סא"ל שאול ארבל מונה לשופט בתוך פחות מעשור מסיום לימודיו, ואחד מתיקיו, שעסק באלימות כלפי עצורים פלסטינים, אף עלה לכותרות ● כיום הוא סגן נשיאת בית הדין הצבאי המיוחד, ומשמש מודל לחיקוי בקרב צעירים חרדים השוקלים להתגייס
בימים שבהם המחלוקת הציבורית סביב חוק הגיוס ניצבת שוב במרכז סדר היום, סיפורו של השופט הצבאי החרדי הראשון, סא"ל שאול ארבל, נשמע כמעט דמיוני. ארבל, שמונה לכס השיפוט לפני כארבע שנים בלבד, קודם באחרונה לתפקיד הבכיר של סגן נשיאת בית הדין הצבאי המיוחד, אשר בו הוא דן בעניינם של קצינים בדרגת סגן אלוף ומעלה.
שום דבר ברקע שממנו הגיע ארבל לא יכול היה להעיד על הכיוון שאליו יפנו חייו. הוא נולד וגדל בפתח תקווה, בן חמישי למשפחה חרדית בת תשע נפשות. אחרי שלמד בישיבות, הצטרף ארבל לישיבת איתרי הנודעת, שם למד אצל הרבנים מרדכי אליפנט ושלמה פישר. אחרי שנים בישיבה היה ארבל אברך בכולל, ובמקביל למד לתואר במשפטים במסלול החרדי שבקריה האקדמית אונו. ב-2012, אחרי שסיים את התואר, בחר להתגייס כעתודאי לצה"ל. במסגרת שירותו הצבאי שירת ארבל בפרקליטות הצבאית.
במסלול המהיר
ארבל שימש כתובע צבאי במשך שש שנים, אשר במהלכן יצא לקורס קצינים. בהמשך עבר למחלקת הייעוץ המשפטי לאזור יהודה ושומרון, שם עמד בראש מדור טרור ופלילי. ב-2021, פחות מעשור אחרי שסיים את לימודי המשפטים ופנה לעתודה, מונה לשופט בבתי הדין הצבאיים של ערכאה ראשונה.
תפקידו הראשון של ארבל כשופט היה בבית הדין הצבאי של פיקוד המרכז וחיל האוויר. משם עבר לשפוט בבית הדין של פיקוד הצפון וחיל הים. המסלול המטאורי של האברך לשעבר נמשך כאשר לפני כשלוש שנים קיבל דרגת סגן אלוף.
התיקים שבהם שופט ארבל נוגעים לעבירות פליליות הכוללות סחר בסמים, עבירות מין וגניבות נשק ואמצעי לחימה, שביצעו חיילים ואנשי קבע במסגרת שירותם בסדיר ובמילואים. אחד התיקים הללו, שעלה לכותרות, נגע למעצרו של חייל מילואים שנחשד בהכאה של עצורים פלסטינים בדרכם למתקן הכליאה שדה תימן.
בהחלטתו להאריך את מעצר החייל כתב ארבל: "לא ניתן לחתום החלטה זו מבלי לומר את הברור מאליו - מחבלים אשר ביצעו את זוועות שמחת תורה ראויים לענישה החמורה ביותר. עם זאת, מדינת ישראל וצה"ל כגוף מבצעי כפופים לדין. חיילי צה"ל הם שלוחי המדינה ואין לחייל דרור לבצע כל העולה על רוחו, תהיה זהותו של העצור אשר תהיה. מדינת ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית, הן בפן היהודי שבה כדברי דוד המלך 'לעשות בהם משפט כתוב', זו תפארתנו והדרנו אל מול אויב רע ואכזר. הן בפן הדמוקרטי - מערכת השפיטה - והן מערכות האחראיות על הטלת העונשים ואופן ביצועם".
שילוב בין אמונה לבין משפט
ארבל מכהן גם כשופט גם בבית הדין המשלב. מדובר בתוכנית שיצאה לדרך ב-2018, ובמסגרתה מתבצע הליך טיפולי ושיקומי לחיילים שהוגש נגדם כתב אישום בגין היעדרות מהשירות הצבאי. מטרת התוכנית היא לשלב את אותם חיילים בשירות תקין, והשלמתה פוטרת את המשתתפים מעונש מאסר בפועל ומרישום פלילי.
התוכנית מתקיימת בשיתוף מפקדי היחידות בצבא, אגף כוח אדם, הפרקליטות הצבאית ושירותי הרווחה. לרוב היא אורכת שנה, ובמהלכה נדרש החייל לשרת בצבא ולהימנע מביצוע עבירות נוספות - כולל היעדרות נוספת מהשירות.
באחרונה מונה, כאמור, לסגן נשיאת בית הדין הצבאי המיוחד, שבו נידונים קצינים בדרגות גבוהות. המינוי אושר בידי הרמטכ"ל לשעבר, רב-אלוף הרצי הלוי, בהמלצתה של נשיאת בית הדין הצבאי לערעורים, האלופה אורלי מרקמן, העומדת בראש יחידת בתי הדין הצבאיים.
המסלול הייחודי של ארבל, המקפיד לראות גם בעבודתו כיום כשילוב בין אמונה לבין משפט, הופך אותו למודל לחיקוי בקרב צעירים מהחברה החרדית השוקלים להתגייס. הדברים מקבלים משנה תוקף לנוכח המחלוקת העזה בנושא, הצפויה להוסיף ולטלטל את החברה הישראלית בעתיד הנראה לעין.