גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיבוב הפרסה של אירופה ביחס לרכבי הבנזין צפוי להשפיע על היבוא לישראל

הרכב החשמלי היה אמור להיות עתיד התעשייה, אך הרגולטורים באירופה ובארה"ב דחו את הצעדים שתוכננו ● האיחוד האירופי כבר לא ממהר להוריד מהכביש רכבי בנזין, וטראמפ מוחק את הישגי קודמו ● איך זה ישפיע על השוק בישראל, ומי המרוויחים הגדולים משינוי המגמה?

ההישגים התחבורתיים של ממשל ביידן נמחקו / צילום: Shutterstock, Scharfsinn
ההישגים התחבורתיים של ממשל ביידן נמחקו / צילום: Shutterstock, Scharfsinn

הרבעון הראשון של 2025 ייזכר כאחת התקופות השחורות ביותר במאבק נגד ההתחממות הגלובלית בזירת התחבורה. בארה"ב הצליח ממשל טראמפ למחוק תוך פחות מחודשיים את רוב ההישגים התחבורתיים הירוקים של ממשל ביידן, ובשבוע שעבר אירופה "הירוקה" נכנעה ללובי של תעשיית הרכב והציגה הקלות בתוכנית להפחתת הפליטה מכלי רכב חדשים.

יצואנית הרכב הגדולה של סין מתכננת להתנפל גם על ישראל
מי שמחפש קרוס-אובר משפחתי עם נוכחות כביש ייחודית יקבל תמורה הולמת לכספו

להתפתחויות האסטרטגיות הללו עוד יהיו בעתיד הרבה השפעות אסטרטגיות על תעשיית הרכב, וגם שוק הרכב הישראלי יושפע מהן - למרות שהסוגיות הסביבתיות אינן בסדר העדיפויות שלו.

אירופה נכנעה ליצרנים

האיחוד האירופי הציג את עצמו בשנים האחרונות בעולם בתור מוביל עולמי של רגולציה פרו־סביבתית בתעשיית הרכב. זכורה במיוחד ההחלטה פורצת הדרך של האיחוד ב־2023, שלפיה ייאסר שיווק כלי רכב עם מנועי בעירה פנימית בכל האיחוד החל מ־2035. זאת לצד יעדי ביניים להפחתת הפליטה, שאמורים היו לאלץ מעבר מואץ של תעשיית הרכב מהנעת בנזין לחשמל כבר בעשור הנוכחי.

יעד הביניים הראשון אמור היה להיכנס לתוקף כבר השנה, ולאלץ את כל היצרנים שמשווקים רכב באירופה להפחית את פליטת ה־CO2 הממוצעת של הדגמים שלהם מתחת לסף חדש ונמוך, או לשלם קנסות עתק על חריגה.

כשהמחאה של תעשיית הרכב האירופית לא הועילה, הופעלו "תותחים כבדים" בדמות גופי לובי עם השפעה פוליטית חוצה גבולות. בשבוע שעבר נשאה מתקפת הלובי פרי, כאשר נציבות האיחוד הודיעה כי היא דוחה בשלוש שנים את הטלת הקנסות, ומאפשרת ליצרני רכב שיחרגו מהסף המקסימלי השנה לחשב את הפליטה הממוצעת שלהם על פני השנים הבאות. זאת בנימוק הרשמי של "סיוע לשמירה על התחרותיות של תעשיית הרכב האירופית".

השינוי לא צפוי לשנות את תמהיל הדגמים שייובאו לישראל בשנה הקרובה. יצרנים שהחליטו שלא להמשיך לשווק באירופה דגמים מזהמים יוציאו אותם מהשוק בלאו הכי בשל תקינת יורו 7 המחמירה, שתיכנס לתוקף בשנה הבאה. אבל השינוי המרכזי יהיה דחיית הפיתוח והייצור של כלי רכב חשמליים זולים באירופה, מכיוון שאלה אינם רווחיים.

בהנחה שהביקוש לרכב חשמלי ימשיך להיות ער בישראל ובאירופה, המרוויחים הגדולים מהמהלך יהיו דווקא יצרני הרכב הסינים - שהבלעדיות שלהם בפלח כלי הרכב הירוקים ה"עממיים" תונצח, ללא תחרות מהותית בשוק מכיוון אירופה ובוודאי שלא מכיוון ארה"ב.

מכיוון שישראל מקדימה את זמנה בכל הנוגע לחדירה של תעשיית הרכב הסינית, לא נופתע אם הרגולציה תהדק עוד יותר את אחיזתם המקומית של דגמי רכב סיניים עם הנעה חשמלית ופלאג־אין, שכבר היום מתקדמים לכיבוש נתח של 30% מהשוק ב־2025. וכשהצונאמי הסיני יתרחב מישראל לאירופה, זה עשוי להיות "הגול העצמי" הגדול ביותר בהיסטוריה של תעשיית הרכב המערבית.

ארה"ב ויתרה על הסביבה

כבר מיומו הראשון בתפקיד קידם ממשל ביידן חקיקה שמטרתה להרחיב את החדירה של כלי רכב חשמליים ומופחתי פליטה לארה"ב. זו כללה בין השאר הקצאת עשרות מיליארדי דולרים עבור סבסוד לרוכשי רכב חשמלי, הקמת מאות אלפי עמדות טעינה, תמיכה במפעלי רכב שיסבו ייצור מרכבי בנזין לחשמל, תמיכה בהקמת מפעלי סוללות, קידום שרשרת אספקה עצמאית של חומרי גלם לסוללות בארה"ב והנחיה לצי הרכב הפדרלי לעבור לרכב חשמלי.

במרץ אשתקד אף הציג ממשל ביידן לוח זמנים מואץ להפחתת הפליטה וצריכת הדלק הממוצעת של כלי רכב חדשים עם מנועי בנזין שייוצרו בארה"ב בעשור הבא.

התוכנית הזו אילצה את תעשיית הרכב האמריקאית להקטין את ההשקעות בפיתוח מנועי בנזין גדולים וצמאים, להוריד מהייצור דגמי רכב בזבזניים ולעבור לפיתוח מואץ של כלי רכב עם הנעה חשמלית.

למותר לציין כי התעשייה לא קיבלה זאת בברכה. יצרני הרכב האמריקאים גרפו במשך שנים הון עתק ממכירת טנדרים ורכבי כביש־שטח ענקיים עם מנועי בנזין גדולים ומזהמים, שהרווח ליחידה עליהם נחשב הגבוה ביותר בתעשיית הרכב. זאת להבדיל מכלי רכב חשמליים שהרווחיות עליהם מזערית, אם בכלל.

לכן אין זה מפתיע שכאשר הודיע ממשל טראמפ בחודש הראשון שלו על מחיקת המדיניות "הירוקה" של הממשל הקודם, כולל ביטול הסבסוד לרכב חשמלי והקלות מהותיות ביעדי הפליטה העתידיים, קיבלה זאת התעשייה המקומית בתשואות.

יתר על כן הממשל אף ביצע צעדים שנועדו להחזיר לאחור את שמהלכים של ביידן שכבר בוצעו. הנחיה נשיאותית חדשה הורתה לממשלה למכור את כל כלי הרכב החשמליים בצי שלה ולנתק עמדות טעינה במתקנים פדרליים. גם המימון להקמת עמדות טעינה חדשות בארה"ב הופסק.

כיום פועל הממשל כדי לבטל בחקיקה גם את הפריבילגיה ההיסטורית של מדינת קליפורניה "הירוקה" לקבוע לעצמה רגולציה עצמאית ומחמירה של פליטות מכלי רכב. ומכיוון שקליפורניה היא גם שוק הרכב הגדול בארה"ב בכלל וגם הצרכנית הגדולה ביותר של רכב חשמלי בפרט, זו תהיה מכה לשוק החשמליות בארה"ב.

גם המכסים ישפיעו

בשבועות האחרונים נראה כי ממשל טראמפ פועל נגד האינטרסים של תעשיית הרכב המקומית, שכן המכסים שהטיל על מקסיקו וקנדה עשויים לפגוע בשרשרת האספקה של יצרני הרכב האמריקאים. אולם לאחר "שיחת הבהרה" של קברניטי התעשייה עם הנשיא בשבוע שעבר, הוחלט להעניק "החרגה" מהמכסים על יבוא כלי רכב וחלקיהם מהמדינות השכנות לתקופה של חודש.

למרות הנוכחות הזעירה של כלי רכב מתוצרת ארה"ב בישראל, צפויות השפעות מקומיות. התרחיש הראשון הוא שממשל טראמפ יחליט להחיל מכסים גם על תעשיית הרכב האמריקאית בתום תקופת הארכה בחודש אפריל. במקרה כזה צפויה התייקרות של כלי הרכב המיובאים לישראל מארה"ב, שתשפיע בעיקר על פלח רכבי היוקרה. בטווח ארוך יותר מהלך המכסים עלול לפגוע גם בשרשרת האספקה של תעשיית הרכב כולה, עקב פגיעה במפעלים לייצור רכיבים לרכב בקנדה, מקסיקו וארה"ב. אולם כרגע הסבירות לתרחיש הזה נמוכה.

התרחיש השני הוא שהמדיניות ה"לאומנית" של הממשל החדש תתרחב גם ליחסי הסחר עם ישראל. בארה"ב הביעו לא אחת מאחורי הקלעים מורת רוח מהחדירה המזערית של כלי רכב מתוצרת ארה"ב לישראל, שעמדה בשנה שעברה על פחות מ־2%. זאת לעומת נתח של כמעט 25% של כלי רכב מתוצרת סין.

ולמי שחושב שלישראל יש "חסינות" מפני גזירות סחר של ממשל טראמפ, נציין כי בימים אלה בוחן הממשל הטלת מכסי עונשין על יבוא מדרום קוריאה ומהאיחוד האירופי, מה שגרם לשותפות הסחר הוותיקות של ארה"ב להציע הורדת מכסים על כלי רכב אמריקאים כדי "להרגיע" את ממשל טראמפ.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק