גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בני זוג בשנות ה-90 לחייהם מתמודדים עם מציאות קשה: הזדקנות בקצב שונה

שותפים לחיים מתחבטים איך והאם להישאר ביחד, כשבן זוג אחד אינו מסוגל לדאוג לבן הזוג השני שהזדקן מהר יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת Adobe FireFly)
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת Adobe FireFly)

פרד ובטי שליסל נפגשו בבליינד דייט בליל כל הקדושים, התאהבו והתחתנו. בני הזוג רכשו בית, גידלו שלושה ילדים וטיילו ברחבי העולם. חלפו יותר מ-70 שנה, וסיפור האהבה שלהם נמשך עדיין, אם כי לא כפי שציפו.

האם תמהיל חיידקי הפה יכול לגרום לאלצהיימר ולדמנציה?
קרובים לגיל 44 או 60? כדאי לכם להכיר את המחקר הזה על זיקנה

מדי בוקר, פרד בן ה-94 עוטף חתיכת עוגה קטנה במפית, יוצא מדירתו והולך לבקר את אשתו. בטי בת ה-93 היא חולת דמנציה ומתגוררת בדירה באותו מתחם, שם היא מקבלת טיפול לנפגעי זיכרון. מאחר שבטי כבר אינה מסוגלת להאכיל את עצמה, פרד מביא את העוגה אל שפתיה. כשהיא מסיימת, הוא מקריא לה מאמר או משהו שהוא כתב.

"טעים לך?", הוא שואל אותה בבוקר אחד לאחרונה. היא מביטה בו ומהנהנת.

"זה ממלא אותי", אומר שליסל.

כמו מיליוני זוגות, בני הזוג שליסל הזדקנו במקביל זה לזו מבחינה כרונולוגית, אך לא פיזית ונפשית. כעת כאשר אמריקאים חיים זמן רב יותר עם מצבים כרוניים, ההבדלים הופכים בולטים יותר.

ד"ר לואיז ארונסון, רופאה גריאטרית וכותבת, אומרת כי נתיבי ההזדקנות מתפצלים לעתים קרובות ככל שאנשים מתבגרים, בגלל גורמים של ביולוגיה, התנהגות ולעתים גם מזל. ישנם הבדלים מבוססי מגדר במערכות החיסון והדם, במבנה התא ובמוח וכן תכונות גנטיות והרגלים שונים. בן זוג שעישן, אהב בשר אדום, לא התאמן והיה מכור לעבודה ולחוץ, כנראה זקן יותר מבחינה ביולוגית מבן זוג בגיל דומה עם הרגלים בריאים יותר, אומרת ארונסון.

צרכים נפרדים

עם יותר מ-1.5 מיליון יחידות דיור עצמאי ודיור מוגן, ושיעורי תפוסה של קרוב ל-90%, זה המקום שבו הופך השוני באופן הזדקנות הזוגות למשמעותי. בני הזוג שליסל בחרו ב-RiverSpring Living, מתחם של 32 דונם בריברדייל, ניו יורק, המציע אפשרויות לדיור עצמאי, לדיור מוגן ולטיפול סיעודי.

מנכ"ל RiverSpring, דייויד ו. פומרנץ, אומר כי הוא רואה במתחם יותר זוגות שחיים בנפרד, וזוגות נוספים הביעו התעניינות. הוא מייחס זאת לאריכות-ימים גדלה ולאנשים נוספים הלוקים בדמנציה. אנשים אינם מסוגלים לטפל בבני זוגם, אבל לא רוצים להיות רחוקים מהם.

"הם מתחתנים, מביאים ילדים ומזדקנים ביחד", הוא אומר. "הם מעולם לא חשבו שאולי יהיו להם צרכים שונים".

כאשר יש לזוגות ותיקים צרכים שונים, הם כבר אינם יכולים לדאוג זה לזה ונותרים להתמודד עם השאלה איך והאם הם יכולים להישאר ביחד, ואילו אפשרויות הם יכולים להרשות לעצמם.

דירות המגורים העצמאיים והדיור המוגן של RiverSpring הן בעיקר בתשלום פרטי. שכר דירה חודשי ליחידה בת חדר שינה אחד במגורים עצמאיים נע בין 4,700 דולר ל-10,500 דולר; עלות חודשית של יחידה במחלקה לטיפול בפגועי זיכרון בדיור מוגן נעה בין 15,496 ל-16,848 דולר. בקמפוס יש גם 35 דירות דיור מוגן הזמינות עבור מי שנמצא בתוכנית ביטוח הבריאות הציבורית Medicaid. יש רשימת המתנה.

פומרנץ אומר כי הסדרים כאלה משחררים את בן הזוג הבריא יותר מטיפול של 24/7 ומעניקים להם זמן לעצמם.

יתרונות רגשיים

מרשה מילר, בת 81, מתגוררת בדירת מגורים עצמאית במתחם. בעלה, בארנט, נמצא ביחידת נפגעי זיכרון. היא אינה יכולה לדאוג לצרכיו, אך מבקרת אותו מדי יום ויודעת שדואגים לו. מרשה יכולה ללמוד בקורסים וללכת למוזיאון. "אנחנו לא מזדקנים באותו קצב. אנחנו אינדיבידואלים", היא אומרת.

ישנם יתרונות מעשיים אך גם רגשיים לחיים בנפרד אך קרוב, אומר ארונסון, הרופא הגריאטרי. ללא קשר לגיל, זוגות מבוגרים רבים נשארים מסורים זה לזה ומוצאים נחמה בהימצאות בקרבת מקום.

הנוכחות של בן הזוג הבריא יותר מראה לצוות שיש מישהו שצופה ושאכפת לו. אדם עם דמנציה אולי לא יזהה את בן הזוג, אך יכול להכיר את הקול שלו או את פניו ולמצוא בהם משהו מוכר ומנחם.

בני הזוג שליסל התחתנו צעירים; פרד היה בן 22, בטי בת 20. במשך רוב הקריירה שלו היה פרד יועץ ניהולי ופרופסור-חוץ. בטי גידלה את הילדים, השלימה תואר שני בחינוך ובמדעי הספרייה ועבדה בספריות. היו להם חיים פעילים - הם הלכו למופעי בלט, נהנו מהסימפוניה וביקרו בפארקים לאומיים ובחורבות עתיקות.

לפני כעשר שנים, פרד החל להבחין בסימנים מוקדמים של דמנציה אצל בטי. הוא וילדיו הבינו שבני הזוג כבר אינם יכולים להסתדר בביתם בן חמשת חדרי השינה.

הם עברו לגור בדירת שני חדרים. פרד, שמתגאה בכך שהוא עצמאי, טיפל בבטי כשהדמנציה שלה החמירה. לאחר זמן מה, בטי כבר לא יכלה להאכיל את עצמה, ללכת או לדבר.

"פחדתי עד מוות ליפול יחד איתה", הוא אומר. "אני בחור צנום, ואני זקן".

נשארים מחויבים

ביום שבו עברה בטי לדירת במחלקת נפגעי הזיכרון בקיץ האחרון, פרד שכר דירה עם חדר שינה אחד באותו מתחם. המרחק ביניהן הוא שמונה דקות הליכה.

"הייתי צריך להיות עם בטי. זה היה הדבר הכי חשוב", אומר פרד. הוא חושב שהעובדה שהם יחד גם מפיג מעט מן הדאגה של ילדיו, שהיו פעילים בחיי הוריהם ודאגו לשניהם.

בתו מבקרת פעמיים בשבוע. בימי ראשון, בניו וכלתו באים לבקר את אמא שלהם ואז יוצאים לארוחת ערב ולהצגה עם אביהם. "אבא שלי עדיין צריך ליהנות מהחיים האלה", אומר בנו אלן שליסל, ומציין כי אביו חד, וכי בריאותו הגופנית טובה לגילו.

פרד ממשיך להיות פעיל, הולך 20 דקות על הליכון ומרים משקולות ידיים. הוא ארגן קבוצת דיון כדי ללמוד על התורה היהודית. הוא קורא שני עיתונים ומשתתף כמאזין בקורס בפסיכולוגיה שמציעה המכללה הסמוכה.

יש לו מזל, הוא אומר, שהוא ובטי יכולים להרשות לעצמם את הסידור שלהם. דירת חדר השינה שלו נוחה ונעימה. על קירות הדירה תלויים יצירות אמנות ושטיחי קיר ארוגים מטיולים של בני הזוג בנפאל, בבהוטאן ובסין.

פרד פוגש את בטי פעמיים ביום, פעם אחת בבוקר ומאוחר יותר אחר-הצהריים. הוא מספר לה על מחשבותיו, מקריא לה מאמרים מה"פייננשל טיימס" וקטעים ממאמרים שכתב.

אחד מהם, שנקרא "בן כמה אתה?", מזכיר את הפעם שבה קבצן סירב לקבל את כספו של פרד, ואמר כי הזוג מבוגר מדי. הם היו אז בשנות ה-70 לחייהם, והם צחקו. אך הדבר גרם לפרד להתחיל לחשוב על תפיסות של הזדקנות ועל שינויים בגיל הכרונולוגי ובגיל הפיזי.

פרד נזכר לאחרונה בבליינד-דייט שלהם בליל כל הקדושים. הוא איחר בשעה והתחפש לשרירן בקרקס, ואילו בטי התלבשה כנערת חווה, בג'ינס ובחולצת פלנל. "זוכרת את זה, בטי, איך נפגשנו?", הוא שאל בוקר אחד והביט בעיניה כדי למצוא בהן רמז לתגובה.

הוא נשאר עם בטי עד שנרדמה.

עוד כתבות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"