גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הם ציפו לראלי בשוק וקיבלו מלחמות סחר: הצרכנים בארה"ב מריחים מיתון

הצעדים של נשיא ארה"ב בתחום סחר החוץ ויעילות הכלכלה, פוגעים בביטחון הצרכנים והעסקים שם ומזניקים את ציפיות האינפלציה, עד כדי סיכון לסטגפלציה (מיתון ואינפלציה) ● מהן המשמעויות למדדי המניות בארה"ב ובשוק המקומי, ומי עלולים להיפגע במיוחד

סוחר בבורסת ניו יורק. / צילום: ap, AP18296535395398_tmi6la
סוחר בבורסת ניו יורק. / צילום: ap, AP18296535395398_tmi6la

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

שאלת המפתח כיום בשוקי ההון הינה האם גלי ירידות השערים בבורסות בהובלת וול סטריט, הם תיקון קצר טווח למחירי המניות הגבוהים, או מבשרים שכלכלת ארה"ב נכנסת למיתון?

להערכתנו, ההסתברות למיתון בארה"ב עלתה בחדות לאחרונה ועלולה לבשר על המשך ירידות חדות בשוקי המניות.

למה בשווקים אדישים לדרמה סביב פיטורי ראש השב"כ, ומה כן יכול לטלטל אותם?
עובדי חברת ההייטק הישראלית שמימשו אופציות ביותר מרבע מיליארד דולר

דווקא אחרי שהבנק המרכזי (פד) הצליח להוריד את האינפלציה תוך שימור צמיחה כלכלית בסביבת ריבית גבוהה, האי ודאות שנגרמת על-ידי ההתנהלות הבלתי צפויה של ממשל טראמפ, פוגעת דרמטית בביטחון הצרכנים האמריקאים ומתפשטת במהירות למגזר העסקי.

מרבית הניתוחים הכלכליים עוסקים בהיבטי הביקוש וההיצע בכלכלה. כך, התפרצות האינפלציה בארה"ב לשיא של 9.1% ביוני 2022, מוסברת במחסור בהיצע בשל הפגיעה בשרשראות האספקה והייצור בקורונה, וטופלה על ידי ריסון הביקושים, באמצעות העלאות ריבית חדות חסרות תקדים מ-0% ל-5.25%.

אך לצד אלו ישנו כוח שלישי עצום המניע את הכלכלה - ציפיות. הבעיה הגדולה לגביהן היא שהן לעיתים נבואה המגשימה את עצמה. כאן טמונה בשורה רעה במיוחד, מכיוון שציפיות הצרכנים האמריקאים השתנו בחדות לרעה בשבועות האחרונים.

סנטימנט הצרכנים בשפל

ביום שישי האחרון פורסם בארה"ב מדד ביטחון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן, המשקף את מצב הרוח הצרכני, את רצון התושבים להוציא כספים בקשר עם ביטחונם ביציבותם התעסוקתית. המדד צנח בחדות ב-11% לרמה של 57.9 ביחס ל-64.7 בפברואר, הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2022.

גרוע מכך, הירידה בסנטימנט התרחשה רוחבית בכל שכבות האוכלוסיה לפי גיל, השכלה, הכנסה, עושר ואזור גיאוגרפי. בפרט, רכיב הציפיות של מדד הסנטימנט, המודד את האופן שבו הצרכנים צופים שהכלכלה תתפקד, ירד בחדות ב-15%.

מנגד, זינקו ציפיות האינפלציה של הצרכנים. אמנם שיעור האינפלציה ירד בפברואר ל-2.8% ואינפלציית הליבה (ללא הרכיבים התנודתיים של אנרגיה ומזון) ירדה ל-3.1%. אולם, הצרכנים מעריכים שהירידה תהיה קצרת טווח וצופים זינוק מחודש וחד באינפלציה בשנה הקרובה, ל-4.9%, הרבה מעבר ליעד הפד בגובה 2% ולהערכה הקודמת שלהם לרמה של 4.3% בחודש שעבר. נראה שהגורם לכך הוא חששות מהשלכות המכסים החדשים שמטיל טראמפ ומלחמת הסחר המתפתחת מול מדינות רבות.

גרוע מכך, ציפיות האינפלציה של הצרכנים לחמש השנים הקרובות זינקו ל-3.9%, רמה המשקפת חששות להתבססות האינפלציה בכלכלה בשל אי יציבות מובנית במשך ארבע שנות כהונת טראמפ.

עלייה בציפיות האינפלציה לטווח ארוך נחשבת לקו אדום חמור מבחינת הפד, שכן היא הופכת את האינפלציה למושרשת בכלכלה ובכך קשה בהרבה להדברה.

זאת, בשילוב עם ירידות של כ-10% במדדי המניות המובילים - S&P 500 ונאסד"ק, פוגעות אנושות בתחושת העושר והביטחון של הציבור וגורמות לצמצום בצריכה.

עדויות ראשונות לכך כבר מגיעות מרשתות השיווק הגדולות בארה"ב שמזהות ירידה במכירות ומעבר לרכישות באריזות קטנות וחסכוניות יותר, סימנים מובהקים ל'הידוק חגורה'. להמחשה, מראשית 2025 התנועה בחנויות ירדה ב-5%, מכירות המזון המהיר קטנו ב-3% ובפרט מכירות ארוחות הבוקר, שנחשבות לקלות ביותר לוויתור, שצנחו ביותר מ-10%.

גם העסקים צופים רעות

אך לא רק בציבור הצרכנים, גם בצד החברות ניכר שינוי שלילי חד בסנטימנט בשבועות האחרונים. השיחות הרבעוניות עם משקיעים עברו מעיסוק חיובי בציפיות ל"נחיתה רכה" להתגברות חששות ממכסים וירידה בצריכה.

האמור משתקף בבירור גם במדד סנטימנט העסקים, שירד משמעותית בפברואר, במקביל לירידה בציפיות להיקפי המכירות, שמתחילות להתממש בנתונים כאמור.

במקביל, מדד אי הוודאות העסקי (שעורך ארגון העסקים העצמאיים NFIB) עלה לרמה השנייה בגובהה זה 50 שנה, בעוד סקר של 220 מנכ"לים שערך מגזין Chief Executive הראה שהחברות צופות ירידה בתנאים העסקיים ב-12 החודשים הקרובים, לרמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2012.

גם מדד "אי הוודאות במדיניות הממשל", המבוסס על פרסומי התקשורת בארה"ב, זינק בחדות לרמה השנייה בגובהה מאז שנת 1985, נמוך רק מימי שיא משבר הקורונה.

חששות אלה מצד העסקים קשורים בטבורם לציפיות הצרכנים השליליות. אלה יוצרות קושי להעריך את היקף הביקושים הצפויים למוצריהם ורמות המחירים, וכנגזר מכך לתכנן השקעות והעסקת עובדים, באופן שעלול להוביל לפיטורים ועלייה באבטלה.

אמנם, שוק העבודה בארה"ב נותר חזק, עם שיעור אבטלה נמוך של 4.1%, אך כבר ניכרים סימנים להיפוך מגמה. לדוגמה, בפברואר קוצצו 172 אלף משרות, תוך הכפלת הקיצוצים במגזר הפרטי לרמה הגבוהה מיולי 2020.

תמחור מחדש במדדים

בתרחיש האופטימי, מלחמת הסחר תסתיים במהרה בהסכמים חדשים במקום המכסים, שישיבו את אמון הצרכנים ואת ארה"ב למסלול צמיחה. אולם, התרחיש הסביר יותר הינו התמשכות חוסר הוודאות ואי היציבות בהתנהלות הממשל בארה"ב, שיובילו לסיכון מוגבר לתרחיש סטגפלציה, שמשמעתו התפתחות מיתון, בין היתר כתוצאה מירידה בצריכה הפרטית, בשילוב עם אינפלציה בשל השפעות המכסים וציפיות הצרכנים.

כתוצאה, הפד עלול להיקלע לדילמה קשה, בין פטיש המיתון שמצריך הורדות ריבית לעידוד הצמיחה, לבין סדן האינפלציה שמצריך העלאות ריבית או לכל הפחות הותרת ריבית גבוהה.

התממשות ולו חלקית של תרחישים אלה, עלולה להצריך תמחור מחדש נוסף במדדי המניות, שנסחרים עדיין לפי מכפילי רווח גבוהים מאוד בראייה היסטורית, ולהוביל צניחה דו-ספרתית נוספת ב-S&P 500 ומדדי מניות נוספים בחודשים הקרובים. זאת, לאחר שהירידות האחרונות רק החזירו לתמחור טרום בחירת טראמפ, שכבר היה נדיב.

להערכתנו, החוסכים לפנסיה במסלולי ה-S&P 500 עלולים להתמודד עם אתגרים לסיבולת הסיכון שלהם, בעוד ההאטה הכלכלית והירידות בארה"ב לא יאפשרו גם לשוק המקומי ולשווקים אחרים בעולם לחמוק מירידות.

במקביל, ביצועי הכלכלה הריאלית בארה"ב עלולים לחלחל לשוק החוב ולהוביל לפתיחת מרווחים בשוק האג"ח בדירוג השקעה, עלייה בכשלים באג"ח זבל, בהלוואות ממונפות ובאשראי הצרכני.

לסיכום, ציפיות המשקיעים ל"אופציית פוט" מטראמפ על השוק האמריקאי, לאור הערכות שביצועי המניות חשובים לו, עלולות להתהפך בחדות, לאור העדפתו המסתמנת לנקוט בטיפול שורש כואב בעיוותי הסחר וחוסר היעילות בכלכלת ארה"ב, גם במחיר פגיעה כואבת בכלכלה ובשוקי ההון בטווח הקצר.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע