גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל ההשקעות שמזהיר: "יהיה יותר קשה להרוויח בבורסה", וזו הסיבה

בשוק מנסים להסביר את התיקון המהיר לירידות החדות בת"א בתחילת השבוע ● לצד מי שטוען כי מדובר היה בהזדמנות יוצאת דופן לרכוש מניות בולטות בהנחה גדולה, מסבירים אחרים כי רמת אי הוודאות בבורסה עלתה: "צריך להתרגל לכך שיהיה קצת קשה יותר להרוויח כסף"

האם כדאי לקנות מניות ביטוח ובנקים שנופלות בעד 10% / אילוסטרציה: Shutterstock
האם כדאי לקנות מניות ביטוח ובנקים שנופלות בעד 10% / אילוסטרציה: Shutterstock

ביום ראשון השבוע רשמה הבורסה בת"א את יום המסחר הגרוע ביותר מאז ה-8 באוקטובר 2023, למחרת מתקפת החמאס. זאת בעיקר על רקע התגברות המחלוקת הפנימית בישראל, בעקבות פיטורי ראש השב"כ רונן בר, הכוונה לפטר את היועמ"שית גלי בהרב מיארה והאיומים בהשבתת המשק. שני המדדים המובילים של הבורסה, ת"א 35 ות"א 90, ירדו ב-3% ו-5% בהתאמה, כאשר את הירידות הובילו מניות הבנקים והביטוח, שצנחו ב-7.6% ו-9% בהתאמה.

ותודה לכלל ביטוח: המניה שהזניקה את הרווחים של אקירוב
בזכות מכירת יצרנית החומוס בארה"ב: הרווח הנקי של שטראוס עלה ל-624 מיליון שקל

אלא שכבר ביום המחרת תיקנו המדדים חלק ניכר מהירידות. שני המדדים הגדולים קפצו בכמעט 2%, מדד הבנקים טס ב-5.5% והביטוח בכמעט 4%. האם ביום ראשון נבעה המכירה מפאניקה רגעית, האם יום שני היווה צפירת הרגעה לשוק, ומה מלמדים שוקי המט"ח והאג"ח? וגם - האם יכולתם לנצל את הירידות של יום ראשון כדי לקנות בזול?

נתחיל מקצת סטטיסטיקה. אם הייתם קונים אחרי הנפילות ביום ראשון, סיכוי טוב שהייתם מרוויחים כסף. בדיקת גלובס מצאה לא מעט מקרים בעבר שבהם מדד הדגל בת"א צלל יותר מ-3% ביום אחד, ולמחרת תיקן כלפי מעלה. מאז השקת המדד ב-1992 ועד היום היו יותר מ-143 ימים של ירידות חדות כאלה, ובאופן כללי אחרי יום שכזה ישנו סיכוי של 57% לעליות ביום המסחר הבא.

גם מתן שטרית, הכלכלן הראשי של חברת הביטוח הפניקס, הגיע למסקנה דומה. על פי הבדיקה שלו, מתחילת שנת 2000 ועד היום "כמעט בכל פעם שנרשמה ירידה יומית של מעל 3%, בתוך 3-4 ימי מסחר נרשמה עלייה ממוצעת של כמעט 3%. ובממוצע, תוך כחודש המדד חזר לרמתו ערב הירידה (למעט תקופת הקורונה)... לאחר הירידות החדות מגיעים הימים הטובים ביותר.

"ירידות חדות בטווח הקצר לא בהכרח מבשרות על גל שלילי מתמשך - ולעיתים הן פותחות חלון הזדמנויות למי שמסוגל להישאר עם עיניים על האופק. ב-65% מהמקרים, המדד הניב תשואה חיובית בשנה שלאחר מכן, עם תשואה ממוצעת של כ-32%. מנגד, ב-35% מהמקרים התשואה הייתה שלילית, עם ירידה ממוצעת של כ-13%".

מי שמחפש עוד סיבות לאופטימיות יכול גם להיזכר בעובדה שלפני הנפילות האחרונות מניות הביטוח השלימו זינוק של כמעט 100% בחצי שנה, וגם מכך שלמרות הירידות האחרונות הבורסה בת"א עדיין בתשואה חיובית של 3% מתחילת 2025 (ויותר מ-24% בשנה האחרונה).

בקרנות הנאמנות לא ברחו בבהלה

ליאור כגן, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות, מציין מספר סיבות שסייעו לעליות ביום שני. "בסוף יום א' ראו שאין פדיונות גדולים בקרנות הנאמנות, כלומר הציבור לא רץ למכור מתוך ציפייה שהירידות יימשכו, ולכן הייתה כאן צפירת הרגעה שאולי זה לא 'כצעקתה'", הוא מאבחן. "מצד שני באו ידיים שהיו מוכנות לקנות במחירים הללו. שוק זה הרבה פסיכולוגיה. צריך לזכור שבגלל העליות החדות במניות הבנקים והביטוח בחודשים האחרונים, אנשים הרגישו ש'השוק המקומי ברח למעלה' והם פספסו את הרכבת, ולכן התייחסו לנפילות של יום ראשון כאל הזדמנות, כשאפשר לקנות מניות של בנקים וביטוח בהנחה של 8%-10%.

"אנשים סיימו את יום ראשון, של הירידות, שבהן קשה לקבל החלטה לקנות, ונכנסו ליום שני כשהם רואים מסכים ירוקים ומבינים שלא הולכים לעוד יום אדום. ואז ראו שהמחירים עולים, עוד אחד קונה ועוד אחד, וזה הקצין את המגמה החיובית.

"צריך לזכור שאין הרבה ימים כאלה בשנה שבהם אפשר לקבל ביום אחד מניות גדולות, ממדד ת"א 35, שיורדות ב-8%-10%. אם היו אומרים למנהל השקעות ביום חמישי קח הנחה של 10%, אין מנהל השקעות שלא היה קופץ על זה. לכן הרבה פעמים זה מייצר תגובה חיובית למחרת, כשנרגעים".

'שורט סקוויז' והשפעות מחו"ל

יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה בת"א, מבקש להזכיר כי "כולם מדברים תמיד על מי שמכר, אבל בשוק ההון תמיד יש מישהו שמוכר ומישהו שקונה. גם ביום ראשון היו קונים משמעותיים, שהסכימו לקנות במחירים החדשים. השוק עשה 'אובר שוטינג' למטה. היו מי שחשבו שכדאי למכור לקראת הגעת הזרים ביום שני, אבל הזרים לא מכרו, להיפך - חלקם בכלל קנו, בעיקר מניות בנקים, וזה תמך בשוק".

פגוט מוסיף סיבה נוספת לירידות החדות מדי בראשון והתיקון ביום שני: "כששוק יורד בצורה חדה, לקוחות ממונפים צריכים לסגור פוזיציות וזה גם מייצר לחץ. ירידות חדות כאלה, בהגדרה, מייצרות עוד תופעות שרשרת כמו רעידת אדמה ורעידות משנה. וזה נכון גם לכיוון השני - בשוק שעולה שחקנים שנכנסו לשורט כי חשבו שהירידות יימשכו צריכים להתכסות, וזה מחזק את העליות. ביום שני ראינו שהשווקים בחו"ל עלו בצורה חזקה, וגם זה השפיע".

"העולם הפך למקום מסוכן יותר"

האם חוסר הוודאות מאחורינו? המומחים ממש לא בטוחים בכך. גיל דותן, מנהל השקעות פרימיום באי.בי.אי ניהול תיקים, מציין כי "בסופו של דבר, ההסתכלות צריכה להיות ארוכת טווח תוך בחינה של האירוע - האם קרה דבר ששינה את המצב הכלכלי לרעה בקרב החברות הנסחרות בבורסה? בשלב זה התשובה לכך שלילית. כמובן שצריכים להמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בפן הביטחוני-פוליטי, ובעיקר להתמקד בהשפעה של האירועים על הדוחות הכספיים הצפויים של החברות, שעד כה הציגו ברובן דוחות חיוביים מאוד באופן רוחבי, במספר רב של סקטורים בבורסה הישראלית".

מנגד, עידן אזולאי, מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות סיגמא קלאריטי, מציין כי "התרגלנו לשוק שעולה, אבל רמת הוודאות גם בשוק הישראלי וגם בחו"ל עלתה. כל הזמן מדברים על המניות הביטחוניות שמכניסות יותר וירוויחו יותר כי רמת הסיכון הגיאו-פוליטי והביטחוני בעולם עלתה מאוד. אז אי אפשר לחשוב כך מצד אחד, אבל לא להסיק שההשלכות הן שהסיכון בעולם עלה, שהוא הפך למקום מסוכן יותר. צריך להתרגל לכך שיהיה קצת יותר קשה להרוויח כסף בבורסה, והתנודתיות תימשך".

"לא להסתנוור, אולי להוסיף הגנות על התיק"

גם כגן ממיטב מציע לא להסתנוור מהעליות של יום שני. לדבריו, "יום שני לא קיזז את יום ראשון מבחינת אי הוודאות, והיא יותר גבוהה מבשבוע שעבר. אנחנו חושבים שצריך לצפות בתקופה הקרובה לתנודתיות ולהתנהל בזהירות בהשקעות, אולי לשים יותר הגנות על התיק".

פגוט מהבורסה מוסיף כי "התחזקות השקל בימים שני ושלישי מלמדת ששוק המט"ח מעריך שהסיכון יורד, אבל שוק האג"ח הממשלתיות, הסולידי, הראה ביומיים אלו המשך ירידות. כלומר, בשוק הזה שהוא יותר יציב מבחינת סוג המשקיעים, הסיכון עלה בעיניהם בשבוע האחרון.

"יש כאן סתירה בין אינדיקטורים שונים (מניות, מט"ח ואג"ח, נ"א). אבל זה כמו שאתה הולך לרופא, אתה בודק את כל המדדים. השוק כרגע לא חזר להיות כמו השוק של לפני שבוע, לפני החזרה ללחימה והמתיחות הפוליטית הפנימית, וזה הולך להימשך. השוק לא זז בימים אלה על רקע סיבות כלכליות אלא על משפטים ואמירות בתחום הפוליטי, שבסוף מיתרגמים גם לכלכלה".

עוד כתבות

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

"הכי פחות שורי" על אנבידיה, ומאמין שגוגל צריכה להתפצל: הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

בורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; הביטקוין ממשיך לטפס

הניקיי מזנק ב-1.5%, בורסת שנגחאי מורידה מערכה 0.1%, ההנג סנג והקוספי נסחרים סביב רמות הבסיס ● מחיר הביטקוין עומד כעת על 102.7 אלף דולר, זינוק של 3.9% ● טראמפ קרא אמש למשקיעים "ללכת ולקנות מניות עכשיו"