גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנשים מכל העולם יבואו ללמוד איך קמים מאסון": ראשת המועצה שרוצה להפריח מחדש את העוטף

מיכל עוזיהו נכנסה בדצמבר לתפקיד ראשת מועצת אשכול, לאחר שהמלחמה הכריעה את שאר המועמדים: "הרגשתי שזה חזק ממני" ● בראיון היא מספרת על השיקום וההנצחה, על התנאים שיגרמו לתושבים לחזור, על השגשוג שהיא רואה בעוד עשור וגם על הדרך שעשתה עד לכיסא ש־72 שנה לא ישבה בו אישה ● הנשים המשפיעות, הרשימה השנתית של גלובס    

מיכל עוזיהו, ראשת מועצת אשכול / צילום: מועצה אזורית אשכול
מיכל עוזיהו, ראשת מועצת אשכול / צילום: מועצה אזורית אשכול

זו הייתה אמורה להיות חגיגת בחירות במועצת אשכול. גדי ירקוני, ראש המועצה זה כעשור, נכנס לישורת האחרונה של מערכת הבחירות, כשמולו שלושה מתמודדים. בשיחה שקיימנו איתו בתחילת אוקטובר 2023, ומעולם לא פורסמה, הוא כבר ראה איך הקדנציה הבאה שלו תיקח את עוטף עזה למקום אחר.

פרויקט הנשים המשפיעות של גלובס 2025: הרשימה המלאה

אלא שאז הגיע 7 באוקטובר והעולם כולו התהפך. הבחירות ההן כמובן נדחו, אך גם במועדן החדש, בנובמבר 2024, לא באמת היה בהן צורך. שני מועמדים, כולל ירקוני עצמו, החליטו לוותר, המלחמה הכריעה אותם. מועמדת אחת נוספת - תמר קדם סימן טוב - נרצחה באכזריות עם כל משפחתה באותה השבת. המתמודדת היחידה שנותרה - מיכל עוזיהו - הוכרזה כראשת המועצה.

 

"הייתי במשך שנים במערכת הציבורית והתבוננתי בהרבה תצורות של מנהיגים", מסבירה עוזיהו. "עבדתי לצידו של גדי יחסית מתחילת הדרך ותמיד היה לי נוח להיות מספר שתיים מאחורי הקלעים. אבל הגיע הזמן שהרגשתי שזה חזק ממני ושיש דברים שצריך לעשות אחרת. הרגשתי שאשכול צריכה רוח אחרת".

אחרי 7 באוקטובר היו גם לך מחשבות לפרוש?

"שאלתי את עצמי אם אני יכולה לעשות את זה, אם אני מסוגלת. ישבתי עם הסגן שלי, ליאור דפנר, הסתכלנו על האתגרים העומדים בפתח, ושאלנו את השאלה הזאת. בסופו של דבר, הבנתי שלבד אני לא אצליח. ובאמת, אני מסתכלת על ההנהגות במועצה האזורית, על בעלי התפקידים וגם על המנהיגים הלא פורמליים - אנשים כמו גדי מוזס, שיוצאים מהשבי ואומרים שהם ישקמו את ניר עוז. זה הדנ"א של המקום הזה והתחושה היא שאני לא לבד. המחשבה הייתה שיש לי שותפים לדרך, ואם אדע להשתמש בהם אז אוכל להצליח בזה".

מיכל עוזיהו, ראשת מועצת אשכול / צילום: אייל בריברם

"המשימה הגדולה ביותר היא השיבה הביתה"

עוזיהו (47) גרה בעין הבשור, מושב שמשפחתה הייתה ממקימיו לאחר שפונתה מסיני ב־1982. בתחילת דרכה המקצועית היא הקימה וניהלה את המערך התיירותי הראשון בנגב המערבי, הייתה השליחה הישראלית מטעם הסוכנות היהודית במדינת קולורדו בארה"ב ומילאה כמה תפקידים ציבוריים במועצה האזורית באשכול.

בבוקר 7 באוקטובר היא התעוררה בביתה. "כבר כשהכול התחיל הבנו שזה שונה - בהיקפי הירי, בשריקות הטילים. ישבנו בממ"ד וניסיתי להסתיר מהילדים את ההודעות שאני רואה בקבוצות. אבל אז קלטתי שהם חשופים לכול בערוצים שלהם. הם הראו לי את התמונה של יפה אדר על הקלנועית בעזה וגם את החטיפה של החבר שלהם ליאם אור (יפה וליאם חזרו בעסקת החטופים הראשונה בנובמבר 2023 - א"פ).

"המחבלים אמנם הגיעו לעין הבשור, אבל למזלנו הייתה לנו כיתת כוננות מחוזקת של 70 גברים שהתנגדו, לחמו והדפו. בשלב מסוים גם פתחנו חמ"ל בניסיון להבין יותר מה קורה. כל היום ישבנו בממ"ד והבנו כמה חברים אנחנו מאבדים. ככה זה נמשך עד הבוקר שלמחרת, ואז המושב פינה את עצמו. לא קיבלנו הוראה מאף אחד, להפך, אנחנו נתנו הנחיות לצבא לאן להגיע כדי ללוות את השיירות".

ואחרי כל הטירוף הזה את מקבלת את הכיסא של ראשת המועצה. מהן המשימות הכי חשובות שלך?

"המשימה הגדולה ביותר היא השיבה הביתה; קודם כול - של החטופים והחטופות. כשהם חוזרים זה מאפשר לנו לנשום. אנחנו לא יכולים להשאיר אותם שם, ערכית ומוסרית. מה שהחזיק את העם היהודי לאורך השנים הוא הידיעה שנעמוד זה לצד זה. ואם נפרק את המרכיב הזה - לא יהיה מה שיחזיק אותנו אלפי שנים קדימה.

"אבל השיבה הביתה כוללת גם את היישובים שטרם חזרו. צריך לייצר לכך את התנאים. ראשית, ברמה הביטחונית - המציאות של 6 באוקטובר לא תחזור על עצמה. לא נאפשר שייקחו מכיתות הכוננות שלנו נשקים, לא נאפשר שימסמסו אותנו ויגידו לנו לסמוך על כוחות הביטחון, אין דבר כזה יותר. ייקח הרבה מאוד זמן עד שנגיע למצב שאנחנו נסמוך עליהם בעיניים עצומות. אנחנו חייבים כעת לחזק את העצמאות הביטחונית של כל יישוב ואת החוויה שאנחנו שומרים ומגינים על עצמנו".

ומה לגבי הצד השני של הגבול? תקבלו מציאות שבה חמאס עדיין קיים?

"קודם כול צריך אזור חיץ ברור ואפס סבלנות לכל ירי. לא נכיל מציאות שבה בצד השני של הגבול יש פעילי חמאס עם נשקים. לא נקבל מציאות שבה משאיות של בטון מוזרמות לעזה, בזמן שאנחנו רואים שאין בניינים שעולים כלפי מעלה. שנים ראינו את המשאיות האלה ומבנים לא עלו. לא נקבל את זה יותר. אנשים לא יחיו במקום שבו המדינה לא מגינה עליהם, נפעיל כל לחץ אפשרי".

את מאמינה שאנשים יחזרו?

"אנשים כבר חוזרים, הרוח כאן מאוד חזקה, גם כשהלב מרוסק. מתוך 32 יישובים במועצה - ב־22 כבר חזרו יותר מ־90% ועד חודש יוני שבעה יישובים נוספים צפויים לחזור בכמויות האלה. מה שישאיר אותנו עם שלושה יישובים שייקח להם קצת יותר זמן, כי צריך לשקם את המקומות.

"אבל זה קורה. בארי למשל שועט קדימה - כבר יש מאות ואלפי עובדים ביום, ונבנית שם עכשיו שכונה של 52 בתים. בניר עוז משפצים בתים מסוימים ועובדים גם על בתים נוספים. אני מאמינה שבשנה הקרובה אנשים כבר יחיו שם. הם עושים שם תוכניות יפהפיות של שיקום פיזי והכנה לחזרה לחיים. אנחנו גם יודעים שיהיו משפחות שלא יחזרו, ולנצח נחבק אותן ונזכיר שהן חלק בלתי נפרד מאיתנו".

איך העבודה מול מנהלת תקומה, זו שאמורה להוביל את תקומת העוטף?

"תראה, יש שם הרבה כוונות טובות, אבל יש גם הרבה במה להשתפר. הפרוצדורות והביורוקרטיות הממשלתיות מאוד מגבילות את היכולות שלה, כספים לא מספיק זורמים כמו שצריך, ואין שם מספיק גמישות בשביל שיקום משמעותי. אנחנו רואים לראות שמשרדי הממשלה לא מזדכים על האחריות שלהם כאן. אם נקבל את מה שמגיע לנו - נהיה במצב טוב".

"לדעת לחבק ומצד שני להילחם כמו לביאה"

קצת קשה להאמין, אבל מאז כהונתה של הדסה ברגמן תירוש, שנגמרה בשנת 1953, לא הייתה אישה שהובילה את מועצת אשכול. "זה לא שלא נבחרה אישה, פשוט כמעט לא היו מועמדות, ונשאלה השאלה למה. גם אחרי 7 באוקטובר היו הרבה שאמרו לי שירצו להביא אנשי צבא לתפקיד. אבל עבורי זה הרגיש כל כך טבעי. בכלל, אני קוראת לנו הנשים להיות יותר נוכחות. כיום יש רק 16 נשים שעומדות בראש רשויות מקומיות. זה פספוס, אנחנו 50% מהאוכלוסייה ויש לנו המון מה לתת".

הרגשת יחס שונה בגלל שאת אישה?

"בגדול לא, אבל לפני הכניסה שלי לתפקיד מישהו אמר לי 'מיכל, רק אל תחשבי מהרחם'. אמרתי לו שיש לי רחם, ואני חושבת ממנו ומהראש. זה מה שצריך להביא היום: מצד אחד להתחבר לאנשים ולדעת לחבק ברגעים הקשים, מצד שני להילחם כמו לביאה, לוודא שהמועצה הזאת תצמח מתוך המשבר".

בדרך לצמיחה הזאת אחת השאלות שעוזיהו מתמודדת איתן היא שאלת ההנצחה ופינות הזיכרון שיהיו בעוטף. "אנחנו עם שמעולם לא הגדיר את עצמו דרך האסונות, אלא דרך הבחירה לקום ולהמשיך ביום שאחרי. אנחנו מחוברים לאדמה הזאת בשורשים עמוקים מאוד. לעמוד פה ולהסתכל על השדות החקלאיים והנופים - זה מזכיר לנו כמה אנחנו נחושים לבחור בחיים. אם נאפשר למרחב הזה להפוך לבית עלמין אחד גדול אנחנו חוטאים לרעיון התקומה שהעם שלנו החזיק שנים.

"מתחם הנובה למשל צריך לדעתי להפוך לאתר הנצחה לאומי. אבל אי אפשר שנראה את הזוועות בכל פיסת דרך במרחב הציבורי. אי אפשר לראות את המוות בכל צעד ושעל. אנחנו לא חיים במוזיאון, אנחנו חיים במרחב של חיים. בשביל לצמוח צריך שהוא יאפשר את זה".

איפה את רואה את העוטף בעוד עשור?

"וואו, אני רואה אותו משגשג ומלא בחבר'ה צעירים. אנשים יבואו ללמוד מהקהילות כאן איך קמים מאסון, נהיה מודל לעם היהודי שבוחר בחיים - עם רוח ציונית, עם חינוך פורץ דרך. גם המגזר העסקי מחויב ורוצה להיות חלק אז אני רואה גם שגשוג כלכלי בעתיד.

"אתה יודעת, גרתי ארבע שנים בחו"ל והאמריקאים כל הזמן שאלו אותי למה אני חוזרת לארץ, מה יש לי לחפש במקום שיש בו מנהרות וטילים. אבל גם אחרי האסון הגדול הזה, וגם אחרי שהילדים שלי היו בבתי העלמין יותר ממה שאפשר לדמיין, אני גאה ושמחה שנתתי להם את הזכות לגדול במקום כזה עוצמתי, שורשי וציוני כמו אשכול".

עוד כתבות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש