גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמישה מיליארד דולר: המדינה שיוצאת לעסקת ענק עם ארה"ב למרות המתיחות

המנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה בשיתוף עם בשיתוף סוכנות החלל הישראלית יצאו בקול קורא ● ממשלת קנדה תשקיע 5 מיליארד דולר לרכישת משגרים ומערכות בקרת אש מחברה אמריקאית ● רוסיה מפתחת כטב"מ שנועד ליירוט כטב"מים ● איחוד האמירויות משקיעה בחברה צרפתית ● וגם: הרכב החדש שמשיקה חברת פולאריס ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רקטה שנורתה ממערכת הרקטות HIMARS / צילום: ap, Andreea Alexandru
רקטה שנורתה ממערכת הרקטות HIMARS / צילום: ap, Andreea Alexandru

בתחום הביטחוני מגלים לעיתים שעל אף צרכים פוליטיים ומדיניים, לעיתים אין ברירה אלא להסתמך על ארה"ב - כפי שמשתקף בקנדה. בה בעת, אתגרי ההגנה האווירית מפני כלי טיס בלתי מאויישים הביאו את רוסיה ליצירת כטב"מ ליירוט כטב"מים, וכן איחוד האמירויות ממשיכה להשקיע בחברות זרות לצורך צבירת יכולות. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

"יכולות יוצאות דופן במחיר נמוך": מנכ"ל רפאל חושף - מתי מערכת הלייזר תהפוך למבצעית
שנה חלומית ליצרנית הנשק אלביט: "האיום הסיני, הרוסי והאיראני הם הזדמנות אדירה"

משרד הביטחון ליזמים: תביאו טכנולוגיות, הטיסה לחלל עלינו

מנהלת החלל במפא"ת (המנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) בשיתוף סוכנות החלל הישראלית יצאו בקול קורא לחברות, אקדמיה, תעשייה וגופי מחקר ישראליים לבחינת מטע"דים חלליים ואיסוף נתונים מהחלל. אותם מטע"דים (מטען ייעודי) ישולבו על שני ננו־לוויינים שישוגרו לחלל, כשאת הננו־לוויינים יפתחו וישגרו אוניברסיטת תל אביב.

למעט הצעת הטכנולוגיות, משרד הביטחון לא דורש מהחברות תמורות, תוך שאוניברסיטת תל אביב כאינטגרטור תקבל את המטע"דים מהחברות, תעשה אינטגרציה, בדיקות, תטפל בשיגור לחלל ותשלח את התוצרים. במשרד מתכננים להגיע למצב שבו בשיתוף סוכנות החלל הם יביאו מדי שנה או שנתיים הצעה לשגר פלטפורמות לחלל, שבו יש אתגרים שקשה עד בלתי אפשרי לבחון שלא בחלל.

אלו עשויים להיות, למשל, טרמינל לתקשורת אופטית שירצו לבדוק בחלל, שבו תמיד נמצאים בנפילה חופשית לאורך שנים, כשבכדור הארץ אי אפשר לדמות נפילה כה ממושכת. בה בעת, יש תכונות מסוימות של החלל שניתן לבדוק במידה מוגבלת במאיץ חלקיקים, ובתחום התקשורת ניתן לבדוק קשר בין שני עמודים, אבל לא קשר בין שני לוויינים במרחק כ־5,000 ק"מ האחד מהשני.

חברת חימושים משוטטים השלימה גיוס של יותר מ-10 מיליון דולר

חברת החימושים המשוטטים התל־אביבית SpearUAV, השלימה השבוע סבב גיוס הון של יותר מ-10 מיליון דולר בהובלת קרן ההון סיכון Deep Insight, שמטרתו לאפשר ייצור מקומי שנתי בהיקף אלפי חימושים משוטטים מבוססי בינה מלאכותית מתוצרה החברה. בכוונת ספיר, לייצר רכיבים מרכזיים של החימושים המשוטטים של החברה מסדרת וייפר אצל קבלני משנה בפריפריה.

את החברה ייסד גדי קופרמן ב־2017, כשהייחוד של החימוש המשוטט של החברה הוא הקומפקטיות שלו, עם שיגור מקפסולה. כיום, החימושים המשוטטים של ספיר משוגרים מפלטפורמות כמו טנקים או נגמ"שים, או בידי לוחמים, אף שהיא החלה את דרכה בכלל מצוללות. היא פיתחה קפסולה שמשוגרת מצוללת תוך כדי צלילה, צפה אל פני המים - ואז משגרת את האמצעי בעת פקודה. כך, הצוללת שומרת על החשאיות, אבל המשוטט מאפשר מימד חדש של יכולות מודיעיניות והתקפיות.

כיום, משתמשים בכלים מתוצרת ספיר בים, בכוחות היבשה, ובכוחות השריון, כאשר שיטת הקפסולה מוגנת בכמה פטנטים. הסטארט־אפ מתמחה בייצור מערכות חמושות החל מדרג הלוחם הבודד ועד רמת הגדוד. זה מייחד אותו, משום שחלק הארי מהשחקנים בעולם מתרכזים בחימושים משוטטים ואמצעי תצפית ששמים דגש על דרגי אוגדה ומעלה.

ההתמקדות בכוחות שבלב שטחי הלחימה מובילה את המוצר של הסטארט־אפ התל־אביבי לדרישות תפעוליות מינימליות מצד המפעיל: שיגור מקפסולה על ידי לוחם מתבצע תוך פחות מדקה, כאשר מאותו רגע - הכלי אוטונומי כמעט לחלוטין. המשוטטים הטקטיים וייפר 40, 300 ו־750 (נקראים על שם משקלם בגרמים) יודעים לזהות מטרות, לתקוף בעצמם, אך באותה מידה יכולים לשמש כאמצעי תצפית. את רמת ההתעסקות של הלוחם בכלי ניתן לסכם באפשרות להחזיר את הכלי למיקום המוצא, להורות לכלי טיס לזוז מנקודה א' לנקודה ב' בלחיצה על מסך וללא סטיקים, או להחליט על ביטול ההתקפה. "הגידול בביקוש למערכות הוייפר שלנו - התומכות ברכבי לחימה, כוחות חי"ר, כלי שיט ואף בצוללות, מצריך הרחבת כושר הייצור בישראל", מסר המנכ"ל יפתח קליינמן. "במקביל, אנו פועלים להנחת התשתית לפעילות עתידית בארה"ב, כחלק מהתרחבות גלובלית כוללת".

קנדה רוצה להתחזק בטילים ובמכ"מים

ממשלת קנדה מתכננת לסגור את רכישת מערכת הרקטות HIMARS מתוצרת לוקהיד מרטין מארה"ב, על אף מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ והמתיחות שנוצרה מכך בין המדינות. לפי אוטווה סיטיזן, הרכישה תתבצע באמצעות מנגנון FMS (Foreign Military Sales) שמאפשר לשותפות של וושינגטון לבצע רכישות מחברות אמריקאיות ישירות דרך הממשל. הסכום שיושקע ברכישה הוא גבוה, 5 מיליארד דולר, ויכלול משגרים, מערכת בקרת אש וחלקי חילוף.

מערכת HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) נישאת על משאית 6X6, ונועדה לשיגורים מדויקים של רקטות לטווח של עד 300 ק"מ. בגרסתו המחודשת, צוות בן שלושה לוחמים נמצא בעמדה משוריינת, שממנה הוא שולט על מערכות הפיקוד והניווט. המערכת הזו תופסת מקום מרכזי בדיון לגבי מדיניות הרכש הביטחונית של אוטווה שבשנת 2023 כללה קרוב ל־30 מיליארד דולר, רובם לארה"ב.

הצורך בגיוון מביא את אוטווה לפנות לאוסטרליה לשיתוף פעולה בבנייה משותפת של מכ"ם A-OTHR. מיזם שבו מתכננים להשקיע יותר מ־4 מיליארד דולר לטובת שיפור יכולת ההתרעה המוקדמת במרחב הארקטי, שחשוב מאוד לקנדה. "מרכיב מרכזי בתוכנית המודרניזציה של פיקוד ההגנה האווירית של צפון אמריקה, הוא יכולות המעקב אחר איומים ארוכי טווח", נמסר מלשכת ראש ממשלת קנדה, מארק קרני.

רוסיה פונה ליירוט כטב"מים באמצעות כטב"מים

מלחמת רוסיה־אוקראינה נודעה בהיקף השימוש הגדול במיוחד של כטב"מים, כשסוגיה מאתגרת במיוחד היא כיצד להתמודד מולם. רוסיה נמצאת בשלב מתקדם של פיתוח כטב"מ מהיר שנועד ליירט כטב"מי איסוף וחימושים משוטטים, בטרם מגיעים ליעדיהם.

שני הצדדים משתמשים בחימושים משוטטים מדגמים שונים, אבל אלו הבולטים שבהם משקפים עד כמה העצמאות של אוקראינה גדולה יותר: בעת שהאוקראינים משתמשים, יותר מכל, בכטב"מ ליוטיי מתוצרת מקומית, רוסיה משתמשת בעיקר בשאהד 136, שהוא מוצר איראני. מול ליוטיי ויתר הכטב"מים האוקראיניים, מיועד המיירט הרוסי להתמודד באמצעות מהירות גבוהה ויכולות מכ"ם משופרות.

איחוד האמירויות משלבת זרועות עם צרפת בתחום המספנות

הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' (EDGE) הגיע לסיכום עם חברת המספנות הצרפתית CMN נאבאל לבנייה משותפת של ספינות קטנות ובינוניות. במסגרת ההסכם, יוקם מיזם משותף (Joint Venture), שבו יחזיקו האמירותים ב־51%, ויעסוק בייצור קורבטות, ספינות סיור, סירות מהירות, קטמרנים ונחתות.

במסגרת שיתוף הפעולה, מערכות שמייצרות החברות הבנות של אדג' יוטמעו בספינות שמייצרת CMN. כחלק מפעילותה המתרחבת בתחום הימי, אדג' חתמה ב־2023 על חוזה עם הצי האנגולי למכירת ספינות תמורת כ־1.1 מיליארד דולר. עתה, היא תשלב זרועות עם CMN שבדומה לחברות צרפתיות רבות, יש לה דריסות רגליים משמעותיות במדינות שונות באפריקה.

לפני כחודשיים רכש אדג' כ־30% ממניות חברת עין שלישית הישראלית תמורת כ־10 מיליון דולר.

פולאריס משיקה רכב מתקדם

חברת פולאריס השיקה את הדגם החדש MRZR אלפא XP, רכב טקטי קל שנועד להתמודדות עם מתארים סבוכים. במסגרת המענים השונים שהוטמעו ברכב, ישנה יציאה של 5 קילו־וואט, שמייתרת את הצורך בנשיאת גנרטור עבור כוחות בשטח. בתדלוק אחד, הרכב יכול לפעול עד לטווח 360 ק"מ ללא משא, כשמנגד כושר הנשיאה המקסימלי שלו עומד על כ־900 ק"ג.

ברכב יש מקום לצוות של ארבעה לוחמים, והוא יכול להתחיל ללחימה, לסיור ולמשימות לוגיסטיות. הדגם החדש מאפשר הטמעה של אמצעי תקשורת, כשסדרת MRZR הספיקה להוכיח את עצמה בשימושים שונים בצבאות המערב. צבא ארה"ב ושותפותיה של וושינגטון מפעילים כמה דגמים שונים של פולאריס, כשדגם אלפא XP הושפע מהפקות לקחים לאורך השנים של הסדרה.

עוד כתבות

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק