גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין הבטחה למציאות: למי משתלם להתקין גג סולארי

התשלום שהמדינה מציעה ליצרני חשמל ביתיים גבוה במאות אחוזים מהמחיר בשוק, מה שיכול להפוך את השמש למקור הכנסה של אלפי שקלים בשנה ● ואולם התקנת מערכת סולארית כרוכה בעלויות גבוהות והתחייבות לשנים קדימה ● למי זה משתלם, ואיפה המהפכה כבר קורית? ● גלובס עושה סדר

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock
התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

משרד האנרגיה הכריז על תוכנית חדשה להקמת פאנלים סולאריים על 100 אלף גגות בישראל עד סוף העשור (5% מהם בבנייני דירות משותפים), והוא אף מבטיח לקדם מסלולי תגמול מיוחדים כדי לעודד אנשים להפוך ליצרני חשמל עצמאיים. משק בית שמתקין גג סולארי יכול לייצר לעצמו חלק ניכר מהחשמל שהוא צורך, לאגור אותו ואף למכור עודפים למערכת הארצית ולהרוויח מכך. אך האם זה משתלם - ולמי? גלובס עושה סדר.

כללים חדשים: מה מתווך הנדל"ן שלכם לא יכול לעשות יותר?
המחשבון | אחד מכל עשרה משקיעים מכר דירה בהפסד. איך זה לא יקרה לכם?

מי יכול להתקין מערכת סולארית?

באופן עקרוני, כמעט כל בעל נכס עם גג פנוי יכול להתקין לוחות סולאריים. זה כולל בתים פרטיים ובנייני דירות, שטחים ציבוריים כמו בתי ספר וחניונים, ומבנים מסחריים, חקלאיים ותעשייתיים.

כל שהגג גדול יותר, כך המערכת הסולארית יעילה יותר. הגודל המינימלי ביותר שנחשב יעיל הוא 50 מ"ר, אם כי זה כמובן עשוי להשתנות בהתאם לתנאי השטח. גג רעפים משופע, למשל, מאפשר לקלוט יותר שמש מאשר גג בטון שטוח. בנוסף לכך, לא כל השיפועים נבראו שווים, כאשר שיפוע לכיוון דרום (בו נמצאת השמש בשיא התפוקה בקיץ) הוא האידיאלי ביותר.

כיום ישנם עשרות בודדות של בנייני מגורים המחוברים למערכת סולארית, מתוך 28 אלף גגות סולאריים בכלל. מאז הקלה רגולטורית בדצמבר 2020, בית משותף דורש הסכמה של 66% מהדיירים. גם כאשר משיגים אותה, שטח הגגות בבניינים הוא קטן, ודודי השמש לרוב מפוזרים על כל השטח. זאת ועוד, בחלוקה לכל הדיירים - הסכומים לרוב זניחים.

הסדר אפשרי למי שמעוניין בכך בכל זאת הוא להשכיר את הגג ליזם, שיממן מכספו את המערכת הסולארית, וישלם דמי שכירות או אחוז מהרווחים.

הקלות בירוקרטיות ורגולטוריות ניתנות ליצרנים ביתיים עם ממיר (מכשיר הממיר את זרם החשמל המיוצר בפאנל הסולארי לזרם בתדר של רשת החשמל) שמגיע ל־15 קילוואט בלבד. אך אלא אם כן יש לכם גג בשטח של 150 מ"ר ומעלה, כנראה שלא תגיעו למגבלה הזאת.

איזה תעריף המדינה מציעה?

המהלך החדש נועד לקדם את יעד האנרגיות המתחדשות של הממשלה, לקרב את הייצור למוקדי הצריכה וכן לבזר אותו. לכן, היתרון הגדול של הקמת מערכת סולארית על הגג, לפחות ברמת הפרט, הוא התעריף הגבוה שהמדינה מוכנה לשלם: 48 אגורות לקוט"ש (קילוואט־שעה), ועוד 6 אגורות למי שגר בעיר מעל חמישים אלף תושבים.

לצורך ההשוואה, ייצור אנרגיה קונבנציונלי חדיש יכול להגיע ל־7 אגורות לקוט"ש בלבד, ואפילו שדות סולאריים גדולים במיוחד יכולים להגיע ל־12 אגורות לקוט"ש בלבד.

הטבה משמעותית נוספת היא נעילת המחיר ל־25 שנה, כך שמי שמתקין היום מערכת סולארית ימשיך לקבל הרבה מעל מחיר השוק, גם אם הוא יירד דרמטית בעקבות טכנולוגיות חדשות.

משרד האנרגיה צפוי להשיק מסלולים נוספים שיאפשרו החזר השקעה מהיר יותר, או הצמדה למדד, בנוסף להקלות בהיטל השבחה. עם זאת, רשות החשמל טרם פרסמה את האופי המדויק של המסלולים, וייתכן שכדאי לבחון גם אותם ברגע שאלו יתפרסמו. על פי משרד האנרגיה, כבר היום התשואה הממוצעת למערכת סולארית מגיעה ל־15%, ואם הגג גדול מספיק - בהחלט אפשר להגיע למספרים האלה. אך כמובן, יש להשקיע את כל הכסף מראש, ולהשיג לשם כך הון עצמי או מימון. מחשבון שפותח במשרד האנרגיה מאפשר לקבל הערכה לגבי הכנסה שנתית ממכירת החשמל מהגג.

ממה צריך להיזהר?

חיבור לרשת החשמל הארצית דורש חיבור תלת־פאזי, שאומנם כבר קיים בחלק ניכר מהבתים, אבל אם לא - עלות התקנתו יכולה להגיע לאלפי שקלים. זאת הן בתשלום לחשמלאי, והן בתשלום לחברת החשמל. משפחה שהחליטה להימנע מהתקנת מערכת סולארית סיפרה לגלובס כי "יש את העלויות המפורשות שמדברים איתך עליהן, ואז כשמגיעים אנשים לעשות את השלבים המכינים, בודקים את החשמל ואת מצב הגג, ואצלנו העמיסו עלות נוספת של 10 אלף שקל על תיקון לוח החשמל, וכל מיני דברים נוספים בעוד אלפי שקלים, וזה מייקר את התהליך מעבר למה שרואים בהתחלה".

אותם דברים נוספים יכולים לכלול התקנת ממיר, הזזת דודי השמש למקום אחר, חיבור תעלות נסתרות וכמובן פריסת הפאנלים עצמה. בהמשך גם חברת החשמל תשלח בודק מוסמך מטעמה, ורק לאחר שהיא תיתן אישור ותחבר מונה דו־כיווני המאפשר לספק חשמל למערכת ולא רק לצרוך ממנה - תהפכו רשמית ליצרני חשמל זעירים. בנוסף, המערכת עצמה דורשת תחזוק שוטף.

דור קורניאנסקי, מנכ"ל GreenDays, חברה להשוואה ורכישת מערכות סולאריות, מדגיש כי "בניהול התזרים יש לקחת בחשבון שהחשבון מול חברת החשמל הוא דו־חודשי ושההכנסה משתנה בין עונות השנה. למשל בחודשי החורף אפשר לאפס את חשבון החשמל בבתים רבים".

אגירה: נהיה חסינים להפסקות חשמל?

ללא הוספת מערכת אגירה, לא תהיו חסינים להפסקות חשמל. הדרך לפתור זאת היא על ידי סוללות שיתמלאו בשעות השיא. אך יש לכך מחיר: קודם כל, הסוללות עצמן עולות סכומי כסף משמעותיים. על פי Greendays, מערכת אגירה מינימלית המאפשרת 2־4 שעות בממוצע בבית פרטי תגדיל את מחיר המערכת הסולארית ב־21 עד 25 אלף שקל, וכל סוללה נוספת תגדיל את עלות המערכת ב־11 עד 13 אלף שקל נוספים. חמור מכך: זה יביא להפסד כספי דרמטי עבור חשמל שהיה יכול להימכר למערכת הארצית.

אם זה כל־כך משתלם, למה לא כולם עושים את זה?

לטענת המתקינים, התפוצה הקטנה נובעת בעיקר בחוסר מודעות, או קשיים עם נקודות ספציפיות, כמו הצורך לקחת הלוואה, או הקשיחות של ההשקעה ל־25 שנה. בינתיים, ישובים ספציפיים מובילים בהתקנת מערכות סולאריות, בעיקר פרבריים כמו בית שאן, פרדס חנה ודלית אל כרמל. גורם מתחום האנרגיה מסביר כי "כנראה לעולם לא יהיו הרבה גגות סולאריים בתל אביב והמרכז, משום שכולם מחכים ומבינים שנדל"נית הגג שווה המון לדיור, שיפוץ ושדרוג". הנגב לעומת זאת, הוא מוקד חשוב. העיר המובילה במספר המתקנים היא באר שבע, ואחריה הישוב מיתר ואילת.

השורה התחתונה: למי זה מתאים?

מערכות סולאריות יכולות להוות אפיק השקעה משמעותי, אך הן כוללות התחייבות מראש בשווי עשרות אלפי שקלים, לאורך שנים - כולל טיפולים שוטפים. למעט מקרים נדירים, המערכות לא פרקטיות עבור בנייני דירות (בהם גרים רוב הישראלים), אך אם יש לכם בית פרטי עם גג פנוי - זה דווקא יכול להתאים לכם. אם בגג יש גם שיפוע לכיוון דרום, ומושגים כמו "חיבור תלת־פאזי" ו"יחס העמסה" לא מרתיעים אתכם, בהחלט כדאי לבדוק את האפשרות.

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג יורד בכ-1%

הניקיי יורד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בעליות שערים ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים