גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להסתכל לעתיד, לזהות מגמות ולהעניק מענה מדויק ליזמים בשוק נדל"ן משתנה

בוריס דנילביץ, מנהל החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה, מסביר על פעילות החטיבה ומצביע על תתי השווקים האטרקטיביים בענף הנדל"ן לשנה הקרובה ● במוקד: מרל"וגים, חוות שרתים ובתי דיור מוגן

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הכתבה בשיתוף קבוצת גיאוקרטוגרפיה

שוק הנדל"ן המשתנה (הריבית, המחסור בכוח אדם ועוד) מציב אתגרים רבים בפני יזמי הנדל"ן המקומיים. אחד הכלים להתמודדות עם אתגרי השנים האחרונות הוא מחקר כלכלי מקדים. "היום רוב חברות הנדל"ן שולטות בצורה מצוינת בעלויות הבנייה ומחזיקות גם בשמאים שיודעים לנתח את ההתנהגות של השוק עד כה", מסביר בוריס דנילביץ', מנהל החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה. "הצד השני של המשוואה - שהוא ללא ספק הצד המורכב יותר - הוא המבט קדימה. יזמי נדל"ן נדרשים להסתכל אל העתיד בראייה של 5-10 שנים קדימה ואף יותר - על מנת לפענח את המגמות ולגזור מהן את הביקושים העתידיים".

זהו תפקידה של החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה - שמתמחה בין היתר במחקרי אומדן ביקושים בתחום הנדל"ן. "בסופו של דבר, כשיזם נכנס לפרויקט נדל"ן מסחרי כמו למשל מרכז מסחרי שכונתי, הוא רוצה לדעת מה יהיה הפדיון הצפוי למטר -וכך לחשב אילו דמי שכירות הוא יוכל לקבל מהשוכרים. אומדן ביקושים צופה תמיד אל העתיד. אף אחד לא בונה באופן מיידי, התפקיד שלנו בגיאוקרטוגרפיה הוא ללוות את לקוחותינו בעידן של שינוי בשוק הנדל"ן", לסייע ליזמים להסתכל בטווח של 20-25 שנים כדי להבין מה הכדאיות של הפרויקט.

בוריס דנילביץ', מנהל החטיבה לייעוץ כלכלי, גיאוקרטוגרפיה / צילום: יח''צ

לדברי דנילביץ', אותם תהליכים של אומדן ביקושים משחקים תפקיד משמעותי מאוד בתהליכי קבלת ההחלטות של יזמים בענף הנדל"ן. "המטרה של ייעוץ כלכלי היא לקחת סוגיות מורכבות, לפרק אותן ולייצר תובנות פשוטות ונהירות", הוא מדגיש. "בסופו של יום, יזמים ומנכ"לים בבואם לקבל החלטות רוצים לדעת מה הכי כדאי לבנות כדי מחד למקסם רווחים ומאידך שיהיה אפשרי מבחינה תכנונית - מרכז מסחרי שכונתי או/ו מגדל משרדים או/ו לוגיסטיקה או/ועירוב שימושים? באיזה תמהיל? מה יעבוד עם מה? האם להשתתף במכרז מסוים לדיור מוגן, לתעסוקה או למגורים? אנחנו מסייעים להם לקבל את ההחלטות האלה בצורה מושכלת".

על בסיס המחקרים העדכניים של החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה, דנילביץ' מצביע על מספר תתי-שווקים אטרקטיביים במיוחד בתוך שוק הנדל"ן הישראלי בשנה הקרובה. "בין היתר, אנחנו רואים עודף ביקוש מובנה בתחום הלוגיסטיקה בארץ. מדובר בעיקר על מתקני לוגיסטיקה מודרניים. הצמיחה בתחום הלוגיסטיקה נובעת מהגידול באוכלוסיית ישראל שצמחה בקצב גבוה בהשוואה לשאר העולם המפותח - מה שמוביל לעלייה בייבוא וייצוא סחורות בנמלים והתייעלות בשרשרת הערך של חברות.

"בנוסף, אנחנו גם רואים שינויים בהרגלי הצריכה של הציבור", הוא מוסיף. "היקף הרכישות המקוונות גדל בצורה משמעותית בשנים האחרונות - אבל הוא עדיין נמוך בהשוואה למדינות ה-OECD - כלומר, עוד לא סיימנו להדביק את הפער מהעולם המערבי בכל הקשור לרכישות אונליין. המגמות האלה הופכות את שוק הלוגיסטיקה לאטרקטיבי מאוד. מבחינת תשואות, שוק הלוגיסטיקה כאן נהנה כיום מתשואה ממוצעת של 6.7 אחוזים - בהשוואה ל-4.85 אחוזים במערב אירופה ו-6 אחוזים במרכז אירופה. זאת אינדיקציה נוספת לחוסר בשלות של שוק הלוגיסטיקה המקומי (בשוק בשל ויציב שיעורי התשואה נמוכים - א.ק.ל) ויש לו עוד לאן לעלות".

לפרטים נוספים על בדיקת התכנות כלכלית ופוטנציאל שוק בנדל"ן הקליקו כאן>>

תחום נוסף שנהנה מביקוש מוגבר בשנים האחרונות הוא עולם חוות השרתים. "רק כדי לסבר את האוזן, בשנת 2020 פעלו בישראל בסך הכל 10 חוות שרתים עם הספק חשמל כולל של 40 מגה-ואט. בסוף שנת 2023 הגענו כבר ל-25 חוות שרתים בהספק של 180 מגה-ואט - ואנחנו עדיין נמצאים בפער עצום בהשוואה לעולם", אומר דנילביץ'. "ההערכה היום בשוק כי שוק חוות השרתים יגיע ל-655 מגה-ואט בשנת 2030. זהו קצב גידול שוק בלתי נתפס של כ-30-35 אחוזים בשנה".

דנילביץ' מספר כי מגוון שחקנים בתחום הנדל"ן משקיעים בתקופה האחרונה בפרויקטים של חוות שרתים. "בשורה התחתונה, חברות נדל"ן נהנות מיתרון יחסי בתחום המדובר זה נכון במיוחד לגבי חברות נדל"ן עם ניסיון בפרויקטים בתחום האנרגיה - וכן לגבי גופי השקעה עם כיסים עמוקים. צריך להבין שנושא האנרגיה משחק תפקיד מהותי בפרויקטים של חוות שרתים - והוא עשוי להכריע לכאן או לכאן את הכדאיות הכלכלית של הפרויקט".

שינוי ביחס לדיור מוגן

שוק צומח נוסף שעליו מצביע דנילביץ' הוא בתי דיור מוגן. "תוחלת החיים בישראל עולה עם הזמן, והיא מלווה גם בשינוי בהתנהגות הצרכנים. הדורות הקודמים לא הבינו בהכרח את ההבדל בין דיור מוגן לבתי אבות - ולכן נרתעו מכניסה לדיור מוגן. הדור החדש מסתכל על הדברים בצורה אחרת. אחד האתגרים הגדולים ביותר שבאים עם העלייה בתוחלת החיים הוא הבדידות של בני הגיל השלישי - כאשר עולם הדיור המוגן מספק מעטפת חברתית וקהילתית מאוד אפקטיבית.

"במדינת ישראל יש כיום מעל 15 אלף יחידות דיור מוגן", הוא מסביר. "אנחנו צופים קצב של הקמת 2-3 בתי דיור מוגן חדשים בכל שנה - עם 250-300 יחידות דיור בכל פרויקט. השאלה הגדולה ביותר היא המיקומים הנכונים להקמת בתי דיור מוגן חדשים: אנחנו מבצעים עבודת מחקר מאוד יסודית בנושא הזה עבור לקוחותינו. מעבר לכך, חשוב להדגיש שבתי דיור מוגן מיועדים כיום בעיקר לקהל במעמד סוציו-אקונומי גבוה מאוד מעשירונים 8-10. אם אנחנו רוצים לתת פתרון גם לקהל במעמד נמוך יותר מעשירונים 5-7, אנחנו צריכים שינוי רגולטורי ותמריצים שיהפכו את העסק לרווחי".

סט יכולות ושירותים בעולמות תוכן מגוונים

החטיבה לייעוץ כלכלי בקבוצת גיאוקרטוגרפיה מספקת כיום שירותי ייעוץ, מחקר ואסטרטגיה לשורה ארוכה של גופים מובילים בתחום הנדל"ן מישראל. "הפעילות שלנו מתמקדת באומדן ביקושים כאשר אחד המוצרים הנפוצים שלנו הוא פרוגרמות כלכליות תכנוניות כלומר, מה השימושים המיטביים שאנחנו חושבים שצריך לפתח - ומה פוטנציאל הביקוש לכל אחד מהשווקים השונים בראיה ארוכת טווח".

אחד היתרונות של החטיבה לייעוץ כלכלי, מציין דנילביץ', הוא השתייכותה לקבוצת גיאוקרטוגרפיה המחזיקה בסט של יכולות ושירותים בעולמות תוכן שונים ומגוונים (one stop shop) ומהווה בית מקצועי בעולמות המחקר והייעוץ, תוך שימוש בכלים מחקריים ומודלים מתקדמים, "אנחנו עובדים בצורה שוטפת עם יזמים ורשויות מקומיות ברחבי הארץ, ומהווים שותפים לדרך בצמתים של קבלת החלטות חשובות תוך התייחסות אסטרטגית ומתן מענה בהיבטים של פוטנציאל כלכלי וביקושים.

ד''ר רינה דגני, מתכננת ערים, בעלים גיאוקרטוגרפיה / צילום: עופר וקנין

"גיאוקרטוגרפיה בנויה על מתודות ומודלים כלכליים ומערכות Gis שפיתחו פרופ' אבי דגני מאוניברסיטת תל אביב וד״ר רינה דגני המתמחה בכלכלה אורבנית. יש לנו את יתרון הגודל - עם 50 מומחי כלכלה, ניהול, תכנון אורבני, שיווק, שמאות ועוד 150 סוקרים וגם מכון הסקרים הגדול במדינה, מה שמאפשר ביצוע מהיר, מקצועי ובמחירים הוגנים", הוא מסכם. "בשל כך מעורבת החברה לאורך שנים בפרויקטים הנדל"ניים הגדולים במדינה. בהם נכללים, בין היתר, תכנית המטרו, פיתוח מתחם שדה דב, פיתוח מתחמי תעסוקה ולוגיסטיקה, פיתוח קניונים ושטחי מסחר, תכניות אסטרטגיות לפיתוח ערים ואזורי תעסוקה, נמל יפו, נמל תל אביב וכן תכניות ברמה לאומית כמו תכנית מתאר לבתי חולים ומוסדות בריאות".

לפרטים נוספים על בדיקת התכנות כלכלית ופוטנציאל שוק בנדל"ן הקליקו כאן>>

עוד כתבות

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל בדרך לפער ריביות היסטורי מול ארה"ב: כך זה ישפיע על המשק

בצל חוסר הוודאות הביטחונית ורמת האינפלציה, ישראל מתקשה להצטרף למגמה הגלובלית של הורדות הריבית - ועפ"י ההערכות, לאחר הורדת ריבית הפד אתמול, הפער ביחס לארה"ב צפוי להתרחב אף יותר בהמשך השנה ● ההשלכות עשויות להיות דרמטיות: מהשקל ועד לאג"ח ונוטלי המשכנתאות

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

פעם שנייה תוך שנה: שופרסל תיקנס ב-2 מיליון שקל. האם זה מספיק?

הרשות להגנת הצרכן מטילה את הקנס על שופרסל בגין אי-הצגת מחיר והטעיה במחיר המוצר בקופה ● קנסות דומים הוטלו על יוחננוף, קרפור ורמי לוי, אך לא בטוח שהם מצליחים לייצר הרתעה ● הממונה על הרשות להגנת הצרכן: "הכול שיקול כלכלי. אם היו מקבלים קנס של 100 מיליון שקל, היו מעסיקים מאה אנשים שיסמנו מחירים ומשלמים בהתאם"

מתוך ההגרלה של נגה / צילום: צילום מסך

לוטו גרסת נגה: הדרך החריגה שבה החליטו מי יזכה להתחבר לחשמל

בצל ביקוש אדיר לחיבור לרשת המתח העליון, בקבוצת נגה נאלצו לערוך הגרלה כדי לקבוע אילו פרויקטים יעברו סקירה ● שיכון ובינוי זכו ב־57% מההספק שנכנס לסקירה - כל ארבעת הפרויקטים שהגישו עברו ● אנלייט, שהגישה את ההספק הגדול ביותר, נאלצת להמתין לתורה ● בשוק מותחים ביקורת על חוסר הוגנות בהליך

אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה בהשמנה, בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון וברעב אצל ילדים: דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה

דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה ל-2024: המצב הסוציו-אקונומי והשיוך המגזרי ממשיכים ליצור פערים גבוהים בבריאות הציבור ● הפערים מתבטאים בין היתר ברזון של הילדים בשכבות החלשות ובפערים באיזון הסוכרת ● הציבור נראה חרד יותר ומדוכא יותר

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

האבטלה בהייטק מזנקת, ומספר המשרות הפנויות צונח

מחקר חדש של מרכז טאוב שמתפרסם היום מצביע על עלייה באבטלה בענף ההייטק, ירידה במספר המשרות הפנויות והעמקת פערים מגדריים וגאוגרפיים, זאת לצד איום הולך וגובר של אוטומציה ובינה מלאכותית על שוק העבודה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

נתניהו הסביר את "נאום ספרטה", ולא כל הנתונים היו מדויקים

אחרי הנאום שחולל סערה, רה"מ בנימין נתניהו ביקש להרגיע את הציבור ואת השווקים ● הוא רצה לגבות את דבריו בנתונים וגרפים - לא תמיד זה עזר ● האיחוד האירופי לא עד כדי כך חסר משמעות, וכשמסתכלים על התוצר, צריך להתחשב בעוד גורמים ● אבל יש גם נתון שהוא אכן חיובי, אם כי גם אותו יש לשים בהקשר הנכון ● המשרוקית של גלובס

האם AI יכול להחליף את מנהל ההשקעות שלכם? / צילום: Shutterstock

חוקרים נתנו לצ'אט לנהל תיק השקעות. התוצאות היממו אותם

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהפכת הבינה המלאכותית נמצאת בכל פינה, ועולה השאלה האם היא יכולה גם לנהל את תיק ההשקעות שלכם טוב יותר ממומחה אנושי ● מספר מחקרים בשנים האחרונות ניסו לענות בדיוק על השאלה הזאת והגיעו לתשובות מפתיעות ● וגם: הכירו את קרנות ה־AI הישראליות

מערכת הלייזר ''מגן אור'' שתיקרא מעתה ''אור איתן'', על שמו של סרן איתן אוסטר ז''ל שנפל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כל יירוט יעלה דולרים בודדים: הושלמו הניסויים בקרן הלייזר

המערכת השלימה את סדרת הניסויים בטרם העברת המערכת לצה"ל, ונמסר כי היא הוכיחה את יעילותה מול טילים, רקטות ופגזי מרגמה ● המערכת תיקרא "אור איתן", על שמו של סרן איתן אוסטר ז"ל שנפל בלבנון

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

באופן חריג: בית המשפט הכלכלי פסק נגד רשות ני"ע והזהיר מפני עודף דיווחים לציבור

ביהמ"ש קבע כי חברת הנדל"ן דקמא והמנכ"ל נתנאל לורנצי לא היו צריכים לדווח על הפרה של הסכם הלוואה שהעניקה החברה בגובה 10 מיליון שקל, שכן ההפרה לא הייתה מהותית ● הרשות אף חויבה בתשלום הוצאות בגובה 20 אלף שקל ● רשות ני"ע: "לומדים את פסק הדין"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המניה שמשקיע העל הימר עליה: 3 הזדמנויות ליום שאחרי הריבית

הורדת ריבית נחשבת לבשורה טובה לשווקים, אבל יש מי שירוויחו במיוחד ● ניר אורגד מבנק לאומי מסמן מניות עם פוטנציאל גדול לעליות אחרי השינוי המוניטרי בארה"ב. אחת מהן נהנתה רק לאחרונה מהשקעת ענק מביל אקמן ● נתון בשבוע

100 אלף נכי צה''ל עד 2030 / צילום: Shutterstock

יש מיליון וחצי אנשים עם מוגבלות. איך משלבים אותם בקהילה?

שיעור התעסוקה של אנשים עם מוגבלות עומד על 26% בלבד, והממשלה ניסתה לשנות את זה ● בדרך היא נתקלה בחסמים ממשלתיים ופרלמנטריים, ורק מעט באמת התבצע ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחרי שילוב אנשים עם מוגבלות

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

השותפים ארנון דינור, גיל גורן ויורם שניר והשותפה הבריטית לורל באודן / צילום: 83North

בעיתוי מפתיע: קרן ההייטק הוותיקה מודיעה על סוף דרכה

ארבעת המשקיעים מאחורי קרן ההון סיכון 83North הודיעו כי הקרן הגיעה לסוף דרכה, וכי לא יגייסו קרן המשך ● "אף אחד מאיתנו לא חושב שאנחנו מדהימים בניהול ובבניית הדור הבא", אמר ארנון דינור ל-Institutional Investor

בנייה / צילום: Shutterstock

העדכון ההיסטורי של מדד תשומות הבנייה הפתיע לרעה את הקבלנים

בלמ"ס שינו את הרכב המדד לראשונה זה 14 שנה, ובענף ציפו לקפיצה חדה ● לאחר שנרשמה עלייה של 0.4% בלבד, הקבלנים טוענים: לא משקף את העלויות האמיתיות של שכר העובדים

החיסכון שלנו עבר לידיים של המוסדיים בעקבות רפורמת בכר / איור: Shutterstock

ממיליארד ל-100 מיליארד שקל: 20 השנים שבנו את השליטים החדשים של שוק ההון

לא סתם צבי סטפק ממיטב מכנה את רפורמת בכר "המפץ הגדול של שוק ההון". היא הפכה את חברות הביטוח ואת בתי ההשקעות למנהלים של טריליוני שקלים של הציבור בקופות גמל, קרנות פנסיה וקרנות נאמנות ● הללו הפכו לקבוצה עם כוח עצום, ויש הטוענים שאף ריכוזית לא פחות מהבנקים ● אבל בשוק מסבירים: התחרות ללא ספק מגיעה גם לשם ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

תשעה חודשים של ציפייה: האירוע שכל הכלכלה העולמית מחכה לו מגיע

בשוק מעריכים בהסתברות של 96% שהפד יוריד את הריבית הערב ב-0.25% - לראשונה השנה ואחרי חמש החלטות רצופות ללא שינוי ● ב-CNBC סימנו מספר מניות שצפויות להרוויח מהורדת הריבית המסתמנת

פצצת MPR - 500 חודרת קירות בטון של אלביט / צילום: אלביט מערכות

"היינו צריכים מניות בשווי מיליארד שקל": למה הבורסה חיכתה שנתיים להשקת מדד ביטחוני?

מדד חדש שיושק בנובמבר יכלול כמה מהכוכבות הגדולות של הסקטור הביטחוני בבורסה בת"א - אלביט, נקסט ויז'ן וארית, שהניבו תשואה של מאות אחוזים ● בבורסה טוענים כי לא איחרו את הרכבת: "זה לא מדד ליום או יומיים. התפקיד שלו הוא לייצר מכשיר פיננסי בר־מעקב"

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל