משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock
גוגל מרחיבה את פעילות פיתוח השבבים שלה בישראל ומגייסת בימים אלה עשרות עובדים לפיתוח שבב תקשורת חדש מסוג חדש. מדובר בשבב לכרטיס רשת (NIC), רכיב בסיסי המשמש לתקשורת בין מעבדי ליבה ומעבדים גרפיים לעיבוד בינה מלאכותית. כיום, הוא מיוצר על ידי חברות כמו ברודקום, אינטל ואנבידיה.
● בלעדי | הסטארט־אפ האלמוני מת"א שרוצה לגייס לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר
● הוא מכר במאות מיליונים חברת סייבר התקפי עם אהוד ברק. זו ההשקעה החדשה שלו
מצרך יקר במחיר גבוה
פיתוח כרטיס רשת מצידה של גוגל נחשב עד לאחרונה למשימה פשוטה, אלא שריבוי פעולות עיבוד בינה מלאכותית הפך את הרכיב לקריטי בתקשורת בין מעבדים גרפיים בתוך חוות שרתים גדולות. מחירו נסק וה"ניק" הפך למצרך יקר ערך ונמכר במחירים גבוהים במיוחד על ידי אנבידיה כחלק מחבילת שבבי תקשורת המפותחים במלאנוקס, החברה הישראלית שרכשה אנבידיה לפני חמש שנים. אנבידיה מנסה לשווק את רכיבי הניק שלה בצמוד לרכיבי תקשורת אחרים בעסקת חבילה מוזלת לכאורה, אך המחירים עדיין מקשים על ענקיות הטכנולוגיה לפרוס טכנולוגיות AI ברווחיות.

גוגל פתחה לפני ארבע שנים מחלקת פיתוח שבבים משלה על מנת לפתח לעצמה רכיבי חומרה שיפחיתו את התלות שלה בספקיות חיצוניות כמו אינטל, אנבידיה וברודקום.
ענקיות הטכנולוגיה נמצאות כעת במירוץ אחר פיתוח ניק לאחר שחברות מובילות, כמו OpenAI, למשל, הוציאו מפרט לפיתוח שבב שיכול לעמוד במשימות העיבוד של הדורות הבאים של עיבוד מודלי השפה. בשל כך, חברות כמו אנבידיה, גוגל ואמזון נמצאות במירוץ לפיתוח פנימי של מעבדי ניק חדשים. גוגל כבר פיתחה בעבר מעבד ניק בשם TIN, אך כעת היא נדרשת להתאים את הרכיב לעידן שבו רוב עיקר משימות העיבוד עוסק במודלי שפה גדולים.
הישראלים מאחורי השבב
גוגל מפתחת כבר מספר שנים בסיוע ברודקום שבבים משל עצמה אך אלה התמקדו בעיקר בליבת המאיץ הגרפי, זאת כדי להפחית את התלות במעבדים הגרפיים של אנבידיה ו־AMD. המאיץ הגרפי של גוגל מכונה TPU, וגוגל משתמשת בו כבר מספר שנים לשימושים פנימיים נרחבים כמו זיהוי תמונות, יישומי עיבוד שפה ובינה מלאכותית. גוגל רוכשת מעבדים גרפיים גם מאנבידיה ואפילו מאינטל, אך מאמציה לפיתוח פנימי עלו מדרגה כדי להפחית את התלות במעבדים מן החוץ ולהגדיל את היכולת שלה להתאים את החומרה שלה לדרישת לקוחות הענן שלה.

מהלך דומה ביצעה אמזון כבר לפני עשור: היא רכשה את אנפורנה לאבס, חברה ישראלית מחיפה תמורת 370 מיליון דולר, לאחר שזו פיתחה ניק. אמזון השקיעה מאות מיליוני דולרים בפיתוח שבבים נוספים על בסיס פעילות אנפורנה, וכיום היא כוללת מעבד לשירותי ענן ("גרביטון"), מעבד לאימון בינה מלאכותית ("טרייניום") ומעבד להסקת בינה מלאכותית ("אינפרנשיה").
לפי ההערכה, פעילות פיתוח השבבים של גוגל קטנה מזו של אנבידיה, והיא מנוהלת בין השאר על ידי שני ישראלים: אורי פרנק, לשעבר סגן נשיא באינטל; וגיא אזרד, לשעבר מנכ"ל מארוול ישראל.
בפורטל המשרות של גוגל בישראל קיימות גם עשרות משרות בתחום מעבדי הליבה (CPU), מעבדים המשמשים לניהול משימות בשרתים וחוות שרתים, ובתעשייה נמכרים בדרך כלל על ידי חברות כמו אינטל ואנבידיה.
גוגל מעסיקה לפי לינקדאין כ־140 מהנדסי חשמל ותוכנה בחיפה ובתל אביב, וכעת היא מגייסת עשרות מהנדסים חדשים לפיתוח השבב.