גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיבוב הפרסה של אירופה ביחס לרכבי הבנזין צפוי להשפיע על היבוא לישראל

הרכב החשמלי היה אמור להיות עתיד התעשייה, אך הרגולטורים באירופה ובארה"ב דחו את הצעדים שתוכננו ● האיחוד האירופי כבר לא ממהר להוריד מהכביש רכבי בנזין, וטראמפ מוחק את הישגי קודמו ● איך זה ישפיע על השוק בישראל, ומי המרוויחים הגדולים משינוי המגמה?

ההישגים התחבורתיים של ממשל ביידן נמחקו / צילום: Shutterstock, Scharfsinn
ההישגים התחבורתיים של ממשל ביידן נמחקו / צילום: Shutterstock, Scharfsinn

הרבעון הראשון של 2025 ייזכר כאחת התקופות השחורות ביותר במאבק נגד ההתחממות הגלובלית בזירת התחבורה. בארה"ב הצליח ממשל טראמפ למחוק תוך פחות מחודשיים את רוב ההישגים התחבורתיים הירוקים של ממשל ביידן, ובשבוע שעבר אירופה "הירוקה" נכנעה ללובי של תעשיית הרכב והציגה הקלות בתוכנית להפחתת הפליטה מכלי רכב חדשים.

יצואנית הרכב הגדולה של סין מתכננת להתנפל גם על ישראל
מי שמחפש קרוס-אובר משפחתי עם נוכחות כביש ייחודית יקבל תמורה הולמת לכספו

להתפתחויות האסטרטגיות הללו עוד יהיו בעתיד הרבה השפעות אסטרטגיות על תעשיית הרכב, וגם שוק הרכב הישראלי יושפע מהן - למרות שהסוגיות הסביבתיות אינן בסדר העדיפויות שלו.

אירופה נכנעה ליצרנים

האיחוד האירופי הציג את עצמו בשנים האחרונות בעולם בתור מוביל עולמי של רגולציה פרו־סביבתית בתעשיית הרכב. זכורה במיוחד ההחלטה פורצת הדרך של האיחוד ב־2023, שלפיה ייאסר שיווק כלי רכב עם מנועי בעירה פנימית בכל האיחוד החל מ־2035. זאת לצד יעדי ביניים להפחתת הפליטה, שאמורים היו לאלץ מעבר מואץ של תעשיית הרכב מהנעת בנזין לחשמל כבר בעשור הנוכחי.

יעד הביניים הראשון אמור היה להיכנס לתוקף כבר השנה, ולאלץ את כל היצרנים שמשווקים רכב באירופה להפחית את פליטת ה־CO2 הממוצעת של הדגמים שלהם מתחת לסף חדש ונמוך, או לשלם קנסות עתק על חריגה.

כשהמחאה של תעשיית הרכב האירופית לא הועילה, הופעלו "תותחים כבדים" בדמות גופי לובי עם השפעה פוליטית חוצה גבולות. בשבוע שעבר נשאה מתקפת הלובי פרי, כאשר נציבות האיחוד הודיעה כי היא דוחה בשלוש שנים את הטלת הקנסות, ומאפשרת ליצרני רכב שיחרגו מהסף המקסימלי השנה לחשב את הפליטה הממוצעת שלהם על פני השנים הבאות. זאת בנימוק הרשמי של "סיוע לשמירה על התחרותיות של תעשיית הרכב האירופית".

השינוי לא צפוי לשנות את תמהיל הדגמים שייובאו לישראל בשנה הקרובה. יצרנים שהחליטו שלא להמשיך לשווק באירופה דגמים מזהמים יוציאו אותם מהשוק בלאו הכי בשל תקינת יורו 7 המחמירה, שתיכנס לתוקף בשנה הבאה. אבל השינוי המרכזי יהיה דחיית הפיתוח והייצור של כלי רכב חשמליים זולים באירופה, מכיוון שאלה אינם רווחיים.

בהנחה שהביקוש לרכב חשמלי ימשיך להיות ער בישראל ובאירופה, המרוויחים הגדולים מהמהלך יהיו דווקא יצרני הרכב הסינים - שהבלעדיות שלהם בפלח כלי הרכב הירוקים ה"עממיים" תונצח, ללא תחרות מהותית בשוק מכיוון אירופה ובוודאי שלא מכיוון ארה"ב.

מכיוון שישראל מקדימה את זמנה בכל הנוגע לחדירה של תעשיית הרכב הסינית, לא נופתע אם הרגולציה תהדק עוד יותר את אחיזתם המקומית של דגמי רכב סיניים עם הנעה חשמלית ופלאג־אין, שכבר היום מתקדמים לכיבוש נתח של 30% מהשוק ב־2025. וכשהצונאמי הסיני יתרחב מישראל לאירופה, זה עשוי להיות "הגול העצמי" הגדול ביותר בהיסטוריה של תעשיית הרכב המערבית.

ארה"ב ויתרה על הסביבה

כבר מיומו הראשון בתפקיד קידם ממשל ביידן חקיקה שמטרתה להרחיב את החדירה של כלי רכב חשמליים ומופחתי פליטה לארה"ב. זו כללה בין השאר הקצאת עשרות מיליארדי דולרים עבור סבסוד לרוכשי רכב חשמלי, הקמת מאות אלפי עמדות טעינה, תמיכה במפעלי רכב שיסבו ייצור מרכבי בנזין לחשמל, תמיכה בהקמת מפעלי סוללות, קידום שרשרת אספקה עצמאית של חומרי גלם לסוללות בארה"ב והנחיה לצי הרכב הפדרלי לעבור לרכב חשמלי.

במרץ אשתקד אף הציג ממשל ביידן לוח זמנים מואץ להפחתת הפליטה וצריכת הדלק הממוצעת של כלי רכב חדשים עם מנועי בנזין שייוצרו בארה"ב בעשור הבא.

התוכנית הזו אילצה את תעשיית הרכב האמריקאית להקטין את ההשקעות בפיתוח מנועי בנזין גדולים וצמאים, להוריד מהייצור דגמי רכב בזבזניים ולעבור לפיתוח מואץ של כלי רכב עם הנעה חשמלית.

למותר לציין כי התעשייה לא קיבלה זאת בברכה. יצרני הרכב האמריקאים גרפו במשך שנים הון עתק ממכירת טנדרים ורכבי כביש־שטח ענקיים עם מנועי בנזין גדולים ומזהמים, שהרווח ליחידה עליהם נחשב הגבוה ביותר בתעשיית הרכב. זאת להבדיל מכלי רכב חשמליים שהרווחיות עליהם מזערית, אם בכלל.

לכן אין זה מפתיע שכאשר הודיע ממשל טראמפ בחודש הראשון שלו על מחיקת המדיניות "הירוקה" של הממשל הקודם, כולל ביטול הסבסוד לרכב חשמלי והקלות מהותיות ביעדי הפליטה העתידיים, קיבלה זאת התעשייה המקומית בתשואות.

יתר על כן הממשל אף ביצע צעדים שנועדו להחזיר לאחור את שמהלכים של ביידן שכבר בוצעו. הנחיה נשיאותית חדשה הורתה לממשלה למכור את כל כלי הרכב החשמליים בצי שלה ולנתק עמדות טעינה במתקנים פדרליים. גם המימון להקמת עמדות טעינה חדשות בארה"ב הופסק.

כיום פועל הממשל כדי לבטל בחקיקה גם את הפריבילגיה ההיסטורית של מדינת קליפורניה "הירוקה" לקבוע לעצמה רגולציה עצמאית ומחמירה של פליטות מכלי רכב. ומכיוון שקליפורניה היא גם שוק הרכב הגדול בארה"ב בכלל וגם הצרכנית הגדולה ביותר של רכב חשמלי בפרט, זו תהיה מכה לשוק החשמליות בארה"ב.

גם המכסים ישפיעו

בשבועות האחרונים נראה כי ממשל טראמפ פועל נגד האינטרסים של תעשיית הרכב המקומית, שכן המכסים שהטיל על מקסיקו וקנדה עשויים לפגוע בשרשרת האספקה של יצרני הרכב האמריקאים. אולם לאחר "שיחת הבהרה" של קברניטי התעשייה עם הנשיא בשבוע שעבר, הוחלט להעניק "החרגה" מהמכסים על יבוא כלי רכב וחלקיהם מהמדינות השכנות לתקופה של חודש.

למרות הנוכחות הזעירה של כלי רכב מתוצרת ארה"ב בישראל, צפויות השפעות מקומיות. התרחיש הראשון הוא שממשל טראמפ יחליט להחיל מכסים גם על תעשיית הרכב האמריקאית בתום תקופת הארכה בחודש אפריל. במקרה כזה צפויה התייקרות של כלי הרכב המיובאים לישראל מארה"ב, שתשפיע בעיקר על פלח רכבי היוקרה. בטווח ארוך יותר מהלך המכסים עלול לפגוע גם בשרשרת האספקה של תעשיית הרכב כולה, עקב פגיעה במפעלים לייצור רכיבים לרכב בקנדה, מקסיקו וארה"ב. אולם כרגע הסבירות לתרחיש הזה נמוכה.

התרחיש השני הוא שהמדיניות ה"לאומנית" של הממשל החדש תתרחב גם ליחסי הסחר עם ישראל. בארה"ב הביעו לא אחת מאחורי הקלעים מורת רוח מהחדירה המזערית של כלי רכב מתוצרת ארה"ב לישראל, שעמדה בשנה שעברה על פחות מ־2%. זאת לעומת נתח של כמעט 25% של כלי רכב מתוצרת סין.

ולמי שחושב שלישראל יש "חסינות" מפני גזירות סחר של ממשל טראמפ, נציין כי בימים אלה בוחן הממשל הטלת מכסי עונשין על יבוא מדרום קוריאה ומהאיחוד האירופי, מה שגרם לשותפות הסחר הוותיקות של ארה"ב להציע הורדת מכסים על כלי רכב אמריקאים כדי "להרגיע" את ממשל טראמפ.

עוד כתבות

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

אילוסטרציה: Shutterstock

ירשתם חלק מדירה? זהירות בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון

ליורשים מותר להגיע ביניהם להסכמה על חלוקת נכסים מעיזבון, גם אם היא שונה ממה שנכתב בצוואה • חשוב להגיע להחלטה כזו עוד לפני שמושכים כסף או דמי שכירות מהעיזבון - אחרת תחויבו במס כבד

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום