גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ נגד ה"אינתיפאדה הגלובלית": עוצר הקצאות כספים לאוניברסיטאות

מחאות, עצומות ועתירות לבתי משפט בעקבות מעצרו של מחמוד ח'ליל, מארגן של הפגנות קמפוס בקולומביה, בקריאה למנוע את גירושו ● ביטול מענק של 400 מיליון דולר לקולומביה רומז לאוניברסיטאות אחרות מה יהיה המחיר על המשך ה"אינתיפאדה"

הפגנה בניו־יורק נגד מעצרו של מוחמד ח'ליל, יום שלישי / צילום: Reuters, Selcuk Acar
הפגנה בניו־יורק נגד מעצרו של מוחמד ח'ליל, יום שלישי / צילום: Reuters, Selcuk Acar

מסורת ארוכת שנים היא: מהגרים מעבר לים פושטים את בגדי העולם הישן לפני שהם מזנקים אל "כור ההיתוך" האמריקאי. במשך דורות, פליטים ממלחמות, מעוני ומרעב נמלטו מעולמות ישנים כדי להתחיל פרק חדש. הם לא הביאו איתם את המלחמות, את השנאות ואת נקמות הדם של הארצות שמהן הגיעו.

כותרות העיתונים | הנשק הגרעיני של ישראל "נחשף" במארב דיפלומטי של קטאר
הפסקת אש ל-30 יום: אוקראינה הסכימה לתנאים של ארה"ב

המשוררת היהודייה אמה לזרוס חקקה את המלים המהוללות על פסל החירות, בפנותה אל ארצות העולם הישן, "תנו לי את בניכם היגעים והעניים, את ההמונים המשוועים אל החירות, את הפליטה האומללה של חופיכם המשופעים. את חסרי הבית, את מוכי הסופה, שילחו אותם אליי. בפנס אאיר את חשכתם לצד שער הזהב" (תרגום חופשי).

המלים ההן נעשו נכס צאן ברזל של האתוס האמריקאי. שערי אמריקה הוסיפו להיפתח. שני מיליון יהודים הספיקו לעבור בהם לפני שנסגרו, לפני מאה שנה ויותר. ואף כי רוב המהגרים לא מצאו מטילי זהב ברחובות אמריקה, ונאבקו על מקומם, הם מצאו בה סולמות, כדי להעפיל אל פסגות רמות.

לא כולם היו אסירי תודה. חלק מן הבאים חרשו מזימות מיומם הראשון. בסוף המאה ה־19, איטלקים ופולנים נשאו איתם את זרעי האנרכיזם, ואחד מהם תקע קליע בראשו של נשיא אמריקאי ב־1901. יהודים מזרח אירופיים בלטו בפוליטיקה שמאלית רדיקלית, והטיפו למהפכה סוציאליסטית שתפיל את החברה ואת המשטר.

"תיזהרו, נגרש אתכם"

את האסוציאציות ההיסטוריות האלה מעוררת הידיעה, שסוכני משטרת ההגירה של ארה"ב (ICE) עצרו במוצאי שבת את מחמוד ח'ליל, סטודנט באוניברסיטת קולומביה של ניו יורק, פלסטיני מסוריה, המואשם בסיוע לחמאס, והודיעו לו שיגורש. הוא מוחזק לפי שעה במרכז מעצר במדינת לואיזיאנה. שופט מחוזי בניו יורק השעה את פקודת הגירוש עד שהוא יוכל לעיין בעתירה שהגישה עורכת דינו של ח'ליל.

ח'ליל היה אחד המארגנים הקולניים של המהומות האנטי־ישראליות בקמפוס של קולומביה מאוקטובר 2023 ואילך. האוניברסיטה התרשלה מאוד בטיפול במהומות, והניחה להן להתארך, להתפשט ולהעמיק, ולאיים על שלומם של סטודנטים יהודיים, בשם הזכות החוקתית לחופש הדיבור.

נסיבות מעצרו של ח'ליל עוררו מורת רוח בחלקים של האקדמיה ושל החברה. ביומיים הראשונים שלאחר המעצר חתמו 1.4 מיליון בני אדם על עצומה הקוראת לשחרורו. המבקרים טוענים שהמעצר לא היה אלא "חטיפה", ולניסיון לגרש את ח'ליל אין על מה שיסמוך. הוא נהנה ממעמד של תושב־קבע בזכות נישואיו לאשה אמריקאית, הנמצאת בשלבי הריונה האחרונים.

המעצר בא כמעט שישה שבועות לאחר שהנשיא טראמפ חתם על צו למאבק באנטישמיות."לכל הנתינים הזרים שהצטרפו אל המחאות הפרו־ג'יהדיסטיות, אנחנו מזהירים אתכם - במהלך 2025 אנחנו נמצא אתכם, ואנחנו נגרש אתכם", אמר.

ג'ורג' וושינגטון בכאפייה

ח'ליל בן ה־30 הגיע לאמריקה רק לפני שנתיים. במהירות ובנחישות, כיאות לקודמיו הרדיקליים מלפני 125 שנה, הוא שינס מותניים ויצא למאבק לא רק נגד האויב הציוני, כי אם גם נגד המשטר הפוליטי והחברתי באמריקה. ה"אינתיפאדה" של הקמפוסים נועדה מן היום הראשון לשמש פלטפורמה למאבק רחב, שבו ישראל היא רק מטאפורה שימושית.

פוטנציאל ההתרחבות של האינתיפאדה הזו נבע משיטות הפעולה ומן הסיסמאות של מחולליה. היא שופעת בוז לסמלים היסטוריים אמריקאיים, והיא מבטיחה מהפכה גלובלית, לא רק "בין הים לנהר". למשל, באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון בוושינגטון הבירה, פסלו של ג'ורג' וושינגטון נעטף בשנה שעברה בכאפיות פלסטיניות. מפגינים בחזית בניין המשרדים של האוניברסיטה, חמש דקות נסיעה מן הבית הלבן, קראו לחטוף את ראשי האוניברסיטה ולערוף את ראשיהם ("גיליוטינה, גיליוטינה", הם קראו).

גם ביום ג', במחאות נגד מעצר ח'ליל, לא היה כל ניסיון להסתיר את הלהט המהפכני. "אינתיפאדה, אינתיפאדה", נשמעה הקריאה, והונפו כרזות ל"שחרור פלסטין", שכללו את מלוא שטחה של ישראל. הדגל הפלסטיני משמש בימים האלה הפגנות פוליטיות שאין להן כל קשר למזה"ת. השבוע, למשל, הונפו דגלים פלסטיניים בהפגנה נגד פתיחת בית מעצר למהגרים לא חוקיים בניו ג'רזי.

את החוקה האמריקאית כתבו אנשים שערישתם הפוליטית והאינטלקטואלית עמדה במחצית השנייה של המאה ה־18. הם גמרו אומר להגן על חופש הדיבור מפני עריצים. הם עדיין לא התוודעו אל התוצאות מרחיקות הלכת של מה שצאצאיהם יקראו יום אחד "דיבור של שנאה". התוצאות של דיבורי שנאה הלוא הן כתובות על ספרי דברי הימים של ארבע יבשות, בייחוד זו שממנה צמחה ארה"ב, זאת אומרת אירופה.

נשיאים אמריקאיים חזרו וניסו מפעם לפעם לצמצם את בית הקיבול של 'התיקון הראשון' לחוקה, המבטיח את חופש הדיבור. בתי המשפט נאלצו להתערב כדי להעמידם על טעותם, אבל לפעמים גם כדי להסכים איתם.

הנשיא נגד האקדמיה

יהיה מעניין לראות מה יהיו תוצאות המאבק הזה. הדעת נותנת, ששופט פדרלי מחוזי (שתי דרגות מתחת לבית המשפט העליון) יפסוק נגד גירוש ח'ליל. העניין יעבור אז לעיונו של בית משפט לערעורים, ואחר כך ינחת כמעט ללא ספק על שולחנו של בית המשפט העליון.

גישתו של העליון אל שאלת סמכויותיו של הנשיא רומזת, בוודאי בהרכבו השמרני הנוכחי, שהוא יתיר את גירוש ח'ליל. התוצאות עשויות להיות דרמטיות. גירוש כזה יפתח סכר, ובעקבותיו אולי יגורשו מאות או אלפים, כפי שהבטיח הנשיא.

הקונטקסט המיידי של הפרשה רחב יותר מגורלם של מהפכני הקמפוס הפלסטיניים. הנשיא, החושב שהאוניברסיטאות סלחניות מדיי או הססניות מדיי, מנופף לעומתן באלה כבדה: כסף. אוניברסיטת קולומביה שמעה בסוף השבוע שעבר כי תאבד 400 מיליון דולר, מענק ממשלתי החיוני לפעילותה. נראה שקולומביה היא הראשונה בשורה ארוכה.

ממשל טראמפ מנהל מלחמה מתרחבת והולכת נגד אוניברסיטאות, מכוני מחקר ומדענים אינדיבידואליים, גם בשורות הממשלה הפדרלית. בעיני מבקריו, הממשל הזה לוחם נגד המדע עצמו. הם מציעים להבין את הענשת קולומביה ואת מעצר ח'ליל בהקשר הזה, או לפחות גם בהקשר הזה, לא רק בהקשר של מאבק באנטישמיות.

מעצרו הדרמטי של ח'ליל, בקומת הקרקע של הבניין שבו התגורר, מהלך עכשיו אימים על חלקים של האקדמיה האמריקאית. אוניברסיטאות יוסיפו לשמור אמונים לתיקון הראשון, אך יוכרחו לשקול גם תוצאות כספיות.

השבוע ממשל טראמפ הודיע על פיטוריהם של חצי מעובדי משרד החינוך הפדרלי לקראת סגירתו המתוכננת, אולי לפני סוף השנה. הממשל הזה היה שמח כנראה לסגור גם אוניברסיטאות. את זה הוא יתקשה לעשות, אבל הוא ימרר את חייהן אם הן לא יצמצמו עד מינימום את מרחב פעולתה של "האינתיפאדה הגלובלית".

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?