גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מקפידה על שומות לא קמצניות": יום אחד אולי תקבלו ממנה מכתב שיפקיע את הקרקע שלכם

ענבל קנקה ממונה על הליך הפקעות הנכסים הגדול ביותר שנעשה בישראל אי־פעם, שיאפשר סלילה של קווי מטרו מתחת ל־24 רשויות, אבל לא שוכחת את האזרח: "אנשים אומרים 'יפה שאכפת לך', אבל יש לי אינטרס" ● את הקושי הגדול היא חווה מול הממשלה: "חושבים שאנחנו זורקים כסף" ● החודש היא גם מונתה לסמנכ"לית המקרקעין בנת"ע ● הנשים המשפיעות, הרשימה השנתית של גלובס

ענבל קנקה, סגנית מנהל חטיבה מקרקעין בנת''ע / צילום: כדיה לוי
ענבל קנקה, סגנית מנהל חטיבה מקרקעין בנת''ע / צילום: כדיה לוי

"אנחנו עובדים מסביב לשעון כמו משוגעים כדי שברבעון השני של השנה אנשים יתחילו לראות את השופלים מתחילים לעבוד על המטרו", אומרת ענבל קנקה, שאחראית על מבצע ההפקעות הגדול ביותר שעשתה המדינה אי־פעם.

מטרת המבצע היא לאפשר חפירה של שלושה קווי מטרו באורך של 150 ק"מ מתחת ל־24 רשויות מקומיות ולהציב יותר מ־100 תחנות נוסעים. עלותו המוערכת היא 10 מיליארד שקל.

פרויקט הנשים המשפיעות של גלובס 2025: הרשימה המלאה

המטרו עתיד להתחיל לפעול בהדרגה החל משנת 2034, אבל ההפקעות כאמור כבר החלו בשנה שעברה ויגיעו לשיאן השנה. אלה יכללו 200 אלף הודעות הפקעה עבור 11 אלף דונם והן כוללות גם יותר 400 יחידות דיור להריסה ופינוי.

זה לא קשה להיות מי שאמונה על הפקעה של כל כך הרבה מאנשים?

"אם אתה מצייר את זה כאילו אני באה, עם כל הסמכויות שהקנה לי החוק, להוציא אדם מהנכס באופן חד־צדדי - אז כן. אבל זה לא המצב. אני מפנה שטח לטובת פרויקט לאומי אדיר שישנה את החיים של כולם. אני משלמת לאותו אדם את הסכום ההוגן ונותנת לו תמריצים בדמות תוכניות של התחדשות עירונית. אנשים לא יודעים כמה אנחנו יושבים עם בעלי דירות וחנויות כדי למצוא פתרונות יצירתיים, איך מפחיתים תשלומי מס איך מוצאים פתרונות להתחדשות עירונית.

"אני מייצגת את המדינה אבל במקרים רבים אני רואה את עצמי כמי שמייצגת גם את האזרח. זה אינטרס שלי לשתף פעולה, אז יהיה קל יותר לעשות את העבודה. הוגנות תביא לתוצאה נכונה, מהירה וחסכונית גם עבורנו".

קנקה (45) מונתה לפני כשבועיים לסמנכ"לית המקרקעין בחברת נת"ע. זאת לאחר עשור שבו עמדה בראש החטיבה שאחראית בין היתר גם על הפקעת הקרקעות לטובת הרכבות הקלות. היא נולדה במשפחה דתית בירושלים, לאב שעלה לישראל מסלובקיה ולאם פרסייה שלימדה עברית באולפן. "ההורים שלי הכירו והתאהבו באולפן כשאמא לימדה עברית ואבא היה עולה חדש".

בגיל 12 המשפחה עברה לארה"ב לשליחות של אביה מטעם חברת אמדוקס. לאחר ארבע שנים המשפחה חזרה לישראל והתמקמה ברעננה, בבית שבו חיה היום קנקה. היא הייתה חברה בבני עקיבא ושירתה כמורה בשירות לאומי בירושלים. לקראת סוף השירות יצאה בשאלה ונרשמה ללימודי משפטים: "לא רציתי להיות עורכת דין, אבל נהייתי. בכל מקרה, בסוף החלפתי את המקצוע באחד שהוא יותר בונה ופחות הורס". במקביל ללימודיה השתלבה במשרד עורכי הדין שרגא בירן ואת ההתמחות עשתה במשרד בורנשטיין בסון, שם הכירה את בן זוגה.

עד מהרה השתלבה קנקה, שהתמחתה בתכנון ובנייה, בחברות התשתית הממשלתיות. היא התחילה ברכבת ישראל, כשהייתה צריכה לקדם תחת עתירות בבתי המשפט את מסילת הקו המהיר לירושלים ואת המסילות לכרמיאל ולבית שאן. לאחר עשור עברה לחברת נת"ע, גם שם היא עובדת כבר עשור, וכאמור לאחרונה מונתה לסמנכ"לית.

"אני שמה לב שבנת"ע וגם בחברות אחרות, ממשלתיות ויזמיות, יש בתקופה האחרונה עלייה במספר הנשים בתפקידים בכירים מאוד בחברות תשתית", אומרת קנקה. "מקצועות ותפקידים שהיו נחלת גברים מאוישים יותר ויותר בידי נשים חכמות, אסרטיביות ומוכשרות. אלה נשים שמביאות לתחום התשתיות את הפן הנשי, שיש בו גם ראייה הוליסטית ומרחבית. אין לי ספק שהשינוי שקורה בשנים האחרונות ישפיע בצורה מאוד משמעותית".

"מקפידה על שומות לא קמצניות"

לא תמיד נושא ההפקעות היה מנת חלקה של נת"ע. "כשאני הגעתי לחברה הרשויות המקומיות ניהלו את זה. אבל לקראת הקמת הקווים הירוק והסגול קיבלתי החלטה שנת"ע תבצע את זה, כי הפקעות דרך הוועדות המקומיות מחייבות הפחתה של 40% משווי הפיצוי, ולא רצינו לפגוע באזרחים ולשלוח אותם לנהל תביעות של 12 שנה בגין ירידת ערך".

קנקה מספרת כי הנושא גרר מחלוקת מול משרדי האוצר והמשפטים, שבסופו של דבר הגיעה לפשרה. "אנחנו יכולים להציע פיצוי מוגדל שלוש שנים מאישור התוכנית, ולכן אנחנו רצים לפרסם את הודעות ההפקעה ולשלוח הודעות אישיות לבעלי הקרקע, כדי שנוכל לתת סכומים גדולים יותר. אם הם לא מסכימים להצעה עדיין יש להם זכות לנהל תביעות. אם הנפקע מוותר על תביעות הוא יקבל גם תוספת של 25% - כלומר 125% מערך הקרקע. נוסף על כך, יש הנחה של 50% במס השבח. אני מנחה את השמאים שלי לעשות שומות הוגנות ולא קמצניות, ובאמת ההנחיות האלה הצדיקו את עצמן. כמות תביעות פיצויי ההפקעה שקיבלנו בגין הקו הירוק והסגול היא מזערית".

ומה לגבי פוטנציאל ההשבחה?

"זה עולה במיוחד כשמדברים על קרקע חקלאית. אני מעריכה שיהיו כאלה תביעות בדפו (מוסכי הרכבת - א"ז) בסגולה ובראשונים, שם הקרקעות נסחרות בסכומים מטורפים כי מקווים שיום אחד הן יהיו סחירות - אבל אין שם תוכניות כאלה. בית המשפט אומר, ובצדק, שהמדינה לא צריכה לשלם פיצויים לפי עסקאות השוק כי הן ספקולטיביות. במקרים האלה אם מישהו חושב שמגיע לו אלפי שקלים למטר ולא עשרות, יש לו יכולת להגיש תביעה".

איפה עיקר הקושי?

"ההרגשה שכל העולם נגדך. מילא נפקעים, אבל למה אנשים מהבית? יש בממשלה אנשים טובים אבל הם תחת הפלורוסנטים ולא מכירים את הקושי שלנו. הם חושבים שאנחנו זורקים כסף ורוצים לשלם כמה שיותר כדי לעשות לעצמנו עבודה קלה. זה לא נכון. אנחנו רוצים לשמור על המדינה ולעשות את התהליך הזה בצורה נכונה".

הפרצוף של נת"ע זה הפרצוף של המדינה שמוציאה אותם מהבית. אז המינימום הוא להתייחס בכבוד ולתת מה שמגיע להם ולא לשלוח אותם לתביעות, עורכי דין ושמאים. זה מלא כסף. יש כאלה שאומרים לי 'וואו, איך אכפת לכם', אבל מבחינתי זה מובן מאליו. זה שוק קטן וצריך להשאיר מערכות יחסים טובות ואמון הדדי".

2025 תהיה שנת שיא בהפקעות

עד כה בנת"ע כבר הוציאו 12 אלף הודעות הפקעה אבל זו רק ההתחלה. "2025 הולכת להיות שנת שיא בהפקעות המטר. הולכים לצאת הצווים שלנו על קו M2, שעובר במרכז תל אביב, ובקרוב גם אתחיל להציע את התשלום המלא והשוק יתחיל לראות את הפיצויים שמתקבלים. אני אשלם כסף על מה שאני מפקיעה בפועל, וזה יהיה קודם כול כדי להקים את הדפו בסגולה ובראשונים ובעבודות שאנחנו מתחילים ברחוב גולדה מאיר בחולון וביגאל אלון באור יהודה".

קנקה אחראית גם על תוכניות התחדשות עירונית שבמסגרתן לנפקעים תינתן הזדמנות לקבל יותר זכויות בבניינים שיעברו התחדשות. לדבריה, התכנון של 22 מתחמים יואץ השנה.

בחטיבה שלה עובדים יותר מ־20 שמאים ועורכי דין שאחראים על ביצוע ההפקעות. "אנשים חושבים שבחברה ממשלתית עושים עבודה אפורה ומחתימים כרטיס לשמונה שעות. אבל אצלנו חלק מהעובדים לומדים גם תכנון עירוני בסיוע של נת"ע וכל הזמן מתמקצעים ומתקדמים בתפקידים, כי זה בית ספר לתשתיות לאומיות ולמקרקעין. אנחנו מתעסקים עם הקרקע באזורים הכי מורכבים ואינטנסיביים, אנחנו לא סוללים מסילה באזורי ספר, אלא במרכזי הערים, עם דרישות ופוליטיקה - ובסוף מצליחים. אני מחייבת את העובדים שלי ללכת ברגל לאורך התוואי כדי לראות את הנכסים בעיניים ולמצוא פתרונות".

קנקה מסבירה שאחד האתגרים הגדולים ביותר קשור גם בכמות. "עשינו הפקעות מורכבות בתקופת בניית קווי הרכבת הקלה, אבל המטרו הוא כל מה שעשינו עד היום כפול שלוש ובלוח זמנים לחוץ מאוד. האתגר המקצועי המשמעותי בעיניי הוא שאנחנו לא רק עושים הפקעות, אלא יוזמים פינוי־בינוי נדל"ני סביב התחנות ומעל התחנות.

"כלומר אנחנו לא מציעים רק פיצוי הפקעה, אלא נכס חלופי משודרג בסמיכות למטרו. אנשים היו יוצאים בבוקר מדירת שלושה חדרים בלי ממ"ד וצריכים לעמוד בפקקים כל היום כדי להגיע לעבודה. הם יוכלו לרדת לרחוב מדירת ארבעה חדרים מפונפנת בבניין חדש עם מרפסת, ממ"ד ומעלית ולהגיע לעבודה במטרו בלי פקקים ולשמוע מוזיקה בכיף שלהם.

"זה החידוש והאתגר. זה לא רק פרויקט תשתית. אנחנו משנים את כל החוויה האורבנית ומשביחים את הנדל"ן וכל המרחב יתאים את עצמו. זה לא יקרה מחר בבוקר, אלא בעוד עשור, אבל אין אף חברה אחרת שעושים בה דברים כאלה".

עוד כתבות

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

יו"ר הפד: "הסיכונים לאבטלה גבוהה ולאינפלציה התגברו"

הפד הותיר את הריבית על 4.5% בפעם השלישית ברציפות ● הפד: חוסר הוודאות לגבי התחזית הכלכלית "התגבר עוד יותר" ● פאוול: "לא ממהרים להוריד את הריבית" ● "אנשים מודאגים מאינפלציה, מזעזוע כתוצאה ממכסים, אבל הזעזוע הזה עדיין לא הגיע" ● פאוול נשאל על הלחץ מצד טראמפ להפחתת הריבית, "זה לא משפיע בכלל"

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

אילוסטרציה: Shutterstock

ירשתם חלק מדירה? זהירות בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון

ליורשים מותר להגיע ביניהם להסכמה על חלוקת נכסים מעיזבון, גם אם היא שונה ממה שנכתב בצוואה • חשוב להגיע להחלטה כזו עוד לפני שמושכים כסף או דמי שכירות מהעיזבון - אחרת תחויבו במס כבד

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש