גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבב אופטי מהפכני: הטכנולוגיה הישראלית במרכז ההשקות של אנבידיה הלילה

שתי חברות ישראליות שנרכשו במרוצת השנים נמצאות במרכז אירוע השקות המוצרים השנתי של אינבידיה שנערך הלילה בסן חוזה ● אלא שמעל הכל, מרחפת רוחה של החברה הסינית דיפסיק, שטלטלה את וול סטריט ואת מניית אנבידיה בפרט רק לפני מספר שבועות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock
ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

מנכ"ל ומייסד אנבידיה ג'נסן הואנג שם הלילה (ג') את הטכנולוגיה שפותחה במלאנוקס ובדסי, שתי חברות ישראליות שנרכשו במרוצת השנים - במרכז אירוע השקות המוצרים השנתי שנערך הלילה בסן חוזה. המרכזיים שבהם הם שבבי "ספקטרום" ו-"קוונטום" (ללא קשר למחשוב קוונטי), שפותחו ביוקנעם ובתל אביב ומאפשרים לייעל את צריכת החשמל במרכזי נתונים באמצעות טכנולוגיה אופטית שמייתרת את הצורך במתגי התקשורת הקיימים.

פרשנות | כך סלל טראמפ את הדרך לעסקת הענק של גוגל-וויז
המרוויחה המפתיעה מעסקת גוגל-וויז: צ'ק פוינט

שבבים שכאלה יכולים להוזיל משמעותית הקמה של חוות שרתים עבור הלקוחות הגדולים ביותר של אנבידיה, בהם OpenAI, מיקרוסופט, קור-וויב, אורקל ו- xAI של אילון מאסק, ולמצב את אנבידיה במקום טוב יותר ביחס לברודקום שמתחרה בה הן בזירת מעבדי התקשורת והן בזירת פיתוח שבבי AI.

ההשקה הישראלית המרכזית הנוספת היא תוצר של רכישת החברה הישראלית דסי (Deci) בשנה שעברה בכ- 300 מיליון דולר. לפני שנרכשה, הייתה דסי אחת מהחברות הישראליות שפיתחה מודלי שפה גדולים (LLM), אותם מודלים העומדים בבסיסם של שירותי בינה מלאכותית, וכעת חושפת אנבידיה את הסיבה שעמדה מאחורי הרכישה: סדרה של מודלים בסיסיים המכוונים לתחום סוכני ה-AI, תוכנות בינה מלאכותית מורכבות יותר המסוגלות לפתור בעיות מורכבות ולבצע משימות. אלה נקראים "מודלי הסקה" (LRM) והם מכוונים לחברות המעוניינות לפתח סוכני בינה מלאכותית דיגיטליים שיבצעו בעצמם מטלות מורכבות על ידי הפשטה של משימות.

המודל, המבוסס על אימון של לאמה של מטא, מכונה על ידי אנבידיה Llama Nemotron, והוא ישווק בקוד פתוח ללא תשלום כדי למשוך לקוחות למוצרי החברה הניתנים בתשלום.

החברה שטלטלה את וול סטריט

אלא שמעל הכל, מרחפת רוחה של החברה הסינית דיפסיק, שטלטלה את וול סטריט ואת מניית אנבידיה בפרט ומחקה משוויה כמעט 600 מיליארד דולר לאחר שהשיקה את R1, מודל הסקה פתוח ששווה באיכותו לכמה מהמודלים הטובים ביותר של OpenAI וזכה לשבחים מצדם של בכירי תעשייה כמו סם אלטמן, סאטיה נאדלה ואפילו של אנבידיה עצמה.

הואנג הציג את דיפסיק ודומותיה בתור מנוע צמיחה אדיר לחברה בסדרה של שקפים, דווקא בגלל שהשקתה מדגישה את הצורך ברכישת שבבים רבים. באנבידיה טוענים כי עולם הבינה המלאכותית עובר שלב - מכזה שבו עיקר רכישות המעבדים הגרפיים נעשים לצורכי אימון מודלים, לכזה שבו רוב השבבים הנרכשים משמשים להפעלת מודלים קיימים ולמתן שירות לאוכלוסייה הולכת וגדלה של משתמשים.

לשם הדגמה, מודל השפה לאמה 1 של מטא עשה שימוש במעבד גרפי אחד של אנבידיה, לאמה 3 דרש כבר שרת שלם הכולל מספר בודד של שבבים, ואילו מודל R1 של דיפסיק - מודל ההסקה הפתוח הגדול בעולם מבחינת כמות המידע שהוא יכול לעבד - רץ על ארון שרתים שלם הכולל 72 מעבדים.

המשמעות היא שדיפסיק ודומותיה - מודלי הסקה שנועדו לפתור בעיות מורכבות יותר ממודלי השפה - כמו הפשטת פתרון בעיה מתמטית, הסבר כיצד לאבחן מחלה או תאור תהליך משפטי בתסריטים שונים - יביאו לצריכה של מספר גדול יותר של שבבים.הואנג לא מסתפק רק באזכור מחמיא של דיפסיק ברגע מרכזי בארוע ההשקה. דיפסיק הסינית היא אורחת בכנס ומחזיקה דוכן ונוכחות באירוע בסן חוזה.

כמענה לתופעת דיפסיק (DeepSeek) מציג הואנג את השבב שפותח עוד לפני השקת המודל הסיני: הגרסה המשודרגת של שבב הבלאקוול שהושק בשנה שעברה, בלאקוול אולטרה (GB300), המעבד הגרפי בעל הזיכרון הגבוה ביותר בתעשייה (288 ג'יגה בייט זיכרון), שמספק פי 35 כח הסקה משבבי סדרת הופר (H100) ופי 1.5 ביחס לדור הקודם של בלאקוול (GB200).

אנבידיה תשווק את המעבדים גם בארונות שרתים של 72 מעבדי אולטרה, שיהיו ל"תחנת הכח" העוצמתית ביותר לחישוב AI הקיימת כיום. עם זאת, בחברה לא מסגירים פרטים הכרוכים במחיר השבבים או בכמות החשמל שהם צורכים. ב- 2024 אנבידיה דיווחה על מכירת מעבדי בלאקוול בהיקף של 11 מיליארד דולר. תקלה בתהליכי הייצור הקטינה את מכירות השבב שהושק בשנה הקודמת, השנה מקווים בחברה להגדיל את המכירות בתחום.

תשובה נוספת לדיפסיק שהציג הואנג הוא מוצר שפותח גם הוא באופן חלקי בישראל - סביבת תוכנה בשם דיינמו שמאפשרת לחברות כמו OpenAI או xAI לנהל את הרצת מודלי ההסקה ולפרוש אותו על פני מספר רב יותר של מעבדים גרפיים - עד אלף מהם. לטענת אנבידיה, דיינמו תאפשר לספק את אותן התוצאות בצריכת חשמל יעילה יותר פי 30 על בסיס אותו כח המחשוב.

היתרון התחרותי

אנבידיה תנסה לשווק את סבבי הבלאקוול אולטרה החדשים בתצורה של ארון שרתים שלם בן 72 מעבדים גרפיים, מתגי התקשורת בלופילד, שבבי התקשורת ("ניק") קונקטיקס, ושבבי קוונטום וספקטרום החדשים - כולם למעט מעבדי בלאקוול מתוצרת אנבידיה ישראל.

זאת, מתוך מטרה להוות אלטרנטיבה לחברות כמו דל והייצ'. פי, או איי אם די וברודקום שמוכרות מערכות מתחרות בעלויות נמוכות יותר. באנבידיה מקווים שגישת הספק היחיד, גם אם הוא יקר יותר, תעניק לה יתרון תחרותי.

הואנג התייחס לפיתוח הישראלי והדגיש את היעילות שלו עבור חוות שרתי AI. "בחוות שבהם יש, למשל 250 אלף שבבים, כבלי התקשורת לבדן מוסיפות 180 וואט עבור כל מעבד גרפי, אבל מה יקרה כאשר החוות יכילו מיליוני שבבים? 180 מגה וואט לכבלים בלבד - זה משהו שאי אפשר לממן. עם השבבים החדשים ניתן יהיה לחסוך עשרות מגה וואטים, אולי 60 מגה וואט, ולהמיר את אותו החשמל, למשל לעיבוד במעבדי רובין החזקים יותר".

מערכת שלמה הכוללת 72 שבבי בלאקוול, 576 שבבי זיכרון, 18 מתגים (סוויצ'ים) של 130 טרה בייט, 1592 מעבדי ליבה, 72 מעבדי תקשורת מסוג ניק שנמכרים כולם מתוצרת אנבידיה מבטיחים לחברות הענק כמו לנובו, אמזון, מטא, מיקרוסופט, קור-וויב, אורקל, מטא, אסוס וגוגל קלאוד להפיק יותר אסימונים - פעולות הבינה המלאכותית הבסיסיות לשנייה לכל מגוואט חשמל ברמה הגבוהה בתעשייה, ולהגיע עד ל 10 מיליון אסימונים לשנייה לכל מגוואט. "הבלקוול נמצא בייצור מלא", הדגיש הואנג מספר פעמים לאורך האירוע.

הואנג הציג את שני הדורות העוקבים לבלאקוול - השבב רובין, על שם האסטרונומית ורה רובין, עם זיכרון פנימי של 300 גיגה בייט, ותוכנית לשלב 144 שבבים בארון שרתים אחד. רובין יושק במחצית השניה של 2026, כאשר שנה לאחר מכן, במחצית השניה של 2027 יושק השדרוג "רובין אולטרה", עם 576 שבבים בארון שרתים אחד, כל אחד מהם עם זיכרון פנימי של 300 גיגה בייט.

מערכת רובין אולטרה למחשוב על תכלול מעבר ל-576 מעבדים גרפיים, גם 2304 שבבי זיכרון ועוד 144 שבבי מתגים. "כדי להפיק את מה שנדרש, יידרש הרבה פחות חשמל", מבטיח הואנג. הרובין יצרוך 3% מהחשמל שצריך הופר כדי להשיג את אותה התוצאה, בעוד שבלאקוול צורך 13% ממה שצורך הופר.

הדור הבא מעבר לרובין, שיושק כנראה רק ב-2028 נקרא על שמו של המדען ריצ'רד פיינמן, חוקר מכניקת הקוונטים זוכה פרס נובל. מניית אנבידיה יורדת בשעה זו ב- 3.5% במסחר, יחד עם השוק כולו שנמצא במגמת ירידה. מדד ה- S&P 500 ירד בכאחוז.

תחרות חדשה למובילאיי

מניית מובילאיי נחתכה בבת אחת ב-3.5% הלילה בסמוך להכרזה של הואנג על מוצר בטיחות חדש בשם HALOS. לפי התוכן שהציג המנכ"ל, מדובר במערכת מבוססת בינה מלאכותית לשליטה במערכות הרכב במטרה למנוע תאונות, בדומה לאופן הפעילות של מובילאיי או של מערכת מקבילה מבית קוואלקום, חברת שבבים מתחרה נוספת.

הואנג הציג שותפות שעשויה להדאיג את מובילאיי והמתחרות: הסכם כולל עם ג'נרל מוטורס שנותן לאנבידיה דריסת רגל בכל תחומי העשייה של החברה בהשקת רכב אוטונומי: החל מתכנון הרכבים, דרך הטמעתם ברכב, פריסת חוות שרים להפעלתם, ועד ייצורם באמצעות מערכות רובוטיות. לחברה שיתוף פעולה קיים כבר עם מרצדס, יגואר ולנד רובר ברכבים סטנדרטיים.

***גילוי מלא: הכתב הינו אורח אנבידיה בכנס GTC בסן חוזה

עוד כתבות

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות