גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו נחשבת לטעות גדולה בחיסכון, ולמרות זאת נתונים חדשים מגלים: ב-20% מהמקרים עושים אותה

קרנות ההשתלמות הן אחד ממוצרי ההשקעה המשתלמים בישראל, בזכות הפטור המלא ממס אחרי 6 שנים ● ניתוח מיוחד של איגוד בתי ההשקעות ו־PwC שנערך עבור גלובס מגלה כי הזמן הממוצע להחזקת הקרנות ירד לכ־15 שנה ● וגם: למה 20% מהקרנות נפדות מוקדם?

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

קרן השתלמות הוא אחד ממוצרי ההשקעה המשתלמים בישראל. העובדה שהרווחים פטורים ממס (בכפוף לתקרה של כמעט 19 אלף שקל בשנה לשכירים), הופכת אותן למוצר פופולרי במיוחד. נכון לינואר 2025, יושבים בקרנות הללו יותר מ-400 מיליארד שקל. המעסיק מפריש בדרך כלל 7.5% מהשכר (ברוטו), והעובד מפריש עוד 2.5%.

מהבנקים ועד סוכני הביטוח: מפת האינטרסים במהפכה בחיסכון 
הדרישה החדשה של בנק ישראל: הקלות בשווי מיליארד וחצי שקל בשנה 
את רשימת המניות הזו כדאי לכם לשמור לימים של סערות בשווקים 

קרן השתלמות נחשבת מוצר חיסכון לטווח "בינוני". בניגוד לקרן הפנסיה שלכם, שם הרווחים יהיו פטורים ממס רק כשתגיעו לגיל הפרישה, או לקופת הגמל להשקעה, שם תצטרכו לחכות עד גיל 60 ולפדות את הכסף בקצבאות כדי ליהנות מההטבה, בקרן ההשתלמות ניתן לפדות את הכסף אחרי 6 שנים לפחות. המשקיעים בקרנות פטורים גם ממס הכנסה (על ההפקדה מהברוטו) וגם ממס רווחי הון (25% מהרווחים).

כך, למרות התדמית, קרן השתלמות היא גם מוצר משתלם לטווח ארוך. בהנחה שמרנית של תשואה של 5% בשנה, הפקדה של התקרה המקסימלית בכל חודש (1,572 שקל) תגדל ליותר ממיליון שקל אחרי 30 שנה - וכולם פטורים ממס. לשם השוואה, ב-6 שנים תצברו 130 אלף שקל.

1 מכל 5 נפדות מוקדם

הוצאת הכסף לפני שעברו 6 שנים, מחייבת גם במס על רווחי ההון, וגם מס הכנסה על ההפרשות של המעסיק (עד 47%). לשם ההמחשה, אם חסכתם בכל חודש את תקרת הפטור ממס במשך 4 שנים, וצברתם 75.5 אלף שקל (לא כולל רווחים), אתם תידרשו לשלם בין 11 אלף ל-27 אלף שקל, ועוד 25% מס על רווחי ההון. למרות שמדובר בשיעור מס עצום, בדיקת גלובס מגלה כי 20% מקרנות ההשתלמות נפדו השנה לפני הזמן המינימלי. כלומר הישראלים העדיפו לוותר על הטבת המס, ולשלם על כך הון, כדי למשוך כסף מזומן.

ייתכן שמדובר בחששות מהמלחמה או המצב הפוליטי, או שמא בכלל במצוקה כלכלית. כך או כך, מדובר בנתון מפתיע - 1 מכל 5 משקיעים ויתר למעשה על אחת מהטבות המס המשמעותיות בשוק ההון.

ההטבות על קרנות ההשתלמות, עולות לקופת המדינה כמעט 8 מיליארד שקל בשנה. זו הסיבה שבמשרד האוצר מנסים שוב ושוב לבטל אותן. זה אמנם לא קרה, אך ההטבה נשחקת מעצמה לאורך השנים. מאז 2004 תקרת ההפקדה הפטורה לא עלתה והיא גם אינה צמודה למדד המחירים לצרכן. המשמעות, לפי איגוד בתי ההשקעות, היא שחיקה של כמעט 45% בהטבה. לדבריהם, אם הטבת המס הייתה צמודה לאינפלציה, ניתן היה להפקיד כמעט 27.3 אלף שקל בשנה, לעומת כמעט 19 אלף.

"קרנות ההשתלמות הן המוצר היחיד שלא מוצמד ונשחק בכל שנה כשתקרת ההפקדות לא מתעדכנת" אומר נמרוד ספיר מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות. "כל שאר רכיבי השכר מוצמדים - ההפרשות לפנסיה, תשלומי מס הכנסה וביטוח לאומי, אין רכיב שלא צמוד. ברור שמטרת האוצר היא לשחוק את רכיב החיסכון העיקרי והנפוץ בציבור לטווח הזמן הבינוני".

הישראלי מחכה 15 שנה

הישראלי הממוצע מעדיף להישאר באמצע. מנתונים שהגיעו לידינו עולה כי הטווח הממוצע להחזקת קרן השתלמות הוא כמעט 17 שנה. ברמה השנתית, אם בשנת 2014 ההחזקה הממוצעת הייתה קצת יותר מ-14 שנה, בשנת 2021, שנת הגאות בשווקים, הנתון הגיע לשיא - 21.6 שנים בקרן הממוצעת. אלא שמאז המגמה התהפכה, ובשנת 2023 היה מדובר על 15.2 שנים בממוצע בלבד, כך על פי ניתוח של פירמת רואי החשבון PWC ישראל ואיגוד בתי ההשקעות שמתפרסם כאן לראשונה. מאחר שרשות שוק ההון לא יודעת לספק את הנתון בעצמה, בפירמה חילקו את סך הנכסים בקרנות ההשתלמות בסך המשיכות, מה שנחשב לצורה מקובלת לחישוב במקרים כאלה.

שיטת החישוב, מסבירים PWC, מבוססת על ההנחה ששיעור המשיכות השנתי שמפרסמת רשות שוק ההון מצביע על תקופת האחזקה הממוצעת של הכספים. כך למשל, אם כל שנה יימשכו החוסכים כ-5% מהכספים, הרי שתוך 20 שנה יימשכו כל הכספים מהקופה.

ספיר לא מתרגש מהירידה בשנות ההחזקה ומסביר כי העלייה של 2020-2022 הייתה החריגה ביחס למגמה ארוכת הטווח. "אני מניח שבשנים האלו הסיבה לעלייה הייתה התשואות היפות בשווקים", מסביר ספיר. "אבל מהצד השני היו אירועים מורכבים - הקורונה ומלחמת חרבות ברזל, ואנשים צריכים את הכסף 'לחיים עצמם' ופודים יותר. משרד האוצר שמעוניין לאורך השנים לבטל את ההטבות על קרנות ההשתלמות, עשה עבודה יפה בהרחבת ההטבות לחסכון הפנסיוני אבל 'שכח' שאנשים צריכים כסף גם לחתונה, רכישת דירה, מקרה רפואי או פיטורים מהעבודה. החיים לא מתחילים רק בפנסיה".

ואכן, בשנים 2023-2024 נצפה זינוק של יותר מ-50% בשיעור המשיכות ביחס לממוצע בעשור שלפני. בשנת 2024 משך הציבור 21.9 מיליארד שקל, רק מעט נמוך מהשיא (22.6 מיליארד) שנרשם בשנה שלפניו.

אצל מי נשלם הכי פחות?

בשנים האחרונות גם בולטת מגמת ירידה בדמי הניהול על קרנות ההשתלמות. בממוצע, בחמש השנים האחרונות ירדו דמי הניהול ב-4.5%, כך שהממוצע במסלול הכללי עומד כיום על 0.63%.

על פי בדיקת גלובס לנתוני אתר "גמל נט" של רשות שוק ההון, כל הגופים למעט שניים הפחיתו את דמי הניהול מאז שנת 2019 ועד היום. הגוף שבו דמי הניהול היו ונותרו הגבוהים ביותר הוא אלטשולר שחם, עם דמי ניהול ממוצעים של 0.71%. צמוד אליו בית ההשקעות מור, שהוא הגוף היחיד שהקפיץ את דמי הניהול. במקרה שלו, מדובר על קפיצה של כ-50% ביחס לשנת 2019, אלא שאז הוא היה גוף קטן מאוד ועם הגידול בלקוחות רצו במור "ליישר קו" עם החברות הגדולות. אחריהם נמצא בית ההשקעות ילין לפידות, עם דמי ניהול ממוצעים של 0.7%.

בצד הזול של טבלת דמי הניהול נמצאות כלל ביטוח ומגדל, עם 0.54% ו-0.55% בלבד בממוצע. מגדל היא החברה שהוזילה את דמי הניהול בשיעור הדרמטי ביותר, 19% לאורך התקופה. גם הראל, שסובלת בשנים האחרונות מתשואה חלשה במיוחד, הוזילה את דמי הניהול ב-16% ואלה עמדו בשנה האחרונה על 0.61%. המשותף לשלוש הללו הוא שהן במקומות האחרונים בשלוש השנים האחרונות.

לא בהכרח יש תמורה לאגרה. אלטשולר שחם, היקר ביותר, נמצא במקום האחרון בטבלת התשואות לשלוש שנים, לאחר שטרם התאושש מההימור הלא-מוצלח על השוק הסיני. מנגד, דמי הניהול אצל אנליסט וגם אינפיניטי הקטנה, שני הגופים הבולטים בתשואות, נמוכים מהממוצע ועומדים על 0.61% ו-0.58% בהתאמה. ובכל זאת, הפער גם לא מאוד גדול. על כל 100 אלף שקלים בחשבון הפער בין המקום הראשון לאחרון עומד על כ-170 שקלים בלבד בשנה.

עוד כתבות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק