גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתוני הלמ"ס שהיכו בהלם את ענף הנדל"ן: כמה מבצעי מימון על דירות באמת יש?

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה לראשונה את מספר הדירות החדשות שנמכרות במבצעי מימון - 14% בלבד ● מדובר בפער אדיר לעומת הגופים הממשלתיים האחרים: בבנק ישראל ובאוצר טוענים כי כמחצית מהדירות כוללות הטבות אגרסיביות ● בכיר בממשלה מודה: "הנתונים הללו עשו מכולנו צחוק"

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זה כשנתיים מתנהל דיון בנוגע להשפעת מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים על הביקוש ועל מחירי הדירות.

ראיון | היא מדברת פרסית מהבית, התחילה את הקריירה כעורכת דין ולאחרונה מונתה למנכ"לית חברת נדל"ן גדולה
פרשנות | עם עלייה של מעל 10% זה המחוז שהוביל את הקפיצה במחירי הדירות

אם רוכש של דירה משלם הון עצמי בשיעורים של 5% או 10% בלבד בעת החתימה על החוזה, ובלא מעט מקרים הוא גם פטור מהצמדות שונות של המחיר, מחיר המחירון "הרשמי" מסתיר הנחה לא מבוטלת בפועל, גם של 10% ויותר.

הבעיה היא שלאיש לא הייתה תשובה לשאלה איזה נתח תופסים אותם מבצעים מהשוק.

רק לאחרונה, לאחר שגופים שונים של המדינה הבינו שהם מוכרחים להיכנס בעובי הקורה, ולהבין עד כמה גדולה השפעת המבצעים הללו, התחלנו לקבל אומדנים ומספרים.

רשות המסים החלה בחודשים האחרונים לדרוש מהצדדים לעסקאות להצהיר על הימצאות ממ"ד בדירה, ועל רכישת דירות חדשות במבצעים פיננסיים, ובהדרגה פורסמו הנתונים.

הבעיה היא, שהפער בין המספרים עצום - ובעיקר מלמד עד כמה הגופים שאמונים על מידע אינם יודעים על מה שקורה בשוק.

רק אחת מכל 7 דירות כללה הטבות מימון

ביום שישי פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד מחירי הדירות, כולל נספחים - הן בנוגע למבצעי הקבלנים והן בנוגע למשקל והשפעת הממ"דים בדירות שנמכרו.

הטענה הרווחת הייתה שחיפוש דירות, בעיקר עם ממ"ד על רקע המלחמה, מעלה את המחירים של הדירות בצורה מלאכותית, בעיקר בשל שינוי בתמהיל הדירות המבוקשות.

אבל נתוני הלמ"ס היכו בהלם את הענף. לפי הנתונים, רק 14% מהדירות החדשות שנרכשו (אחת משבע) כללו הטבות מימון. וממילא, גם ההשפעה על מדד מחירי הדירות היא שולית.

באופן דומה, הלמ"ס גם בדקה את השפעת העדפת דירות עם ממ"דים לאורך השנה וחצי של המלחמה, וגם שם היא מצאה לדבריה השפעה מזערית - רק 5% מהדירות שנבנו לפני 1990 ושנרכשו בין יוני 2024 לינואר השנה היו עם ממ"דים.

עד כמה הנתונים מפתיעים? בבנק ישראל, שם מקבלים מדי חודש את הנתונים הגולמיים מהבנקים, העריכו לאחרונה כי כמחצית מהדירות החדשות שנמכרות בימים אלה בשוק החופשי מסתייעות באותם מבצעים פיננסיים.

במקביל, הכלכלן הראשי של משרד האוצר בחן את מבצעי המימון במדגם של אזורים, והצביע על כך ששיעור של בין 40% ל-50% מהדירות החדשות שנרכשו בשוק החופשי בחודשים האחרונים כללו מבצעים פיננסיים.

הכלכלן בחן בנוסף גם את שאלת הממ"דים, והראה כי אחרי הפצצות מסיביות של האיראנים ושל החיזבאללה, חלה קפיצה ברכישת דירות עם ממ"דים.

פרסום הלמ"ס עורר זעם ובלבול בענף

פרסום הלמ"ס בסוף השבוע עורר זעם רב ובלבול בקרב בכירים בענף. לא רק בגלל שהם שונים מהאומדנים שהציגו בנק ישראל והאוצר, אלא הם שונים מכל המציאות המוכרת לאנשי נדל"ן ופיננסים שנתקלים בסוגיות שהועלו.

לגבי הדירות הישנות עם ממ"דים המידע נראה לא רלוונטי. המידע שרשות המסים אוספת הוא רק מהמחצית השנייה של השנה שעברה, אך הטענה על עיוותים במדד מדברת על שינויים בדפוסי הרכישה שבוצעו בחודשים הראשונים של המלחמה, לעומת קודמיהם, ועל זה לא ניתן שום מידע.

הבעיה העיקרית הייתה בעקבות פרסום השיעור הזניח של מבצעי המימון, שלפי הלמ"ס מגיעים לשליש מהערכות בנק ישראל והאוצר.

כאמור, כשביעית מכלל הדירות החדשות שנרכשות, לעומת מחצית לפי בנק ישראל והאוצר.

"הנתונים הללו עשו מכולנו צחוק, והכניסו בלבול ומבוכה למערכת", אומר פקיד בכיר שמקורב לנושא. בתחילת השבוע התנהלו שיחות בהולות בין אנליסטים שונים, שניסו להבין כיצד שלושה גופים כה מכובדים הגיעו למספרים כה שונים.

הראשונה להגיב באופן ציבורי לנושא היא גלית בן נאים, סגנית בכירה לכלכלן הראשי בתחומי הנדל"ן, שאחראית על פרסום סקירות הנדל"ן של האוצר.

בן נאים פרסמה בלינקדאין ביקורת על נתוני הלמ"ס, שהתמקדה לא רק בהבדלי החישובים בינה ובין הלמ"ס, אלא גם בראיה נסיבתית לכך שנתוני המימון גדולים בהרבה מאלה שהובאו בלמ"ס.

כך, למשל, היא הזכירה את נתוני המשכנתאות הנדחות מסוג ה"בולט" וה"בלון" שמפרסם מדי חודש בנק ישראל, ושמשמשות את הקבלנים ברבים מהמבצעים הפיננסיים (הלוואות קצרות שניטלות לתקופה של כשנתיים, עד למועד התשלום העיקרי באותם מבצעים).

אותן הלוואות הגיעו מאז יוני בשנה שעברה לממוצע של 17% מכלל המשכנתאות שנלקחו (כולל דירות יד שנייה), ובחודש דצמבר הן הגיעו לרמה של 23% מכלל המשכנתאות (3.2 מיליארד שקל בסך-הכול).

זה אומנם לא סותר חזיתית את המספרים שפרסמה הלמ"ס, אך מעורר סימני שאלה סביב הנתון שלפיו רק 14% מהדירות החדשות נעזרות באותם מבצעים.

הערכה: דיווחים חסרים לרשות המסים

בן נאים גם הצביעה בחודשים האחרונים על המשקל הגדול של דירות שנרכשות על הנייר, שנתיים ויותר קדימה.

ההסבר המרכזי להעדפת דירות על הנייר ולא דירות שקרובות לאכלוס הוא אותם מבצעים, שמאפשרים לקונה לשלם סכום זניח - בתקווה שעד קבלת המפתח הריבית תרד או שהוא יוכל לעשות סיבוב מהיר על הדירה שקנה.

עניין אחר הוא מעקב אחר מספר העסקאות שמבוצעות בשוק החופשי. זה מורה, כי במהלך 2024 מספר הדירות החדשות שנמכרו בשוק החופשי עלה בכ-1,000 דירות בחודש, לעומת אלה שנמכרו ב-2023.

ההערכה המקובלת היא, מאחר שרמת הריבית לא השתנתה משמעותית, שהמבצעים הפיננסיים הם שתרמו במידה הרבה ביותר לעלייה הזו. ואולם, מנתוני הלמ"ס עולה, כי בנובמבר 2024 ובינואר 2025 נמכרו (בהתאמה) רק 325 ו-397 דירות כאלה (בדצמבר נמכרו 1,012 דירות, אך היה זה חודש חריג לקראת עליית המע"מ באחוז).

לדברי אחד הגורמים בשוק, ייתכן שהבעיה נעוצה בדיווחים חסרים לרשות המסים.

בעוד שבנק ישראל מסתמך על הנתונים שמוסרים הבנקים למפקח, הקבלנים עוד לא בהכרח מיישרים קו עם ההוראה החדשה בנוגע לדיווח על המבצעים בכל עסקה שהם מבצעים. ובכל מקרה, הרשויות שאמורות להיות מופקדות על מסירת מידע מהימן לציבור, עשו בדיוק את ההיפך.

עוד כתבות

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לאחר החלטת הריבית, נעילה חיובית בוול סטריט; גוגל נפלה ב-7.5%

בורסות אירופה ננעלו בירידות ● סין הודיעה על שיחות עם ארה״ב בנושא המכסים ● טבע זינקה לאחר הדוחות הטובים ומהלך פיטורים דרמטי: תפטר כ-3,000 עובדים ● הפד הותיר את הריבית בארה"ב על כנה, פאוול: "לא ממהרים להוריד את הריבית" ● וגם: האנליסטים שצופים כי אנבידיה תעלה ב-40% בשנה הקרובה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? תחשבו  שוב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, AP

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? כדאי שתחשבו על זה שוב

עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק, לנוכח הדינמיקה המשתנה של שוק ההון המודרני, ושנים שבהן דווקא בחודשי הקיץ הציג שוק המניות תשואה עודפת ● אסטרטג השקעות: "לאי ודאות במכסים ולמדיניות הפד יש הכוח לגרום לגשם סוער או שמש חזקה"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן