גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירידה דו ספרתית ברבעון: המשקיעים מבינים שמשהו עובר על מניות הנדל"ן למגורים

אחרי שמדד הבנייה עלה ב־43% בשנת 2024, מתחילת השנה מציג הסקטור ביצועים גרועים בהרבה ביחס לשאר הענפים בבורסה ● זה קרה עוד לפני שבנק ישראל הטיל מגבלות משמעותיות על הבנקים בנושא מימון מבצעי הקבלנים ● מה מושך את המניות למטה?

מה מושך את מניות חברות המגורים למטה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
מה מושך את מניות חברות המגורים למטה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זה התחיל עוד לפני שבנק ישראל טלטל השבוע את הספינה והודיע כי הוא שם סוף להשתלטות מבצעי המימון האגרסיביים על שוק הנדל"ן. מניות סקטור הנדל"ן למגורים, מדד ת"א-בנייה, מציגות השנה ביצועי חסר משמעותיים ביחס לשאר הענפים. לאחר שב-2024 עלה מדד ת"א-בנייה ב-43%, הפך הסקטור מכוכב הבורסה לאחד הסגמנטים עם הביצועים הגרועים ביותר ברבעון הראשון של 2025.

ראיון | מנכ"ל אלקטרה על שוק המשרדים: "מחוץ לתל אביב יש חולשה ענקית"
שאלות ותשובות | ההגבלות הדרמטיות של בנק ישראל: מתי ההנחיות ייכנסו לתוקף ומה ההשלכות על רוכשי הדירות?

כמה מכוכבות המדד רשמו ירידות חדות מתחילת השנה: נכון ליום שלישי השבוע, בין החברות שאיבדו 13%־23% ברבעון הראשון היו אאורה, אזורים, אפריקה מגורים, אקרו, דמרי (דבר שצפוי להוביל אותה החוצה ממדד תל אביב 35 בקרוב), ישראל קנדה ופרשקובסקי.

הירידות הללו מוחקות אצל חברות מסוימות את התשואה הגבוהה שרשמו ב-2024. מבט על ביצועי מדד ת"א-בנייה שלוש שנים לאחור, מצביע על תשואה שלילית של 20%. ובכל זאת ישנן כמה חברות חריגות: אאורה למשל, חרף ההיחלשות השנה במניה, מציגה תשואה של קרוב ל-140% בשלוש השנים האחרונות.

אז למה בכלל יורד המדד? יש לכך כמה סיבות, ואחת מהן היא אכן שיטת המבצעים - זו שבנק ישראל החליט לבלום השבוע. בטיוטה שפרסם המפקח על הבנקים הוא דורש מהבנקים להגדיל את הביטחונות הנדרשים לפרויקטים שמאופיינים בשיטת מכירות זו. נוסף לכך, המפקח דורש כי "הלוואות בולט ובלון" לא יהוו יותר מ-10% מכלל המשכנתאות החדשות שניתנו באותו חודש. לשם השוואה, כיום מדובר בשיעור כפול כמעט. אמנם ההגבלות הללו מוכוונות כלפי הבנקים, אבל בענף הנדל"ן מתחילים להבין שהשיטה שהקפיצה את המכירות ב-2024 בדרך לדעיכה.

אולם המבצעים אינם הגורם היחיד לחולשת מדד הבנייה. בהתחדשות העירונית, שהייתה הטרנד החם של הענף בשנים האחרונות, המציאות הופכת להיות מורכבת יותר וגם העובדה שהריבית לא ירדה, ואולי גם לא תרד בקרוב על רקע אי־הוודאות הפנימית והגיאו-פוליטית, מכבידה על היזמים ועל הרוכשים. האם הגענו לתחתית?

מבצעי הענק יצטננו

"בשנה שעברה מניות הנדל"ן רשמו עליות חדות על רקע שילוב של הגידול במכירות, הרבה בזכות מבצעי הקבלנים ומנגנוני התשלומים בדמות ה-80/20, הציפיות להתמתנות בסביבת הריבית והשיפור הניכר בסנטימנט הכללי בשוק ההון במחצית השנייה של השנה", מסביר רז דומב, אנליסט הנדל"ן בלידר שוקי הון.

למעשה, זו הייתה השנה כמעט הכי חזקה אי פעם של מכירת דירות - אחרי 2021. שיטה זו אפשרה לרוכשים לשלם רק 20%-10% במעמד הרכישה ואת היתרה בעת קבלת הדירה, לעתים ארבע שנים מאוחר יותר. "השוק נתן משקל רב לזינוק במכירות, במיוחד לאחר ההאטה המשמעותית בקצב המכירות בשנת 2023 ופרוץ המלחמה".

שיטה זו שירתה במידה רבה את היזמים ואת הרוכשים גם יחד. יזמים רבים הכניסו לחוזים שלהם טווחי מסירה ארוכים יותר מבעבר ובכך קנו זמן: אולי בינתיים הריבית תרד ומגבלות הבנייה שנבעו כתוצאה מהמלחמה ישתחררו. הרוכשים מצדם נהנים לכאורה מאופציה יותר ארוכה. הם מאמינים שערך הדירה רק יעלה, ואם לא יוכלו לעמוד בתשלום - ימכרו.

השיטה הזו, שנתנה רוח גבית למניות, הפכה למשקולת בחודשים האחרונים. בנק ישראל החל כבר לפני חודשים להראות סימני דאגה ואף זימן את בכירי המערכת הבנקאית לשיחה שבה דרש מהם להיות עם היד על הדופק. בנק לאומי היה הראשון שהודיע פומבית, כבר בנובמבר, על צינון החגיגה - וכי יאפשר הלוואת קבלן רק בהעמדת מינימום 20% הון עצמי. לא עוד 90/10 ודומיו.

זה לא הספיק לבנק ישראל. בראיון שהעניק בסוף פברואר לגלובס הנגיד פרופ' אמיר ירון, הוא שחרר רמז עבה כי לא יהססו לפעול: "אנחנו מנתחים את ההתפתחויות בשוק הנדל"ן באופן שוטף והדוק. הדגשנו את הנושא בפני הבנקים, ואנחנו איתם בשיח מתמיד על הצורך בניהול סיכונים מוקפד בתקופה הזו... אנחנו במיוחד מוטרדים מעסקאות שבהן אין תהליך חיתום מלא של הלווה".

בשורה התחתונה, בשוק הבינו כבר תקופה ארוכה שאירוע המבצעים הולך ומסתבך. השבוע הנחית הפיקוח על הבנקים את המהלומה בדמות טיוטת ההוראות המגבילה את המבצעים עד סוף 2026.

הריבית לא תרד בקרוב

גורם נוסף שמשפיע על הסקטור הוא התפוגגות הציפיות להורדת ריבית מהירה. אמנם בנק ישראל שמר את הקלפים קרוב לחזה ודיבר על אפשרות להפחתה מסוימת במחצית השנייה של 2025, אך בשוק קיוו שזה יקרה מהר יותר וחד יותר. "בסוף השנה שעברה ציפו שהריביות ירדו מהר, ועכשיו רואים שהנגיד לא ממהר", מסביר איתי ליפקוביץ', מנכ"ל בית ההשקעות הורייזן, המנהל כ-4 מיליארד שקל. "הריביות נותרות גבוהות - וזה פוגע גם ביזמיות וגם ברוכשים. השוק ציפה להפחתות והוא טעה".

דומב מלידר שוקי הון מסכים: "אין ספק כי הגברת חוסר הוודאות על רקע התחדשות המאבקים הפנימיים והגברת המתיחות הביטחונית משפיעות לרעה על הסנטימנט בשוק בכלל, וכלפי מניות הסקטור בפרט, ומעלים סימני שאלה בנוגע לתוואי הורדת הריבית ברבעונים הבאים".

דומב מעריך כי נראה בחודשים הקרובים התמתנות מסוימת בקצב מכירת הדירות ביחס למה שראינו ב-2024, וכי הקשחת תנאי המימון מצד המערכת הבנקאית, עשויה להעצים את המגמה.

עלויות הבנייה קפצו

אתגר משמעותי נוסף הוא עליית מחירי תשומות הבנייה. "התייקרות בתשומות הבנייה ובעיקר בכל מה שקשור לכוח האדם היא גורם מכביד," מדגיש ליפקוביץ'. "לכן חלק מעליית מחירי הדירות בכלל לא מגיעה ליזמים אלא נבלעת בעלויות העבודה".

דומב מוסיף: "אחד מהסיפורים המרכזיים בשוק הדיור בשנה שעברה, בעיקר על רקע המלחמה קשור להתייקרות חומרי הגלם וכוח העבודה, דבר שהביא לכך שכיום בחוזים חדשים, היזמים לא לוקחים סיכונים ומתחייבים למשך הקמה ארוך יותר. נוסף לכך, לאורך השנים גם המוצר השתנה: בונים מגדלים, חניונים תת-קרקעיים וכדומה, דבר שהופך את הפרויקטים ליותר מורכבים".

נוכח התייקרות העלויות, חברת דניה סיבוס הגישה עתירה לבג"ץ נגד הלמ"ס בטענה שמדד תשומות הבנייה אינו מעודכן ואינו משקף כהלכה את עלויות הבנייה האמיתיות. המדינה תגיב לעתירה בתחילת אפריל.

בעקבות המצב בשוק, חברות הנדל"ן משנות את האסטרטגיה שלהן. "רוב חברות הבנייה בכלל הפסיקו לקנות קרקעות חדשות ומתמקדות בפינוי בינוי," מציין ליפקוביץ'. "רק משוגע יקנה קרקע שישלם עליה 8% בשנה כשהביקושים חלשים".

גם דומב מזהה מגמה דומה: "ההתחדשות העירונית כאן כדי להישאר. אנו רואים כיום שלכל השחקנים בבורסה יש זרוע משמעותית של התחדשות עירונית. בנוסף, גם הרוכשים כיום מעדיפים לרכוש דירות בפרויקטים שעומדים מאחוריהם השחקנים הגדולים והמנוסים".

האם הגענו לתחתית?

למרות הירידות החדות, שני המומחים מסכימים שהמשוואה הבסיסית בשוק הנדל"ן הישראלי נותרה ללא שינוי. ""השנה הזו כנראה תתאפיין בפחות עסקאות יד ראשונה", טוען ליפקוביץ'. "השורה התחתונה שלי היא שהמניות הגיעו לתחתית. בסופו של דבר מחירי הדירות לא הולכים מחר לרדת. משוואת הביקוש הבסיסית לא השתנתה, אין קרקעות חדשות ואין אובר בנייה של דירות בישראל".

יש לציין כי מלאי הדירות הלא מכורות נמצא בשיא: נכון לחודש דצמבר היו "על המדף" 76 אלף דירות לא מכורות. עופר קליין מהראל ביטוח ופיננסים ציין בסקירה שפרסם כי מספר הדירות בבנייה פעילה המשיך לעלות לשיא של 183 אלף".

דומב מוסיף: "כי בחודשים הקרובים תיתכן האטה במכירות ביחס להיקפי המכירות שראינו ב-2024, שהיוותה אחת משנות שיא בפעילות הסקטור, למרות התייקרות הריבית וסביבת המחירים הגבוהה"

ליפקוביץ' מסכם: "ה'קיקר' הכי גדול יהיה הורדת ריבית. כשזה יקרה לקונים תהיה סיבה טובה יותר לקנות, ומנגד עלויות המימון של החברות יילכו ויירדו. בינתיים התיקון הזה יצר הזדמנויות עבור משקיעים שמאמינים בטווח הארוך".

עוד כתבות

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

אילוסטרציה: Shutterstock

ירשתם חלק מדירה? זהירות בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון

ליורשים מותר להגיע ביניהם להסכמה על חלוקת נכסים מעיזבון, גם אם היא שונה ממה שנכתב בצוואה • חשוב להגיע להחלטה כזו עוד לפני שמושכים כסף או דמי שכירות מהעיזבון - אחרת תחויבו במס כבד

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

בורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; הביטקוין ממשיך לטפס

הניקיי מזנק ב-1.5%, בורסת שנגחאי מורידה מערכה 0.1%, ההנג סנג והקוספי נסחרים סביב רמות הבסיס ● מחיר הביטקוין עומד כעת על 102.7 אלף דולר, זינוק של 3.9% ● טראמפ קרא אמש למשקיעים "ללכת ולקנות מניות עכשיו"

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות