גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיעים הולכים לאיבוד בדוחות הכספיים. האם רשות ני"ע תעשה סדר?

ועדה חדשה שתקים הרשות צפויה להציע שינויים במבנה הדוח השנתי והדוחות המיידים שמפרסמות חברות ציבוריות ● כיום הדיווחים ארוכים ומסורבלים וכוללים הררי מידע שרוב המשקיעים מתקשים להבין ● מומחית: "הדוחות מביאים מידע שאינו רלוונטי למשקיע בשום צורה"

פרופ' אסף חמדני, יעמוד בראש הוועדה; וספי זינגר,  יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: אוניברסיטת תל אביב, יוסי כהן
פרופ' אסף חמדני, יעמוד בראש הוועדה; וספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: אוניברסיטת תל אביב, יוסי כהן

בשבוע שעבר הודיעה רשות ניירות ערך על הקמת ועדה לשיפור הדוחות הכספיים של החברות הציבוריות. עבור המשקיעים, מדובר בבשורה משמחת. שקיפות וגילוי הם אומנם תנאי הכרחי לפעילותו התקינה של שוק ההון, אך הדוחות הכספיים הפכו במידה רבה לג'ונגל של מידע, הכולל אינספור נתונים, שחלקם פשוט אינם רלוונטיים למשקיעים - או שניתן למצוא אותם בגוגל. בשטף הזה קל ללכת לאיבוד.

גם באג"ח קוקו: הפועלים מגייס חוב בהיקף 3 מיליארד שקל
מנכ״ל בית ההשקעות הגדול בעולם מעריך: כך תיראה השנה בשווקים

נכון להיום, הדוחות שמפרסמות חברות מדי שנה כוללים את תיאור עסקי התאגיד (דוח ברנע), דוח הדירקטוריון, המציג ניתוח שעורכת מועצת המנהלים לגבי החברה, וכמובן מידע מפורט לגבי מצבו הפיננסי של התאגיד - כולל מאזן ודוחות על רווח והפסד, הרווח הכולל, תזרים מזומנים, שינויים בהון וביאורים.

עוד מתפרסמת הערכה מטעם הדירקטוריון וההנהלה לגבי אפקטיביות הבקרה הפנימית, בליווי דוח מרואה החשבון המבקר, ומידע לגבי הערכות שווי, עסקאות עם בעלי השליטה ושכר בכירים. ואם אין די בכל המידע הזה, הרי שחברות נדרשות לפרסם גם דיווחים מיידים לגבי עסקאות, מינויים או מהלכים משמעותיים.

הפעם האחרונה שבה נקבעו הכללים לגבי מבנה הדוחות הייתה ב-2001, כאשר המלצותיה של ועדה בראשות פרופ' אמיר ברנע הובילו ליצירת הדוח על תיאור עסקי התאגיד, הנושא מאז את שמו של ברנע.

"האם ההוראות הקיימות עומדות במבחן הזמן"

בראש הוועדה החדשה יעמוד פרופ' אסף חמדני מאוניברסיטת תל אביב, וישתתפו בה נציגים מבנקים ומבתי השקעות, מהאקדמיה ומרשות ניירות ערך. יו"ר הרשות, ספי זינגר, אמר כי הוועדה תבחן "האם ההוראות הקיימות עומדות במבחן הזמן והאם יש צורך בעריכת שינויים בהן". הוועדה תתמקד בתשקיפים, בדוח ברנע, בדוח הדירקטוריון ובדיווחים המיידים.

"הדוחות הלכו ותפחו בשנים האחרונות, עד שמרוב עצים, הגב' כהן מחדרה לא רואה את היער", אומרת עו"ד שרון ורקר-שגיא, שותפה בכירה במחלקת תאגידים ושוק ההון במשרד גורניצקי. "משקיעים ממילא מתרכזים בדוח הדירקטוריון ובדוחות הכספיים, ורק מעטים קוראים את תיאור עסקי התאגיד. מי שמתעניין במידע המורחב הם בעיקר המתחרים של החברה", מוסיפה ורקר-שגיא. היא מתארת כיצד החברה ויועציה משקיעים זמן רב בהכנת דוחות שאין בהם תועלת.

"מלאים בגילויים גנריים שאינם רלוונטיים"

לדוגמה, חברות נדרשות לפרט "מגמות מקרו-כלכליות" שמשפיעות עליהן. בפועל, כותבי הדוח מלקטים באינטרנט סקירות של בנק ישראל, פרסומים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומידע הזמין לגולשים. ורקר-שגיא מבקרת גם את הדרישה לפרט את השקעות החברה בהדרכת עובדים. "זה מידע שאינו רלוונטי למשקיע בשום צורה", היא אומרת.

עו"ד יונתן חיימי-ארנרייך, שותף במחלקת שוק ההון וניירות ערך במשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, מסכים. לדבריו, "הדוחות ארוכים, מורכבים ומסורבלים, וכוללים מידע שמשקיעים מהציבור לא מסוגלים להבין. ולכן הדוחות משרתים בעיקר משקיעים מתוחכמים ומתחרים. אין עיקר וטפל, ודווקא הסברים חשובים יותר למשקיעים, כמו לגבי האסטרטגיה ארוכת-הטווח של החברה ותחזיות, מקבלים ביטוי זניח בלבד".

בעיה נוספת היא שדרישות הדיווח הקיימות רואות לנגד עיניהן בעיקר חברות ייצור מסורתיות. לדברי עו"ד ורד פיליכובסקי סיסיק, שותפה במחלקת שוק ההון במשרד פישר, לאורך השנים רשות ניירות ערך קבעה כללי דיווח גם לחברות אחרות, ואלה הפכו ל"תורה שבעל פה", לצד הדיווחים שדורש החוק.

"התוצאה היא שמלבד חוסר ודאות, נוצרים דוחות ארוכים ומלאים בגילויים גנריים שאינם רלוונטיים", היא מסבירה. "גם דוח הדירקטוריון לרוב אינו כולל את המידע שבאמת מעניין את המשקיעים. משקיעים מעדיפים לקרוא את המצגות של החברות במקום את הדוחות".

הפתרון למבול המידע המבלבל נעוץ לדעת המומחים בקיצור הדוחות ובעשיית סדר בנתונים. "אפשר לקצר משמעותית את הדיווחים על ידי הסרת המידע לגבי הרגולציה והסביבה העסקית של החברה", אומר עו"ד ניר דאש, מנהל משותף של מחלקת חברות וניירות ערך במשרד הרצוג.

לדבריו, הגיע הזמן ליישם את המודל האמריקאי ולאפשר לחברות שיקול דעת רחב יותר סביב ההחלטה איזה מידע מספיק מהותי לדיווח. גם מבנה הדוח השנתי צריך לדעתו להיראות כמו בארה"ב, כך שיכלול תיאור תמציתי של החברה והתמקדות בסיכונים שאיתם היא מתמודדת.

"שגם משקיע לא מתוחכם יוכל למצות"

"לגבי הדוחות המיידים, דאש מציע להסתפק בדיווח חודשי או רבעוני לגבי שינויים בהון או בהחזקות בעלי עניין, ולצמצם את הדיווחים לגבי תביעות משפטיות. "בחברות קמעונות, תקשורת ופיננסים הדיווחים על תביעות הם קרוב לחצי מהדיווחים המיידיים", הוא מדגיש.

ורקר-שגיא קוראת לקצר ולמקד את דוח ברנע, "כך שגם משקיע לא מתוחכם יוכל למצות את המידע". בין היתר, היא מציעה להגדיר מחדש איזה מידע נחשב מהותי מספיק כדי להופיע בדוח, להציג חלק מהנתונים בטבלה, להתמקד באירועים חריגים - ואפילו להגביל את מספר העמודים. מנגד, היא רואה מקום להרחבה בדוח הדירקטוריון לגבי מאפיינים ייחודיים של החברה וענף התעשייה שאליו היא משתייכת.

ועדת חמדני תצטרך אפוא למצוא את הדרך לקצר את הדוחות ולמקד אותם במידע שרוב המשקיעים יוכלו להבין ולקבל על בסיסו החלטות.

"במקום רשימה אחידה של כללים לגבי כל החברות, הוועדה תצטרך להתאים דרישות שונות לחברות בענפים שונים", אומרת פיליכובסקי סיסיק. היא מוסיפה, כי הוועדה תצטרך גם לאפשר גמישות לרשות ניירות ערך בהתאמת הכללים לשינויים שעוד יתחוללו בשוק ההון. 

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן