גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטודנט שתובע את הרווארד: "הם צריכים להפסיק לקבל כסף מקטאר. הפשרה צריכה לכאוב להם"

שאבוס קסטנבאום היה היחיד שהסכים לתבוע בשמו את אוניברסיטת העילית שבה למד, והוא אף השיג ממנה הצעת פשרה, אבל התעקש שבלי סנקציות, הוא מסרב ● התביעה הפכה אותו לתופעה בארה"ב, והוא אף דיבר בכנס המפלגה הרפובליקאית

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת הרווארד / צילום: Associated Press, Charles Krupa
הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת הרווארד / צילום: Associated Press, Charles Krupa

כשאוניברסיטת הרווארד הציעה לשאבוס קסטנבאום פשרה, הוא סירב. קסטנבאום הוביל קבוצה של שישה סטודנטים שתבעו את האוניברסיטה על כך שלא הגנה על היהודים והישראלים שלומדים בה מפני התעמרות ואפליה אחרי ה־7 באוקטובר. יתר הסטודנטים הסכימו לפשרה שהוצעה, אבל קסטנבאום, היחיד שצויין בתביעה בשמו, טען כי ההצעה היא מעט מדי, מאוחר מדי. "לא אסכים לפשרה שאינה כוללת רפורמות מבניות בהרווארד", הוא אומר בראיון לגלובס.

ראיון | המגישה הפרו־ישראלית שפוטרה: "התביישתי במדינה שלי"
יואב קרני, פרשנות | האינטרסים מאחורי הפגישה שהתפוצצה בבית הלבן

"בהרווארד כבר היו חוקים נגד אפליה, אבל החוקים לא יושמו, אז עוד חוקים לא יעזרו. הם צריכים להשעות או לפטר מרצים שאיימו עלינו, להפסיק לקבל כסף מקטאר", הוא מתעקש. "הפשרה צריכה לכאוב להם, כי רק כך הם לא יחזרו על עצמם. ובמשפט כולם יידעו מה הרווארד היו אמורים לעשות, ולא עשו".

הפשרה עם הסטודנטים האחרים בתביעה הגיעה יום אחרי כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. במסגרת הפשרה הוחלט כי הרווארד תאמץ את ההגדרה לאנטישמיות של ארגון IHRA, לפיה הכחשת שואה, טענה כי ישראל היא גזענית מעצם יסודה, השוואת מעשי ישראל לנאצים או ייחוס מעשי ישראל לכלל היהודים - כולם נחשבים לאנטישמיות. זו האוניברסיטה המובילה הראשונה שהכריזה על אימוץ ההגדרה, ולכאורה זו החלטה נאה, אם היא תפעל בהתאם. קסטנבאום סבור כי הצהרות זה לא מספיק.

כמו כן, במסגרת הפשרה התחייבה הרווארד ליצור שיתוף־פעולה עם אוניברסיטה ישראלית ו"לוודא כי סטודנטים יהודים וישראלים מרגישים רצויים ומסוגלים לשגשג" בקמפוס, אם כי לא נאמר איך בדיוק.

הפשרה עוררה כעס מצד ארגונים פרו־פלסטיניים, שטענו כי מדובר בפגיעה בחופש הביטוי ובכניעה לממשל טראמפ.

קסטנבאום עם דונלד טראמפ ''נתנו לי הזדמנות'' / צילום: Reuters, BAZ RATNER

סטנדרט כפול ליהודים

"עוד לפני ה־7 באוקטובר מצאתי את עצמי מצטער על ההחלטה ללמוד בהרווארד", מספר קסטנבאום, שלמד בתיכון בארה"ב ואחר־כך בישיבה בירושלים. "רציתי ללמוד דתות ממקום פלורליסטי. זו הייתה טעות".

לדבריו, מלכתחילה "היה באוניברסיטה סטנדרט כפול לגבי יהדות. נתנו שפע פתחון פה לדיעות אנטי־ישראליות ואנטישמיות, ולא אפשרו לנו באמת לענות". אחרי שהתחילה המלחמה, הדברים החמירו. "היו תקיפות פיזיות של סטודנטים, אחד שירקו עליו. היו ציוצים תומכי אינתיפאדה ומאיימים כלפי יהודים וישראלים, חלקם מחברי סגל".

קסטנבאום פנה להנהלת האוניברסיטה, אך אלה לא נפגשו איתו. "כל סטודנט אחר שהיה מותקף או שדתו הייתה מותקפת, היה מקבל שיתוף־פעולה מלא מההנהלה, לנסות לראות יחד מה אפשר לעשות", הוא טוען. "הדברים שנאמרו לנו עוברים על כל כלל שהיה נהוג בהרווארד לגבי אופן הדיבור אל מיעוטים. אבל כשהמיעוט יהודי, התשובה שלהם היא 'חופש הביטוי'".

עם שלושה סטודנטים יהודים נוספים הוא פתח קבוצת וואטסאפ. "בעיקר תמכנו אלה באלה. כמעט ולא הפגנו מול הפרו־פלסטינים, כי בסך־הכול מספר היהודים בהרווארד נמוך. כן הקראנו את שמות הקורבנות מיום ה־7 באוקטובר מול מחאת האהלים".

אין הרבה יהודים בהרווארד? היו לה כמה נשיאים יהודים.
"היהודים בהרווארד מאוד בולטים, אבל אין הרבה מאיתנו".

ההפגנות גרמו להרווארד לבטל השקעות בישראל?
"לא רשמית. אבל הקבוצה הפלסטינית שכנעה את ההנהלה להקים מרכז ללימודים פלסטיניים. איתנו לא דיברו בכלל".

במקום להפגין, קסטנבאום הצטרף לתנועה שפועלת מול האנטישמיות בכלים משפטיים, ובין היתר תבעה את הגופים המובילים את המחאות בקמפוסים, כך שנחשפה המעורבות של ארגוני טרור פלסטיניים בהם. כן נתבעו כלי תקשורת המעסיקים כתבים שהיו מעורבים בטרור.

בעקבות התביעה הפך קסטנבאום לתופעה במדיה ובפוליטיקה האמריקאית. הוא הוזמן לפני הבחירות לדבר בכנס של המפלגה הרפובליקאית, שם הצהיר כי מעולם לא הצביע לה, אך הוא שוקל זאת עכשיו. "המפלגה הדמוקרטית החליטה לפנות נגד הברית שלה עם יהודי ארה"ב, בכך שלא עשתה דבר להתמודד עם אנטישמיות. ולכן אם הרפובליקאים נותנים לי הזדמנות לדבר, אני אנצל אותה. הייתי שמח לדבר גם בכנס הדמוקרטי, אבל הם לא מתעניינים בסיפור הזה".

התפיסות של קסטנבאום הן מורכבות: "אני לא תומך בכל מה שהמפלגה הרפובליקאית מייצגת", אמר. "יש מדיניות פרוגרסיבית שאני באמת מאמין בה, למשל שכר מינימום, ביטוח בריאות לכולם, זכויות לקהילה הגאה. מנגד אני תומך במדיניות של טראמפ לדרוש מחיר מסטודנטים זרים שלא עומדים בחוקים האמריקאים, ובכוונתו למסות את האוניברסיטאות".

הגישה של קסטנבאום זכתה לביקורת מצד יהודים פרוגרסיביים, שטענו כי המפלגה הרפובליקאית משתמשת בו וביהודים אחרים כדי להלבין את האנטישמיות שלה. סטודנט בשם זאב מישל, מאותו בית ספר לדתות בהרווארד בו למד קסטנבאום, אמר לעיתון היהודי-אמריקאי 'Forward' כי קסטנבאום אינו מייצג אותו, וכי התמונה שהוא מציג מוקצנת. "תמיד הרגשתי שאני חלק בלתי נפרד מן הקהילה בקמפוס. רבים מהסטודנטים היהודים באוניברסיטה שייכים לקבוצות לא ציוניות. במקום לראות את הקבוצות הללו כעדות לגיוון ושגשוג השיח היהודי באוניברסיטה, קסטנבאום מתעלם מהם כדי להצדיק גישות לפיהן כל פעילות פרו־פלסטינית בקמפוס היא אנטישמית. הגישה הזו הולכת יד ביד עם המאמצים הרפובליקאיים למנוע גיוון בקמפוסים", אמר מישל.

טראמפ נכנס לתמונה

ואז טראמפ נבחר, ובחודש הראשון לכהונתו נקט צעדים למיתון האנטישמיות בקמפוסים. הוא הודיע כי יגרש סטודנטים זרים שיביעו תמיכה בארגוני טרור, והורה למשרד המשפטים לקדם כתבי אישום בגין "איומים טרוריסטיים, הצתות, ונדליזם ואלימות כלפי אמריקאים יהודים". בעקבות זאת התחיל משרד המשפטים בחקירה נגד חמש אוניברסיטאות, הרווארד אינה ביניהן (קולומביה וברקלי כן). עוד עלתה האפשרות כי אוניברסיטאות שבהן נשמעות קריאות אנטישמיות ייקנסו.

חרף השמחה בקרב יהודים וישראלים על המהלכים הללו, אחדים חוששים כי ישראל תואשם בכל פגיעה של טראמפ בערכי הגיוון, ולכן הסנטימנט נגדה בשמאל האמריקאי יתחזק; הקבוצות הרדיקליות עלולות להפוך ליותר רדיקליות ולהציג את שלטון טראמפ כקנוניה יהודית.

ההצהרות האלה עדיין לא עוצרות את ההפגנות האנטי־ישראליות. השבוע אפילו נערכה הפגנה קיצונית בקולג' ברנרד המסונף לאוניברסיטת קולומביה, שבמסגרתה נפצע אחד העובדים במקום. קסטנבאום מעיד כי ההפגנות בקמפוס נמשכות.

מפתיע. היה נראה כי לארגוני הגיוון שהובילו את המחאות יש דברים אחרים להתעסק איתם, למשל הרצון של טראמפ לפרק אותם עצמם.

"תוצאות הבחירות היוו תגובה לצביעות של הסטודנטים ולאגרסיביות שלהם, שממש הפחידה חלק מאוכלוסיית ארה"ב וגם פגעה במוניטין של האוניברסיטאות. הן היו הבדיחה של 'Saturday Night Live'. מספר הנרשמים לשנת הלימודים הבאה ירד ב-17% בהרשמה המוקדמת, וב-5% בתום ההרשמה. ובסופו של דבר ההתנהגות שלהם הובילה לבחירתו של טראמפ".

עוד כתבות

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט