גלית ביק הייתה כפסע משותפות במשרד גדול, אבל אז החליטה לצלול לעולם העסקים ● כיום היא בעלת תפקיד מפתח בחברת משק אנרגיה ומגדירה את עצמה "יועצת משפטית מהדור החדש" ● היא ליוותה את רכישת תחנת הכוח אשכול ב-9 מיליארד שקל
"אחרי שמונה שנים כעורכת דין במשרד, וכשאני כפסע מלהיות שותפה, החלטתי לקחת סיכון ולצאת מאזור הנוחות. רציתי לצלול עמוק יותר לעולם העסקים. עוד לא ידעתי בדיוק מה אעשה, אבל ההחלטות הטובות ביותר הן אלה שהבטן כואבת לגביהן". כך מספרת עו"ד גלית ביק, סמנכ"לית ויועצת משפטית ראשית בחברת משק אנרגיה, על המהלך אשר לא דמיינה כי יוביל אותה בתוך שנים ספורות לתפקיד מפתח בענף.
חברת משק אנרגיה, אשר אליה הצטרפה ביק בגיל 32 אחרי שהספיקה לשמש כעורכת דין בכירה במחלקת הליטיגציה של משרד ליפא מאיר, עוסקת בפרויקטים לאנרגיה מתחדשת - תחום המתפתח בקצב מואץ. משק אנרגיה נסחרת בבורסה בתל אביב בשווי של כ-2.2 מיליארד שקל ומחזיקה בדליה, ספקית החשמל הפרטי, המפעילה את תחנת הכוח באתר צפית. ב-2024 רכשה דליה מחברת החשמל את תחנת הכוח אשכול שבאשדוד, המופעלת בגז טבעי, בעסקת ענק תמורת 9.1 מיליארד שקל.
"רכישת אשכול הצריכה התנהלות רוחבית שלנו, כבעלי דליה, מול הרבה ממשקים", מתארת ביק את העבודה על עסקת הענק, שטלטלה את הענף עד שאושרה בבית המשפט. "זה כלל גיוס מימון, דיווחים וקשר מול שוק ההון, פעילות מול הדירקטוריון, הרבה לחץ תקשורתי - ובסוף להביא את הכול לידי ביצוע".
מהאולפנה לשב"כ
ביק נולדה בירושלים למשפחה דתית. הוריה עלו לארץ בגיל 18, אמה משווייץ ואביה מארגנטינה. את רוב ילדותה היא העבירה בצרפת, והייתה בכיתה ז' כאשר המשפחה חזרה לישראל. היא למדה באולפנה לבנות ושימשה כמדריכה בבני עקיבא. את השירות הלאומי ביצעה בשב"כ, ולאחר תהליך ארוך יצאה בשאלה בגיל 23. משם המשיכה ללימודי משפטים בבר אילן - בניגוד לרוב בני משפחתה, העוסקים במקצועות מדעיים. התואר סלל את הדרך לעבודה במשרד עורכי דין מוביל, אשר ממנו הגיעה כאמור לתפקידה הנוכחי.
ב-2019 היא הצטרפה למשק אנרגיה כמנהלת פיתוח עסקי, ובמקביל טיפלה בהיבטים המשפטיים של החברה. פחות משנתיים לאחר מכן, ואחרי שמשק אנרגיה הונפקה בבורסה, כבר מונתה ביק ליועצת המשפטית הראשית ולסמנכ"לית האחראית גם על התפעול. "לא הייתי קודם עורכת דין מסחרית, אבל הניסיון בליטיגציה נתן לי כלים להתמודד עם מסה של חומרים ומידע ואת היכולת ללמוד בכל פעם סיפור חדש עם החוק שחל עליו והסביבה העסקית שלו", היא אומרת.
במשק אנרגיה ביק מצאה את עצמה עובדת בעיקר מול המגזר הכפרי. "רוב פעילות האנרגיה המתחדשת מתרחשת בקיבוצים, והתחברתי אליהם מהיום הראשון", היא מעידה. גם תחום האנרגיה קסם לה מיד. "גיליתי עולם ומלואו ועפתי על זה. הגעתי בזמן טוב של המון שינויים ברגולציה במשק האנרגיה, והבנתי שזה המקום שלי".
ביק מזהה גם כעת את השינויים התכופים ברגולציה ואת ההתנהלות מול הרגולטורים בשוק האנרגיה כאתגר יומיומי, לצד האתגרים בתחום המימון וביצירת שותפויות ויחסי אמון עם בעלי קרקעות. בנוסף, משק אנרגיה וחברת התקשורת סלקום הקימו את שותפות סלקום אנרג'י - המספקת חשמל לצרכנים שלא דרך חברת החשמל - וביק לקחה בה חלק מרכזי. לדבריה, "אני רואה את עצמי כיועצת משפטית מהדור החדש, זה שמבין את הליבה של העסק ונכנס למספרים".
רבים מגיעים לעמדה שבה את נמצאת רק בגילאים מבוגרים יותר. זה משפיע עליך?
"אני לא מרגישה מיוחדת. פשוט עבדתי מאוד קשה ועדיין עובדת קשה. יש לי עוד המון מה להשיג. כן, מדברים מסביבי על הגיל הצעיר, אבל תמיד הייתי הצעירה שבחבורה".
איפה את רואה את עצמך בעוד עשר שנים?
"החיבור שלי לקיבוצים ולמושבים קיבל משנה תוקף מאז 7 באוקטובר, וזה משתלב עם תחום תשתיות האנרגיה. הייתי רוצה להיות בעמדה שמאפשרת לי לקחת חלק בהחלטות אסטרטגיות, כולל מיזמים חברתיים שמחוברים לעולמות האלה, במסגרת תפקיד ניהולי בכיר בתחום האנרגיה. אני צריכה לעבוד קשה ולהתמיד כדי להגיע לזה".