ליאור פרבר צמח במשרדי הממשלה, עד שפגש את איש העסקים מאיר שמיר, ששכנע אותו לנהל את זרוע האנרגיה של מבטח שמיר: "המעבר בין המגזר הציבורי לפרטי היה קשה" ● בשנה האחרונה הוא מוביל את הצמיחה בחברה-הבת, שמוערכת ביותר מ-2 מיליארד שקל
"לפני בה"ד 1 לא יכולתי לעמוד מול קהל", מספר ליאור פרבר, מנכ"ל קבוצת שמיר אנרגיה. "אבל עשיתי שם שינוי משמעותי. הבנתי שבסוף, אם אתה מקבל החלטה שתוביל, אתה זה שתוביל. להרבה אנשים נוח לגלגל החלטות, ובצבא השתחררתי מזה".
כיום פרבר מוביל את חברת האנרגיה שמיר אנרגיה, שהפכה למנוע צמיחה מרכזי של "מבטח שמיר אחזקות" הנסחרת בבורסה בתל אביב בשווי של כ-2 מיליארד שקל. לזכות החברה נזקף חלק ניכר מהתשואה במניית מבטח שמיר, שהחזירה אותה בנובמבר למדד ת"א 125 אחרי קרוב לעשור, ולאחר שיותר מהכפילה את מחירה בשנה. "מכרנו 20% מהחברה לכלל לפי שווי של 1.55 מיליארד, וזה נותן תנופה משמעותית". כיום החברה מוערכת ביותר מ־2 מיליארד שקל.
לתפקידו הנוכחי הוא נכנס בראשית 2022, ועד זמן קצר לפני כן היה סמנכ"ל במשרד ראש הממשלה. לדבריו, "במובנים רבים המעבר בין המגזר הציבורי למגזר הפרטי היה קשה. זה דרש הרבה סבלנות והיו רגעי משבר. אבל היתרון הגדול של המקום שאני נמצא בו זה שהוא תמך בי ונתן לי לפרוח. גם מאיר שמיר עצמו כמנטור היה חשוב לי מאוד".
חלם להיות מנכ"ל משרד רה"מ
פרבר גדל ברמת גן, "קרוב מאוד לסבא וסבתא, בן בכור להורים מאוד צעירים (22-21) יוצאי קיבוץ. חיינו במעין קומונה". עד היום, הוא אומר, "אני גר קרוב להורים ולאחי. ההורים שלי מאוד דומיננטיים בחיים שלי. בעמל רב הם הצליחו לצאת מקיבוץ ולבנות לנו חיים טובים".
הוא למד בחינוך הממלכתי־דתי והיה חניך בבני עקיבא. "אבל לקראת סוף התיכון, ועוד יותר בצבא - התחלתי לפרוח", מספר פרבר. "התלבטתי מאוד מה לעשות, בייחוד מה ללמוד. לא היה לי שום כיוון. בסוף מישהו אמר לי: 'תראה איזה תפקיד מאוד היית רוצה לעשות, ותראה מה אנשים שעשו אותו למדו'. החלום שלי היה להיות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, עשייה ציבורית עם מוטת השפעה רחבה. בזמנו היה אייל גבאי, שלמד משפטים וכלכלה, אז זה מה שלמדתי".
במהלך הלימודים באוניברסיטת בר אילן הוא פגש את אשתו, וחודש לאחר החתונה הם טסו לחילופי סטודנטים בסין. "זה היה כמו חתונמי", הוא נזכר, "פתאום אני 24 שעות ביממה איתה, במקום חדש לגמרי. למדנו חצי שנה בבייג'ינג, ובסוף חזרתי לשנה האחרונה של הלימודים".
לאחר מכן, חיפש איך להשתלב בעשייה הציבורית. "מישהו שאני מכיר אמר לי שיריב לוין, אז יו"ר הקואליציה, רוצה יועץ חקיקה. עבדתי איתו שנה, ואז עשיתי התמחות בהרצוג פוקס נאמן. המשכתי להיות שם עו"ד, ותוך חודשים בודדים לוין נהיה שר תיירות. אז הוא לקח אותי בחזרה. עשינו מהלכים מהפכניים: חקיקות שמאפשרות לבנות עוד בתי מלון, והבאנו חברות תעופה".
בהמשך מונה לסמנכ"ל פנים, תכנון ופיתוח במשרד ראש הממשלה. "עסקתי בתכנון ופיתוח בגולן ובעוטף עזה, כולל הקמת יישובים חדשים. גם הייתי מאוד מעורב בקידום הסכמי אברהם. ואז התחילה הקורונה - הייתה תקופה מאוד מאתגרת, עם המון משימות שצריכות לקרות לא משנה מה. כשהממשלה התחלפה, הייתי קצת תחת בנט, והייתי גם חבר מועצת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ואחראי על פרויקט תגלית".
בתגלית פגש את איש העסקים מאיר שמיר, שסיפר לו שהוא רוצה לפעול בתחום האנרגיה. "בהתחלה דיברנו בכלל על מכירת בטריות לאגירה, אבל הבנו שאפשר לעשות דברים יותר משמעותיים. הצטרפתי אליו כמנכ"ל, והיום אנחנו חולשים על תחומים רבים: לחברה יש שותפות בתחנת הכוח תבור, ואנחנו בעלי השליטה בתחנת הכוח קסם. יש לנו גם זרוע של אנרגיה מתחדשת ואגירה, ואנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם הקיבוצים והמושבים. אנחנו עוסקים גם ב-RDF, המרת זבל לאנרגיה".
על העתיד הוא אומר, "כרגע אני לא מצליח לראות מקום אחר כי טוב לי". אבל הוא בכל זאת מדבר על העשייה הציבורית: "אני בוועד המנהל של תנועת עושים שכונה ובאסיפה הכללית של השומר החדש. קוראים לי לירושלים להתייעצויות. בשביל הבריאות הנפשית שלי, אני חייב את העשייה הציבורית".