גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלת תחום נגישות בפועלים: "שילוב פצועי צה"ל זו לא רק חובה וזכות, אלא הזדמנות עסקית"

בכנס "בשביל ההצלחה" לחזרתם של פצועות ופצועי צה"ל לעולם התעסוקה, התקיים פאנל מיוחד שהתמקד בשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ● גיא שמחי, הממונה על תעסוקת אנשים עם מוגבלות בהסתדרות:"המעסיק צריך להבין שיש לו אוצר בידיים" ● ד"ר שלי גורדון מאלביט מערכות: "כולנו צריכים לעסוק במוגבלויות שקופות, איך לתת שירות לאנשים פוסט-טראומטיים"

שלי גורדון, מריאנה מועלם, אורלי עמר וגיא שמחי, בפאנל משותף בהנחיית בר לביא / צילום: תמר מצפי
שלי גורדון, מריאנה מועלם, אורלי עמר וגיא שמחי, בפאנל משותף בהנחיית בר לביא / צילום: תמר מצפי

בכנס "בשביל ההצלחה" לחזרתם של פצועות ופצועי צה"ל לעולם התעסוקה, שנערך בשיתוף בנק הפועלים וארגון ידידי צה"ל, התקיים פאנל מיוחד בהנחיית בר לביא, מנהל מערכת החדשות של גלובס. בפאנל השתתפו ד"ר שלי גורדון, סגנית נשיא למשאבי אנוש באלביט מערכות; אורלי עמר, סמנכ"לית משאבי אנוש בשטראוס ישראל; גיא שמחי, הממונה על תעסוקת אנשים עם מוגבלות בלשכת יו"ר ההסתדרות; ומריאנה מועלם, מנהלת תחום גיוון ונגישות במרכז לבנקאות חברתית בבנק הפועלים. את הפאנל בר פתח בשאלה "מה הדבר הכי חשוב למעסיק כשמדובר בשילוב פצועים או אנשים עם מוגבלות בעבודה?"

כנס בשביל ההצלחה | משנה למנכ"ל הפועלים: "העסקת פצועי ופצועות צה"ל זו משימת חיים" 
כנס בשביל ההצלחה | איזנקוט: ה-7 באוקטובר הוא כישלון ענק שמחייב ועדת חקירה ממלכתית. מציע שהבדיקה תתחיל מהלשעברים 
הסקר שמראה: "אם פצוע לא חוזר לעבודה תוך שנתיים, הסיכוי שיחזור נמוך מאוד"

"הם חייבים להרגיש שהם מגיעים בזכות ולא בחסד" 

גיא שמחי, אדם עם עיוורון המשמש כממונה על תעסוקת אנשים עם מוגבלות בהסתדרות, פתח את הדיון בנימה אישית: "אני לא גיבור מלחמה, ואני בהרכנת ראש לפצועים שהגנו עלינו. אבל קודם כל צריך להבין שלמעסיק יש אוצר בידיים". שמחי תיאר את המפגשים שלו עם פצועים בבתי החולים: "פגשתי את החבר'ה המהממים בבית החולים, אריות, חכמים, מוכשרים, בלי רגליים ועיוורים, אבל הם נכס צאן ברזל. המעסיק צריך לדעת מה יש לו".

גיא שמחי, הממונה על תעסוקת אנשים עם מוגבלות בלשכת יו''ר ההסתדרות / צילום: כדיה לוי

אורלי עמר, סמנכ"לית משאבי אנוש בשטראוס ישראל, הדגישה את אחריות המעסיקים: "לנו כארגונים יש תפקיד סופר משמעותי ביכולת של הנכסים האלה, האנשים היקרים לנו, להיכנס למסלול החיים שהם ייחלו לו לפני הפציעה. הם חייבים להרגיש שהם מגיעים בזכות ולא בחסד" הדגישה עמר. "הם צריכים להצליח בזכות מי שהם. הם צריכים להרגיש בנוח עם הפציעה. הם קהל יעד ייעודי שאנחנו מטפלים בו אחרת, אבל הם חלק מהארגון"

מריאנה מועלם, מנהלת תחום גיוון ונגישות בבנק הפועלים, הרחיבה על מושג הנגישות: "מדברים הרבה על נגישות והתאמה, ולא הנגישות הפיזית היא המשמעותית. כן, צריך לוודא שהמעבר מספיק רחב ויש מעלית, אבל הנגישות האמיתית היא להבין מה הצרכים של הבנאדם. לגשת לאותו בנאדם, לעובד או לעובדת החדשה, ולתת הנגשה אישית", הסבירה מועלם. היא הוסיפה דוגמה מעשית מחיי העבודה: "יש לי עובד בבנק שצריך שולחן גדול כדי שכלב הנחיה שלו ייכנס מתחת. במקרה אחר בכלל החברים של עובד אחר פנו כדי שנוסיף מדף כדי להניח את כוס הקפה כי קשה לעשות את זה כשנפתחת הדלת".

אורלי עמר, סמנכ''לית משאבי אנוש, שטראוס ישראל / צילום: כדיה לוי

"זה לא תמיד בא בקלות"

ד"ר שלי גורדון מאלביט מערכות הציגה שלושה עקרונות מרכזיים בשילוב אנשים עם מוגבלויות: "צריך להבין שזה מגיע ממקום ערכי. זה לא 'כי צריך' אלא כי מאמינים שזה נכון. זו חובה וזכות שלנו, וזה המניע הראשון והמרכזי. העיקרון השני, לדבריה, הוא גמישות: "לא בהכרח להקל, ואנשים מגיעים בזכות ולא בחסד, ובכל זאת צריך התאמות ולהסתכל אחרת על הדרישות". והשלישי הוא מחוייבות: "האמירה שצריך לעבוד בזה ולהשקיע בזה הרבה אנרגיה ומאמץ. זה לא תמיד בא בקלות".

ד"ר גורדון סיפרה: "אלביט ארגון גדול מאוד, 22 אלף עובדים. 20% מכוח העבודה שלנו מגוייס, ובכל זאת כחברה ביטחונית היינו צריכים להכפיל פי כמה את קיבולת הייצור שלנו. גייסנו פנסיונרים, נערים לפני צבא, פנינו לאוכלוסיות חדשות ופתחנו מגוון הכשרות". מריאנה מועלם התייחסה לאתגר המתפתח: "אנחנו צריכים כולנו לעסוק במוגבלויות שקופות, איך לתת שירות לאנשים פוסט-טראומטיים. אנחנו עוד לפני גל גדול שיבוא על כולנו".

ד''ר שלי גורדון, סגן נשיא אלביט למשאבי אנוש / צילום: כדיה לוי

אורלי עמר משטראוס הודתה: "בכנות, לא היינו מוכנים לאירוע הזה. חברנו לארגון נכי צה"ל, שהם בעלי המומחיות. בנושא של פוסט-טראומה, צריך ניהול מודע של טראומה. אנחנו לומדים את הנושא, כדי להבין מה ההתנהגויות בעקבות הפציעה ואיזה כלים צריך לתת להם".

גיא שמחי הדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה: "המעסיקים יודעים שצריך שיתוף פעולה עם ארגון נכי צה"ל למשל, עם הממשלה, ארגוני המעסיקים, ההסתדרות, והעמותות שנותנות את השירותים. כל הרעיון הוא לשתף פעולה ולעבוד יחד". אורלי עמר הוסיפה: "היו לנו הרבה ניסיונות להגיע לפצועים ולנכי צה"ל בדרך עצמאית. לא הצלחנו. בסוף, זו דרך של שותפות. באמצעות יריד התעסוקה של ארגון נכי צה"ל הגיעו אלינו כמות מועמדים מאוד יפה".

מריאנה מועלם, מנהלת תחום גיוון ונגישות במרכז לבנקאות חברתית, בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

מריאנה מועלם הציגה נקודת מבט חשובה: "שילוב אנשים עם מוגבלויות בכלל ופצועי צה"ל זו לא רק חובה וזכות, אלא הזדמנות עסקית לנו כמעסיקים. כשאנחנו משלבים אותם, אנחנו הופכים להיות טובים, יצרניים ורווחיים יותר". היא הוסיפה: "אני רוצה שכל מעסיק יזכור שזו הזדמנות בשבילו. אנחנו לא עושים לאף אחד טובה. העובדים שישתלבו יביאו אותנו להיות ארגון טוב ומצליח יותר".

מריאנה, אתם עובדים עם חברות אחרות, בנק זה ארגון גדול. איך את רואה את התחום הזה בעוד כמה שנים?
מריאנה: "אין לנו ברירה. ארגון נכי צה"ל היה ארגון מתבגר, וכולנו היינו שמחים שהארגון לא יגדל. אבל המציאות היא שכרגע יש בינינו הרבה פצועים צעירים. באופן טבעי זה הופך להיות חלק מהחברה הישראלית כולה. אנחנו רוצים שיחיו חיים מלאים, רגילים, וחלק מזה זה להיות לקוחות בנק ואנחנו ערוכים לקבל אותם. זו החברה הישראלית, ואין לנו שום ברירה. אני מקווה שהשיח שלנו עכשיו יהיה לא רלוונטי עוד 5-10 שנים כי זו פשוט המציאות"

"השאלה היא לא האם אלא איך"

ד"ר גורדון מאלביט תיארה צעדים מעשיים שנקטו: "הגמישות של שעות העבודה, מקומות העבודה, התאמה, הכשרה מראש. פתחנו 4 תכניות להכשרה. בדרך כלל אנחנו מעסיקים רק אנשים עם ניסיון. פתחנו קורסים לפצועים ופצועות כדי להכשיר אותם".

לשאלה האם נהיה במקום טוב יותר בעוד חמש שנים, ענה גיא שמחי בביטחון: "ללא שום ספק, ואסביר למה. הדבר האמיתי שיוצר וייצור את השינוי החברתי, הוא המגע והמפגש איתנו, האנשים עם מוגבלויות. שיכירו אותנו וידעו מי אנחנו. שמחי אמר גם בנימה אישית: "בקצרה אני אומר שאני לא רוצה לוותר על העיוורון שלי, כי אני רואה את הלב של בנאדם ולא את הפנים היפות שלו או שלה. ד"ר שלי גורדון סיכמה את הדיון באופטימיות: "נאמרה המילה ערבות הדדית. זו מילה גדולה. אבל זה מה שמאפיין אותנו כעם. זה מה שעזר לנו בשנה וחצי האחרונות. השאלה היא לא האם אלא איך, ואת האיך אנחנו לומדים ביחד ונלמד בשנים הקרובות".

***גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק הפועלים וידידי ארגון נכי צה"ל

עוד כתבות

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

בורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; הביטקוין ממשיך לטפס

הניקיי מזנק ב-1.5%, בורסת שנגחאי מורידה מערכה 0.1%, ההנג סנג והקוספי נסחרים סביב רמות הבסיס ● מחיר הביטקוין עומד כעת על 102.7 אלף דולר, זינוק של 3.9% ● טראמפ קרא אמש למשקיעים "ללכת ולקנות מניות עכשיו"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: Shutterstock

ירשתם חלק מדירה? זהירות בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון

ליורשים מותר להגיע ביניהם להסכמה על חלוקת נכסים מעיזבון, גם אם היא שונה ממה שנכתב בצוואה • חשוב להגיע להחלטה כזו עוד לפני שמושכים כסף או דמי שכירות מהעיזבון - אחרת תחויבו במס כבד

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו