גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ נגד ה"אינתיפאדה הגלובלית": עוצר הקצאות כספים לאוניברסיטאות

מחאות, עצומות ועתירות לבתי משפט בעקבות מעצרו של מחמוד ח'ליל, מארגן של הפגנות קמפוס בקולומביה, בקריאה למנוע את גירושו ● ביטול מענק של 400 מיליון דולר לקולומביה רומז לאוניברסיטאות אחרות מה יהיה המחיר על המשך ה"אינתיפאדה"

הפגנה בניו־יורק נגד מעצרו של מוחמד ח'ליל, יום שלישי / צילום: Reuters, Selcuk Acar
הפגנה בניו־יורק נגד מעצרו של מוחמד ח'ליל, יום שלישי / צילום: Reuters, Selcuk Acar

מסורת ארוכת שנים היא: מהגרים מעבר לים פושטים את בגדי העולם הישן לפני שהם מזנקים אל "כור ההיתוך" האמריקאי. במשך דורות, פליטים ממלחמות, מעוני ומרעב נמלטו מעולמות ישנים כדי להתחיל פרק חדש. הם לא הביאו איתם את המלחמות, את השנאות ואת נקמות הדם של הארצות שמהן הגיעו.

כותרות העיתונים | הנשק הגרעיני של ישראל "נחשף" במארב דיפלומטי של קטאר
הפסקת אש ל-30 יום: אוקראינה הסכימה לתנאים של ארה"ב

המשוררת היהודייה אמה לזרוס חקקה את המלים המהוללות על פסל החירות, בפנותה אל ארצות העולם הישן, "תנו לי את בניכם היגעים והעניים, את ההמונים המשוועים אל החירות, את הפליטה האומללה של חופיכם המשופעים. את חסרי הבית, את מוכי הסופה, שילחו אותם אליי. בפנס אאיר את חשכתם לצד שער הזהב" (תרגום חופשי).

המלים ההן נעשו נכס צאן ברזל של האתוס האמריקאי. שערי אמריקה הוסיפו להיפתח. שני מיליון יהודים הספיקו לעבור בהם לפני שנסגרו, לפני מאה שנה ויותר. ואף כי רוב המהגרים לא מצאו מטילי זהב ברחובות אמריקה, ונאבקו על מקומם, הם מצאו בה סולמות, כדי להעפיל אל פסגות רמות.

לא כולם היו אסירי תודה. חלק מן הבאים חרשו מזימות מיומם הראשון. בסוף המאה ה־19, איטלקים ופולנים נשאו איתם את זרעי האנרכיזם, ואחד מהם תקע קליע בראשו של נשיא אמריקאי ב־1901. יהודים מזרח אירופיים בלטו בפוליטיקה שמאלית רדיקלית, והטיפו למהפכה סוציאליסטית שתפיל את החברה ואת המשטר.

"תיזהרו, נגרש אתכם"

את האסוציאציות ההיסטוריות האלה מעוררת הידיעה, שסוכני משטרת ההגירה של ארה"ב (ICE) עצרו במוצאי שבת את מחמוד ח'ליל, סטודנט באוניברסיטת קולומביה של ניו יורק, פלסטיני מסוריה, המואשם בסיוע לחמאס, והודיעו לו שיגורש. הוא מוחזק לפי שעה במרכז מעצר במדינת לואיזיאנה. שופט מחוזי בניו יורק השעה את פקודת הגירוש עד שהוא יוכל לעיין בעתירה שהגישה עורכת דינו של ח'ליל.

ח'ליל היה אחד המארגנים הקולניים של המהומות האנטי־ישראליות בקמפוס של קולומביה מאוקטובר 2023 ואילך. האוניברסיטה התרשלה מאוד בטיפול במהומות, והניחה להן להתארך, להתפשט ולהעמיק, ולאיים על שלומם של סטודנטים יהודיים, בשם הזכות החוקתית לחופש הדיבור.

נסיבות מעצרו של ח'ליל עוררו מורת רוח בחלקים של האקדמיה ושל החברה. ביומיים הראשונים שלאחר המעצר חתמו 1.4 מיליון בני אדם על עצומה הקוראת לשחרורו. המבקרים טוענים שהמעצר לא היה אלא "חטיפה", ולניסיון לגרש את ח'ליל אין על מה שיסמוך. הוא נהנה ממעמד של תושב־קבע בזכות נישואיו לאשה אמריקאית, הנמצאת בשלבי הריונה האחרונים.

המעצר בא כמעט שישה שבועות לאחר שהנשיא טראמפ חתם על צו למאבק באנטישמיות."לכל הנתינים הזרים שהצטרפו אל המחאות הפרו־ג'יהדיסטיות, אנחנו מזהירים אתכם - במהלך 2025 אנחנו נמצא אתכם, ואנחנו נגרש אתכם", אמר.

ג'ורג' וושינגטון בכאפייה

ח'ליל בן ה־30 הגיע לאמריקה רק לפני שנתיים. במהירות ובנחישות, כיאות לקודמיו הרדיקליים מלפני 125 שנה, הוא שינס מותניים ויצא למאבק לא רק נגד האויב הציוני, כי אם גם נגד המשטר הפוליטי והחברתי באמריקה. ה"אינתיפאדה" של הקמפוסים נועדה מן היום הראשון לשמש פלטפורמה למאבק רחב, שבו ישראל היא רק מטאפורה שימושית.

פוטנציאל ההתרחבות של האינתיפאדה הזו נבע משיטות הפעולה ומן הסיסמאות של מחולליה. היא שופעת בוז לסמלים היסטוריים אמריקאיים, והיא מבטיחה מהפכה גלובלית, לא רק "בין הים לנהר". למשל, באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון בוושינגטון הבירה, פסלו של ג'ורג' וושינגטון נעטף בשנה שעברה בכאפיות פלסטיניות. מפגינים בחזית בניין המשרדים של האוניברסיטה, חמש דקות נסיעה מן הבית הלבן, קראו לחטוף את ראשי האוניברסיטה ולערוף את ראשיהם ("גיליוטינה, גיליוטינה", הם קראו).

גם ביום ג', במחאות נגד מעצר ח'ליל, לא היה כל ניסיון להסתיר את הלהט המהפכני. "אינתיפאדה, אינתיפאדה", נשמעה הקריאה, והונפו כרזות ל"שחרור פלסטין", שכללו את מלוא שטחה של ישראל. הדגל הפלסטיני משמש בימים האלה הפגנות פוליטיות שאין להן כל קשר למזה"ת. השבוע, למשל, הונפו דגלים פלסטיניים בהפגנה נגד פתיחת בית מעצר למהגרים לא חוקיים בניו ג'רזי.

את החוקה האמריקאית כתבו אנשים שערישתם הפוליטית והאינטלקטואלית עמדה במחצית השנייה של המאה ה־18. הם גמרו אומר להגן על חופש הדיבור מפני עריצים. הם עדיין לא התוודעו אל התוצאות מרחיקות הלכת של מה שצאצאיהם יקראו יום אחד "דיבור של שנאה". התוצאות של דיבורי שנאה הלוא הן כתובות על ספרי דברי הימים של ארבע יבשות, בייחוד זו שממנה צמחה ארה"ב, זאת אומרת אירופה.

נשיאים אמריקאיים חזרו וניסו מפעם לפעם לצמצם את בית הקיבול של 'התיקון הראשון' לחוקה, המבטיח את חופש הדיבור. בתי המשפט נאלצו להתערב כדי להעמידם על טעותם, אבל לפעמים גם כדי להסכים איתם.

הנשיא נגד האקדמיה

יהיה מעניין לראות מה יהיו תוצאות המאבק הזה. הדעת נותנת, ששופט פדרלי מחוזי (שתי דרגות מתחת לבית המשפט העליון) יפסוק נגד גירוש ח'ליל. העניין יעבור אז לעיונו של בית משפט לערעורים, ואחר כך ינחת כמעט ללא ספק על שולחנו של בית המשפט העליון.

גישתו של העליון אל שאלת סמכויותיו של הנשיא רומזת, בוודאי בהרכבו השמרני הנוכחי, שהוא יתיר את גירוש ח'ליל. התוצאות עשויות להיות דרמטיות. גירוש כזה יפתח סכר, ובעקבותיו אולי יגורשו מאות או אלפים, כפי שהבטיח הנשיא.

הקונטקסט המיידי של הפרשה רחב יותר מגורלם של מהפכני הקמפוס הפלסטיניים. הנשיא, החושב שהאוניברסיטאות סלחניות מדיי או הססניות מדיי, מנופף לעומתן באלה כבדה: כסף. אוניברסיטת קולומביה שמעה בסוף השבוע שעבר כי תאבד 400 מיליון דולר, מענק ממשלתי החיוני לפעילותה. נראה שקולומביה היא הראשונה בשורה ארוכה.

ממשל טראמפ מנהל מלחמה מתרחבת והולכת נגד אוניברסיטאות, מכוני מחקר ומדענים אינדיבידואליים, גם בשורות הממשלה הפדרלית. בעיני מבקריו, הממשל הזה לוחם נגד המדע עצמו. הם מציעים להבין את הענשת קולומביה ואת מעצר ח'ליל בהקשר הזה, או לפחות גם בהקשר הזה, לא רק בהקשר של מאבק באנטישמיות.

מעצרו הדרמטי של ח'ליל, בקומת הקרקע של הבניין שבו התגורר, מהלך עכשיו אימים על חלקים של האקדמיה האמריקאית. אוניברסיטאות יוסיפו לשמור אמונים לתיקון הראשון, אך יוכרחו לשקול גם תוצאות כספיות.

השבוע ממשל טראמפ הודיע על פיטוריהם של חצי מעובדי משרד החינוך הפדרלי לקראת סגירתו המתוכננת, אולי לפני סוף השנה. הממשל הזה היה שמח כנראה לסגור גם אוניברסיטאות. את זה הוא יתקשה לעשות, אבל הוא ימרר את חייהן אם הן לא יצמצמו עד מינימום את מרחב פעולתה של "האינתיפאדה הגלובלית".

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

"הכי פחות שורי" על אנבידיה, ומאמין שגוגל צריכה להתפצל: הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב