גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר החלה, ובוול סטריט מנסים להבין כמה רחוק ילך טראמפ

ההצהרות של הנשיא טראמפ הופכות למעשים - עם מכסים על שותפות הסחר הגדולות קנדה ומקסיקו ● המשקיעים בוול סטריט, שציפו עד הרגע האחרון למתווה פשרה, הגיבו בפסימיות ובגל מימושים ● מי הסקטורים שייפגעו במיוחד, ומי עשויים להרוויח מהטלטלה?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon
נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מלחמת הסחר שמוביל נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, מול שותפות המסחר של ארה"ב, נכנסת להילוך גבוה. ההכרזה שלו מהחודש שעבר על מכסים חדשים על מקסיקו וקנדה נכנסה לתוקף, ולצידה עוד הגבלות על סין.

הבנקים הגדולים חילקו 7 מיליארד שקל בדיבידנד: מי החוסכים שנהנו יותר, ומי פחות 
מי שהקשיב לכלכלנית הזו עשה תשואה של 50% השנה. ואיפה עוד היא ממליצה להשקיע? 

המכסים, בגובה של 25% על כלל היבוא, הם בעלי השלכות כלכליות חמורות על הכלכלה הגלובלית בכלל ועל זו של ארה"ב בפרט. יתרה מכך, נראה שהשוק לא האמין שהמכסים אכן ייכנסו לתוקף, ולראיה התגובה המבוהלת יחסית בוול סטריט, שפתחה את השבוע בירידות חדות.

אילו מכסים נכנסו לתוקף ומה צפוי בהמשך?

על כל היבוא מקנדה וממקסיקו יוטלו מכסים בגובה 25%. מאחורי ההחלטה ניצבת הטענה שהשתיים אינן פועלות מספיק למניעת הברחות פנטניל (סוג סם קשה) לארה"ב. עוד יוטלו מכסים חדשים בשיעור של 10% על יבוא סיני, נוסף על 10% שהוטלו בחודש שעבר. המכסים על סין מתווספים למכסים הקיימים על חלק מהיבוא מהמדינה. מכסים נוספים כוללים 25% על כל יבוא האלומיניום והפלדה. הנשיא אף הורה לממשלו להכין תוכנית למכסים הדדיים, כך שכל מדינה המטילה מכסים על מוצרים אמריקאים תיתקל בתגובה זהה.

מדוע המשקיעים מודאגים?

ככל הנראה, השווקים לא האמינו כי תוכנית המכסים של טראמפ תתרחש במלואה. לא מעט הערכות מוקדמות צפו כי ברגע האחרון הנשיא יחזור בו, לפחות חלקית, לפני מימוש האיומים. זה לא קרה, והתגובה בשווקים הייתה חדה - את חודש מרץ פתחה וול סטריט בצניחה חופשית. מדד הטכנולוגיה המוביל, הנאסד"ק, צלל ביום המסחר הראשון ביותר מ-2.5%, ובכך המחיש שהשווקים קיוו למשהו אחר.

בחודש האחרון המדד נחלש ביותר מ-6%. אנליסט בכיר אמר לסוכנות הידיעות רויטרס, כי "השוק ציפה לעסקה בדקה ה-90, אך זה לא התממש". גם מדד דאו ג'ונס הגיב בצורה חזקה. המדד התעשייתי ירד בכ-1.5% ביממה. ב-30 הימים האחרונים הוא נחלש ב-3%.

מנכ"ל בנק ההשקעות גולדמן סאקס, דייוויד סולומון, התייחס לצעדי הנשיא ולחוסר הוודאות השורר בשוק. לדבריו, "הנשיא מאמין שיש חוסר איזון בסחר, ויש לו נקודת מבט ברורה שלפיה הוא רוצה 'לשטח את המגרש' באגרסיביות. הוא פועל בהתאם לה". הוא ציין שישנו כעת חוסר ודאות ניכר מצד בכירים בעולם העסקים לגבי ההשפעות של המדיניות הכלכלית של טראמפ. "הם שואלים איך דברים יישארו, כמה רחוק הוא ילך… זה חלק מחוסר הוודאות שאני מדבר עליו", הוסיף.

במקביל, בסיטי בנק מזהירים שהירידות האחרונות עדיין לא משקפות את מלוא הסיכונים הנובעים מהמדיניות של טראמפ. "אנו חושדים שרוב האנליסטים, וזה כולל אותנו, מחכים כדי לראות מה המצב. אנחנו יכולים לעשות ניתוחי רגישויות, אבל כנראה שאנחנו צריכים נתונים יותר מפורטים לפני שנכניס את האפקטים של צעדי המדיניות לתוך ההנחות שלנו במקרה הבסיס", כתבו במזכר ללקוחות.

נציין כי לצד צעדי המכסים, על וול סטריט מכבידים גורמים נוספים, ובראשם שורה של נתוני מאקרו המצביעים על האטה מסוימת בכלכלה האמריקאית ועל חולשה מסוימת בכוחם של הצרכנים.

אילו סקטורים מושפעים מכך?

בצד של המרוויחים, נמנות בין היתר חברות הכרייה והפקת המתכות האמריקאיות, כמו תאגידי פלדה ואלומיניום. הם נהנים מעליית מחירי חומרי הגלם בעקבות ההתייקרות של יבוא מתחרה. מי שעוד עשויים להרוויח הם תאגידי הבנקאות בארה"ב. מעבר למדיניות המוצהרת של הנשיא להפחתת רגולציה על המערכת, המכסים עשויים לגרום לגלי אינפלציה ולהרחיק את הורדות הריבית של הבנק הפדרלי. הריבית הגבוהה תורמת לשורת הרווח של הבנקים.

מנגד, תעשיית הרכב בכללותה נמצאת בסיכון. יבוא חלקי החילוף התייקר, מה שעלול לפגוע ברווחיות ובמחירי הרכבים החדשים. מניות חברות הרכב הסיניות צנחו באופן חד בשל ההשלכות הכפולות של המכסים של טראמפ. אך גם חברות כמו פורד, פולקסוואגן ואחרות נחלשו בשל מימוש האיומים של טראמפ והחלת המכסים הנוספים. השווקים מבינים כי טראמפ אינו רק מאיים, והסקטורים הנמצאים בסיכון נחלשים.

גם ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות, כמו אפל ואנבידיה, נפגעות, מאחר שהגבלות הסחר מצמצמות את הגישה שלהן לשווקים בינלאומיים כמו סין והאיחוד האירופי. בחודש האחרון, כשברקע האי-ודאות בנוגע למכסים, איבדו מניות "7 המופלאות", חברות הטכנולוגיה הגדולות בוול סטריט, 11% מערכן.

בנוסף, תעשיות תלויות יבוא, כמו קמעונות ומזון מעובד, צפויות להיפגע מעלויות ייצור גבוהות יותר, בעוד שחקלאים מקומיים עשויים להרוויח מהגבלות על יבוא חקלאי מתחרה.

בסך הכול, מדיניות המכסים יוצרת כללי משחק חדשים, שלפיהם חברות תלויות סחר בינלאומי משלמות את המחיר, בעוד ששחקנים מקומיים בתעשיות מסוימות נהנים מהגנה תחרותית.

האם ישנם עוד צעדים שהנשיא מתכנן?

טראמפ כבר הכריז כי זה לא הסוף וכי יטיל "מכסים הדדיים" על שותפות הסחר של ארה"ב ברחבי העולם. התוצאה הצפויה: שיעור המיסוי שהמדינות השונות מטילות על ארה"ב יושוו על ידי אמריקה ויוטלו בחזרה על ארה"ב.

צעד נוסף שעליו כבר הכריז הנשיא הוא הטלת מכסים על יבוא תוצרת חקלאית החל מ-2 באפריל. "לחקלאים הגדולים של ארה"ב: תתכוננו להתחיל לייצר הרבה תוצרת חקלאית שתימכר בתוך ארה"ב. מכסים יוטלו על מוצרים חקלאיים חיצוניים ב-2 באפריל. תיהנו!", כתב טראמפ בפוסט ברשתות החברתיות ביום שני.

אילו מדינות נפגעות הכי הרבה וכיצד הן מגיבות?

באופן ברור, שלוש המדינות שנפגעו הכי הרבה עד כה הן קנדה, מקסיקו וסין. אך לא רק הן. המכסים שהטיל על פלדה ואלומיניום בחודש הקודם הוטלו באופן גלובלי, ומכבידים על מדינות נוספות, כגון ברזיל ווייטנאם.

אנדרו ריימר, אסטרטג בכיר בבית ההשקעות הבריטי שרודרס, מדגיש כי השפעת המכסים החדשים תהיה שונה בין מדינה למדינה. אלו שעשויות להרוויח הן כלכלות קטנות יותר ופחות תלויות בסחר עם ארה"ב. לעומת זאת, טייוואן במיוחד עומדת בפני סיכון משמעותי בשל העובדה שכ-43% מהכנסות החברות הציבוריות שלה מגיעות מארה"ב, בעיקר בתעשיית השבבים. ריימר מציין כי מדובר במגזר אסטרטגי במיוחד, ולכן ייתכן שטראמפ יעניק לו הקלות מסוימות, אך אין לכך ודאות.

שלוש המדינות שבמוקד כבר הודיעו על צעדי תגובה. קנדה תטיל מכס של 25% על מגוון רחב של יצוא אמריקאי, כולל מכונות, חלקי רכב, מוצרי הלבשה, ועוד, ומכסים נוספים על עוד מוצרים אמריקאים.

ממשלת מקסיקו אותתה כבר בפברואר כי היא מתכננת מכסים במקרה שטראמפ יממש את איומו על מכסים, אם כי לא פירטה אז את הצעדים. דיווח של רויטרס, שציטט מקורות המעורים בנושא, הציע כי המכסים האפשריים ינועו בין 5% ל-20% על בשר חזיר, גבינה, תוצרת חקלאית, פלדה ואלומיניום מתוצרת ארה"ב.

סין מצידה הגיבה למכסים הראשונים על ידי הטלת מכסים בגובה 15% על יצוא אנרגיה אמריקאי, כולל פחם, גז טבעי ונפט; וכן מכסים של 10% על סחורות מיוצרות, כולל משאיות ומכונות חקלאיות.

עוד כתבות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ ידון הבוקר בשידור ישיר בעתירות לגבי מינוי ראש השב"כ

רה"מ מבקש למנות את האלוף זיני בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה, שקבעה כי הוא בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בג"ץ ידון בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את המינוי והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● כהונת סגן ראש השב"כ, ש', כממלא מקום ראש השירות צפויה להסתיים באמצע יולי

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

שבבים, קרוזים ונייק: המניות מאחורי השיאים בוול סטריט

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● אילו מניות כיכבו, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה