גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עשור: האם תוכניות ההגרלות ייעצרו ע"י האוצר?

השבוע תתכנס מועצת מקרקעי ישראל כדי לקדם, בין היתר, את המשך תוכנית "דירה בהנחה" – אך באוצר מאותתים בימים האחרונים שזה לא יקרה בקלות ● אם לא יוחלט על הארכת התוכנית בישיבה, ההגרלה הקרובה עשויה להיות האחרונה ● וגם: השינויים שמתכנן שר האוצר בתוכנית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האם ישיבת מועצת מקרקעי ישראל שתיערך השבוע תהפוך למוקד התנגשות בין אנשי משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל לבין אנשי משרד האוצר? בין הסעיפים שעל סדר היום מופיעה הצעת החלטה על הארכת מכרזי "מחיר מטרה" - המכרזים המשמשים מאגר דירות לתוכנית ההגרלות "דירה בהנחה" - עד לסוף שנת 2027, ובכך להניח את התשתית להארכת תוכנית סבסוד הדירות הממשלתית. אלא שנראה כי אנשי האוצר אינם מתכוונים לאפשר את אישור ההחלטה בקלות.

בנק ישראל בהודעה דרמטית: מגביל את הלוואות הקבלנים בשוק הדיור
פרשנות | בנק ישראל סוגר את ברז המבצעים, וענף הנדל"ן כבר לא ייראה אותו דבר

מועצת מקרקעי ישראל מורכבת מנציגי כמה וכמה גורמים ממשלתיים. הבכיר שבהם הוא שר הבינוי והשיכון, המשמש כיושב־ראש המועצה, אך גם למשרד האוצר יש נציגות בכירה וחשובה במועצה - סגן הממונה על התקציבים באוצר. בהיותו הגורם ש"יושב על ברז המזומנים", זהו אחד הנציגים המשמעותיים ביותר במועצה.

יושב־ראש המועצה כיום, השר יצחק גולדקנופף, מושך לכיוון הארכת תוכנית "דירה בהנחה", והצהיר על כך בכמה הזדמנויות שונות בעת האחרונה. אליו מצטרפים גם רוב גורמי המקצוע במשרד הבינוי והשיכון וברשות מקרקעי ישראל. מולם נמצא האוצר, אשר מציע תוכנית מצומצמת בהרבה, כולל אישור שיווק לטובת התוכנית "במקרים חריגים בלבד" ורק באישור הוועדה לתכנון ופיתוח - שבראשה עומד נציג משרד האוצר, כך שלאוצר יש זכות וטו בוועדה. לגלובס נודע כי עד לרגעים האחרונים שלפני כינוס ישיבת המועצה מתוכננות פגישות בין הצדדים, במטרה להגיע להסכמות, אך הדרך להתנגשות נראית כרגע קצרה מתמיד.

תשונה או תבוטל?

בוועידה שנערכה בשבוע שעבר בתל אביב אמר סגן הממונה על התקציבים, מתן יגל: "התוכנית לא טובה ומאוד בעייתית, מעלה ביקושים ומעלה את מחירי הדיור. גם אם המדינה רוצה לעזור לזוגות להגיע לדירה, הגרלות הן רעיון מאוד לא חכם. אולי צריך מבחני הכנסה, כושר השתכרות או פרמטרים אחרים, ואם להאריך את התוכנית - הפורמט הקיים מאוד לא טוב, לא חכם ולא יעיל. אם יחליטו לחלק מתנות בהגרלה, ודאי שזה לא צריך להיות במרכז הארץ. למה שזוג צעיר ירצה לגור בקריית שמונה?"

זו לא הפעם הראשונה שבאוצר מצביעים על כך שתוכנית הסבסוד הממשלתית לא יעילה והפסדית למדינה. רק בתחילת החודש חשפנו כאן כי להערכת אנשי האוצר, סבסוד הקרקעות בתוכניות הממשלתיות לסבסוד דירות לאורך השנים (מאז הושקה תוכנית "מחיר למשתכן" במתכונתה המעודכנת ב־2015, על־ידי שר האוצר משה כחלון) הסתכם בכ־50 מיליארד שקל. סכומי עתק אלה משמשים את האוצר לא אחת כדי "לרמוז" לחוסר הכדאיות של התוכנית.

"אי־אפשר לדבר כל הזמן על התוכניות האלה ככאלה שגורמות הפסדים", אומר מנגד גורם בכיר בענף. "זה לא נופל על תקציב המדינה, מדובר על הכנסות שמגיעות מקרקעות קיימות, וכלל הגורמים שעסקו בנושא הזה הבטיחו לאורך כל השנים להוריד מחירים. זו הדרך שבה המדינה בחרה לעשות זאת, באמצעות תוכניות ההגרלות. אין כאן הפסד אלא מימוש הבטחה".

"ביטול התוכנית זו דרמה. זה יהיה צעד נורא", מוסיף אותו גורם. המחירים גבוהים היום, וגם אם הם בדרך לרדת מעט - אין כאן התרסקות של המחירים, אין כאן ירידה של 15% או של 20% במחירים, שזו ההנחה שמציעה בפועל תוכנית ההגרלות לזוגות הצעירים. ירידה בשיעור כזה לא תקרה מחר בבוקר, לכן הזוגות הצעירים חייבים את הסבסוד הזה כדי לקנות דירה. הירידה שמתרחשת עכשיו במחירים, היא לא בשיעור שמאפשר לזוגות צעירים ממעמד הביניים לקנות דירה.

"אפשר לצמצם את ההנחות, אפשר למצוא איזון בין הפריפריה לבין המכרז, אפשר לעשות סבסוד צולב כמו שהצענו בעבר ובאוצר התנגדו - אלה דיונים לגיטימיים. יש מה לעשות גם בלי לעצור את התוכנית, אבל אגף התקציבים לא מציע שום אלטרנטיבה. אין לו שום יכולת כרגע להציע דברים אחרים במקום תוכנית 'דירה בהנחה'".

בהקשר זה מצהיר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן: "לא נסכים להפחית תקציבים מתוכנית 'דירה בהנחה'. כל הפחתה כזו דורשת הבאת מיליארדים להאצת שוק הנדל"ן בדרכים אחרות. אם אנחנו רוצים להמשיך לבלום את עליית המחירים ולעזור לפרט במדינת ישראל להשיג דירה, אנחנו צריכים השקעה מהצד השני. אם רוצים לקצץ, ואם יהיה היגיון כלכלי בקיצוץ, נדרוש פתרונות ברמת הפרט, בהיקף של 3 מיליארד שקל".

העיקרון של סמוטריץ': התוכנית תימשך רק בפריפריה ובאזורי עדיפות לאומית

הגורם שאיתו דיברנו מפנה אצבע מאשימה אל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וטוען כי אינו נוכח כלל בדיונים ובשיחות סביב שאלת הארכת "דירה בהנחה", עובדה המסבכת את המצב עוד יותר, לדבריו: "הבעיה היא ששר האוצר לא נמצא בתמונה. פקידי האוצר הם שמובילים את כל התנהלות האוצר סביב הסיפור הזה".

בלשכת השר סמוטריץ' הגיבו לדברים, ובאותה נשימה חשפו את השינויים שהוא מקווה לקדם במתווה התוכנית: "שר האוצר מעורב לחלוטין בנושא", נמסר מלשכתו, "ורק ביום חמישי האחרון הוא קיים ישיבה מקצועית ארוכה עם אנשיו במשרד האוצר. השר סבור כי ניתן להגיע להסכמות, סביב העיקרון ולפיו התוכנית תימשך באזורי הפריפריה והעדיפות הלאומית. בכך היא תגשים כמה מטרות לאומיות חשובות.

"סלע המחלוקת המרכזי בנושא נותר סביב דרישתו של שר האוצר להעניק עדיפות של 50% בכל מכרז למשרתי מילואים פעילים במסגרת מלחמת 'חרבות ברזל', דרישה שלמרבה הצער משרד השיכון ורמ"י מסרבים לה כרגע. בעניין זה השר סמוטריץ' אינו מתכוון לוותר, ולדרישתו תתקיים בעניין ישיבה היום אצל ראש הממשלה".

גורמים שאיתם שוחחנו אומרים כי צמצום התוכנית שאליו דוחף משרד האוצר דווקא ייצור מציאות הפוכה מזו שמקווה להשיג השר, שכן אם התוכנית תצומצם באופן דרמטי (גם אם לא תבוטל לגמרי), מספר אנשי המילואים שיוכלו ליהנות מדירה במחיר מסובסד יהיה נמוך יותר ממספרם בהגרלות במתכונתן כיום.

חזרה לעידן הקריטריונים? "טעות גדולה"

תוכניות ההגרלות על גלגוליהן החלו, כאמור, בתקופת שר האוצר כחלון. במשך כעשור הוגרלו במסגרתן כ־110 אלף יחידות דיור, וההגרלה האחרונה נסגרה בסוף ינואר השנה, עם 4,000 יחידות דיור שהוגרלו. תוכניות משרד הבינוי והשיכון בנושא כוללות הגרלה חדשה בין פסח ליום העצמאות, עם כ־5,000 יחידות דיור חדשות ושיווק של כ־20 אלף יחידות דיור במהלך השנה במסגרת מסלול "מחיר מטרה".

ומה יקרה אם התוכנית לא תימשך? ראשית, המשמעות היא שלאחר ההגרלה הקרובה המתוכננת לא יתקיימו עוד הגרלות, ככל הנראה עד לסוף השנה. בידי רמ"י יש כמות מעטה של יחידות דיור ששווקו במכרזי "מחיר מטרה" וטרם השתתפו בהגרלות, ואם לא תתקבל החלטה על הארכת התוכנית בישיבה הקרובה, התוכנית למעשה תיעצר באמצע השנה.

אחת האפשרויות במקרה שהתוכנית לא תימשך היא חזרה לעידן הקריטריונים: בתחילת העשור הקודם גיבש שר הבינוי והשיכון דאז, אריאל אטיאס, רשימת קריטריונים לקבלת דיור בר־השגה, בהתאם להמלצות ועדת טרכטנברג ("הוועדה לשינוי חברתי כלכלי"). אלא שעם הזמן התברר כי הקריטריונים הללו לא השיגו את מטרתם, לקרב את הזוגות הצעירים מהאוכלוסייה הכללית לדירה משלהם. בפרסומים שונים, כולל כאן בגלובס, הוכח כי הקריטריונים הובילו - במתכוון או שלא - לכך שמרבית הנהנים היו זוגות צעירים בני החברה החרדית.

"זה ייצור מלחמת עולם חדשה שתתקע את הכול", אומר הגורם שאיתו שוחחנו. "שוב בג"צים, שנה לפחות של עיכובים רק על דיונים משפטיים - ושום פתרון אמיתי לזוגות הצעירים. אם גולדקנופף ישתכנע וילך לשם, זו תהיה טעות גדולה מצידו".

"המדינה תפסיד שיווקים מתוכננים של קרקעות"

כאמור, הצעת משרד הבינוי והשיכון ורמ"י אשר תועלה במסגרת ישיבת מועצת מקרקעי ישראל השבוע, נועדה להאריך את מכרזי "מחיר מטרה" בשנתיים נוספות, אך לא רק זאת - גם להרחיב אותם ליישובים נוספים, שבהם טרם הוגרלו דירות במסגרת התוכנית עד היום. מדובר ברשימה של 22 יישובים, שהגדול שבהם הוא רעננה: לראש העיר חיים ברוידא הובטח עוד בסוף השנה שעברה כי העיר תוכנס לרשימת הערים שישתתפו בתוכנית.

הגורם שאיתו דיברנו מתריע כי עצירת התוכנית או צמצום דרמטי שלה יביאו לאפקט בעייתי נוסף: עצירת שיווקים מכיוון אותם יישובים שאמורים להיכנס לתוכנית. "ברעננה, למשל, לא ישווקו את הקרקעות הללו אם זה לא יהיה במסגרת תוכנית ההגרלות", הוא אומר. "המשמעות היא שבמקרה של עצירת התוכנית, המדינה תפסיד שיווקים של קרקעות חשובות". העניין מקבל משנה תוקף בהתחשב בחוסר היכולת של המדינה לשווק עוד דירות בסבסוד ללא החלטה חדשה על הארכת שיווקי "מחיר מטרה".

אגב, בהצעת האוצר ל"דירה בהנחה" שתוצג בישיבת המועצה לא מוצעת כל הארכה של מכרזי "דירה בהנחה", ואף לא הרחבה שלהם לאותם יישובים שמציעים משרד הבינוי והשיכון ורמ"י. להפך: הצעת האוצר דוחפת לצמצום מספר היישובים שישתתפו בהגרלות, אם אלה יימשכו, ולקיומן ביישובים שבהם ערכי הקרקע נמוכים יחסית, קרי מחוץ לאזורי הביקוש בלבד.

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום