כשינון איבגי הקים את עמותת מקשיבים היא החזיקה קו טלפון, שדרכו סיפקה מענה נפשי לאוכלוסיות מוחלשות באמצעות סטודנטים ● היום היא מונה כ-1,250 מתנדבים ומסייעת לכ-60 אלף איש בשנה בשבע שפות ● "בשנה האחרונה היה עלינו עומס משמעותי"
כשינון איבגי נתקל לראשונה בספרי פסיכולוגיה הוא עוד היה תלמיד בישיבה חרדית בבני ברק. "הנושא מאוד עניין אותי, וחבר הציע שנלך בהפסקת הצוהריים לספרייה ברמת גן. פתאום ראיתי עולם ענק ויפה שלא הכרתי. הייתי לוקח ספר, עוטף אותו בעטיפה של ספרים מהישיבה ומבריח את זה לחדר. קראתי כמעט 500 ספרים בשקיקה. עדיין לא חשבתי ללכת ללמוד באקדמיה, אבל רציתי להבין איך אנשים מתנהגים".
בהמשך איבגי עבר לישיבות מעט יותר ליברליות, ולאחר שנחשף יותר ויותר לעולמות הפסיכולוגיים, אותו החבר מהישיבה האיץ בו ללכת לאקדמיה. "זה היה מפחיד ולקח הרבה זמן, אבל בסופו של דבר החלטתי ללכת ללמוד תואר ראשון בפסיכולוגיה וחינוך באוניברסיטה הפתוחה".
ואיך המשפחה והסביבה הגיבו?
"ההורים שלי כבר הבינו שזה הולך לשם. היו הרבה שיחות של מה אני רוצה להיות, ואפילו הייתי צריך ללכת לרב ולהסביר לו מה אני רוצה. לפעמים היו כאלה שעשו פרצופים, אבל סך הכול זה התקבל בהבנה. בכלל, אני מרגיש שהמגזר צריך אותי".
ולא סתם איבגי מרגיש זאת. במהלך התואר הוא החליט להקים את ארגון מקשיבים, בשביל להנגיש את שירותי בריאות הנפש לאנשים במצב סוציו־אקונומי נמוך. מטבע הדברים, הוא התחיל במגזר החרדי. "ראיתי שחסרים במגזר הזה אנשי מקצוע שמגיעים עם הסטנדרט המקצועי. אנשים גם לא תמיד יכולים להרשות לעצמם ללכת לטיפול, וזה נותן מקום לשרלטנות".
למה לדעתך החברה החרדית לא פתוחה לטיפולים מהסוג הזה?
"אני חושב שזה בעיקר סטיגמה סביב כל נושא השידוכים. זה נושא מאוד מורכב. במגזר הכללי זה ממש מיינסטרים ואנשים מדברים על זה חופשי, אבל במגזר החרדי זה לא לגיטימי. ככל שעובר הזמן אנחנו רואים את השינוי".
עמותת מקשיבים החלה כקו טלפוני שנתן מענה ראשוני נפשי, באמצעות סטודנטים לפסיכולוגיה ועבודה סוציאלית שעברו הכשרות. מהר מאוד איבגי הבין שהצורך קיים גם במגזרים נוספים. "התקשרו אלינו הרבה אנשים מהמגזר הכללי, וניסינו לתת מענה מותאם לכל אחת מהתרבויות. כיום אנחנו נותנים מענה לכל המגזרים והאוכולוסיות החלשות - ערבים, אתיופים, חרדים - וגם למגזר הכללי. יש לנו מסה של מתנדבים, ממוסדות לימוד שונים, והקו מתפקד 24/7 בשבע שפות שונות".
נוסף על כך, העמותה הקימה חמישה מיזמים, בהם חונכות רגשית בתוך בתי ספר וסבסוד לטיפול מסודר למי שצריך. בהמשך המלחמה הביאה איתה יוזמות ושינויים. "בשנה האחרונה היה עלינו עומס משמעותי. לאחר שתגברנו את המענה הטלפוני, החלטנו להקים את קרן נפש ברזל כדי לתת מענה טיפולי לאנשים שנפגעו ולא זכאים לסיוע מהמדינה. נתנו להם מענה - במפגשים טלפונים עם אנשי מקצוע ובהמשך גם במפגשים פרונטליים". הארגון, על כלל מיזמיו, מונה כ־1,250 מתנדבים ומסייע לכ־60 אלף איש בשנה.
"הוצאתי מאות אלפי שקלים"
מלבד כל אלה, בסוף 2023 הקים איבגי את Bpreven, סטארט-אפ שמפתח טכנולוגיה לטיפול נפשי אונליין. "אנחנו מקימים מערכת שתייעל את הליך קבלת הפניות. אני לא מגיע מעולם הטכנולוגיה, אבל לקחתי אנשים מהעולמות האלה וחשבנו יחד איך אפשר לתרום משמעותית לבריאות הנפש. הפיילוט הראשוני יהיה במסגרת מקשיבים".
בתחילת הדרך איבגי סיפק את רוב המימון של העמותה בעצמו. "אנחנו מדברים על מאות אלפי שקלים. הבנתי שכדי שהעמותה תעבוד לפי החזון שלי, צריך שמישהו יעשה השקעה ראשונית. הייתי נשוי עם משפחה, ולגמרי היה לי מה להפסיד, אבל האמנתי שבסוף המדינה תהיה שותפה איתי. וזה מה שקרה".
בין לבין הוא הספיק ללמוד לתואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני, תואר שני בייעוץ חינוכי וגם לכתוב ארבעה ספרים על עולם הפסיכולוגיה.
מאיפה אתה מוצא זמן לכול?
"אני מתחיל כל יום ב־6:00 ומסיים ב־1:00 בלילה. אני שוחה כל בוקר ומנסה לאזן בין משפחה לקריירה. הלו"ז שלי עובד כמו שעון".
איפה אתה רואה את עצמך בעוד עשור?
"עמותת מקשיבים תהיה דומיננטית מאוד בבריאות הנפש, נכפיל או נשלש את מספר המוטבים. אני מקווה שגם הסטארט-אפ יצליח למקסם את הזמן של המטופלים ולדייק אותם".