גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קניתם דירה וצריכים למכור את הישנה? אל תבנו על הארכה של התקופה

האם תוארך הוראת השעה המאפשרת למכור דירה קיימת ללא תשלום מס על דירה נוספת במשך 18 חודשים, או שתחזור לעמוד על 24 חודשים? ● ההוראה מסתיימת בסוף מאי ובמשרד האוצר בוחנים אפשרות להאריכה ● איך יושפעו הקונים והמוכרים

האם תקופת ה"גרייס" לקבלת פטור ממס בגין דירת מגורים יחידה למשפרי דיור תוארך בקרוב ל־24 חודשים ומה יהיו ההשפעות על המשק? בעוד כחודשיים, בסוף מאי, עתידה להסתיים הוראת השעה שקיצרה את תקופת "הגרייס" למכירת דירת מגורים יחידה בפטור ממס שבח והקלות במס רכישה למשפרי דיור מ־24 חודשים ל־18 חודשים.

150 מיליארד שקל במוקד: המאבק על ניהול פרויקט המטרו עולה שלב
החסם האמיתי בהתחדשות עירונית בחברה החרדית: "דיני שכנים"

נכון להיום משפרי דיור יכולים לרכוש דירה ולשלם בגינה מס רכישה כדירה יחידה, אם ימכרו את דירת המקור תוך 18 חודשים. אם תפוג הוראת השעה ולא תוארך, תעלה התקופה בחזרה ל־24 חודשים כפי שהיה נהוג בעבר.

לגלובס נודע כי במסגרת דיונים באוצר כבר מדברים על כוונה להשאיר את פרק הזמן למכירת דירת המקור על 18 חודשים בלבד, וכי הנושא בדיונים כעת.

ההטבה: פטור ממס שבח לדירת מגורים יחידה

רבים מבעלי דירת מגורים אחת המבקשים להחליפה באחרת, רוכשים את הדירה החדשה טרם מכירת הדירה הישנה. בהתאם לחוק מיסוי מקרקעין, בעל דירה יחידה יכול למכור את דירת המגורים שלו בפטור ממס שבח, גם אם רכש דירה אחרת תחתיה, ובלבד שימכור את הדירה הקודמת תוך תקופת "גרייס" של 18 חודשים ממועד רכישת הדירה החדשה. אם ימכור את דירת המקור תוך 18 חודשים, יהיה זכאי לשלם מס רכישה מופחת כדירה יחידה בגין הדירה החדשה.

בעבר עמדה תקופת ה"גרייס" הזו על 24 חודשים. ב־2016 קוצרה התקופה כדי לעודד חזרת דירות לשוק ולהגדיל את ההיצע. הוראת השעה נקבעה אז לחמש שנים וביולי 2021 (לאחר הארכה קצרת מועד) פג תוקפה ותקופת "הגרייס" עלתה ל־24 חודשים.

אולם במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2023־2024 הוחלט לקצר שוב את התקופה בהוראת שעה למשך שנתיים. לעמדת המחוקק, תקופת "גרייס" ארוכה מדי מאפשרת למשפרי הדיור להחזיק בשתי דירות במקביל על מנת להמתין לעליית מחירי הדיור, דבר הגורם לעלייה במלאי הדירות, מקטין את היצע הדירות ותורם לעליית מחירי הדיור. הוראת השעה נכנסה לתוקפה ב־1 ביוני 2023 ובעוד כחודש וחצי תפוג תחולתה.

רון נובוטני, מנכ''ל אנגלו סכסון / צילום: עוז מועלם

בחודשי המלחמה הראשונים, כאשר עלה החשש כי משפרי דיור שרכשו דירות לפני פרוץ המלחמה לא יצליחו למכור את דירות המקור שלהם, העניקו באוצר וברשות המסים תקופת חסד נוספת (שלושה חודשים לאחר המועד שבו אמורה הייתה להסתיים תקופת ההקלה) למכירת הדירות תוך ניצול הטבות המס.

רקע: "אנשים חיכו כדי לקבל את המחיר המקסימלי"

מנגנון הארכה וקיצור תקופת הגרייס מונע בעיקרו ממדיניות הדיור והנדל"ן של האוצר אשר משתנה על פי מצב השוק. לדברי גורם באוצר, הנטייה של האוצר לחוקק חוק או הוראת שעה חדשה כדי לקבע את 18 חודשי הגרייס מונעת מהנתונים המראים כי אין היום קיפאון בשוק, נערכות עסקאות ואין בעיה למכור דירות בטווח הזמן של שנה וחצי.

לדברי גורם באוצר, "הנתונים היום מראים שכבר אין השפעה של המלחמה על קצב מכירת הדירות. אנחנו לא רואים היום בעיה של עסקאות שנדחות, והמצב מאוד שונה מתקופות שבהן הייתה הצדקה לפרק זמן ארוך יותר.

"במקור ב־2016, כאשר תקופת הגרייס קוצרה, היה מצב של ריבית אפסית ועליית מחירי דירות, וכלכלית מי ששקלל את הצעדים שלו הגיע הרבה פעמים למסקנה שעדיף לקחת הלוואת גישור ולחכות עם המכירה של הדירה הראשונה שלו עד שיקבל את המחיר המקסימלי שהוא יכול לקבל. מדיניות הדיור שלפיה לא מעודדים השארת הדירות על המדף ויש לסייע בהיצע שיש בשוק הובילה לקיצור התקופה.

"היום ברור שהסביבה השתנתה, הריבית היא לא הריבית שהייתה ומחירי הדירות פחות דוהרים. אם התקופה תוארך זה יכול להביא שוב לתופעה שאנשים יחכו עם מכירת הדירה עד לרגע האחרון עבור תועלות אחרות".

עוד לדברי אותו גורם, "חייבים להביא בחשבון את הצורך ביציבות חקיקתית ויציבות לשוק. כשיש הוראות חוק מסוימות שהציבור מורגל אליהן עדיף לעשות בהן כמה שפחות שינויים".

התומכים: רוב הדירות נמכרות מהר יותר

האם הארכת תקופת החסד נחוצה בשוק הנוכחי? לדברי רון נובוטני, מנכ"ל רשת אנגלו סכסון, התשובה לכך שלילית. "כולם מדברים כיום על מבצעי הנדל"ן של הקבלנים, והארכת תקופת המכירה ברכישת דירה חליפית כלל לא רלוונטית לדיון הזה", הוא אומר.

הסיבה לכך היא שעל פי חוק בכל הנוגע לרכישת דירת מגורים מקבלן או קבוצת רכישה, תקופת המכירה של דירת המקור עומדת על שנה מיום שבו הייתה ההחזקה אמורה להימסר לידי הרוכש או תוך שנה מיום מסירת החזקה בפועל אם היה עיכוב במסירה, או תוך 18 חודשים מיום רכישת הדירה מהקבלן - לפי המאוחר.

בנוגע לשוק דירות יד שנייה מסביר נובוטני כי השוק פעיל ורוב הדירות נמכרות בפרק זמן הרבה יותר קצר מאשר שנה וחצי. "כשבאוצר צמצמו את תקופת המכירה משנתיים לשנה וחצי הם חששו לעשות את זה כשינוי חקיקה כי רצו לראות איך זה ישפיע על השוק, ולכן הם קבעו את זה בהוראת שעה לתקופה קצובה של שנתיים. הכוונה הייתה להניע מהלכים של יותר היצע ושאנשים יוציאו את הדירות למכירה ולא ישבו על הגדר. השאלה שמניעה את השינויים האלה היא האם אנשים מצליחים למכור היום דירות יחסית בקלות ואנחנו רואים ברוב חלקי הארץ שהתשובה לכך חיובית", מסביר נובוטני.

לדבריו, "רואים ברוב הארץ גם עליות בהיקפים של העסקאות וגם עליות במחירים. יש מקומות נקודתיים שיש בהם דשדוש ואולי טיפה ירידה, שזה יותר באזור הצפון אבל השוק פעיל ויש היום גם עליות מחירים והתגברות בהיקף העסקאות. בנסיבות הללו, אין הצדקה להאריך את תקופת המכירה ברכישת דירה חליפית".

עוד מוסיף נובוטני כי "מי שטוען ששנה וחצי זה פרק זמן לא מספיק זה מי שהוא קשיח עם המחיר ולא מוכן לרדת ממנו. בסוף עוד חצי שנה זה לא מה שיעזור לו למכור. הוא רוצה להמר על זה שהשוק אולי יעלה ואז הקונים יגיעו למחיר שהוא דורש, אבל התקופה הזאת לא תעשה את ההבדל אחרי שהדירה שלו תהיה בשוק כבר מעל שנה. שנה וחצי אבל זה פרק זמן מספיק ארוך למכור את דירת המקור במחיר שוק ולא על בסיס איזושהי פנטזיה שהמחיר יעלה".

נובוטני מדגים את זה באמצעות "זמן על המדף" בממוצע במכירות שמבוצעות דרך אנגלו סכסון, שעומד על חודשיים בעיר נהריה, חצי שנה בתל אביב, ארבעה חודשים בקריית גת וארבעה חודשים בחיפה.

המתנגדים: חלק עדיין סובלים מהשלכות המלחמה

אבל לא כולם מסכימים שהמשק לא זקוק לחצי השנה הנוספת למכירת הדירה החליפית. "חלקים גדולים מהשוק עדיין סובלים מהשלכות המלחמה", אומר עו"ד מאיר מזרחי, מומחה למיסוי נדל"ן. "24 חודשים הם זמן סביר למכירת דירה בתקופת שוק במלחמה ובהאטה. רצונו של משרד האוצר לא להאריך את התקופה ל־24 חודשים (כשההארכה היא אוטומטית ולא צריך לעשות שום פעולה חקיקתית עבור זה) היא גזירה מיותרת שהציבור לא יוכל לעמוד בה".

עו"ד אתי לוסקי, בעלת משרד המתמחה במיסוי נדל"ן ולשעבר מנהלת מחלקת שומה במיסוי מקרקעין, מוסיפה כי "חשוב להפנים שהשוק עדיין לא חזר להתאוששות, ניתן לראות זאת גם באזורים מבוקשים, יש המון דירות יד שנייה שעומדות על המדף. זה נובע מכמה סיבות, בהן דרישות לממ"ד, הצעות מכר מפתות לדירות חדשות שמעניקים הקבלנים יחד עם תנאי תשלום מפתים ופטורים מריבית והצמדה.

"בשל סד הזמנים הקצר, המוכרים מפחיתים או מתפשרים על מחיר המכירה שהרי התקופה כיום עומדת על 18 חודשים. אין ספק שתקופת גרייס של 24 חודשים תיתן את אורך רוח הנחוץ לשוק ואת השהות הנדרשת להתארגנות למכירת הנכס".

עוד כתבות

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אנשיל סאג / צילום: Karna Roa

האנליסט הבכיר שמעריך: נקודת המפנה של אינטל עוד רחוקה

למרות האופטימיות של אינטל לגבי עתיד החברה, אנליסט השבבים והחומרה הבכיר, אנשיל סאג חושב כי "נתוני הצמיחה הגדולים של מפעלי הייצור של אינטל עוד רחוקים" ● ולמיזוג אפשרי עם ענקית השבבים TSMC הוא קורא "לא הגיוני"

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

הכירו את המיליארדר מאחורי תרומת העתק לאוניברסיטת ת"א

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני