דגמי EXEED ו־ICAR של צ'רי / צילום: יח''צ
צ'רי מרחיבה נוכחות: קרסו תייבא מותג "עממי" וכלמוביל בוחנת יבוא של מותג הפרימיום "אקסיד"
קבוצת צ'רי הסינית ניצבת לפני התרחבות משמעותית ביצוא לישראל בחודשים הקרובים, באמצעות שני מותגים חדשים. הראשון הוא מותג הפרימיום EXEED, שמכוון לקצה הגבוה של השוק, מעל הטיגו של צ'רי ומול דגמי הפרימיום של BYD ,ZEEKR ועוד. לגלובס נודע כי הזיכיון למותג הוצע לקבוצת כלמוביל, שכיום מייבאת את המותגים JAECOO ו-OMODA של קבוצת צ'רי, אולם טרם נחתם חוזה. מחברת כלמוביל לא נמסרה תגובה.
● מי שמחפש קרוס-אובר משפחתי עם נוכחות כביש ייחודית יקבל תמורה הולמת לכספו
● המיליארדרים של ישראל כבר יודעים: זה העסק שהכי משתלם להחזיק בו
● אחרי שנה על המדף: בכמה נמכר בית צמוד קרקע ברמת השרון?
דגם היצוא הראשון של המותג מכונה בסין Exeed Exlantix ET, והייצור שלו עבור שוקי היצוא החל בינואר. זהו קרוס-אובר גדול באורך 4.95 מ', עם בסיס גלגלים באורך 3 מ', שמשווק עם מערכת הנעה פלאג-אין שמשלבת מנוע 1.5 ליטר בנזין, שני מנועים חשמליים וסוללה בקיבולת מסיבית של 43 קילוואט-שעה. הוא מייצר הספק כולל של 469 כ"ס, ומסוגל לנוע על חשמל בלבד למרחק של עד כ-200 ק"מ ולהשיג טווח כולל עד כ-1,240 ק"מ בין טעינות או תדלוק, על פי התקן הסיני. מחירו בסין מתחיל בכ-26 אלף דולר, ולפי הערכות מחיר הפתיחה שלו עשוי להיות בטווח של 230-250 אלף שקל.

במקביל, צפויה קבוצת קרסו המתחרה להשיק בקרוב בישראל מותג "עממי" נוסף של צ'רי, שפונה למרכז השוק. עדיין לא ברור איזה, מכיוון שלצ'רי יש כיום עוד ארבעה מותגים "עממיים" שמיוצאים למזרח התיכון, אך עדיין לא הוצגו בתקינה אירופית. אחד המעניינים בהם הוא המותג החדש ICAR, שמתמקד בדגמי פנאי "עירוניים צעירים" וזולים, עם הנעה חשמלית ועיצוב של רכבי כביש שטח.

הכלים ניצבים על בסיס גלגלים באורך כ-2.72 מ' והמחירים בסין נעים בין כ-13.7 אלף דולר לכ-17 אלף דולר לדגמים עם סוללה גדולה וטווח של מעל 500 ק"מ בתקן הסיני. נוסף על כך, לחברה יש החל מנובמבר מפעל הרכבת רכב ראשון בספרד, שבו מורכב רכב הפנאי צ'רי טיגו 7 עם הנעת פלאג-אין בשינוי של עיצוב החרטום, ותחת שם המותג "EBRO".
מתכוננת להנפקה ראשונה
שלושת המותגים שצ'רי משווקת בישראל באמצעות שני יבואנים שונים רשמו בשנה שעברה מסירות מצרפיות של כ-14,300 כלי רכב ונתח שוק של 5.2% מכלל המסירות. בחודשיים הראשונים של 2025 בלבד מסרה הקבוצה בישראל 6,859 כלי רכב של המותגים צ'רי וג'אקו, נתח שוק של 9.6% מכלל המסירות. השנה צפויה הקבוצה הסינית להמשיך לחזק את נוכחותה משמעותית בשל השקת דגמי פלאג-אין אסטרטגיים בתחילת 2025.
קבוצת צ'רי, שבשליטת ממשלת סין, היא יצואנית הרכב הגדולה בסין, עם כ-1.3 מיליון כלי רכב ב-2024. בימים האחרונים הגישה טיוטת תשקיף לקראת ההנפקה הראשונה בתולדותיה בבורסה בהונג קונג, ועל פי הערכות, פעילות היצוא המוגברת שלה לישראל מגיעה גם על רקע זה.
בענף חוששים: על מקסיקו וקנדה יפגעו בשרשרת האספקה ויובילו להתייקרות רוחבית
בענף הרכב הישראלי החלו לבצע "הערכת נזקים" ראשונית של המכסים בגובה 25% שהטיל השבוע ממשל טרמפ על מקסיקו וקנדה. מועד תחולתם נדחה ביום ד' על ידי הנשיא טרמפ בחודש, בעקבות לחץ של תעשיית הרכב האמריקאית, אולם בכירים בענף מעריכים, שאם הם לא יבוטלו בחודש הבא, הם עתידים לפגוע מהותית בשרשרת האספקה של רוב יצרני הרכב המקומיים והזרים בארה"ב, ולהביא לעליית מחירים רוחבית.
זאת בין השאר בשל העובדה, שמאות אלפי חלקים ורכיבים עבור תעשיית הרכב האמריקאית והגלובלית מיוצרים כיום במשולב במפעלים בקנדה, במקסיקו ובארה"ב, ויהיו חשופים למכסים גבוהים בעת מעברי הגבול.

מותגי פרימיום לישראל
לפי הערכות בארה"ב, רוב יצרני הרכב והחלפים לא יוכלו לספוג את ההעלאה החדה, ויגלגלו אותה למחירי הרכב. יחידת הניתוח של "בלומברג" העריכה כי הפגיעה ברווחיות היצרנים האירופים שמייצרים בצפון אמריקה תעמוד על כ-5.88 מיליארד אירו השנה. גם הפגיעה ביצרני הרכב הקוריאנים, ובראשם יונדאי-קיה, נאמדת במיליארדי דולרים.
בשנה שעברה נמסרו בישראל רק 3,248 כלי רכב מתוצרת ארה"ב מיבוא סדיר, פחות מ-2% ממסירות הרכב החדש. ואולם, היבוא משם עדיין מהותי עבור מותגי פרימיום, ובהם ג'יפ, מרצדס וב.מ.וו, שדגמי מפתח שלהם מיוצרים בארה"ב. כמו כן, בערוצי היבוא העקיף, הנתח של כלי רכב שמיובאים מארה"ב גבוה משמעותית.
בטווח הארוך יותר, צופים בתעשיית הרכב, עיקר הנזק יהיה פגיעה בשרשרת האספקה של רכיבים לרכב, שמיוצרים כיום במשולב בגוש NAFTA, ומיוצאים לכל תעשיית הרכב בעולם, כולל כאלה שמיוצאים לישראל, ביניהם צמיגים, מושבים לרכב ועוד. ממשל טראמפ הודיע בתחילת השנה כי הוא בוחן הטלת מכסים דומים גם על כלי רכב וחלקים שמיובאים מאירופה ומדרום קוריאה.
אירופה מאיצה את תוכנית המעבר לרכב אוטונומי: חברות אוטו-טק ישראליות עשויות להרוויח מהמהלך
חברות אוטו-טק ישראליות בתחום הנהיגה האוטונומית, ובהן מובילאיי וחברות העוסקות בפיתוח חיישנים מתקדמים, עשויות לזכות בתנופה עסקית משמעותית לאור התוכנית האסטרטגית לעידוד תעשיית הרכב האירופית, שהציגה אתמול נציבות האיחוד האירופי.
התוכנית כוללת צעדי עידוד בתחום טכנולוגיית הנהיגה האוטונומית, וזאת "כדי לסגור את הפער של תעשיית הרכב האירופית מול מקבילותיה בארה"ב ובסין". בתוכנית הקמת מרכז ניסויים בין-מדינתי אחד לפחות; כינון מסגרת רגולציה מיוחדת, שתעניק הקלות ופטורים לפעילות כזו; והקמת "מסדרונות" אירופיים שיאפשרו נהיגה אוטונומית בכל היבשת.
במסמך שפרסמה הנציבות, היא קוראת לפיתוח מואץ של מסגרת רגולציה כלל-אירופית אחידה לרכב אוטונומי, שתתמוך בפיתוח מקדים של מערכות נהיגה אוטונומיות ומערכות מתקדמות לסיוע בנהיגה (ADAS). על פי לוח הזמנים, הרגולציה לביצוע ניסויים ברכב אוטונומי על כבישים ציבוריים באירופה תוצג להצבעה באיחוד כבר בתחילת 2026.
האצה בהכנות הגלובליות
הנציבות מתכננת גם לכונן "ברית אירופית של כלי רכב מקושרי רשת ואוטונומיים", שתפתח פלטפורמה משותפת של כלי רכב נשלטי תוכנה, נעזרי בינה מלאכותית ומצוידים בארכיטקטורת מיחשוב תואמת. לשם כך היא מתכננת להקים מרכז מו"פ עד 2027. על פי הודעת הנציבות, המימון לפרויקטים הללו, בהיקף של כמיליארד אירו, יגיע משיתוף השקעות של האיחוד האירופי והשקעות פרטיות, בין השנים 2025 ל-2027.

בחודשים האחרונים נרשמה האצה משמעותית בהכנות לאימוץ רכב אוטונומי בעולם. בין השאר נערכת טסלה להשיק באופן מסחרי את מערכת הנהיגה האוטונומית המתקדמת שלה FSD, ועל פי הערכות בארה"ב, הממשל האמריקאי, שבו יש לאלון מאסק נוכחות משמעותית, יציג "במסלול מואץ" רגולציה שתאפשר זאת.
לחברות אוטו-טק ישראליות, ובראשן מובילאיי, יש כיום נגישות רחבה לתעשיית הרכב האירופית. מובילאיי היא החברה היחידה בתחום שכבר מציעה ליצרני רכב "מוצר מדף" של מערכת כוללת, שמאפשרת נהיגה ברמת אוטונומיה גבוהה, אם כי מחירו גבוה כרגע. מובילאיי אף השתתפה במספר ניסויי שטח בכלי רכב ללא נהג של פולקסווגן על כבישים ציבוריים.