גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם 500 אלף דולר וסטוריטלינג איכותי, מודל הפקה חדש עשוי לשנות את פני ההיסטוריה בקולנוע

בקיץ הקרוב "האישה עם השיער האדום" יהפוך לסרט הראשון שהופק באמצעות שימוש בבינה מלאכותית • המודל העסקי עשוי לקבוע האם התעשייה בפתחו של עידן חדש - או שהוליווד מעמידה את עתידה בסימן שאלה כשהיא נסמכת בעיקר על טכנולוגיה ופחות על יד אדם

מתוך ''האישה עם השיער האדום''. מציב את עצמו בצומת בו נפגשות הוליווד וטכנולוגיית ה־AI החדשה / צילום: מתוך יוטיוב
מתוך ''האישה עם השיער האדום''. מציב את עצמו בצומת בו נפגשות הוליווד וטכנולוגיית ה־AI החדשה / צילום: מתוך יוטיוב

"האישה עם השיער האדום" יעשה היסטוריה קטנה בקיץ הקרוב כשיהפוך לסרט ההוליוודי הראשון שהופק תוך שימוש בבינה מלאכותית בקנה מידה משמעותי. הסרט שממומן ומופק על ידי Staircase AI, מאיים או מבטיח - תלוי בנקודת המבט - לפרוץ גבול נוסף של טכנולוגיות עשיית סרטים ומעלה את רמת הסיכון של חלקים רבים בתעשייה, שעד כה הייתה חשדנית מאוד כלפי אוטומציה של תהליכים קריאטיביים.

המרגל שהביא 7 מיליארד דולר בהכנסות: ג'יימס בונד עובר לידיים של ג'ף בזוס, והמעריצים בחרדה
"מועדון ארוחת הבוקר" נחשב קלאסיקה, אבל היום גיבור כזה לא היה עובר

הסטודיו נוסד על ידי פויה שאבאזיאן, מפיק שידוע בעבודתו בטרילוגיית "מפוצלים", והוא פרויקט שאפתני המציב את עצמו בצומת בו נפגשות הוליווד וטכנולוגיית ה־AI החדשה. הסטודיו, שגייס כסף גם מקרנות וגם מדמויות בתחום המדיה כמו רוברט פיטמן (שהוביל את הצוות שהקים את MTV), מתכנן להפיק 30 סרטים באורך של כ־90 דקות כל אחד בארבע השנים הקרובות ומעמיד לעצמו יעד שאפתני של 30 סרטים בכל שנה לאחר מכן. ואת כל זה לבצע תוך כדי שמירה על תקציבי הפקה הנמוכים מ־500 אלף דולר ושימת דגש על סטוריטלינג איכותי.


הסרט הראשון, "האישה עם השיער האדום", הוא תסריט מעשה ידי אדם, המספר את סיפורה של אקטיביסטית בהולנד הכבושה במלחמת העולם השנייה. אבל העניין האמיתי, לפחות כרגע, מצוי מאחורי הקלעים: בטכנולוגיה, באנשים, במודל העסקי ובהשלכות לעתיד הרחוק שיקבעו בסופו של דבר האם אנחנו בפתחו של עידן חדש של עשיית סרטים או שהוליווד מנסרת את הענף עליו היא יושבת ומעמידה את עתידה בספק.

מהירות ויעילות

ForwardMotion, הטכנולוגיה בה משתמשת Staircase, מאפשרת לשלב במהירות ויעילות בין צילומים של שחקנים בשר ודם לוויז'ואלים המיוצרים באמצעות AI, והטענה היא שבסופו של תהליך הם יוכלו לאפשר את הפקתם של סרטים באיכות "אולפן גדול" בשבריר מהעלות. בתהליך העבודה של הסטודיו החדש נעשה שימוש ב־AI לסטוריבורד, אנימציה, פוסט־פרודקשן ולמרות שיש במאי אנושי לסרט, גם אלמנטים מסוימים בבימוי.

לפחות כרגע, למרות ההסתמכות המאסיבית על AI, הסטודיו מנסה למצב את עצמו על פי התעשייה כ"ידידותי לטאלנטים" ועושה זאת באמצעות רכישת תסריטים מ"הרשימה השחורה" (מאגר בו ניתן למצוא תסריטים שנחשבים "איכותיים" על ידי אנשי תעשייה אך לא מופקים מסיבות לוגיסטיות או כלכליות), ובאמצעות העסקת שחקנים ומדבבים בשר ודם, שעל בסיס עבודתם מיוצרת אנימציית המחשב להם משולמים תעריפי איגוד.

בנוסף, הסטודיו גייס טאלנטים אנושיים ובעלי ניסיון מרשים מתחומי האנימציה ועיצוב ההפקה, כמו טדי ניוטון שעבד בפיקסאר ("משפחת סופר על") ואלפרד ג'ימנו ("קונג פו פנדה", אנימציות של מארוול). הגישה הזו מאפשרת לסטודיו לשמור על אמינות מול שחקנים, תסריטאים, בימאים וכמובן האיגודים השונים, ובמקביל לשכלל את מערכות ה־AI שלה.

לפחות בשלב זה, נדמה שהמפסידים העיקריים מכך הם אמני ה־VFX ועובדי הפוסט־פרודקשן ששירותיהם, לפחות תחת Staircase אינם נדרשים עוד.

מה ההיסטוריה מלמדת

האם באמת אפשר לעשות כסף מסרטים זולים כל כך שהביקוש אליהם לא קיים כרגע? כדי להבין את המודל העסקי של Staircase, אפשר להסתכל על המקרה של סטודיו "בלומהאוס" של ג'ייסון בלום שזיהה בתחילת המילניום הזדמנות להיכנס לנישה לא פעילה מספיק והפיק כמה עשרות סרטים בתקציבים נמוכים מאוד (1־2 מיליון דולר) בז'אנר האימה, עם חופש אומנותי כמעט מוחלט ליוצרים. ב־2007 "פעילות על טבעית" שהופק עבור סכום מצחיק של 15 אלף דולר הפך ללהיט עצום שהכניס כמעט 200 מיליון דולר ברחבי העולם. ההצלחה הזו אפשרה לו לצמוח ולהפיק להיטים כמו "תברח", סדרת סרטי "הטיהור", "הרוע שבפנים" ורבים אחרים.

בסופו של דבר, בלומהאוס הפך לגדול ומשפיע כל כך עד שיוניברסל - שלא מצאה איך להתמודד עם נכסי האימה שברשותה ("האלווין", סדרת המפלצות) - רכשה חלק מהאולפן הקטן ומעבירה לו הפקות בשווי מאות מיליוני דולרים. לא קשה לראות איך Staircase מכוונת למודל דומה, כשהיא יודעת שכל מה שהיא צריכה להשיג זה להיט ענק אחד מתוך כמה עשרות סרטים שתפיק בשנים הקרובות כדי להוכיח שהמודל העסקי שלה מחזיק.

מעבר ליתרונות הברורים של מהירות ועלויות, לגישה של Staircase יש עוד יתרון מעניין והוא היכולת לאשר פרויקטים שבשום דרך אחרת לא יכולים לקבל תקציב מהאולפנים המסורתיים במצב התעשייה כיום. לכן, הבחירה שלהם לטרגט תסריטים מ"הרשימה השחורה" עשויה למשוך אליהם תסריטאים ובימאים מוכשרים ואפילו בעלי שם שיבקשו לממש באמצעותם איזשהו "פרויקט חלומות" שנגנז ובמידה מסוימת אולי גם לנטרל סקפטיות אצל הקהל. בהינתן מצב התעשייה הנוכחי וגישת ה"בונקר" של האולפנים שלא ששים להמר על פרויקטים יצירתיים, לא מן הנמנע שיוצרים בעלי שם או כאלה בעלי סקרנות טכנולוגית, יתדפקו על דלתה של Staircase.

מהצד השני, החששות בענף עדיין רבים. הטריילר לסרט החדש מוכיח שהטכנולוגיה, גם אם מרשימה מאוד, עדיין נאבקת לייצר הבעות פנים, שפת גוף ועומק רגשי אנושי. הטריילר החדש גרר ביקורות על היותו "מוזר", "מעוות" ו"מלאכותי", שוודאי ימנע ממנו לכבוש את המיינסטרים בסערה. בנוסף, הולכים וגוברים החששות אצל רבים בהוליווד שהגישה הידידותית הנוכחית של Staircase לטאלנטים היא בסך הכול שלב ביניים שנועד לשכלל את מערכות ה־AI ובסופו של דבר לא רק אמני ה־VFX ועובדי הפוסט ישלמו את המחיר, אלא גם אמנים אחרים בתהליך הקריאטיבי.

איום על התעשייה?

העובדה ש־Staircase היא חברה שנוסדה בהוליווד על ידי אנשי תעשייה מעניינת במיוחד כשלוקחים בחשבון שצומת הדרכים שבה נמצאת הוליווד, מחייב אותה לקבל החלטות שגופים כמו "קודאק", "בלוקבסטר" או חברות הכבלים לא ידעו או לא יכלו לקבל בעבר, בזמן שטכנולוגיה חדשה שינתה את כללי המשחק, אך גם איימה על תזרים המזומנים המסורתי השמן. בסופו של דבר, גופים כמו נטפליקס וגוגל (יוטיוב) נכנסו מבחוץ ונגסו בנתח גדול מהביזנס ההוליוודי לעצמן. הפעם נראה שיש מי מאנשי התעשייה שלמד את הלקח הזה ולפחות מנסה להקדים תרופה למכה. אנשי Staircase מבינים ש־AI הוא איום על אופן הפקת הסרטים המסורתי, ובמקום לחכות ששחקן חיצוני יבוא וייקח את הקופה, הם בוחרים להוביל עתיד בו סרטי בינה מלאכותית יהיו לכל הפחות נישה משמעותית מסך הסרטים המיוצרים, ואולי, עם קצת כישרון ומזל, אף יותר מזה.

אבל כמובן שבסופו של דבר מי שיקבע את גורלה של הטכנולוגיה החדשה יהיה הקהל. הוויז'ואלים הראשונים מ"האישה עם השיער האדום" מוטלים בספק. הם לא מצליחים לחקות את הניואנסים שיש במשחק אנושי או אפילו באנימציה מעשה ידי אדם ומזכירים לכל היותר משחק מחשב איכותי. אנשי הסטודיו טוענים שהם יודעים שהסרט הראשון יהיה "הדבר הכי גרוע שנוציא" ושכמו ש־CGI נראה לא מספיק טוב בתחילת דרכו, עד שתסריט מבריק כמו "צעצוע של סיפור" טרף את הקלפים והפך את הטכנולוגיה ההיא לסטנדרט, יגיע גם כאן יום אחד סיפור חזק מספיק שיתחבר לטכנולוגיה הולכת ומשתפרת, יהפוך ללהיט והסטודיו החדש יצליח בסופו של דבר לעמוד בחזית המהפכה הבאה בענף. כך או אחרת, הקיץ הזה יסמל את תחילתו של דיון מחודש, כזה שיעצב את פני תעשיית הקולנוע.

עוד כתבות

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

אילוסטרציה: Shutterstock

ירשתם חלק מדירה? זהירות בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון

ליורשים מותר להגיע ביניהם להסכמה על חלוקת נכסים מעיזבון, גם אם היא שונה ממה שנכתב בצוואה • חשוב להגיע להחלטה כזו עוד לפני שמושכים כסף או דמי שכירות מהעיזבון - אחרת תחויבו במס כבד

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם