גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחביב הלא חוקי של פבלו אסקובר הפך לשוק שמגלגל 20 מיליארד דולר בשנה

סחר בחיות בר תפס תאוצה בעידן הרשתות החברתיות וכיום נחשב לפעילות הבלתי חוקית הרביעית בגודלה בעולם ● השבוע נחשפנו אליה בעקבות לכידת גורי אריות וקופים בדרום - אך מדובר בקצה הקרחון ● גורמים המעורים בפרטים: "העבריינים לא סופרים את החוק"

סחר בחיות בר. שוק שמגלגל 20 מיליארד דולר בשנה / צילומים: Shutterstock
סחר בחיות בר. שוק שמגלגל 20 מיליארד דולר בשנה / צילומים: Shutterstock

אחד מברוני הסמים הידועים לשמצה בעולם, פבלו אסקובר, ניהל בקולומביה חיים יוצאי דופן בשנות ה־80. הוא הקים באחוזתו גן חיות פרטי ובו גידל בעלי חיים אקזוטיים, בהם היפופוטמים, ג'ירפות, אריות ופילים. לתחביב החריג - שהיום נחשב ללא חוקי בעולם המערבי - קיבלנו השבוע הצצה קטנה בישראל. בעקבות מספר פרסומים שהפכו במהרה לוויראליים ברשתות החברתיות, המשטרה, בשיתוף רשות הטבע הגנים ומג"ב, פשטה על שטחי הפזורה הבדואית ואיתרה גורי אריות ומספר קופים, שהועברו למקלט מוגן לקבלת טיפול וביצוע בדיקות רפואיות.

שלטון הטרור של לוויתני האורקה הבריח את העמלץ הלבן, ושם גם את כלבי הים בסכנה

בעשור האחרון, במקביל לצמיחת הרשתות החברתיות, התופעה הפסולה של סחר בלתי חוקי בחיות בר הפכה לרווחת יותר ויותר. בעלי החיים, שגדלים בתנאים לא תנאים ומוברחים בכלים מאולתרים וצפופים, נמכרים לכל הבא ליד מתחת לאפן של הרשויות. כל מה שצריך זה לשלם כמה אלפי שקלים ולשים כל שיקול מוסרי בצד.

אבל המקרה הזה הוא רק קצה הקרחון. עשרות מודעות ברשת מגלות שוק פראי שלם: ינשוף שמוצע במחיר של 1,500 שקל, שועל צעיר ב־6,000 ותנין יאור ב־1,000.

"בטלגרם יש פרסומים רבים. הסוחרים שם מציעים הכול מהכול", מספר אביהוא שרווד, מייסד עמותת למען חיות הבר, "החל מזוחלים, דרך ציפורים ובמקרים נדירים, כפי שראינו השבוע, גם אריות וקופים".

סמל סטטוס

רוב החיות מגיעות ממדינות שכנות כמו ירדן ומצרים. בעקבות המלחמה וסגירת מעבר רפיח בצד העזתי, התופעה נבלמה חלקית אך לא נעצרה. יתר ההברחות, בעיקר של חיות קטנות כמו לטאות, דגים, ציפורים או סרטנים, עוברות דרך נתב"ג בתוך מזוודות דחוסות מאירופה, כשבמקרים רבים הן לא שורדות את המסע הקשה.

"היו מקרים שבהם סוחרים ניסו להבריח בעלי חיים קטנים כמו ציפורים בתוך קרטוני שמפו וחלב. חלקם מתים בדרך, תוך כדי הזנחה והתעללות, ולצערי זה לא מעניין אף אחד", מספרת ח"כ יסמין סאקס־פרידמן מיש עתיד, שעומדת בחזית המאבק בכנסת נגד סחר והתעללות בבעלי חיים. "מלבד הסבל שלהם, יש פה גם עניין בריאותי ופגיעה במאזן האקולוגי, כי לעתים בעלי החיים שמגיעים מחו"ל מחסלים מינים שלמים בארץ".

ח''כ יסמין סאקס פרידמן / צילום: אלעד גוטמן

מאחורי תופעת ההברחות, שנפוצה במיוחד בחברה הערבית, עומדים עבריינים וגורמים מהעולם התחתון. החזקה בחיות בר, בעיקר נדירות, מאפיינת לכאורה את העשירון עליון. לרוב מדובר בענייני מעמד, כוח וסטטוס. כשמחזיקים באריה למשל, "בעליו" נחשבים לאנשים עשירים וחזקים.

"יש קשר הדוק בין סחר בלתי חוקי בערכי טבע מוגנים לפשע והלבנת הון", אומרת ח"כ סאקס־פרידמן. "מדובר בשוק שחור ומאורגן שמגלגל עשרות מיליוני שקלים בכל שנה - כאשר כ־85% ממנו לא חוקי וללא היתר. העבריינים לא סופרים את החוק ואפילו לא מנסים להתחבא".

אין נוהל מסודר

הרשויות אומנם מנסות להיאבק בתופעה, אך לא באופן מספק, והן מתקשות להרתיע את העבריינים. החוק בישראל קובע עד שנתיים מאסר או הטלת קנס כספי על הסוחרים.

"האכיפה היא דלה, בלשון המעטה", אומרת סאקס־פרידמן. "בין 2020 ל־2024 נפתחו מעט תיקים בנושא, והעונשים שמוטלים הם מגוחכים. ב־2021 לדוגמה, הוטל קנס מינהלי של 500 שקל על עבריין שהבריח עשרות תוכים דרך נתב"ג. במקרה אחר הוטל קנס של 641 שקל בגין הברחת שני נחשים ולטאה לארץ. את מי העונשים האלה מרתיעים?".

ואכן, מנתוני רשות הטבע והגנים עולה כי ב־2024 נפתחו 39 תיקים בלבד בגין החזקה וסחר בלתי חוקי בחיות בר בשבי, ובשנה שלפני כן 33 תיקים. כמו כן, במהלך אותה שנה הרשות תפסה 283 חיות בר וערכי טבע מוגנים שהוחזקו או נסחרו שלא כדין. בנוסף, בשיתוף־פעולה עם רשות המכס, נמנעו הברחתן של כ־127 חיות בר בנתב"ג. אלא שמדובר בתופעה רחבה יותר. הרבה יותר. ההערכה היא שבכל שנה נסחרות אלפי חיות בר בניגוד לחוק, כך ששיעור נמוך מהמקרים נתפסים.

"בנתב"ג לדוגמה - נתיב סחר מרכזי בהברחות - אין נוהל מסודר מה עושים עם בעלי החיים שנתפסים או מה עושים עם העבריין שנתפס", אומרת סאקס־פרידמן. "במקרה הטוב, במכס פונים ליחידת פיצו"ח (אכיפה ופיקוח צומח וחי, ת"ש), אבל אין חובה לערב את המשטרה. השבוע המשטרה תפסה את גורי האריות והקופים בדרום, אבל כרגע אין עצורים".

שוק של מיליארדים

סחר בלתי חוקי בחיות בר הוא הפעילות הבלתי חוקית הרביעית בגודלה בעולם, אחרי שוק הנשק הבלתי חוקי, סמים וסחר בבני אדם. על־פי נתוני האו"ם, התעשייה הזו מגלגלת ברחבי העולם כ־20 מיליארד דולר בכל שנה, בעיקר באמצעות פרסומים ברשתות החברתיות, שהפכו לשוק השחור הגדול ביותר למכירת חיות בר. לדוגמה, 75% מכל הסחר הלא חוקי בצ'יטות נעשה באמצעות האינסטגרם, כך עולה ממחקר שפרסמה חברת CINTOC הבוחנת סחר בלתי חוקי.

בשורה התחתונה, מציאות זו ממחישה שהאסטרטגיה בישראל, כמו גם במדינות רבות בעולם, היא לעצום עיניים. זה נכון אצלנו, זה נכון באירופה, וזה נכון גם בארה"ב. מה שאנחנו לא יודעים - לא יכאב לנו.

"פועלים על־פי הדין"

מרשות המסים נמסר בתגובה: "בהתאם להוראות הדין, המכס אמון, בין היתר, על אכיפת חוקיות היבוא במעברי הגבול הבינלאומיים עבור הרשויות המוסמכות במדינת ישראל ועל־פי הנחייתן. בנושא הברחות בעלי חיים - לאור טיב ההברחות ומהותן, כמו גם המקצועיות הייחודית הנדרשת בתחום זה - לאחר מניעת ההברחה באמצעות המכס, המשך תהליך האכיפה מתבצע באמצעות רשות הטבע והגנים או הווטרינר הראשי, בהתאם לסמכויות המוקנות לה".

באשר לטענה כי קיימות אלפי הברחות שלא נתפסות, ברשות המסים ציינו: "כי לא ניתן להתייחס באופן ענייני לטענה".

ממשרד החקלאות נמסר: "היחידה המרכזית לאכיפה וחקירות (פיצו"ח) במשרד החקלאות אמונה על אכיפת חוקים וביצוע חקירות לגילוי עבירות ומניעתן למען שמירה על בריאות הציבור, בעלי החיים והצומח. מאז כניסתו לתפקיד של מנהל היחידה החדש, נעשית עבודה מקצועית אודות היחידה ופעילותה באמצעות חברה חיצונית.

"בהתאם להמלצותיה, ובתיאום עם נציבות שירות המדינה, גובש הסדר פרישה ייעודי לעובדים ותיקים לצד בנייה ארגונית חדשה ליחידה. במסגרת תהליכי ההתחדשות, גויסו בודקים חקלאיים המשמשים כבודקים מקצועיים במעברי הגבול, וכן הונגשו לציבור שני שירותים דיגיטליים המאפשרים הגשת דיווחים ותלונות במקרים של צער בעלי חיים וכן במקרים של עבירות הנוגעות למוצרי מזון מן החי והצומח. השירותים מספקים מידע מלא ומפורט ומייעלים את תהליך ההגשה".

עוד כתבות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; הביטקוין ממשיך לטפס

הניקיי מזנק ב-1.5%, בורסת שנגחאי מורידה מערכה 0.1%, ההנג סנג והקוספי נסחרים סביב רמות הבסיס ● מחיר הביטקוין עומד כעת על 102.7 אלף דולר, זינוק של 3.9% ● טראמפ קרא אמש למשקיעים "ללכת ולקנות מניות עכשיו"

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

אילוסטרציה: Shutterstock

ירשתם חלק מדירה? זהירות בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון

ליורשים מותר להגיע ביניהם להסכמה על חלוקת נכסים מעיזבון, גם אם היא שונה ממה שנכתב בצוואה • חשוב להגיע להחלטה כזו עוד לפני שמושכים כסף או דמי שכירות מהעיזבון - אחרת תחויבו במס כבד

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

"הכי פחות שורי" על אנבידיה, ומאמין שגוגל צריכה להתפצל: הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים