גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה השתבש במטרופולין העתידני במדבר של ערב הסעודית

המנהלים הבכירים של "ניאום" הסתירו מפני נסיך הכתר את האתגרים הכרוכים בתוכניותיו הפנטסטיות, כולל באמצעות "מניפולציה מכוונת" של הכספים, כך מצא דוח פנימי

מוחמד בין סלמן וחזונו / צילומים: AP-Bandar Aljaloud, Shutterstock, neom, עיצוב: טלי בוגדנובסקי
מוחמד בין סלמן וחזונו / צילומים: AP-Bandar Aljaloud, Shutterstock, neom, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה אמורה להיות מסיבת ההשקה של ערב הסעודית החדשה.

וויל סמית', טום בריידי וסלבריטאים נוספים התכנסו על אי חולי ועמוס במלונות יוקרה בים האדום. סופר-יאכטות שטו בקרבת מקום בשעה שאלישיה קיז ניגנה עבור מנהלי עסקים שהגיעו מלונדון ומניו יורק. זרקורים האירו את שמי הלילה.

האירוע באוקטובר היה הפתיחה המפוארת של החלק הראשון של ניאום, המטרופולין על הנייר המאופיין בטכנולוגיה מתקדמת ובארכיטקטורה פסיכודלית, שמהווה אבן יסוד בתוכנית של סעודיה להסיט את כלכלתה מתלות בנפט. האמת בנוגע לפרויקט הייתה זוהרת פחות.

המבנה הנמוך והפשוט יחסית של הפרויקט, המכונה 'סינדלה', התעכב ביותר משלוש שנים ובדרך לעלות של כמעט 4 מיליארד דולר, פי שלושה מהתקציב הראשוני שלו. המלונות במתחם לא היו גמורים, רוחות עזות שיבשו את המעבורות ואת המפרץ, וחלק גדול מן האתר היה עדיין בבנייה.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, המוח שמאחורי ניאום, נעדר מהאירוע באופן מפתיע. לפי מסמכי מועצת המנהלים של ניאום , מסיבת ההשקה עלתה 45 מיליון דולר לפחות. אנשי צוות רבים של ניאום ראו בהיעדרו סימן לחוסר שביעות רצון.

כמה שבועות לאחר מכן, מי שהוביל את הפרויקט מזה שש שנים, אדם שבעבר היה בן לוויתו יורש העצר, עזב את הפרויקט וצוות מנהלים חדש מונה כדי להוביל את ניאום לכיוון חדש.

נאדמי אל-נאסר, המנכ''ל הקודם של פרויקט ניאום שהתפטר שנה שעברה / צילום: By Roskalin, commons.wikimedia

אשליה הדדית

לאחר שהוציא יותר מ-50 מיליארד דולר, חלומותיו של יורש העצר, בהשראת מדע בדיוני - אתר סקי בהר צחיח, רובע עסקים צף, וה'קו' (The Line) , צמד גורדי השחקים בגובה של בניין האמפייר סטייט ובאורך של כ-170 קילומטרים, שהם היצירה המרכזית של ניאום - התנגשו במציאות.

העלויות נסקו, העיכובים נערמו, והחלטה שהתקבלה בשנה שעברה - לצמצם את השלב הראשון של ניאום - מאיימת לשלול מן העיר המדברית את המסה הקריטית של התושבים, הנדרשת כדי להפוך אותה למרכז עסקים מודרני.

מאחורי הבעיות של ניאום נמצא ריקוד של אשליה הדדית, שבו יורש העצר דחף לקדם תוכניות פנטסטית - והצוות המקצועי הסתיר ממנו את היקף האתגרים והעלויות. כך על פי עובדים לשעבר ולפי דוח ביקורת פנימית של הפרויקט שנפרש על פני יותר מ-100 עמודים, שהוצג בפני חברי מועצת המנהלים של ניאום באביב שעבר ונסקר על ידי הוול סטריט ג'ורנל.

דוח הביקורת, שכותרתו "טיוטה סופית", מצא שמנהלים, לעתים בסיוע יועצי הפרויקט הוותיקים, מקינזי ושות', הכניסו לתוכנית העסקית של ניאום הנחות אופטימיות באופן לא מציאותי כדי להצדיק את הגידול באומדני העלויות. הביקורת מצאה "עדויות למניפולציה מכוונת" של כספים על ידי "חברי הנהלה מסוימים".

הביתן של פרויקט ניאום בפסטיבל קאן, בו הוצגו התוכניות הגדולות של יורש העצר הסעודי / צילום: Shutterstock

תעלה פי 25 מהתקציב השנתי של סעודיה

השאיפות העצומות של הפרויקט באו לידי ביטוי בטיוטה של מצגת מועצת המנהלים מהקיץ שעבר, שנקבה בסכום של כ-8.8 טריליון דולר - יותר מפי 25 מהתקציב השנתי של סעודיה - עבור ההוצאה ההונית הנדרשת לבניית ניאום עד ל"מצב הסופי" שלו בשנת 2080, ובסכום של 370 מיליארד דולר לשלב הראשון של הפרויקט, עד 2035. המדינה הסעודית תממן את חלק הארי של ההוצאות הראשוניות של ניאום, אף שגורמים רשמיים מקווים כי משקיעים פרטיים ישתתפו בנטל בסופו של דבר.

דוברת ניאום אמרה שהג'ורנל "מפרש בצורה שגויה" את הנתונים ומציג אותם באופן לא נאות. היא סירבה למסור פרטים נוספים.

ניאום "דוגל במצוינות, מקצועיות, בגיוון ובהתנהלות אתית", אמרה, ויש לו מדיניות הדורשת מהצוות לשמור על ערכים אלה. "סדרי העדיפויות של הפרויקט עומדים על כנם והפרויקט נשאר על המסלול, ומראה התקדמות מוחשית", אמרה, והוסיפה כי התאמות של לוחות זמנים ועלויות הן נוהג מקובל בפרויקטים גדולים.

ממשלת סעודיה לא הגיבה לשאלות על ניאום או על מעורבותו של יורש העצר בפרויקט.

דובר מקינזי אמר כי החברה מבטיחה "עמידה בכללים הנהוגים במסחר הבין-לאומי". לדבריו, כל טענה כי החברה "הייתה מעורבת במניפולציה של דיווח כספי היא שקרית".

חלקים אחרים בתוכנית הצליחו, למה ניאום כשלה?

גורמים רשמיים סעודיים החלו להתייחס לניאום כאל השקעה דורית שתניב פרי בעשורים הבאים - ותיארו אותו כמה שיהווה מנוע כלכלי החל משנת 2030. המדינה אמרה זמן רב שהתוכנית הכלכלית שלה, הקרויה Vision 2030, מלאה ביעדים שאפתניים ביותר. אפילו השגת חלק מהם תהיה הצלחה, אמרו גורמים רשמיים.

חלקים אחרים בתוכנית הכלכלית של יורש העצר שינו את המדינה. מיליוני נשים הצטרפו לכוח העבודה. המגזר הפרטי גדל והוא תורם כמעט מחצית מהתוצר המקומי הגולמי של סעודיה, על פי קרן המטבע הבינלאומית, ומגה-פרויקטים קטנים יותר בריאד התקדמו מהר יותר ובאופן נראה לעין.

ניאום, עם זאת, אמורה הייתה להיות העוגן. הרעיון, שהושק ב-2017, היה לבנות מאפס מרכז בינלאומי שיהיו בו פחות הגבלות חברתיות ומשפטיות מאשר בשאר סעודיה.

פרויקט 'ניאום' של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן. תוכניות פנטסטיות / צילום: Shutterstock

נסיך הכתר השווה את הפרויקט לפירמידות של מצרים. הוא אמר שהוא יהווה את תחילתה של "מהפכת ציביליזציה" ויאכלס תשעה מיליון אנשים עד 2045.

נסיך הכתר יושב בראש מועצות המנהלים של ניאום ובראש מועצות המשנה של כל הפרויקטים הנכללים בו, ולעתים קרובות יש צורך באישורו להחלטות אדריכליות. נסיך הכתר, חובב משחקי וידאו וסרטי מדע בדיוני, קידם את הרעיון של ארכיטקטורת "אפס כבידה" שנראית כאילו היא מתריסה כנגד הפיזיקה, אמרו כמה מן העובדים לשעבר.

אלמנט שידוע בשם 'הנברשת' - למעשה בניין זכוכית ריק בגובה של יותר מ-30 קומות - מתוכנן להיתלות הפוך מגשר פלדה ענק ב'קו'. הוא עוצב על ידי מעצב הסרטים של מארוול, אוליבייה פרון, שהוכנס לפרויקט משום שהצוות ידע שהנסיך אוהב את הסרטים שלו, אמרו כמה מן העובדים לשעבר.

בכירי ניאום תכננו לבנות 16 קילומטרים מה'קו' עד שנת 2030. משמעות הדבר היא בנייה של פי שלושה מכל בנייני המשרדים במרכז מנהטן תוך עשור. הפרויקט היה מצריך שימוש בחלקים משמעותיים מן הפלדה והזכוכית הזמינות בעולם.

העלויות היוו אתגר. באתר הבנייה המרוחק לא היו כמעט עובדים, לא נמל גדול, מעט כבישים וחשמל במידה לא מספקת. התכנון כלל פארק שעשועים שנבנה בגובה של כשלוש מאות מטרים, ותיאטראות תלויים באוויר בין המגדלים המקבילים.

פרויקט 'הקו' של 'ניאום' / צילום: Shutterstock, choi yurim

הם הצליחו לגרום למספרים להיראות טוב על הנייר כשאמרו שה'קו' יעלה פחות למטר מרובע מאשר גורדי שחקים גבוהים בריאד, לדברי כמה מהעובדים לשעבר. המתכננים הניחו כי גודל הפרויקט יוריד את המחירים.

מנהלים ומנהלים בכירים לשעבר בניאום אמרו שהם עבדו באופן שגרתי עם תחזיות שהיו בלתי מציאותיות לחלוטין. חלקם סירבו לחתום על מסמכים המאשרים לוחות זמנים ויעדים אגרסיביים. למרות זאת, התוכניות המשיכו להתקדם.

האדריכל המקורי של ה'קו', תום מיין מחברת Morphosis מלוס אנג'לס, רצה להביע את חששותיו בפני נסיך הכתר לגבי העלויות הגבוהות של ה'קו'. בכירי "ניאום" דחו את בקשותיו, לדברי אחד העובדים לשעבר.

איך מסתירים את העלויות?

הצעות המחיר של הקבלנים עבור העבודה ההתחלתית היו גבוהות. אחת הדרכים שבהן הסתירו המנהלים הבכירים את העלויות הגדלות הייתה בניפוח הנחות הרווח, לפי הביקורת הפנימית ולפי חלק מן העובדים לשעבר.

יורש העצר עודד את ניאום להשתמש במדד השקעה נפוץ המכונה שיעור התשואה הפנימי (IRR), שהוא למעשה אחוז ההשקעה שחוזר ברווח שנתי. אם בניית בית מלון עולה מיליון דולר, והוא שווה 1.1 מיליון דולר שנה לאחר מכן, ה-IRR שלו הוא 10%.

ב-Trojena, אתר הסקי המתוכנן, נמצא בסקירה בסתיו 2023 כי העלויות זינקו ביותר מ-10 מיליארד דולר, על פי מצגת פנימית שנבחנה על ידי הג'ורנל. הדבר גרם ל-IRR לרדת ל-7%, מתחת ליעד הפרויקט שהוגדר סביב 9%.

כדי לכסות את ההפרש, תוקנו האומדנים לתעריף שייגבה באתר "גלמפינג יצירתי" ל-704 דולר ללילה, עלייה מ-216 דולר, לפי המצגת. המחיר שננקב עבור חדר ב"מלון טיולים בוטיק" היה 1,866 דולר ללילה, לעומת מחיר קודם של 489 דולר. השינויים עזרו להעלות את ה-IRR ל-9.3%.

על פי הביקורת, אנטוני וייבס, שפיקח על החזון הרחב בניאום ולאחר מכן ניהל את 'סינדלה', הצדיק את הגידול בעלויות באמצעות הנחות של הכנסות גבוהות יותר, במקום להעריך את העלויות מחדש כיקרות מדי. הוא אמר לעמיתים וליועצי מקינזי באימייל לפני פגישה מהותית כי "אסור לנו בכלל להזכיר עלויות באופן יזום".

גם דעות נגדיות דוכאו. מנהל פרויקט 'סינדלה' "הודח לאחר שערער על נכונות אומדני העלויות", מצא דוח הביקורת הפנימית.

עורך דינו של וייבס אמר כי העבודה בניאום "נעשתה ביושר מוחלט ובשאפתנות הנדרשת על ידי הפרויקט, בנוסף לנאמנות מוחלטת להנהגת המדינה".

מקינזי סייעה ליצור "מודלים שיעזרו לשפר את חישוב ה-IRR", נכתב בביקורת. לפי הביקורת, החברה אישרה תחזיות פיננסיות עבור סינדלה לאחר שיועץ נפרד סירב לעשות זאת.

המבקרים המליצו להמשיך לחקור ניגודי עניינים אפשריים, משום שמקינזי שימשה הן לתכנון והן לאימות הפרויקטים.

השכר של מקינזי בניאום היה גבוה מ-130 מיליון דולר בשנה אחת, לפי אנשים המכירים את השכר.

דובר מקינזי אמר שלחברה יש "נהלים קפדניים למניעת ניגודי עניינים בהתקשרויות שלנו". הוא הוסיף שמקינזי "אינה אחראית לדיווח הכספי המשולב של סינדלה".

דוברת ניאום אמרה כי הארגון "שיפר את הבקרות הפנימיות ואת הממשל שלו, במיוחד בכל הקשור לרכש ולניהול צדדים שלישיים".

המניע העיקרי לעלויות היה גובהו של ה'קו', המתוכנן להיות 500 מטרים. אתגרי הנדסה ובנייה מקשים על בניית מגדלים סופר-גבוהים רווחיים בכל מקום, ועל אחת כמה וכמה במדבר המרוחק. צוות ניאום דחק שוב ושוב במנהלים להפחית את הגובה לסביבות ה-300 מטרים כדי לחסוך בעלויות.

בישיבת דירקטוריון ניאום באביב שעבר, יורש העצר "הבהיר את אי-הנאותות של צמצום גובהו" של המגדל, כך עולה מפרוטוקול הדירקטוריון. יש למצוא חיסכון בעלויות במקום אחר, הוא אמר.

ראש קרן העושר של המדינה, יאסיר אל-רומאיאן, הציע במקום זאת להשתמש ב"טכנולוגיות חדשות כדי לצמצם את כוח העבודה".

גורמים רשמיים הקפיאו את העבודה על החלק של מסילת הרכבת שהיה כרוך בחפירת מנהרה של 28 קילומטרים דרך הר. הם עיכבו את החלק הראשון של ה'קו', שכבר הצטמצם ל-2 קילומטרים וחצי מ-16 הקילומטרים שתוכננו קודם לכן. המטרה הנוכחית היא לפתוח את החלק של 800 המטרים הראשונים - שבראשו אצטדיון, כדי לארח את משחקי המונדיאל - עד לשנת 2034.

"נתחיל לבנות אנכית - אנחנו מקווים - בסוף השנה הזו", אמר דניס היקי, המפקח על פיתוח ה'קו', בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס בשוויץ, בינואר.

ב'סינדלה', אתר הנופש באי נותר לא גמור. העובדים במסעדות קראו ספרים כדי להעביר את הזמן משום שלא הגיעו אורחים שיש לשרת, אומרים אנשים שעבדו באתר הנופש. ארבעה חודשים לאחר המסיבה, מגרש הגולף והמלונות עדיין אינם פתוחים לקהל הרחב.

עוד כתבות

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי