גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ספיר איפרגן

צעד אחר צעד טיפסה ספיר איפרגן באגף תקציבים במשרד האוצר ● היום, כרכזת התחבורה, היא פועלת בכל הכוח לשיפור התחום שרחוק כל כך מיעדיו הסופיים, וגם מצרה: "הצלחתי לקדם רק מחצית ממה שקיוויתי" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צעד אחר צעד טיפסה ספיר איפרגן באגף תקציבים במשרד האוצר ● היום, כרכזת התחבורה, היא פועלת בכל הכוח לשיפור התחום שרחוק כל כך מיעדיו הסופיים, וגם מצרה: "הצלחתי לקדם רק מחצית ממה שקיוויתי"

"אני לא סיפור סינדרלה של נערת פריפריה אז אל תעשה מזה יותר מדי קיטש", ביקשה ספיר איפרגן בתחילת הראיון. ובכל זאת, לא בכל יום פוגשים דמויות כמוה, בטח לא במסדרונות אגף התקציבים, הסיירת של השירות הציבורי.

איפרגן גדלה בבאר שבע, בת בכורה לאמא, עובדת בחברת עמידר, ואבא שף. "ההורים שלי עבדו קשה מאוד כדי שלנו יהיו הזדמנויות. הערך הכי בולט שספגתי מגיל אפס הוא - לא להתלונן, לעשות. סבתא שלי מירוחם יישבה את הדרום, היא לא רואה את עצמה מסכנה, אלא מלח הארץ, התגלמות הציונות. זו האווירה שגדלתי בה, לא מתוך עיוורון, אלא מתוך הבנה שבסוף אדם אחראי לגורלו".

הרקע הזה, היא מספרת, חייב אותה להצטיין: "לא באתי ממקום של פריבילגיה בבאר שבע לפני 34 שנים. תמיד היה לי ברור שמה שאני רוצה לעשות הוא להשפיע, להגיע לעמדות מפתח כדי לעשות דברים בדרך שלי ולשנות את המציאות".

לפני שירותה הצבאי כקצינת הדרכה היא למדה במכינה קדם צבאית ולאחר מכן החלה בלימודי כלכלה וממשל באוניברסיטת בן גוריון. תוך כדי התואר הראשון היא כבר התחילה ללמוד לתואר השני. משם הגיעה לפני שמונה שנים לאגף תקציבים, כרפרנטית ביטחון. "אגף תקציבים הוא הגוף היחיד שמהווה אופוזיציה לצה"ל ולמשרד הביטחון, ועבדנו קשה מאוד בשביל מעט הצלחות", היא מספרת על שלוש השנים הראשונות שם. "עבדנו קשה על ייעול תקציב הביטחון בעולמות של כוח אדם, עבודה על פנסיות הגישור של צה"ל, קיצור שירות החובה - קרבות מאוד קשים".

לאחר מכן עברה איפרגן לתפקיד רכזת בתחומי התקשורת והמו"פ והייתה שותפה ביישום מתווה הסיבים האופטיים, אך למעשה הייתה אחראית גם על ההשכלה הגבוהה והמדיניות הממשלתית להייטק - שם הייתה התשוקה שלה. "אנחנו לא מצליחים להתחרות על המוחות הכי מבריקים שלנו, שיוצאים ולא חוזרים. אנחנו חייבים לחזק את המצוינות האקדמית כדי להבטיח לא רק שהכישרון נשאר פה, אלא שההשקעה הציבורית מיתרגמת לערך כלכלי, בין היתר דרך הצמחת חברות. מלבד מצוינות מחקרית, לאקדמיה תפקיד קריטי בהכשרת שוק העבודה בישראל ויצירת שוויון הזדמנויות. קידמנו תוכניות רבות לתגמול מצוינות, לחיזוק ההייטק, לשילוב של נשים, חברה ערבית ועוד".

ממאי 2023 היא אחראית על תחום התחבורה, לרבות התעופה. "היעד המרכזי שלי הוא שיפור שירותי התחבורה הציבורית, שכן זה מנוע משמעותי לצמיחת כלכלת ישראל ולהרחבת הנגישות להזדמנויות עבור תושביה". במסגרת תפקידה היא מובילה מהלך של ייעול מפות התחבורה הציבורית, אסדרת הענף שבו פעילות כ־20 חברות פרטיות, לאחר התנגדויות רבות, וכן רפורמות שעתידות לצאת לדרך כמו מס הגודש (שמוטל על רכבים שעות עומס) ושינוי בהקצאת תו תושב לחניה חינם. רפורמה נוספת שאיפרגן מקדמת היא הקמת רשויות מטרופוליניות לניהול התחבורה - רפורמה שהופיעה בדוחות של גופים בארץ וקיימת ב־OECD כבר 20 שנה. החוק פוצל אמנם מחוק ההסדרים, אך צפוי לעלות לדיון בוועדות הכנסת.

"המטרה חשובה יותר מהכול"

לאגף תקציבים באוצר יש השפעה אדירה על הכלכלה וחיי היומיום, היא אומרת, אך לעבודה בו יש גם מחיר. "אנחנו משקיעים את כל הנשמה בעבודה, עובדים מסביב לשעון ומרוויחים לא הרבה. זה משפיע על הילדים ובני ובנות הזוג שלנו. אנחנו מושקעים בזה עד הסוף. ועדיין, לא תמיד אנחנו מצליחים. אני מעריכה שהצלחתי לקדם רק מחצית ממה שקיוויתי, זו עבודה קשה ולעיתים מתסכלת".

ובכל זאת איפרגן מדגישה: "אני מרגישה זכות ענקית לעבוד באגף, זכות אמיתית שיש לי אפשרות להשפיע על המציאות. אני יודעת שבעוד 30 שנה אני אסתכל על הימים האלה ואגיד: למה לא עשית יותר?".

היא גם ערה לביקורת על אגף תקציבים, שנכנס בנעליהם של המשרדים המקצועיים, כמו גם בנעלי משרד התחבורה. "כשיש ואקום אז אין ואקום - משהו חייב לקרות והמטרה חשובה יותר מהכול. לא נשב ונצפה אם יש מהלך שיכול לקדם את כלכלת ישראל והוא לא מבוצע והשקעות יורדות לתהום. יש לנו אחריות".

איפה תהיי בעוד עשור?

"אהיה באמצע החיים ואני רוצה לדעת שעשיתי משהו. אני רוצה להישאר רעבה ולהיות בתפקיד מנכ"לית של גוף עם ערך שתורם לכלכלה הישראלית".

עוד כתבות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד