלטות האלה בצורה מושכלת".

על בסיס המחקרים העדכניים של החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה, דנילביץ' מצביע על מספר תתי-שווקים אטרקטיביים במיוחד בתוך שוק הנדל"ן הישראלי בשנה הקרובה. "בין היתר, אנחנו רואים עודף ביקוש מובנה בתחום הלוגיסטיקה בארץ. מדובר בעיקר על מתקני לוגיסטיקה מודרניים. הצמיחה בתחום הלוגיסטיקה נובעת מהגידול באוכלוסיית ישראל שצמחה בקצב גבוה בהשוואה לשאר העולם המפותח - מה שמוביל לעלייה בייבוא וייצוא סחורות בנמלים והתייעלות בשרשרת הערך של חברות.

"בנוסף, אנחנו גם רואים שינויים בהרגלי הצריכה של הציבור", הוא מוסיף. "היקף הרכישות המקוונות גדל בצורה משמעותית בשנים האחרונות - אבל הוא עדיין נמוך בהשוואה למדינות ה-OECD - כלומר, עוד לא סיימנו להדביק את הפער מהעולם המערבי בכל הקשור לרכישות אונליין. המגמות האלה הופכות את שוק הלוגיסטיקה לאטרקטיבי מאוד. מבחינת תשואות, שוק הלוגיסטיקה כאן נהנה כיום מתשואה ממוצעת של 6.7 אחוזים - בהשוואה ל-4.85 אחוזים במערב אירופה ו-6 אחוזים במרכז אירופה. זאת אינדיקציה נוספת לחוסר בשלות של שוק הלוגיסטיקה המקומי (בשוק בשל ויציב שיעורי התשואה נמוכים - א.ק.ל) ויש לו עוד לאן לעלות".

לפרטים נוספים על בדיקת התכנות כלכלית ופוטנציאל שוק בנדל"ן הקליקו כאן>>

תחום נוסף שנהנה מביקוש מוגבר בשנים האחרונות הוא עולם חוות השרתים. "רק כדי לסבר את האוזן, בשנת 2020 פעלו בישראל בסך הכל 10 חוות שרתים עם הספק חשמל כולל של 40 מגה-ואט. בסוף שנת 2023 הגענו כבר ל-25 חוות שרתים בהספק של 180 מגה-ואט - ואנחנו עדיין נמצאים בפער עצום בהשוואה לעולם", אומר דנילביץ'. "ההערכה היום בשוק כי שוק חוות השרתים יגיע ל-655 מגה-ואט בשנת 2030. זהו קצב גידול שוק בלתי נתפס של כ-30-35 אחוזים בשנה".

דנילביץ' מספר כי מגוון שחקנים בתחום הנדל"ן משקיעים בתקופה האחרונה בפרויקטים של חוות שרתים. "בשורה התחתונה, חברות נדל"ן נהנות מיתרון יחסי בתחום המדובר זה נכון במיוחד לגבי חברות נדל"ן עם ניסיון בפרויקטים בתחום האנרגיה - וכן לגבי גופי השקעה עם כיסים עמוקים. צריך להבין שנושא האנרגיה משחק תפקיד מהותי בפרויקטים של חוות שרתים - והוא עשוי להכריע לכאן או לכאן את הכדאיות הכלכלית של הפרויקט".

שינוי ביחס לדיור מוגן

שוק צומח נוסף שעליו מצביע דנילביץ' הוא בתי דיור מוגן. "תוחלת החיים בישראל עולה עם הזמן, והיא מלווה גם בשינוי בהתנהגות הצרכנים. הדורות הקודמים לא הבינו בהכרח את ההבדל בין דיור מוגן לבתי אבות - ולכן נרתעו מכניסה לדיור מוגן. הדור החדש מסתכל על הדברים בצורה אחרת. אחד האתגרים הגדולים ביותר שבאים עם העלייה בתוחלת החיים הוא הבדידות של בני הגיל השלישי - כאשר עולם הדיור המוגן מספק מעטפת חברתית וקהילתית מאוד אפקטיבית.

"במדינת ישראל יש כיום מעל 15 אלף יחידות דיור מוגן", הוא מסביר. "אנחנו צופים קצב של הקמת 2-3 בתי דיור מוגן חדשים בכל שנה - עם 250-300 יחידות דיור בכל פרויקט. השאלה הגדולה ביותר היא המיקומים הנכונים להקמת בתי דיור מוגן חדשים: אנחנו מבצעים עבודת מחקר מאוד יסודית בנושא הזה עבור לקוחותינו. מעבר לכך, חשוב להדגיש שבתי דיור מוגן מיועדים כיום בעיקר לקהל במעמד סוציו-אקונומי גבוה מאוד מעשירונים 8-10. אם אנחנו רוצים לתת פתרון גם לקהל במעמד נמוך יותר מעשירונים 5-7, אנחנו צריכים שינוי רגולטורי ותמריצים שיהפכו את העסק לרווחי".

סט יכולות ושירותים בעולמות תוכן מגוונים

החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה מספקת כיום שירותי ייעוץ, מחקר ואסטרטגיה לשורה ארוכה של גופים מובילים בתחום הנדל"ן מישראל. "הפעילות שלנו מתמקדת באומדן ביקושים כאשר אחד המוצרים הנפוצים שלנו הוא פרוגרמות כלכליות תכנוניות כלומר, מה השימושים המיטביים שאנחנו חושבים שצריך לפתח - ומה פוטנציאל הביקוש לכל אחד מהשווקים השונים בראיה ארוכת טווח".

אחד היתרונות של החטיבה לייעוץ כלכלי, מציין דנילביץ', הוא השתייכותה לקבוצת גיאוקרטוגרפיה המחזיקה בסט של יכולות ושירותים בעולמות תוכן שונים ומגוונים (one stop shop) ומהווה בית מקצועי בעולמות המחקר והייעוץ, תוך שימוש בכלים מחקריים ומודלים מתקדמים, "אנחנו עובדים בצורה שוטפת עם יזמים ורשויות מקומיות ברחבי הארץ, ומהווים שותפים לדרך בצמתים של קבלת החלטות חשובות תוך התייחסות אסטרטגית ומתן מענה בהיבטים של פוטנציאל כלכלי וביקושים.

ד''ר רינה דגני, מתכננת ערים, בעלים גיאוקרטוגרפיה / צילום: עופר וקנין

"גיאוקרטוגרפיה בנויה על מתודות ומודלים כלכליים ומערכות Gis שפיתחו פרופ' אבי דגני מאוניברסיטת תל אביב וד״ר רינה דגני המתמחה בכלכלה אורבנית. יש לנו את יתרון הגודל - עם 50 מומחי כלכלה, ניהול, תכנון אורבני, שיווק, שמאות ועוד 150 סוקרים וגם מכון הסקרים הגדול במדינה, מה שמאפשר ביצוע מהיר, מקצועי ובמחירים הוגנים", הוא מסכם. "בשל כך מעורבת החברה לאורך שנים בפרויקטים הנדל"ניים הגדולים במדינה. בהם נכללים, בין היתר, תכנית המטרו, פיתוח מתחם שדה דב, פיתוח מתחמי תעסוקה ולוגיסטיקה, פיתוח קניונים ושטחי מסחר, תכניות אסטרטגיות לפיתוח ערים ואזורי תעסוקה, נמל יפו, נמל תל אביב וכן תכניות ברמה לאומית כמו תכנית מתאר לבתי חולים ומוסדות בריאות".

לפרטים נוספים על בדיקת התכנות כלכלית ופוטנציאל שוק בנדל"ן הקליקו כאן>>

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?