גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה קינן

כשאלה קינן ראתה שבעולם מכחישים את 7 באוקטובר, היא הסבה את פעילותה משיווק דיגיטלי למלחמה בפייק ניוז האנטי־ישראלי ברשת ● מאז היא הספיקה להסיר ערכי ויקיפידה לצמיתות, לבטל אירועים אנטישמיים בקמפוסים ולהכתיב את הנרטיב על חמאס: "אנחנו משפיעים על הצינורות שבהם מתקבעת התודעה העולמית"● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

כשאלה קינן ראתה שבעולם מכחישים את 7 באוקטובר, היא הסבה את פעילותה משיווק דיגיטלי למלחמה בפייק ניוז האנטי־ישראלי ברשת ● מאז היא הספיקה להסיר ערכי ויקיפידה לצמיתות, לבטל אירועים אנטישמיים בקמפוסים ולהכתיב את הנרטיב על חמאס: "אנחנו משפיעים על הצינורות בהם מתקבעת התודעה העולמית"

באוקטובר האחרון החליטה אלה קינן, יוצרת תוכן ומייסדת ארגון BrightMind, שנלחם בפייק ניוז נגד ישראל, לקחת הפסקה ולטוס לדרום האוקיינוס השקט. "נסעתי למדינת האיים טובאלו, שיש בה פחות מ־10,000 תושבים. זו טיסה מפיג'י במטוס קטן של 20 אנשים, ואת נוחתת בשדה תעופה בגודל של דירה קטנה. הייתי התיירת היחידה שם במשך עשרה ימים.

"אני מרגישה מאוד בחיים במקומות כאלה, גם אם אני אוכלת אוכל לא טעים או פוגשת אנשים שלא מבינים אותי ולא ראו אדם כמוני. לא היה שם כמעט אינטרנט, חוץ מכמה נקודות שמחוברות לסטארלינק (אינטרנט לווייני - ג"ח). התחברתי פעם ביום ל־40 דקות, וזהו".

מטובאלו היא טסה למדינת איים נוספת, סמואה. מפגש עם נהג מונית שם החזיר אותה למציאות. "נכנסתי לרכב והוא שאל אותי מאיפה אני. אמרתי שאני מישראל, והוא ענה: שמעת שהרגו את סינוואר? אנחנו כמעט 17 אלף ק"מ מישראל, ועדיין הנהג ידע את זה. זה המחיש לי כמה אנשים מתעסקים בנו".

שנה אחורה, לאוקטובר 2023, המחשבה על מה שהעולם יודע או חושב עלינו היא שהניעה את קינן לפעולה. כשהיא הבינה שנוסף לחזית הפיזית מתנהלת חזית דיגיטלית, עם כמות עצומה של חשבונות פרו־פלסטינים ברשתות החברתיות, היא לקחה על עצמה משימה: "ראיתי שיש להם דף מסרים מאורגן עם הכחשה מוחלטת של הטבח, וזה מתחיל להיות ויראלי. הייתי בהלם שזה קורה בזמן שאנחנו עדיין נלחמים על החיים שלנו. אמרתי לעצמי: יש לנו אולי 24 שעות לייצר נרטיב, ואם לא, הלך עלינו. מעכשיו אני עובדת בזה".

כך, ממש בימים הראשונים למלחמה, היא יצרה את ההאשטג HamasIsISIS, שבהמשך שולב בנאום של נשיא ארה"ב דאז ג'ו ביידן. "ההאשטג הזה נולד כי ראיתי שדובר חמאס מוציא הודעה שאם ישראל תפציץ את עזה, בכל שעה הם יוציאו חטוף להורג, וזה יצולם ברשתות החברתיות", היא מספרת. "ואז הם התחילו למחוק הכול מהרשתות, כדי לא להידמות לדאעש ולשבור את התדמית של לוחמי החופש. המהלך שעשינו שלט ברשתות שלושה חדשים, והגיע למיליארדי צפיות".

בהמשך היא גם הקימה את BrightMind, כדי לחזק את הנרטיב הישראלי ברשתות החברתיות ולהילחם בפייק ניוז - הארגון שלה הסיר תכנים מסיתים ושקריים נגד ישראל, הוביל להשעיית סטודנטים ולביטולי אירועים אנטישמיים ברחבי קמפוסים בארה"ב, והגיע ליותר מ־100 אלף חברי קהילה מסביב לעולם שמבצעים משימות ומנסים ליצור שינוי תפיסתי, בהתנדבות. "הם יוצרים שינויים אמיתיים ומדידים", אומרת קינן.

"מחקו את ההיסטוריה"

קינן (37) גדלה בהרצליה, אך חילקה את זמנה בין ישראל לאירופה, שם גר אביה. אחרי שירות של שבע שנים בחיל המודיעין היא יצאה לטיול של שנה, ובמהלכו החליטה לפתוח את בלוג הטיולים Ella Travels World, שתפס תאוצה גם ברשת. מאז 2015 היא ביקרה בעשרות מדינות, חלקן רחוקות מאוד ושונות מאוד מהתרבות המערבית.

"זה לצאת מהחיק החם של אירופה או החומוס הישראלי, לפתוח את התודעה, להיות אדם זר ולהבין ניואנסים תרבותיים ומורכבויות שלא נחשפתי אליהם קודם. לבלות באי קטן בקאריביים זה משהו שמייצר חוויית חיים שונה לבן אדם. לא עשיתי את זה כדי לצאת לחופשות, הייתי חודשים שם, ותפיסת העולם שלי השתנתה".

היא סיימה לימודי תואר ראשון במשפטים ומדעי המדינה באוניברסיטת רייכמן, ולאחר מכן הקימה חברה לשירותי שיווק דיגיטלי. "עבדתי עם כ-30 משרדי תיירות בעולם על מיתוג יעדים לקהל צעיר ברשתות החברתיות. מאז ועד המלחמה עסקתי רק בזה. החברה עדיין קיימת, אני פשוט לא שם".

ולמרות שאפשר לחשוב כך, קינן מדגישה ש־BrightMind לא עוסק בהסברה. "זה לא העולם שלי. אני מתעסקת בהשפעה על המקומות שבהם מתעצבים נרטיבים. התוכן שלנו ברשתות החברתיות - בתחילת המלחמה הוא הגיע ל-400 מיליון צפיות בחודש מסביב לעולם, והיום מדובר ב-150 מיליון צפיות.

"התוכן שלנו מבוסס על קבוצת מיקוד בחו"ל. הבנו מה יכול להזיז את המחט בקרב צעירים, כי זה הגיל שבו הזהות מתעצבת. אנחנו הופכים את התכנים לוויראליים באמצעות קהילות עצומות. כך אנחנו יוצאים מתיבת התהודה, ומגיעים לאנשים שהישראלים לא מגיעים אליהם".

לשם המחשה, קינן מספרת על מיפוי של יותר מ־10,000 ערכים בוויקיפדיה, שעברו עיוות, נמחקו או שונו כך שהם מנתקים את הקשר בין היהודים לישראל. "הכניסו שם לינקים שקריים, ומחקו את ההיסטוריה", היא מספרת בלהט. "עשינו תחקירים על הטיות בוויקיפדיה באופן כללי ואילון מאסק שיתף את זה, מה שהגדיל מאוד את הצפיות.

"בחודשים האחרונים ויקיפדיה עושה שימועים לקבוצות מאורגנות פרו־פלסטיניות, שניסו להשפיע על נרטיבים. כל הפעילות שלהם הושעתה לצמיתות - זה לא כמו חשבון בפייסבוק, אי אפשר לפתוח מחדש. יעברו שש־שבע שנים עד שהם יוכלו להחזיר לעצמם את הרשאות העריכה. לוויקיפדיה יש 4 מיליארד צפיות בחודש, וצריך לזכור שגם כלי AI משתמשים במידע שיש שם, ולכן זה משמעותי מאוד".

את יכולה לתת דוגמה לעיוותים?

"יש כאלה ששינו את ירושלים לעיר בדרום הלבנט, לא בירת ישראל. מייסד ויקיפדיה נכנס ותיקן את זה בעצמו. למחרת התארגנות פרו־פלסטינית מחקה לו את זה, אז הוא נכנס לעובי הקורה. זה אומר שההשפעה שלנו היא מדידה. גודל הקהילות והמסה הקריטית אפשרו לנו למחוק אלפי תכנים של פייק. ארגונים הוציאו התנצלויות ושינו נרטיב ברשתות בגלל הלחצים שהפעלנו.

"לאחרונה הצלחנו לבטל אירוע בקנדה שדיברו בו על כך שתהיה חליפות מוסלמית, וצריך להרוג יהודים כצעד ראשון. אני לא משתיקה ביקורת על ישראל, אבל זה היה אירוע שמצדיק אלימות נגד ישראלים ומוחק את ההיסטוריה המתועדת. דורות שלמים יכולים לגדול על שקרים".

"מגיע לנו להסתובב בכבוד"

היום מעסיקה קינן בארגון 12 אנשים במשרה מלאה, לאחר שגייסה כסף מתורמים. "הסיפור הוא לייצר מערך השפעה אפקטיבי", היא מסבירה. "למשל, ברשתות החברתיות העלילו על מישהו ששירת עד לפני שנתיים בדובר צה"ל שהוא רצח קשיש פלסטיני. עם הקהילה והדיווחים הצלחנו להסיר את זה".

למרות כל זאת, קינן מספרת על דעיכה מסוימת בפעילות ככל שחולף הזמן. "אחרי חצי שנה אנשים בקהילות סבלו מעייפות החומר, ואני מבינה את זה. אני מתה לגייס עוד אנשים ולהשפיע כדי להתגבר על מחסום הגודל. אנשים לא מבינים את החשיבות של זה - מותג נבנה בשגרה ונבחן בחירום.

"לרבים יש נטייה להגיד: טוב, מקסימום לא יאהבו אותנו, למי אכפת? אבל זה משפיע על יחסי אקדמיה, מסחר וכלכלה, ביטחון ועוד. ממשל ביידן עצר חימושים לישראל בגלל דעת הקהל. לכן אני נמצאת ברשתות. אני לא ב-CNN ולא הולכת לקמפוסים, למרות שאני מעריכה את מי שכן, כמו יוסף חדד ונועה תשבי".

הודות לפועלה, קינן נבחרה להשיא משואה ביום העצמאות ה־76 למדינת ישראל. "האמינו בכוח שלכם, אנו יכולים להשפיע ולשנות", אמרה בטקס.

היו גם כישלונות?

"המון דברים לא מצליחים, זה קורה כל שבוע. יש המון תוכן שלא הצלחתי להסיר, או אירועים שלא הצלחתי לבטל, או קמפיינים שלא תפסו. קמפיין שעשינו על קטאר בדצמבר נהיה ויראלי בארה"ב, ולעומת זאת קמפיין על איראן פחות תפס. אני לא אפסיק לנסות בגלל זה".

לסיום, איפה נראה אותך בעוד חמש שנים?

"בעולם אידיאלי אעשה כל דבר שיכול לקדם את החברה הישראלית למקום טוב יותר, וזו לא תהיה מסגרת פוליטית. עד 7 באוקטובר לא ממש התעסקתי ביומיום, ואז הבנתי כמה חשוב שאקח חלק פעיל. ישראלי צריך לדעת שהוא יכול לחיות פה את חייו.

"אני מאמינה בכוח של הכלל, ורוצה שיהיו פה מיליון גלדיאטורים. חשוב לי לבנות אנשים כמשפיענים, ולתת להם את הכלים לעשות את זה. יש כאלה שאומרים 'תנו את העובדות ודברו אמת', אבל אנשים נוטים יותר לרגשות, ולכן הדרך שבה מעבירים את הדברים חשובה מאוד. התרומה שלי יותר מהותית במובן הזה. מגיע לנו להסתובב בכבוד בעולם".

עוד כתבות

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

מטוס אל על חונה בהאנגר תחזוקה בשדה התעופה בן גוריון / צילום: Shutterstock

חסימת האנגרים וביטול הטבות לבכירים: המאבק היצרי מאחורי הקנס שהוטל על אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס של 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד ראש הממשלה על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מהאשמות לא נכללו בהחלטת רשות החברות ● החברה: "דוחים מכל וכל את הטענה"

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?