גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בני זוג בשנות ה-90 לחייהם מתמודדים עם מציאות קשה: הזדקנות בקצב שונה

שותפים לחיים מתחבטים איך והאם להישאר ביחד, כשבן זוג אחד אינו מסוגל לדאוג לבן הזוג השני שהזדקן מהר יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת Adobe FireFly)
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת Adobe FireFly)

פרד ובטי שליסל נפגשו בבליינד דייט בליל כל הקדושים, התאהבו והתחתנו. בני הזוג רכשו בית, גידלו שלושה ילדים וטיילו ברחבי העולם. חלפו יותר מ-70 שנה, וסיפור האהבה שלהם נמשך עדיין, אם כי לא כפי שציפו.

האם תמהיל חיידקי הפה יכול לגרום לאלצהיימר ולדמנציה?
קרובים לגיל 44 או 60? כדאי לכם להכיר את המחקר הזה על זיקנה

מדי בוקר, פרד בן ה-94 עוטף חתיכת עוגה קטנה במפית, יוצא מדירתו והולך לבקר את אשתו. בטי בת ה-93 היא חולת דמנציה ומתגוררת בדירה באותו מתחם, שם היא מקבלת טיפול לנפגעי זיכרון. מאחר שבטי כבר אינה מסוגלת להאכיל את עצמה, פרד מביא את העוגה אל שפתיה. כשהיא מסיימת, הוא מקריא לה מאמר או משהו שהוא כתב.

"טעים לך?", הוא שואל אותה בבוקר אחד לאחרונה. היא מביטה בו ומהנהנת.

"זה ממלא אותי", אומר שליסל.

כמו מיליוני זוגות, בני הזוג שליסל הזדקנו במקביל זה לזו מבחינה כרונולוגית, אך לא פיזית ונפשית. כעת כאשר אמריקאים חיים זמן רב יותר עם מצבים כרוניים, ההבדלים הופכים בולטים יותר.

ד"ר לואיז ארונסון, רופאה גריאטרית וכותבת, אומרת כי נתיבי ההזדקנות מתפצלים לעתים קרובות ככל שאנשים מתבגרים, בגלל גורמים של ביולוגיה, התנהגות ולעתים גם מזל. ישנם הבדלים מבוססי מגדר במערכות החיסון והדם, במבנה התא ובמוח וכן תכונות גנטיות והרגלים שונים. בן זוג שעישן, אהב בשר אדום, לא התאמן והיה מכור לעבודה ולחוץ, כנראה זקן יותר מבחינה ביולוגית מבן זוג בגיל דומה עם הרגלים בריאים יותר, אומרת ארונסון.

צרכים נפרדים

עם יותר מ-1.5 מיליון יחידות דיור עצמאי ודיור מוגן, ושיעורי תפוסה של קרוב ל-90%, זה המקום שבו הופך השוני באופן הזדקנות הזוגות למשמעותי. בני הזוג שליסל בחרו ב-RiverSpring Living, מתחם של 32 דונם בריברדייל, ניו יורק, המציע אפשרויות לדיור עצמאי, לדיור מוגן ולטיפול סיעודי.

מנכ"ל RiverSpring, דייויד ו. פומרנץ, אומר כי הוא רואה במתחם יותר זוגות שחיים בנפרד, וזוגות נוספים הביעו התעניינות. הוא מייחס זאת לאריכות-ימים גדלה ולאנשים נוספים הלוקים בדמנציה. אנשים אינם מסוגלים לטפל בבני זוגם, אבל לא רוצים להיות רחוקים מהם.

"הם מתחתנים, מביאים ילדים ומזדקנים ביחד", הוא אומר. "הם מעולם לא חשבו שאולי יהיו להם צרכים שונים".

כאשר יש לזוגות ותיקים צרכים שונים, הם כבר אינם יכולים לדאוג זה לזה ונותרים להתמודד עם השאלה איך והאם הם יכולים להישאר ביחד, ואילו אפשרויות הם יכולים להרשות לעצמם.

דירות המגורים העצמאיים והדיור המוגן של RiverSpring הן בעיקר בתשלום פרטי. שכר דירה חודשי ליחידה בת חדר שינה אחד במגורים עצמאיים נע בין 4,700 דולר ל-10,500 דולר; עלות חודשית של יחידה במחלקה לטיפול בפגועי זיכרון בדיור מוגן נעה בין 15,496 ל-16,848 דולר. בקמפוס יש גם 35 דירות דיור מוגן הזמינות עבור מי שנמצא בתוכנית ביטוח הבריאות הציבורית Medicaid. יש רשימת המתנה.

פומרנץ אומר כי הסדרים כאלה משחררים את בן הזוג הבריא יותר מטיפול של 24/7 ומעניקים להם זמן לעצמם.

יתרונות רגשיים

מרשה מילר, בת 81, מתגוררת בדירת מגורים עצמאית במתחם. בעלה, בארנט, נמצא ביחידת נפגעי זיכרון. היא אינה יכולה לדאוג לצרכיו, אך מבקרת אותו מדי יום ויודעת שדואגים לו. מרשה יכולה ללמוד בקורסים וללכת למוזיאון. "אנחנו לא מזדקנים באותו קצב. אנחנו אינדיבידואלים", היא אומרת.

ישנם יתרונות מעשיים אך גם רגשיים לחיים בנפרד אך קרוב, אומר ארונסון, הרופא הגריאטרי. ללא קשר לגיל, זוגות מבוגרים רבים נשארים מסורים זה לזה ומוצאים נחמה בהימצאות בקרבת מקום.

הנוכחות של בן הזוג הבריא יותר מראה לצוות שיש מישהו שצופה ושאכפת לו. אדם עם דמנציה אולי לא יזהה את בן הזוג, אך יכול להכיר את הקול שלו או את פניו ולמצוא בהם משהו מוכר ומנחם.

בני הזוג שליסל התחתנו צעירים; פרד היה בן 22, בטי בת 20. במשך רוב הקריירה שלו היה פרד יועץ ניהולי ופרופסור-חוץ. בטי גידלה את הילדים, השלימה תואר שני בחינוך ובמדעי הספרייה ועבדה בספריות. היו להם חיים פעילים - הם הלכו למופעי בלט, נהנו מהסימפוניה וביקרו בפארקים לאומיים ובחורבות עתיקות.

לפני כעשר שנים, פרד החל להבחין בסימנים מוקדמים של דמנציה אצל בטי. הוא וילדיו הבינו שבני הזוג כבר אינם יכולים להסתדר בביתם בן חמשת חדרי השינה.

הם עברו לגור בדירת שני חדרים. פרד, שמתגאה בכך שהוא עצמאי, טיפל בבטי כשהדמנציה שלה החמירה. לאחר זמן מה, בטי כבר לא יכלה להאכיל את עצמה, ללכת או לדבר.

"פחדתי עד מוות ליפול יחד איתה", הוא אומר. "אני בחור צנום, ואני זקן".

נשארים מחויבים

ביום שבו עברה בטי לדירת במחלקת נפגעי הזיכרון בקיץ האחרון, פרד שכר דירה עם חדר שינה אחד באותו מתחם. המרחק ביניהן הוא שמונה דקות הליכה.

"הייתי צריך להיות עם בטי. זה היה הדבר הכי חשוב", אומר פרד. הוא חושב שהעובדה שהם יחד גם מפיג מעט מן הדאגה של ילדיו, שהיו פעילים בחיי הוריהם ודאגו לשניהם.

בתו מבקרת פעמיים בשבוע. בימי ראשון, בניו וכלתו באים לבקר את אמא שלהם ואז יוצאים לארוחת ערב ולהצגה עם אביהם. "אבא שלי עדיין צריך ליהנות מהחיים האלה", אומר בנו אלן שליסל, ומציין כי אביו חד, וכי בריאותו הגופנית טובה לגילו.

פרד ממשיך להיות פעיל, הולך 20 דקות על הליכון ומרים משקולות ידיים. הוא ארגן קבוצת דיון כדי ללמוד על התורה היהודית. הוא קורא שני עיתונים ומשתתף כמאזין בקורס בפסיכולוגיה שמציעה המכללה הסמוכה.

יש לו מזל, הוא אומר, שהוא ובטי יכולים להרשות לעצמם את הסידור שלהם. דירת חדר השינה שלו נוחה ונעימה. על קירות הדירה תלויים יצירות אמנות ושטיחי קיר ארוגים מטיולים של בני הזוג בנפאל, בבהוטאן ובסין.

פרד פוגש את בטי פעמיים ביום, פעם אחת בבוקר ומאוחר יותר אחר-הצהריים. הוא מספר לה על מחשבותיו, מקריא לה מאמרים מה"פייננשל טיימס" וקטעים ממאמרים שכתב.

אחד מהם, שנקרא "בן כמה אתה?", מזכיר את הפעם שבה קבצן סירב לקבל את כספו של פרד, ואמר כי הזוג מבוגר מדי. הם היו אז בשנות ה-70 לחייהם, והם צחקו. אך הדבר גרם לפרד להתחיל לחשוב על תפיסות של הזדקנות ועל שינויים בגיל הכרונולוגי ובגיל הפיזי.

פרד נזכר לאחרונה בבליינד-דייט שלהם בליל כל הקדושים. הוא איחר בשעה והתחפש לשרירן בקרקס, ואילו בטי התלבשה כנערת חווה, בג'ינס ובחולצת פלנל. "זוכרת את זה, בטי, איך נפגשנו?", הוא שאל בוקר אחד והביט בעיניה כדי למצוא בהן רמז לתגובה.

הוא נשאר עם בטי עד שנרדמה.

עוד כתבות

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

אחרי ביטול ההנפקה: רשף גייסה 550 מיליון שקל לפי שווי של 3.75 מיליארד שקל

לאחר שנסוגה מכוונתה להנפיק את חברת הבת, יצרנית המרעומים ארית תעשיות בדרך להשלים גיוס פרטי לפי שווי נמוך יותר ● למוסדיים ניתנו אופציות לרכישת מניות נוספות אשר עשויות להביא את היקף הגיוס הכולל לעד 900 מיליון שקל

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

הרצליה היא שיאנית השכר הממוצע. ומי אחריה ברשימה?

על פי דוח השכר של ביטוח לאומי, השכר הממוצע בישראל עמד על 15,098 שקל לחודש במחצית הראשונה של 2025 ● הדוח מספק תמונה שונה מזו של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שם הסכום עמד על 14 אלף שקל ● 9% מהשכירים בישראל מועסקים ביותר ממשרה אחת, וזו סיבה משמעותית לפער

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ־6 מיליארד שקל ל־35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בבורסת ת"א; ריטיילורס וארית נופלות במסחר

ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-0.1% ● מדד הבנקים יורד לאחר שהצוות הבין משרדי לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים פרסם את הדוח הסופי ובו המליץ על הטלת מיסוי ● ארית דיווחה שרשף בדרך להשלמת גיוס פרטי של כ-550 מיליון שקל, לפי שווי מוערך של כ-3.75 מיליארד שקל ● ריטיילורס נופלת לאחר שנייקי פרסמה דוחות מאכזבים ● וגם: האם תחזיות בתי ההשקעות לשנת 2025 התממשו, ומה עשוי להפוך להזדמנות בשנה החדשה?

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף- סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג׳וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

מימין: אריאל כהן, אייל פסו וניקש ארורה / צילום: נאבן, יח''צ, מולי גולדברג

הסכם הענק של פאלו אלטו, והמניה הישראלית שצנחה ב-90% מתחילת השנה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● המשקיעים סיימו שבוע תנודתי שהסתיים בצורה חיובית הודות לנתוני אינפלציה מפתיעים ● הצניחה במניית גאוזי נמשכה גם השבוע והיא נסחרת ברמות שפל ● מניית נאבן הצליחה לתקן את הירידות מהשבוע החולף אך עדיין נסחרת הרבה מתחת למחיר בהנפקה ● וגם: עסקת הענק של ענקית הסייבר עם גוגל

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

רגע אחרי שהממשלה אישרה את עסקת הענק למצרים - ניו מד רוצה לתת למנכ"ל עוד 8 מיליון שקל

המחזיקה הגדולה במאגר לוויתן, ניו-מד אנרג'י של קבוצת דלק, רוצה להעניק למנכ"ל החברה יוסי אבו אופציות בהיקף של 8.1 מיליון שקל, כשהמנה הראשונה היא כבר "בתוך הכסף" ● כזכור, ניו מד כבר ביצעה "אובר רולינג" פעמיים בשנים האחרונות כדי לאשר לאבו תגמול למרות התנגדות אסיפת בעלי המניות

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

מה צפוי למשכירי הדירות / צילום: Shutterstock

משכירים דירה? מה צריך לדעת על חובת הדיווח על שכירות

התוכנית של משרד האוצר להקים רשם שכירויות ולחייב את כל משכירי הדירות במדינה לדווח על כך, חזרה שוב לטיוטת חוק ההסדרים ● איך זה יעבוד ועל מי זה יחול ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

האיש הראשון בעולם ששוויו חצה את רף ה-700 מיליארד דולר

ההון של מאסק קפץ לאחר שבימים האחרונים הפך בית המשפט העליון בדלאוור פסיקה קודמת והשיב לו חבילת תגמול הונית מבוססת אופציות בשווי כ־139 מיליארד דולר שאושרה ב2018 ● במקביל - רק השנה אושרה חבילת שכר נוספת שעשויה להגיע לטריליון דולר

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי היום בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח היום בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה וההתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

הצעצוע הכי חם של השנה מיוצר בידי סטארט־אפ טכנולוגי שמעולם לא שמעתם עליו

איך חברה אלמונית שינתה כיוון פעמיים, כמעט אזל לה הכסף - ובסוף היא הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט