גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבב אופטי מהפכני: הטכנולוגיה הישראלית במרכז ההשקות של אנבידיה הלילה

שתי חברות ישראליות שנרכשו במרוצת השנים נמצאות במרכז אירוע השקות המוצרים השנתי של אינבידיה שנערך הלילה בסן חוזה ● אלא שמעל הכל, מרחפת רוחה של החברה הסינית דיפסיק, שטלטלה את וול סטריט ואת מניית אנבידיה בפרט רק לפני מספר שבועות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock
ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

מנכ"ל ומייסד אנבידיה ג'נסן הואנג שם הלילה (ג') את הטכנולוגיה שפותחה במלאנוקס ובדסי, שתי חברות ישראליות שנרכשו במרוצת השנים - במרכז אירוע השקות המוצרים השנתי שנערך הלילה בסן חוזה. המרכזיים שבהם הם שבבי "ספקטרום" ו-"קוונטום" (ללא קשר למחשוב קוונטי), שפותחו ביוקנעם ובתל אביב ומאפשרים לייעל את צריכת החשמל במרכזי נתונים באמצעות טכנולוגיה אופטית שמייתרת את הצורך במתגי התקשורת הקיימים.

פרשנות | כך סלל טראמפ את הדרך לעסקת הענק של גוגל-וויז
המרוויחה המפתיעה מעסקת גוגל-וויז: צ'ק פוינט

שבבים שכאלה יכולים להוזיל משמעותית הקמה של חוות שרתים עבור הלקוחות הגדולים ביותר של אנבידיה, בהם OpenAI, מיקרוסופט, קור-וויב, אורקל ו- xAI של אילון מאסק, ולמצב את אנבידיה במקום טוב יותר ביחס לברודקום שמתחרה בה הן בזירת מעבדי התקשורת והן בזירת פיתוח שבבי AI.

ההשקה הישראלית המרכזית הנוספת היא תוצר של רכישת החברה הישראלית דסי (Deci) בשנה שעברה בכ- 300 מיליון דולר. לפני שנרכשה, הייתה דסי אחת מהחברות הישראליות שפיתחה מודלי שפה גדולים (LLM), אותם מודלים העומדים בבסיסם של שירותי בינה מלאכותית, וכעת חושפת אנבידיה את הסיבה שעמדה מאחורי הרכישה: סדרה של מודלים בסיסיים המכוונים לתחום סוכני ה-AI, תוכנות בינה מלאכותית מורכבות יותר המסוגלות לפתור בעיות מורכבות ולבצע משימות. אלה נקראים "מודלי הסקה" (LRM) והם מכוונים לחברות המעוניינות לפתח סוכני בינה מלאכותית דיגיטליים שיבצעו בעצמם מטלות מורכבות על ידי הפשטה של משימות.

המודל, המבוסס על אימון של לאמה של מטא, מכונה על ידי אנבידיה Llama Nemotron, והוא ישווק בקוד פתוח ללא תשלום כדי למשוך לקוחות למוצרי החברה הניתנים בתשלום.

החברה שטלטלה את וול סטריט

אלא שמעל הכל, מרחפת רוחה של החברה הסינית דיפסיק, שטלטלה את וול סטריט ואת מניית אנבידיה בפרט ומחקה משוויה כמעט 600 מיליארד דולר לאחר שהשיקה את R1, מודל הסקה פתוח ששווה באיכותו לכמה מהמודלים הטובים ביותר של OpenAI וזכה לשבחים מצדם של בכירי תעשייה כמו סם אלטמן, סאטיה נאדלה ואפילו של אנבידיה עצמה.

הואנג הציג את דיפסיק ודומותיה בתור מנוע צמיחה אדיר לחברה בסדרה של שקפים, דווקא בגלל שהשקתה מדגישה את הצורך ברכישת שבבים רבים. באנבידיה טוענים כי עולם הבינה המלאכותית עובר שלב - מכזה שבו עיקר רכישות המעבדים הגרפיים נעשים לצורכי אימון מודלים, לכזה שבו רוב השבבים הנרכשים משמשים להפעלת מודלים קיימים ולמתן שירות לאוכלוסייה הולכת וגדלה של משתמשים.

לשם הדגמה, מודל השפה לאמה 1 של מטא עשה שימוש במעבד גרפי אחד של אנבידיה, לאמה 3 דרש כבר שרת שלם הכולל מספר בודד של שבבים, ואילו מודל R1 של דיפסיק - מודל ההסקה הפתוח הגדול בעולם מבחינת כמות המידע שהוא יכול לעבד - רץ על ארון שרתים שלם הכולל 72 מעבדים.

המשמעות היא שדיפסיק ודומותיה - מודלי הסקה שנועדו לפתור בעיות מורכבות יותר ממודלי השפה - כמו הפשטת פתרון בעיה מתמטית, הסבר כיצד לאבחן מחלה או תאור תהליך משפטי בתסריטים שונים - יביאו לצריכה של מספר גדול יותר של שבבים.הואנג לא מסתפק רק באזכור מחמיא של דיפסיק ברגע מרכזי בארוע ההשקה. דיפסיק הסינית היא אורחת בכנס ומחזיקה דוכן ונוכחות באירוע בסן חוזה.

כמענה לתופעת דיפסיק (DeepSeek) מציג הואנג את השבב שפותח עוד לפני השקת המודל הסיני: הגרסה המשודרגת של שבב הבלאקוול שהושק בשנה שעברה, בלאקוול אולטרה (GB300), המעבד הגרפי בעל הזיכרון הגבוה ביותר בתעשייה (288 ג'יגה בייט זיכרון), שמספק פי 35 כח הסקה משבבי סדרת הופר (H100) ופי 1.5 ביחס לדור הקודם של בלאקוול (GB200).

אנבידיה תשווק את המעבדים גם בארונות שרתים של 72 מעבדי אולטרה, שיהיו ל"תחנת הכח" העוצמתית ביותר לחישוב AI הקיימת כיום. עם זאת, בחברה לא מסגירים פרטים הכרוכים במחיר השבבים או בכמות החשמל שהם צורכים. ב- 2024 אנבידיה דיווחה על מכירת מעבדי בלאקוול בהיקף של 11 מיליארד דולר. תקלה בתהליכי הייצור הקטינה את מכירות השבב שהושק בשנה הקודמת, השנה מקווים בחברה להגדיל את המכירות בתחום.

תשובה נוספת לדיפסיק שהציג הואנג הוא מוצר שפותח גם הוא באופן חלקי בישראל - סביבת תוכנה בשם דיינמו שמאפשרת לחברות כמו OpenAI או xAI לנהל את הרצת מודלי ההסקה ולפרוש אותו על פני מספר רב יותר של מעבדים גרפיים - עד אלף מהם. לטענת אנבידיה, דיינמו תאפשר לספק את אותן התוצאות בצריכת חשמל יעילה יותר פי 30 על בסיס אותו כח המחשוב.

היתרון התחרותי

אנבידיה תנסה לשווק את סבבי הבלאקוול אולטרה החדשים בתצורה של ארון שרתים שלם בן 72 מעבדים גרפיים, מתגי התקשורת בלופילד, שבבי התקשורת ("ניק") קונקטיקס, ושבבי קוונטום וספקטרום החדשים - כולם למעט מעבדי בלאקוול מתוצרת אנבידיה ישראל.

זאת, מתוך מטרה להוות אלטרנטיבה לחברות כמו דל והייצ'. פי, או איי אם די וברודקום שמוכרות מערכות מתחרות בעלויות נמוכות יותר. באנבידיה מקווים שגישת הספק היחיד, גם אם הוא יקר יותר, תעניק לה יתרון תחרותי.

הואנג התייחס לפיתוח הישראלי והדגיש את היעילות שלו עבור חוות שרתי AI. "בחוות שבהם יש, למשל 250 אלף שבבים, כבלי התקשורת לבדן מוסיפות 180 וואט עבור כל מעבד גרפי, אבל מה יקרה כאשר החוות יכילו מיליוני שבבים? 180 מגה וואט לכבלים בלבד - זה משהו שאי אפשר לממן. עם השבבים החדשים ניתן יהיה לחסוך עשרות מגה וואטים, אולי 60 מגה וואט, ולהמיר את אותו החשמל, למשל לעיבוד במעבדי רובין החזקים יותר".

מערכת שלמה הכוללת 72 שבבי בלאקוול, 576 שבבי זיכרון, 18 מתגים (סוויצ'ים) של 130 טרה בייט, 1592 מעבדי ליבה, 72 מעבדי תקשורת מסוג ניק שנמכרים כולם מתוצרת אנבידיה מבטיחים לחברות הענק כמו לנובו, אמזון, מטא, מיקרוסופט, קור-וויב, אורקל, מטא, אסוס וגוגל קלאוד להפיק יותר אסימונים - פעולות הבינה המלאכותית הבסיסיות לשנייה לכל מגוואט חשמל ברמה הגבוהה בתעשייה, ולהגיע עד ל 10 מיליון אסימונים לשנייה לכל מגוואט. "הבלקוול נמצא בייצור מלא", הדגיש הואנג מספר פעמים לאורך האירוע.

הואנג הציג את שני הדורות העוקבים לבלאקוול - השבב רובין, על שם האסטרונומית ורה רובין, עם זיכרון פנימי של 300 גיגה בייט, ותוכנית לשלב 144 שבבים בארון שרתים אחד. רובין יושק במחצית השניה של 2026, כאשר שנה לאחר מכן, במחצית השניה של 2027 יושק השדרוג "רובין אולטרה", עם 576 שבבים בארון שרתים אחד, כל אחד מהם עם זיכרון פנימי של 300 גיגה בייט.

מערכת רובין אולטרה למחשוב על תכלול מעבר ל-576 מעבדים גרפיים, גם 2304 שבבי זיכרון ועוד 144 שבבי מתגים. "כדי להפיק את מה שנדרש, יידרש הרבה פחות חשמל", מבטיח הואנג. הרובין יצרוך 3% מהחשמל שצריך הופר כדי להשיג את אותה התוצאה, בעוד שבלאקוול צורך 13% ממה שצורך הופר.

הדור הבא מעבר לרובין, שיושק כנראה רק ב-2028 נקרא על שמו של המדען ריצ'רד פיינמן, חוקר מכניקת הקוונטים זוכה פרס נובל. מניית אנבידיה יורדת בשעה זו ב- 3.5% במסחר, יחד עם השוק כולו שנמצא במגמת ירידה. מדד ה- S&P 500 ירד בכאחוז.

תחרות חדשה למובילאיי

מניית מובילאיי נחתכה בבת אחת ב-3.5% הלילה בסמוך להכרזה של הואנג על מוצר בטיחות חדש בשם HALOS. לפי התוכן שהציג המנכ"ל, מדובר במערכת מבוססת בינה מלאכותית לשליטה במערכות הרכב במטרה למנוע תאונות, בדומה לאופן הפעילות של מובילאיי או של מערכת מקבילה מבית קוואלקום, חברת שבבים מתחרה נוספת.

הואנג הציג שותפות שעשויה להדאיג את מובילאיי והמתחרות: הסכם כולל עם ג'נרל מוטורס שנותן לאנבידיה דריסת רגל בכל תחומי העשייה של החברה בהשקת רכב אוטונומי: החל מתכנון הרכבים, דרך הטמעתם ברכב, פריסת חוות שרים להפעלתם, ועד ייצורם באמצעות מערכות רובוטיות. לחברה שיתוף פעולה קיים כבר עם מרצדס, יגואר ולנד רובר ברכבים סטנדרטיים.

***גילוי מלא: הכתב הינו אורח אנבידיה בכנס GTC בסן חוזה

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

תיקון והתנצלות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים