גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחביב הלא חוקי של פבלו אסקובר הפך לשוק שמגלגל 20 מיליארד דולר בשנה

סחר בחיות בר תפס תאוצה בעידן הרשתות החברתיות וכיום נחשב לפעילות הבלתי חוקית הרביעית בגודלה בעולם ● השבוע נחשפנו אליה בעקבות לכידת גורי אריות וקופים בדרום - אך מדובר בקצה הקרחון ● גורמים המעורים בפרטים: "העבריינים לא סופרים את החוק"

סחר בחיות בר. שוק שמגלגל 20 מיליארד דולר בשנה / צילומים: Shutterstock
סחר בחיות בר. שוק שמגלגל 20 מיליארד דולר בשנה / צילומים: Shutterstock

אחד מברוני הסמים הידועים לשמצה בעולם, פבלו אסקובר, ניהל בקולומביה חיים יוצאי דופן בשנות ה־80. הוא הקים באחוזתו גן חיות פרטי ובו גידל בעלי חיים אקזוטיים, בהם היפופוטמים, ג'ירפות, אריות ופילים. לתחביב החריג - שהיום נחשב ללא חוקי בעולם המערבי - קיבלנו השבוע הצצה קטנה בישראל. בעקבות מספר פרסומים שהפכו במהרה לוויראליים ברשתות החברתיות, המשטרה, בשיתוף רשות הטבע הגנים ומג"ב, פשטה על שטחי הפזורה הבדואית ואיתרה גורי אריות ומספר קופים, שהועברו למקלט מוגן לקבלת טיפול וביצוע בדיקות רפואיות.

שלטון הטרור של לוויתני האורקה הבריח את העמלץ הלבן, ושם גם את כלבי הים בסכנה

בעשור האחרון, במקביל לצמיחת הרשתות החברתיות, התופעה הפסולה של סחר בלתי חוקי בחיות בר הפכה לרווחת יותר ויותר. בעלי החיים, שגדלים בתנאים לא תנאים ומוברחים בכלים מאולתרים וצפופים, נמכרים לכל הבא ליד מתחת לאפן של הרשויות. כל מה שצריך זה לשלם כמה אלפי שקלים ולשים כל שיקול מוסרי בצד.

אבל המקרה הזה הוא רק קצה הקרחון. עשרות מודעות ברשת מגלות שוק פראי שלם: ינשוף שמוצע במחיר של 1,500 שקל, שועל צעיר ב־6,000 ותנין יאור ב־1,000.

"בטלגרם יש פרסומים רבים. הסוחרים שם מציעים הכול מהכול", מספר אביהוא שרווד, מייסד עמותת למען חיות הבר, "החל מזוחלים, דרך ציפורים ובמקרים נדירים, כפי שראינו השבוע, גם אריות וקופים".

סמל סטטוס

רוב החיות מגיעות ממדינות שכנות כמו ירדן ומצרים. בעקבות המלחמה וסגירת מעבר רפיח בצד העזתי, התופעה נבלמה חלקית אך לא נעצרה. יתר ההברחות, בעיקר של חיות קטנות כמו לטאות, דגים, ציפורים או סרטנים, עוברות דרך נתב"ג בתוך מזוודות דחוסות מאירופה, כשבמקרים רבים הן לא שורדות את המסע הקשה.

"היו מקרים שבהם סוחרים ניסו להבריח בעלי חיים קטנים כמו ציפורים בתוך קרטוני שמפו וחלב. חלקם מתים בדרך, תוך כדי הזנחה והתעללות, ולצערי זה לא מעניין אף אחד", מספרת ח"כ יסמין סאקס־פרידמן מיש עתיד, שעומדת בחזית המאבק בכנסת נגד סחר והתעללות בבעלי חיים. "מלבד הסבל שלהם, יש פה גם עניין בריאותי ופגיעה במאזן האקולוגי, כי לעתים בעלי החיים שמגיעים מחו"ל מחסלים מינים שלמים בארץ".

ח''כ יסמין סאקס פרידמן / צילום: אלעד גוטמן

מאחורי תופעת ההברחות, שנפוצה במיוחד בחברה הערבית, עומדים עבריינים וגורמים מהעולם התחתון. החזקה בחיות בר, בעיקר נדירות, מאפיינת לכאורה את העשירון עליון. לרוב מדובר בענייני מעמד, כוח וסטטוס. כשמחזיקים באריה למשל, "בעליו" נחשבים לאנשים עשירים וחזקים.

"יש קשר הדוק בין סחר בלתי חוקי בערכי טבע מוגנים לפשע והלבנת הון", אומרת ח"כ סאקס־פרידמן. "מדובר בשוק שחור ומאורגן שמגלגל עשרות מיליוני שקלים בכל שנה - כאשר כ־85% ממנו לא חוקי וללא היתר. העבריינים לא סופרים את החוק ואפילו לא מנסים להתחבא".

אין נוהל מסודר

הרשויות אומנם מנסות להיאבק בתופעה, אך לא באופן מספק, והן מתקשות להרתיע את העבריינים. החוק בישראל קובע עד שנתיים מאסר או הטלת קנס כספי על הסוחרים.

"האכיפה היא דלה, בלשון המעטה", אומרת סאקס־פרידמן. "בין 2020 ל־2024 נפתחו מעט תיקים בנושא, והעונשים שמוטלים הם מגוחכים. ב־2021 לדוגמה, הוטל קנס מינהלי של 500 שקל על עבריין שהבריח עשרות תוכים דרך נתב"ג. במקרה אחר הוטל קנס של 641 שקל בגין הברחת שני נחשים ולטאה לארץ. את מי העונשים האלה מרתיעים?".

ואכן, מנתוני רשות הטבע והגנים עולה כי ב־2024 נפתחו 39 תיקים בלבד בגין החזקה וסחר בלתי חוקי בחיות בר בשבי, ובשנה שלפני כן 33 תיקים. כמו כן, במהלך אותה שנה הרשות תפסה 283 חיות בר וערכי טבע מוגנים שהוחזקו או נסחרו שלא כדין. בנוסף, בשיתוף־פעולה עם רשות המכס, נמנעו הברחתן של כ־127 חיות בר בנתב"ג. אלא שמדובר בתופעה רחבה יותר. הרבה יותר. ההערכה היא שבכל שנה נסחרות אלפי חיות בר בניגוד לחוק, כך ששיעור נמוך מהמקרים נתפסים.

"בנתב"ג לדוגמה - נתיב סחר מרכזי בהברחות - אין נוהל מסודר מה עושים עם בעלי החיים שנתפסים או מה עושים עם העבריין שנתפס", אומרת סאקס־פרידמן. "במקרה הטוב, במכס פונים ליחידת פיצו"ח (אכיפה ופיקוח צומח וחי, ת"ש), אבל אין חובה לערב את המשטרה. השבוע המשטרה תפסה את גורי האריות והקופים בדרום, אבל כרגע אין עצורים".

שוק של מיליארדים

סחר בלתי חוקי בחיות בר הוא הפעילות הבלתי חוקית הרביעית בגודלה בעולם, אחרי שוק הנשק הבלתי חוקי, סמים וסחר בבני אדם. על־פי נתוני האו"ם, התעשייה הזו מגלגלת ברחבי העולם כ־20 מיליארד דולר בכל שנה, בעיקר באמצעות פרסומים ברשתות החברתיות, שהפכו לשוק השחור הגדול ביותר למכירת חיות בר. לדוגמה, 75% מכל הסחר הלא חוקי בצ'יטות נעשה באמצעות האינסטגרם, כך עולה ממחקר שפרסמה חברת CINTOC הבוחנת סחר בלתי חוקי.

בשורה התחתונה, מציאות זו ממחישה שהאסטרטגיה בישראל, כמו גם במדינות רבות בעולם, היא לעצום עיניים. זה נכון אצלנו, זה נכון באירופה, וזה נכון גם בארה"ב. מה שאנחנו לא יודעים - לא יכאב לנו.

"פועלים על־פי הדין"

מרשות המסים נמסר בתגובה: "בהתאם להוראות הדין, המכס אמון, בין היתר, על אכיפת חוקיות היבוא במעברי הגבול הבינלאומיים עבור הרשויות המוסמכות במדינת ישראל ועל־פי הנחייתן. בנושא הברחות בעלי חיים - לאור טיב ההברחות ומהותן, כמו גם המקצועיות הייחודית הנדרשת בתחום זה - לאחר מניעת ההברחה באמצעות המכס, המשך תהליך האכיפה מתבצע באמצעות רשות הטבע והגנים או הווטרינר הראשי, בהתאם לסמכויות המוקנות לה".

באשר לטענה כי קיימות אלפי הברחות שלא נתפסות, ברשות המסים ציינו: "כי לא ניתן להתייחס באופן ענייני לטענה".

ממשרד החקלאות נמסר: "היחידה המרכזית לאכיפה וחקירות (פיצו"ח) במשרד החקלאות אמונה על אכיפת חוקים וביצוע חקירות לגילוי עבירות ומניעתן למען שמירה על בריאות הציבור, בעלי החיים והצומח. מאז כניסתו לתפקיד של מנהל היחידה החדש, נעשית עבודה מקצועית אודות היחידה ופעילותה באמצעות חברה חיצונית.

"בהתאם להמלצותיה, ובתיאום עם נציבות שירות המדינה, גובש הסדר פרישה ייעודי לעובדים ותיקים לצד בנייה ארגונית חדשה ליחידה. במסגרת תהליכי ההתחדשות, גויסו בודקים חקלאיים המשמשים כבודקים מקצועיים במעברי הגבול, וכן הונגשו לציבור שני שירותים דיגיטליים המאפשרים הגשת דיווחים ותלונות במקרים של צער בעלי חיים וכן במקרים של עבירות הנוגעות למוצרי מזון מן החי והצומח. השירותים מספקים מידע מלא ומפורט ומייעלים את תהליך ההגשה".

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד