גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה השתבש במטרופולין העתידני במדבר של ערב הסעודית

המנהלים הבכירים של "ניאום" הסתירו מפני נסיך הכתר את האתגרים הכרוכים בתוכניותיו הפנטסטיות, כולל באמצעות "מניפולציה מכוונת" של הכספים, כך מצא דוח פנימי

מוחמד בין סלמן וחזונו / צילומים: AP-Bandar Aljaloud, Shutterstock, neom, עיצוב: טלי בוגדנובסקי
מוחמד בין סלמן וחזונו / צילומים: AP-Bandar Aljaloud, Shutterstock, neom, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה אמורה להיות מסיבת ההשקה של ערב הסעודית החדשה.

וויל סמית', טום בריידי וסלבריטאים נוספים התכנסו על אי חולי ועמוס במלונות יוקרה בים האדום. סופר-יאכטות שטו בקרבת מקום בשעה שאלישיה קיז ניגנה עבור מנהלי עסקים שהגיעו מלונדון ומניו יורק. זרקורים האירו את שמי הלילה.

האירוע באוקטובר היה הפתיחה המפוארת של החלק הראשון של ניאום, המטרופולין על הנייר המאופיין בטכנולוגיה מתקדמת ובארכיטקטורה פסיכודלית, שמהווה אבן יסוד בתוכנית של סעודיה להסיט את כלכלתה מתלות בנפט. האמת בנוגע לפרויקט הייתה זוהרת פחות.

המבנה הנמוך והפשוט יחסית של הפרויקט, המכונה 'סינדלה', התעכב ביותר משלוש שנים ובדרך לעלות של כמעט 4 מיליארד דולר, פי שלושה מהתקציב הראשוני שלו. המלונות במתחם לא היו גמורים, רוחות עזות שיבשו את המעבורות ואת המפרץ, וחלק גדול מן האתר היה עדיין בבנייה.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, המוח שמאחורי ניאום, נעדר מהאירוע באופן מפתיע. לפי מסמכי מועצת המנהלים של ניאום , מסיבת ההשקה עלתה 45 מיליון דולר לפחות. אנשי צוות רבים של ניאום ראו בהיעדרו סימן לחוסר שביעות רצון.

כמה שבועות לאחר מכן, מי שהוביל את הפרויקט מזה שש שנים, אדם שבעבר היה בן לוויתו יורש העצר, עזב את הפרויקט וצוות מנהלים חדש מונה כדי להוביל את ניאום לכיוון חדש.

נאדמי אל-נאסר, המנכ''ל הקודם של פרויקט ניאום שהתפטר שנה שעברה / צילום: By Roskalin, commons.wikimedia

אשליה הדדית

לאחר שהוציא יותר מ-50 מיליארד דולר, חלומותיו של יורש העצר, בהשראת מדע בדיוני - אתר סקי בהר צחיח, רובע עסקים צף, וה'קו' (The Line) , צמד גורדי השחקים בגובה של בניין האמפייר סטייט ובאורך של כ-170 קילומטרים, שהם היצירה המרכזית של ניאום - התנגשו במציאות.

העלויות נסקו, העיכובים נערמו, והחלטה שהתקבלה בשנה שעברה - לצמצם את השלב הראשון של ניאום - מאיימת לשלול מן העיר המדברית את המסה הקריטית של התושבים, הנדרשת כדי להפוך אותה למרכז עסקים מודרני.

מאחורי הבעיות של ניאום נמצא ריקוד של אשליה הדדית, שבו יורש העצר דחף לקדם תוכניות פנטסטית - והצוות המקצועי הסתיר ממנו את היקף האתגרים והעלויות. כך על פי עובדים לשעבר ולפי דוח ביקורת פנימית של הפרויקט שנפרש על פני יותר מ-100 עמודים, שהוצג בפני חברי מועצת המנהלים של ניאום באביב שעבר ונסקר על ידי הוול סטריט ג'ורנל.

דוח הביקורת, שכותרתו "טיוטה סופית", מצא שמנהלים, לעתים בסיוע יועצי הפרויקט הוותיקים, מקינזי ושות', הכניסו לתוכנית העסקית של ניאום הנחות אופטימיות באופן לא מציאותי כדי להצדיק את הגידול באומדני העלויות. הביקורת מצאה "עדויות למניפולציה מכוונת" של כספים על ידי "חברי הנהלה מסוימים".

הביתן של פרויקט ניאום בפסטיבל קאן, בו הוצגו התוכניות הגדולות של יורש העצר הסעודי / צילום: Shutterstock

תעלה פי 25 מהתקציב השנתי של סעודיה

השאיפות העצומות של הפרויקט באו לידי ביטוי בטיוטה של מצגת מועצת המנהלים מהקיץ שעבר, שנקבה בסכום של כ-8.8 טריליון דולר - יותר מפי 25 מהתקציב השנתי של סעודיה - עבור ההוצאה ההונית הנדרשת לבניית ניאום עד ל"מצב הסופי" שלו בשנת 2080, ובסכום של 370 מיליארד דולר לשלב הראשון של הפרויקט, עד 2035. המדינה הסעודית תממן את חלק הארי של ההוצאות הראשוניות של ניאום, אף שגורמים רשמיים מקווים כי משקיעים פרטיים ישתתפו בנטל בסופו של דבר.

דוברת ניאום אמרה שהג'ורנל "מפרש בצורה שגויה" את הנתונים ומציג אותם באופן לא נאות. היא סירבה למסור פרטים נוספים.

ניאום "דוגל במצוינות, מקצועיות, בגיוון ובהתנהלות אתית", אמרה, ויש לו מדיניות הדורשת מהצוות לשמור על ערכים אלה. "סדרי העדיפויות של הפרויקט עומדים על כנם והפרויקט נשאר על המסלול, ומראה התקדמות מוחשית", אמרה, והוסיפה כי התאמות של לוחות זמנים ועלויות הן נוהג מקובל בפרויקטים גדולים.

ממשלת סעודיה לא הגיבה לשאלות על ניאום או על מעורבותו של יורש העצר בפרויקט.

דובר מקינזי אמר כי החברה מבטיחה "עמידה בכללים הנהוגים במסחר הבין-לאומי". לדבריו, כל טענה כי החברה "הייתה מעורבת במניפולציה של דיווח כספי היא שקרית".

חלקים אחרים בתוכנית הצליחו, למה ניאום כשלה?

גורמים רשמיים סעודיים החלו להתייחס לניאום כאל השקעה דורית שתניב פרי בעשורים הבאים - ותיארו אותו כמה שיהווה מנוע כלכלי החל משנת 2030. המדינה אמרה זמן רב שהתוכנית הכלכלית שלה, הקרויה Vision 2030, מלאה ביעדים שאפתניים ביותר. אפילו השגת חלק מהם תהיה הצלחה, אמרו גורמים רשמיים.

חלקים אחרים בתוכנית הכלכלית של יורש העצר שינו את המדינה. מיליוני נשים הצטרפו לכוח העבודה. המגזר הפרטי גדל והוא תורם כמעט מחצית מהתוצר המקומי הגולמי של סעודיה, על פי קרן המטבע הבינלאומית, ומגה-פרויקטים קטנים יותר בריאד התקדמו מהר יותר ובאופן נראה לעין.

ניאום, עם זאת, אמורה הייתה להיות העוגן. הרעיון, שהושק ב-2017, היה לבנות מאפס מרכז בינלאומי שיהיו בו פחות הגבלות חברתיות ומשפטיות מאשר בשאר סעודיה.

פרויקט 'ניאום' של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן. תוכניות פנטסטיות / צילום: Shutterstock

נסיך הכתר השווה את הפרויקט לפירמידות של מצרים. הוא אמר שהוא יהווה את תחילתה של "מהפכת ציביליזציה" ויאכלס תשעה מיליון אנשים עד 2045.

נסיך הכתר יושב בראש מועצות המנהלים של ניאום ובראש מועצות המשנה של כל הפרויקטים הנכללים בו, ולעתים קרובות יש צורך באישורו להחלטות אדריכליות. נסיך הכתר, חובב משחקי וידאו וסרטי מדע בדיוני, קידם את הרעיון של ארכיטקטורת "אפס כבידה" שנראית כאילו היא מתריסה כנגד הפיזיקה, אמרו כמה מן העובדים לשעבר.

אלמנט שידוע בשם 'הנברשת' - למעשה בניין זכוכית ריק בגובה של יותר מ-30 קומות - מתוכנן להיתלות הפוך מגשר פלדה ענק ב'קו'. הוא עוצב על ידי מעצב הסרטים של מארוול, אוליבייה פרון, שהוכנס לפרויקט משום שהצוות ידע שהנסיך אוהב את הסרטים שלו, אמרו כמה מן העובדים לשעבר.

בכירי ניאום תכננו לבנות 16 קילומטרים מה'קו' עד שנת 2030. משמעות הדבר היא בנייה של פי שלושה מכל בנייני המשרדים במרכז מנהטן תוך עשור. הפרויקט היה מצריך שימוש בחלקים משמעותיים מן הפלדה והזכוכית הזמינות בעולם.

העלויות היוו אתגר. באתר הבנייה המרוחק לא היו כמעט עובדים, לא נמל גדול, מעט כבישים וחשמל במידה לא מספקת. התכנון כלל פארק שעשועים שנבנה בגובה של כשלוש מאות מטרים, ותיאטראות תלויים באוויר בין המגדלים המקבילים.

פרויקט 'הקו' של 'ניאום' / צילום: Shutterstock, choi yurim

הם הצליחו לגרום למספרים להיראות טוב על הנייר כשאמרו שה'קו' יעלה פחות למטר מרובע מאשר גורדי שחקים גבוהים בריאד, לדברי כמה מהעובדים לשעבר. המתכננים הניחו כי גודל הפרויקט יוריד את המחירים.

מנהלים ומנהלים בכירים לשעבר בניאום אמרו שהם עבדו באופן שגרתי עם תחזיות שהיו בלתי מציאותיות לחלוטין. חלקם סירבו לחתום על מסמכים המאשרים לוחות זמנים ויעדים אגרסיביים. למרות זאת, התוכניות המשיכו להתקדם.

האדריכל המקורי של ה'קו', תום מיין מחברת Morphosis מלוס אנג'לס, רצה להביע את חששותיו בפני נסיך הכתר לגבי העלויות הגבוהות של ה'קו'. בכירי "ניאום" דחו את בקשותיו, לדברי אחד העובדים לשעבר.

איך מסתירים את העלויות?

הצעות המחיר של הקבלנים עבור העבודה ההתחלתית היו גבוהות. אחת הדרכים שבהן הסתירו המנהלים הבכירים את העלויות הגדלות הייתה בניפוח הנחות הרווח, לפי הביקורת הפנימית ולפי חלק מן העובדים לשעבר.

יורש העצר עודד את ניאום להשתמש במדד השקעה נפוץ המכונה שיעור התשואה הפנימי (IRR), שהוא למעשה אחוז ההשקעה שחוזר ברווח שנתי. אם בניית בית מלון עולה מיליון דולר, והוא שווה 1.1 מיליון דולר שנה לאחר מכן, ה-IRR שלו הוא 10%.

ב-Trojena, אתר הסקי המתוכנן, נמצא בסקירה בסתיו 2023 כי העלויות זינקו ביותר מ-10 מיליארד דולר, על פי מצגת פנימית שנבחנה על ידי הג'ורנל. הדבר גרם ל-IRR לרדת ל-7%, מתחת ליעד הפרויקט שהוגדר סביב 9%.

כדי לכסות את ההפרש, תוקנו האומדנים לתעריף שייגבה באתר "גלמפינג יצירתי" ל-704 דולר ללילה, עלייה מ-216 דולר, לפי המצגת. המחיר שננקב עבור חדר ב"מלון טיולים בוטיק" היה 1,866 דולר ללילה, לעומת מחיר קודם של 489 דולר. השינויים עזרו להעלות את ה-IRR ל-9.3%.

על פי הביקורת, אנטוני וייבס, שפיקח על החזון הרחב בניאום ולאחר מכן ניהל את 'סינדלה', הצדיק את הגידול בעלויות באמצעות הנחות של הכנסות גבוהות יותר, במקום להעריך את העלויות מחדש כיקרות מדי. הוא אמר לעמיתים וליועצי מקינזי באימייל לפני פגישה מהותית כי "אסור לנו בכלל להזכיר עלויות באופן יזום".

גם דעות נגדיות דוכאו. מנהל פרויקט 'סינדלה' "הודח לאחר שערער על נכונות אומדני העלויות", מצא דוח הביקורת הפנימית.

עורך דינו של וייבס אמר כי העבודה בניאום "נעשתה ביושר מוחלט ובשאפתנות הנדרשת על ידי הפרויקט, בנוסף לנאמנות מוחלטת להנהגת המדינה".

מקינזי סייעה ליצור "מודלים שיעזרו לשפר את חישוב ה-IRR", נכתב בביקורת. לפי הביקורת, החברה אישרה תחזיות פיננסיות עבור סינדלה לאחר שיועץ נפרד סירב לעשות זאת.

המבקרים המליצו להמשיך לחקור ניגודי עניינים אפשריים, משום שמקינזי שימשה הן לתכנון והן לאימות הפרויקטים.

השכר של מקינזי בניאום היה גבוה מ-130 מיליון דולר בשנה אחת, לפי אנשים המכירים את השכר.

דובר מקינזי אמר שלחברה יש "נהלים קפדניים למניעת ניגודי עניינים בהתקשרויות שלנו". הוא הוסיף שמקינזי "אינה אחראית לדיווח הכספי המשולב של סינדלה".

דוברת ניאום אמרה כי הארגון "שיפר את הבקרות הפנימיות ואת הממשל שלו, במיוחד בכל הקשור לרכש ולניהול צדדים שלישיים".

המניע העיקרי לעלויות היה גובהו של ה'קו', המתוכנן להיות 500 מטרים. אתגרי הנדסה ובנייה מקשים על בניית מגדלים סופר-גבוהים רווחיים בכל מקום, ועל אחת כמה וכמה במדבר המרוחק. צוות ניאום דחק שוב ושוב במנהלים להפחית את הגובה לסביבות ה-300 מטרים כדי לחסוך בעלויות.

בישיבת דירקטוריון ניאום באביב שעבר, יורש העצר "הבהיר את אי-הנאותות של צמצום גובהו" של המגדל, כך עולה מפרוטוקול הדירקטוריון. יש למצוא חיסכון בעלויות במקום אחר, הוא אמר.

ראש קרן העושר של המדינה, יאסיר אל-רומאיאן, הציע במקום זאת להשתמש ב"טכנולוגיות חדשות כדי לצמצם את כוח העבודה".

גורמים רשמיים הקפיאו את העבודה על החלק של מסילת הרכבת שהיה כרוך בחפירת מנהרה של 28 קילומטרים דרך הר. הם עיכבו את החלק הראשון של ה'קו', שכבר הצטמצם ל-2 קילומטרים וחצי מ-16 הקילומטרים שתוכננו קודם לכן. המטרה הנוכחית היא לפתוח את החלק של 800 המטרים הראשונים - שבראשו אצטדיון, כדי לארח את משחקי המונדיאל - עד לשנת 2034.

"נתחיל לבנות אנכית - אנחנו מקווים - בסוף השנה הזו", אמר דניס היקי, המפקח על פיתוח ה'קו', בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס בשוויץ, בינואר.

ב'סינדלה', אתר הנופש באי נותר לא גמור. העובדים במסעדות קראו ספרים כדי להעביר את הזמן משום שלא הגיעו אורחים שיש לשרת, אומרים אנשים שעבדו באתר הנופש. ארבעה חודשים לאחר המסיבה, מגרש הגולף והמלונות עדיין אינם פתוחים לקהל הרחב.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

השופט בדימוס אשר קולה - המועמד המוביל לתפקיד / צילום: ראובן קסטרו

בג"ץ אישר לכנס את הוועדה שבשליטת הקואליציה לבחירת נציב התלונות על השופטים

השופט אלרון דחה את בקשתן של התנועה לאיכות השלטון ולשכת עורכי הדין לעכב את כינוס הוועדה עד לדיון הצפוי בעתירות נגד החוק שהעניק לקואליציה את השליטה בה ● הוועדה צפויה להתכנס מחר ולדון במועמדים למלא את התפקיד שאיננו מאויש מזה כשנה ● המועמד המוביל: השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם מדיניות הממשלה

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? תחשבו  שוב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, AP

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? כדאי שתחשבו על זה שוב

עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק, לנוכח הדינמיקה המשתנה של שוק ההון המודרני, ושנים שבהן דווקא בחודשי הקיץ הציג שוק המניות תשואה עודפת ● אסטרטג השקעות: "לאי ודאות במכסים ולמדיניות הפד יש הכוח לגרום לגשם סוער או שמש חזקה"

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל חברת טבע / צילום: דוברות טבע

"זה היה באוויר": למה טבע מפטרת 3,000 עובדים

היעדים השאפתניים שהציב המנכ"ל פרנסיס, צמיחה, רווחיות תפעולית ויחס חוב משופר מחייבים אותו לקצץ בעלויות ● החיסכון הזה אמור גם לפצות על אובדן הרווח של טבע מהתרופה האונקולוגית Revlimid ולהגביר את הביטחון אצל המשקיעים שהיעדים אכן ברי השגה

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

הכירו את המיליארדר מאחורי תרומת העתק לאוניברסיטת ת"א

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים