גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בני זוג בשנות ה-90 לחייהם מתמודדים עם מציאות קשה: הזדקנות בקצב שונה

שותפים לחיים מתחבטים איך והאם להישאר ביחד, כשבן זוג אחד אינו מסוגל לדאוג לבן הזוג השני שהזדקן מהר יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת Adobe FireFly)
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת Adobe FireFly)

פרד ובטי שליסל נפגשו בבליינד דייט בליל כל הקדושים, התאהבו והתחתנו. בני הזוג רכשו בית, גידלו שלושה ילדים וטיילו ברחבי העולם. חלפו יותר מ-70 שנה, וסיפור האהבה שלהם נמשך עדיין, אם כי לא כפי שציפו.

האם תמהיל חיידקי הפה יכול לגרום לאלצהיימר ולדמנציה?
קרובים לגיל 44 או 60? כדאי לכם להכיר את המחקר הזה על זיקנה

מדי בוקר, פרד בן ה-94 עוטף חתיכת עוגה קטנה במפית, יוצא מדירתו והולך לבקר את אשתו. בטי בת ה-93 היא חולת דמנציה ומתגוררת בדירה באותו מתחם, שם היא מקבלת טיפול לנפגעי זיכרון. מאחר שבטי כבר אינה מסוגלת להאכיל את עצמה, פרד מביא את העוגה אל שפתיה. כשהיא מסיימת, הוא מקריא לה מאמר או משהו שהוא כתב.

"טעים לך?", הוא שואל אותה בבוקר אחד לאחרונה. היא מביטה בו ומהנהנת.

"זה ממלא אותי", אומר שליסל.

כמו מיליוני זוגות, בני הזוג שליסל הזדקנו במקביל זה לזו מבחינה כרונולוגית, אך לא פיזית ונפשית. כעת כאשר אמריקאים חיים זמן רב יותר עם מצבים כרוניים, ההבדלים הופכים בולטים יותר.

ד"ר לואיז ארונסון, רופאה גריאטרית וכותבת, אומרת כי נתיבי ההזדקנות מתפצלים לעתים קרובות ככל שאנשים מתבגרים, בגלל גורמים של ביולוגיה, התנהגות ולעתים גם מזל. ישנם הבדלים מבוססי מגדר במערכות החיסון והדם, במבנה התא ובמוח וכן תכונות גנטיות והרגלים שונים. בן זוג שעישן, אהב בשר אדום, לא התאמן והיה מכור לעבודה ולחוץ, כנראה זקן יותר מבחינה ביולוגית מבן זוג בגיל דומה עם הרגלים בריאים יותר, אומרת ארונסון.

צרכים נפרדים

עם יותר מ-1.5 מיליון יחידות דיור עצמאי ודיור מוגן, ושיעורי תפוסה של קרוב ל-90%, זה המקום שבו הופך השוני באופן הזדקנות הזוגות למשמעותי. בני הזוג שליסל בחרו ב-RiverSpring Living, מתחם של 32 דונם בריברדייל, ניו יורק, המציע אפשרויות לדיור עצמאי, לדיור מוגן ולטיפול סיעודי.

מנכ"ל RiverSpring, דייויד ו. פומרנץ, אומר כי הוא רואה במתחם יותר זוגות שחיים בנפרד, וזוגות נוספים הביעו התעניינות. הוא מייחס זאת לאריכות-ימים גדלה ולאנשים נוספים הלוקים בדמנציה. אנשים אינם מסוגלים לטפל בבני זוגם, אבל לא רוצים להיות רחוקים מהם.

"הם מתחתנים, מביאים ילדים ומזדקנים ביחד", הוא אומר. "הם מעולם לא חשבו שאולי יהיו להם צרכים שונים".

כאשר יש לזוגות ותיקים צרכים שונים, הם כבר אינם יכולים לדאוג זה לזה ונותרים להתמודד עם השאלה איך והאם הם יכולים להישאר ביחד, ואילו אפשרויות הם יכולים להרשות לעצמם.

דירות המגורים העצמאיים והדיור המוגן של RiverSpring הן בעיקר בתשלום פרטי. שכר דירה חודשי ליחידה בת חדר שינה אחד במגורים עצמאיים נע בין 4,700 דולר ל-10,500 דולר; עלות חודשית של יחידה במחלקה לטיפול בפגועי זיכרון בדיור מוגן נעה בין 15,496 ל-16,848 דולר. בקמפוס יש גם 35 דירות דיור מוגן הזמינות עבור מי שנמצא בתוכנית ביטוח הבריאות הציבורית Medicaid. יש רשימת המתנה.

פומרנץ אומר כי הסדרים כאלה משחררים את בן הזוג הבריא יותר מטיפול של 24/7 ומעניקים להם זמן לעצמם.

יתרונות רגשיים

מרשה מילר, בת 81, מתגוררת בדירת מגורים עצמאית במתחם. בעלה, בארנט, נמצא ביחידת נפגעי זיכרון. היא אינה יכולה לדאוג לצרכיו, אך מבקרת אותו מדי יום ויודעת שדואגים לו. מרשה יכולה ללמוד בקורסים וללכת למוזיאון. "אנחנו לא מזדקנים באותו קצב. אנחנו אינדיבידואלים", היא אומרת.

ישנם יתרונות מעשיים אך גם רגשיים לחיים בנפרד אך קרוב, אומר ארונסון, הרופא הגריאטרי. ללא קשר לגיל, זוגות מבוגרים רבים נשארים מסורים זה לזה ומוצאים נחמה בהימצאות בקרבת מקום.

הנוכחות של בן הזוג הבריא יותר מראה לצוות שיש מישהו שצופה ושאכפת לו. אדם עם דמנציה אולי לא יזהה את בן הזוג, אך יכול להכיר את הקול שלו או את פניו ולמצוא בהם משהו מוכר ומנחם.

בני הזוג שליסל התחתנו צעירים; פרד היה בן 22, בטי בת 20. במשך רוב הקריירה שלו היה פרד יועץ ניהולי ופרופסור-חוץ. בטי גידלה את הילדים, השלימה תואר שני בחינוך ובמדעי הספרייה ועבדה בספריות. היו להם חיים פעילים - הם הלכו למופעי בלט, נהנו מהסימפוניה וביקרו בפארקים לאומיים ובחורבות עתיקות.

לפני כעשר שנים, פרד החל להבחין בסימנים מוקדמים של דמנציה אצל בטי. הוא וילדיו הבינו שבני הזוג כבר אינם יכולים להסתדר בביתם בן חמשת חדרי השינה.

הם עברו לגור בדירת שני חדרים. פרד, שמתגאה בכך שהוא עצמאי, טיפל בבטי כשהדמנציה שלה החמירה. לאחר זמן מה, בטי כבר לא יכלה להאכיל את עצמה, ללכת או לדבר.

"פחדתי עד מוות ליפול יחד איתה", הוא אומר. "אני בחור צנום, ואני זקן".

נשארים מחויבים

ביום שבו עברה בטי לדירת במחלקת נפגעי הזיכרון בקיץ האחרון, פרד שכר דירה עם חדר שינה אחד באותו מתחם. המרחק ביניהן הוא שמונה דקות הליכה.

"הייתי צריך להיות עם בטי. זה היה הדבר הכי חשוב", אומר פרד. הוא חושב שהעובדה שהם יחד גם מפיג מעט מן הדאגה של ילדיו, שהיו פעילים בחיי הוריהם ודאגו לשניהם.

בתו מבקרת פעמיים בשבוע. בימי ראשון, בניו וכלתו באים לבקר את אמא שלהם ואז יוצאים לארוחת ערב ולהצגה עם אביהם. "אבא שלי עדיין צריך ליהנות מהחיים האלה", אומר בנו אלן שליסל, ומציין כי אביו חד, וכי בריאותו הגופנית טובה לגילו.

פרד ממשיך להיות פעיל, הולך 20 דקות על הליכון ומרים משקולות ידיים. הוא ארגן קבוצת דיון כדי ללמוד על התורה היהודית. הוא קורא שני עיתונים ומשתתף כמאזין בקורס בפסיכולוגיה שמציעה המכללה הסמוכה.

יש לו מזל, הוא אומר, שהוא ובטי יכולים להרשות לעצמם את הסידור שלהם. דירת חדר השינה שלו נוחה ונעימה. על קירות הדירה תלויים יצירות אמנות ושטיחי קיר ארוגים מטיולים של בני הזוג בנפאל, בבהוטאן ובסין.

פרד פוגש את בטי פעמיים ביום, פעם אחת בבוקר ומאוחר יותר אחר-הצהריים. הוא מספר לה על מחשבותיו, מקריא לה מאמרים מה"פייננשל טיימס" וקטעים ממאמרים שכתב.

אחד מהם, שנקרא "בן כמה אתה?", מזכיר את הפעם שבה קבצן סירב לקבל את כספו של פרד, ואמר כי הזוג מבוגר מדי. הם היו אז בשנות ה-70 לחייהם, והם צחקו. אך הדבר גרם לפרד להתחיל לחשוב על תפיסות של הזדקנות ועל שינויים בגיל הכרונולוגי ובגיל הפיזי.

פרד נזכר לאחרונה בבליינד-דייט שלהם בליל כל הקדושים. הוא איחר בשעה והתחפש לשרירן בקרקס, ואילו בטי התלבשה כנערת חווה, בג'ינס ובחולצת פלנל. "זוכרת את זה, בטי, איך נפגשנו?", הוא שאל בוקר אחד והביט בעיניה כדי למצוא בהן רמז לתגובה.

הוא נשאר עם בטי עד שנרדמה.

עוד כתבות

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

אילוסטרציה: Shutterstock

ירשתם חלק מדירה? זהירות בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון

ליורשים מותר להגיע ביניהם להסכמה על חלוקת נכסים מעיזבון, גם אם היא שונה ממה שנכתב בצוואה • חשוב להגיע להחלטה כזו עוד לפני שמושכים כסף או דמי שכירות מהעיזבון - אחרת תחויבו במס כבד

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס