גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אם הבורסה הישראלית נראית "מעניינת", למנהל ההשקעות הזה יש אזהרה שכדאי לשמוע

אריאל מולדובן, סמנכ"ל בבית ההשקעות פסטרנק שהם שמנהל כ-7 מיליארד שקל, טוען כי למרות חוסר הוודאות בשווקים טראמפ יודע מה הוא עושה: "הוא איש עסקים והלחץ שלו עובד" ● הוא ממליץ למשקיעים לא להסתנוור מהראלי באירופה ● וגם: הסקטורים המומלצים בישראל

אריאל מולדובן, סמנכ''ל השקעות בית ההשקעות פסטרנק שהם / צילום: תמר מלין-Lookbetter
אריאל מולדובן, סמנכ''ל השקעות בית ההשקעות פסטרנק שהם / צילום: תמר מלין-Lookbetter

אריאל מולדובן הגיע במקרה לעולם ההשקעות. "התחלתי ללמוד הנדסת מחשבים, אך למרות אהבתי לטכנולוגיה פחות התחברתי ללימודים הללו ועברתי לכלכלה". אחרי שעבד בדיסקונט ובאקסלנס קרוב לעשור, משך אותו שי שהם, הבוס שלו לשעבר באקלסנס לפסטרנק שהם, בית השקעות המנהל כספי לקוחות בהיקף של 7 מיליארד שקל, שם הוא עובד כבר 11 שנים ומשמש היום כסמנכ"ל השקעות.

למה בשווקים אדישים לדרמה סביב פיטורי ראש השב"כ, ומה כן יכול לטלטל אותם?
הבטיח וקיים: וורן באפט מגדיל את ההימור על השוק הזה

כמו כולם, גם מולדובן רואה את הרוטציה המתרחשת לאחרונה בשוקי המניות: מדדי אירופה מזנקים בעוד מדדי וול סטריט יורדים. הדאקס הגרמני קפץ ב-16% מתחילת השנה, וגם מדד יורוסטוקס כבר הניב תשואה של 11%. אבל S&P 500 ירד בכ-4% באותה תקופה, ונאסד"ק צלל בכ-8%.

"יודעים איך זה מתחיל, אבל לא איך ייגמר"

עם זאת, מולדודבן, 43, לא מתרגש מהביצועים העודפים של שוק המניות האירופאי ולא ממליץ למשקיעים להגדיל חשיפה ליבשת הישנה: "בכל חתך זמן שהוא אפשר למצוא את השוק שעשה יותר טוב, יש גם חתכי זמן שישראל עשתה טוב יותר מה-S&P 500. בתיק צריך פיזור סקטוריאלי וגיאוגרפי, גם לאירופה, בוודאי כשיש חוסר ודאות כזה גדול בשווקים, אבל רק בהתאם לפרופורציה שלה בשוק העולמי. אני לא חושב שנכון להגדיל חשיפה משמעותית לשם. לא צריך להסתנוור מהבדלי התמחור הגבוהים בין אירופה וארה"ב (ארה"ב נחשבת יקרה יותר, נ"א). אירופה מוטה לתעשייה מסורתית ויש לה הרבה אתגרים, כמו ניסיונות מלחמת הסחר של טראמפ, שזה סיכון משמעותי ליבשת שיש לה צמיחה כה נמוכה, וכמובן גם מלחמת רוסיה אוקראינה".

בניגוד לכך, מולדובן ממשיך להאמין בשוק האמריקאי וסבור שהמשקיעים והתקשורת העולמית מתייחסים לטראמפ כאל "ליצן" שלא בצדק. "טראמפ הוא אחד הברבורים השחורים של השוק השנה. יש כאלה שחושבים שהוא פועל עם 'שליפות' אקראיות, כל יום קם בבוקר וזורק גזירה אחרת. אני שייך לאסכולה השניה שחושבת שיש לו מדיניות סדורה. אפשר כמובן להתווכח על הדרך וכמובן ששוק ההון לא אוהב חוסר ודאות. ובכל זאת, הוא איש עסקים שמתחיל עם מינוף גבוה על הצד השני, כשהמטרה שלו היא להיפגש באמצע. כלומר, לשפר עמדות לטובת ארה"ב מול מדינות אחרות בשלושה אפיקים - לחזק את התעשייה המקומית ולהגן על משרות, לאזן את המאזן המסחרי שהוא לרעת ארה"ב כיום ומשתמש במכסים כדי לטפל בהברחות, וכבר רואים בחלק מהמקומות שהלחץ שלו עובד".

ובכל זאת, יש גם סיבות לחשוש: "ראינו בקורונה איך שרשרת האספקה העולמית שברירית ולכן יודעים איפה זה מתחיל אבל לא איפה זה ייגמר, וזה יכול להוביל להאטה כלכלית אמיתית. אנחנו לא שם אבל יכול להיות שזה יקרה וזה גורם סיכון משמעותי לשווקים".

"ישראל לא צריכה להיות רוב התיק"

בגלל חששות לעתיד הקרוב, אך אופטימיות לעתיד הרחוק יותר, כשהוא בונה את תיק ההשקעות מולדובן ממליץ למשקיעים לטווח קצר על 15% במניות, בחלוקה שווה בין ישראל וחו"ל, החזקה של 35% באג"ח ממשלת ישראל במח"מ (משך חיים ממוצע) של 4 שנים. עוד 50% הוא מקצה לאג"ח קונצרניות בישראל בחלוקה שווה בין שקלי וצמוד מדד. עבור משקיעים לטווח ארוך הוא ממליץ על תיק אגרסיבי הרבה יותר של "לפחות 60% במניות". גם כאן החלוקה היא שווה בין ישראל וחו"ל, עם משקל יתר בחו"ל לארה"ב. עוד 15% הוא מקצה לאג"ח ממשלת ישראל במח"מ מעט ארוך יותר של 5 שנים ואת יתרת 25% הוא מקצה לאג"ח קונצרניות בישראל. גם כאן החלוקה מאוזנת בין חשיפה שקלית וצמודת מדד.

מולדובן אמנם מציע להיחשף בצורה משמעותית לישראל, אך מציין כי "צריך לזכור שהמלחמה לא הסתיימה וגם אחריה יש אתגרים כלכליים, לצד חוסר הוודאות שעולה גם בגלל האירועים הפוליטיים. לכן, גם כשישראל נראית מעניינת להשקעה היא לא צריכה להיות רוב תיק ההשקעות".

המניות שכדאי להתחיל לאסוף

מדד S&P 500 נע סביב ירידה של 10% מהשיא בשבועות האחרונים, אם כי נכון ליום שני בצהריים הוא רחוק רק כ-8% מהשיא. משקיעים רבים תוהים האם ירידה כזו היא הזמן לאסוף מניות, אבל מולדובן מסתייג: "ירידה של 10% לא בהכרח אומרת שצריך לקנות כי אם לא האמנת במניה לפני חודשיים למה שהיא תהיה אטרקטיבית עכשיו?".

ובכל זאת, כשאנחנו מבקשים המלצות על סקטורים ספציפיים, הוא מזהה הזדמנויות השקעה מעניינות כעת בארץ ובחו"ל. "סקטור הטכנולוגיה ימשיך להוביל ולכן אחרי הירידות האחרונות יש חברות, כולל הגדולות ביותר, שנסחרות מתחת למכפילים הממוצעים שלהם בשנים האחרונות. ברור שהן יכולות לרדת ב-10% נוספים, אבל בעוד שנתיים שלוש נראה אותן במחירים גבוהים יותר והייתי מתחיל לאסוף אותן".

הוא מציין שה-AI ייכנס בשנים הקרובות גם לשימוש במרכזי שירות לקוחות, מה שישדרג משמעותית ביצועים של חברות מסורתיות רבות: "הוא יכול להקשיב תוך רגע לכל השיחות שהיו אי פעם ולדעת מה עובד ומה לא וכך לתת מענה טוב פי 1000 מכל נציג שירות. יכול להיות שזה יחליף את אנשי השירות ויכול להיות שזה רק יהפוך אותם ליעילים הרבה יותר אבל זה משמעותי לחברות ויסייע לרווחים.

"ההשפעה ניכרת גם בסקטור הפיננסים בארה"ב, החברות כבר מדברות על פחות הונאות, חיתום מהיר ומדויק יותר ועוד. כל זה תומך בהתייעלות וצמצום כח אדם. האירוע של דיפסיק (מודל ה-AI הסיני שטלטל את השווקים לפני כחודשיים, נ"א) היה משמעותי לא בגלל החברה הספציפית הזו, אלא כי זה אירוע שמדגים עד כמה המודלים עצמם הופכים להיות סחורה רלוונטית. ChatGPT, ואז קלוד ואז ג'ימיני - המודלים משתנים מהר מאוד ומי שהוביל אתמול יכול להפוך לישן ולא רלוונטי מחר. לא ראינו דבר כזה אף פעם בעבר. זה אולי בעייתי לחברות הטכנולוגיה עצמן אבל זה טוב מאוד לחברות שמשתמשות במודלים".

ומה באשר לחשיפה לתעשייה מסורתית יותר? מולדובן מקצה את רובה לישראל "יש כאן כלכלה מעולה וילודה גבוהה. נורמליזציה עם מדינות נוספות עשויה להזרים השקעות לכלכלה המקומית. סקטור הפיננסים חזק מאוד וראינו את תוצאות השיא של הבנקים. בינתיים נראה שגם התוצאות של חברות הביטוח חזקות. בנוסף, אנחנו רואים חברות נדל"ן מניב איכותיות אנחנו מאמינים בעיקר בתחומי המסחר והלוגיסטיקה. גם לסקטור התקשורת יש פוטנציאל גדול להתאוששות".

עוד כתבות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים