גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא זנח את ההתמחות במשפטים ונסע להודו. את מה שקרה לאחר מכן איש לא דמיין

כילד לעורך דין בכיר, איתי ראב"ד בילה עם פוליטיקאים וגדולי המשק: "ארוחות צהריים על הברכיים של אריק שרון היו שגרה, נחשפתי לעסקאות גדולות" ● לו עצמו לקח זמן לגבש מסלול קריירה, עם תחנות בלימודי משחק וייעוץ תקשורת ● לפני שמונה שנים הוא נכנס לעולם התחבורה, שבו טיפס עד לכיסא מנכ"ל טסלה ישראל ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איתי ראב''ד / צילום: יונתן בלום
איתי ראב''ד / צילום: יונתן בלום

לפני שמונה שנים ניצב איתי ראב"ד בצומת דרכים. אחרי התמחות במשפטים שזנח באמצע ועבודה בייעוץ תקשורת שלא סיפקה, הוא יצא לטיול בהודו. "באותה התקופה תהיתי מה אני עושה עם החיים שלי, והחלטתי ללכת לבקר את אחי הקטן בטיול שלו אחרי הצבא".

40 עד 40 | בלבנון השנייה טיל חדר לטנק שלו. היום הוא מפתח את מערכות ההגנה של ישראל
40 עד 40 | המנהלת שאחראית לחוויה של 1,800 העובדים מאחורי האקזיט הגדול בתולדות ישראל
40 עד 40 | "מכונת הרעל הפלסטינית פועלת 365 ימים בשנה. דורות שלמים גדלים על שקרים"
40 עד 40 | הכלכלן שניווט את אל על דרך מערבולות הקורונה והמלחמה

במקביל להיערכות לטיסה הוא החל לרקום את התפקיד הבא. "חבר שלי עבד אז כמנהל תפעול במיזם האופניים השיתופיים ofo הסיני. זה היה נראה לי מגניב, אני יודע להזיז ולתפעל דברים עוד מהימים בצופים, וחשבתי על משהו דומה", מספר ראב"ד. במקביל הוא הוא שמע שבחברת הקורקינטים השיתופיים Lime מדברים על כניסה לישראל. "ידעתי שהם עושים משהו בסגנון של ofo וזה מאוד עניין אותי. אמרתי לעצמי 'בוא ניצור קשר, נמצא את הדרך'. יצרתי קשר איתם ואמרתי: תקשיבו, אתם מחפשים, לא מחפשים, לא משנה - אני רוצה לנהל לכם את התפעול", הוא נזכר.

לפרויקט המלא של 40 עד 40 לשנת 2025

"הראיון השלישי והרביעי היו על גג באמצע עמק בהודו בעזרת Hotspot שאחד המקומיים פתח לי בטלפון שלו. בבית קפה הודי פתחתי גוגל מפות והתחלתי לבנות תוכנית להשקה של Lime בישראל", הוא משחזר בחיוך. "הייתי עסוק בניסיון להבין מה זה בכלל קורקינטים חשמליים שיתופיים - משהו שלא נגעתי בו עד אותו היום. חיבקתי את אח שלי, אמרתי לו 'המשך טיול נעים', ועליתי על מטוס חזרה לישראל".

זו למעשה הייתה הכניסה הראשונה של ראב"ד לענף התחבורה. התחנה הבאה שלו כבר הייתה טסלה ישראל.

"בגרויות אפשר להשלים"

ראב"ד (36) גדל ברמת אביב במשפחה של ארבעה בנים. "אנחנו משפחה די מיוחדת מבחינת מערכת היחסים", הוא מתאר. אמו אילה הייתה מנהלת מערכות מידע בחברה הלאומית לאספקת פחם עד שיצאה לפנסיה ב־2008, ואביו יורם הוא עורך דין בכיר, שותף־מייסד של משרד ראב"ד, מגריזו, בנקל ושות' (כיום משרד שבלת ושות'), שהיה אחד מהיועצים של אריק שרון. הם הנחילו לו מנטרה שמלווה אותו עד היום: "ליהנות מהיש ולשאוף לאינסוף".

"גדלתי בבית עם גאוות יחידה שמתחילה מההורים שלי. לא משנה מה, הם היו נורא גאים כל הזמן ונורא מדרבנים, עם פרופורציה מדהימה לחיים. אני חושב שזה מה שהוביל את כולנו תמיד".

עוד כילד נחשף ראב"ד למאחורי הקלעים של בכירי המשק והפוליטיקאים בישראל. "ארוחות צהריים בחוות השקמים על הברכיים של אריק שרון היו שגרה. הייתי כמו כל ילד שהולך עם אבא שלו לעבודה, רק שנחשפתי לעסקאות הגדולות במשק. ראיתי איך מתנהלים בעולם הזה, איזה סוגי אנשים יש, איפה נכון לעמוד על הערכים שלך ואיפה לא", הוא מגלה.

אלמנט נוסף שתפס חלק מהותי בתקופתו כילד וכנער היה החברות הצופים. "הייתי צופיפניק תל־אביבי שלעיתים רבות מעדיף את הצופים על כל דבר אחר", הוא אומר בחצי צחוק. "המשפט הקבוע היה 'בגרויות אפשר להשלים - צופים לא'".

כשתם פרק הבגרויות והצופים, התחנה הבאה של ראב"ד הייתה ביחידת הלוט"ר (לוחמה בטרור). שם הוא עסק בהדרכת מאות לוחמים למשך כל השירות ובמילואים. אחרי השחרור הוא בחר במסלול הסטנדרטי: "לעבוד קצת ולטוס לחו"ל. טיילתי כמעט שנה בדרום אמריקה, ואז נשאלת השאלה - מה עושים עכשיו? התשובה הכי טובה שלי הייתה 'אין לי מושג', וזה מוטיב שחזר אצלי המון שנים", הוא צוחק. "לאבא שלי הייתה בדיחה קבועה: הילדים שלי יכולים ללמוד מה שהם רוצים. הם יכולים להיות פליליסטים, הם יכולים להיות נזיקין, הם יכולים מסחרי, מה שהם רוצים. למרות שזו הייתה בדיחה, הלכתי ללמוד משפטים ותקשורת במכללה למנהל".

הוא סיים בהצלחה את התואר והגיע לשלב ההתמחות במשרד היוקרתי דורון, טיקוצקי קנטור ושות'. "ואז נפל האסימון - זה לא מה שאני רוצה לעשות. הרגשתי בוקר אחר בוקר שאני לא מגשים את עצמי ולא נהנה. להשתעמם מותר, אבל הרגשתי שזה לא הדבר הנכון".

"להשיק שוק בן לילה"

בשלב זה הוא ניסה להגשים פנטזיית ילדות והלך ללמוד משחק בלונדון. מהר מאוד הוא הבין שהוא עשוי מחומר אחר, ומצא עצמו במשרד ייעוץ תקשורת מוביל, "שלום תל אביב" של זמיר דחב"ש. "הייתה לי תקופה מעניינת מאוד. טיפלתי בלקוחות אסטרטגיים ובמשברים גדולים - אם זה משבר האמוניה בחיפה או הפירוק של גלובוס מקס ועוד כל מיני אירועים מעניינים שקרו בשוק באותו זמן".

אהבת את זה?
"אמרתי לעצמי: אוקיי, מעניין לך וזה חשוב, אבל חסר הפאשן. התחנה הבאה כבר הייתה ב־Lime".

סיפרת שאתה פנית אליהם והצעת לנהל את התפעול. איך בכלל הגעת לזה?
"ידעתי שהם יוניקורן ושהם עושים משהו בסגנון של אופניים שיתופיים. בדקתי איפה הם יושבים ומה הייתה טביעת הרגל הראשונה שלהם בישראל. דרך עורך דין שהם פנו אליו הגעתי למי שהיה אחראי על השוק הישראלי. הייתי העובד הראשון והיחיד של Lime בישראל באותה התקופה".

כדי להבין איך להקים את המיזם בצורה נכונה ראב"ד נסע לדנמרק. "שלחו אותי לקופנהגן עם הנחיות פשוטות - 'הקרקע כבר מוכנה, תשיק'. הגעתי לשם בפעם הראשונה בחיי וקיבלתי משימות ברורות: לך תשכור מחסן, קנה ציוד וכלי עבודה. הייתי צריך לבצע אותן בזו אחר זו. במשך שבועיים הסתובבתי, מנסה להבין איך הכול עובד, עד שיום אחד הגיעו משאיות עם 600 קורקינטים. מצאתי את עצמי עם צוות פועלים טורקים וסורים פורקים את הקורקינטים למחסן, מטעינים אותם ובבוקר מפזרים אותם ברחבי העיר. כך, כמעט בן לילה, השקנו שוק פעיל".

הניסיון שצבר חלחל, וגם בישראל הפכה החברה למובילת שוק. בינתיים מונה ראב"ד למנכ"ל בישראל. שם הוא מצא גם את אהבתו. "בשלב כלשהו הבנו שצריך לחזק את הצוות ולהוסיף תכונות נוספות. גייסנו את שני, שהייתה מקבילה שלי. כשאני עברתי להיות סמנכ"ל תפעול באופן רשמי, היא הפכה להיות חלק מהמטה בסן פרנסיסקו, ובאותו הזמן התחלנו לצאת. השאר היסטוריה".

"תקציב המרקטינג הוא אפס"

המעבר לטסלה הגיע באקראי לא פחות מהמעבר לעולם הקורקינטים. "ישבתי לארוחת ערב עם מכר והוא שאל אותי: מה דעתך על טסלה? הרי אתה כבר בתחום התחבורה. עניתי שאני לא מחפש כרגע, אבל הוא התעקש שאשלח לו קורות חיים. מה כבר יש לך להפסיד? הוא שאל, ובאמת לא היה לי", מגלה ראב"ד.

הפגנות נגד טסלה בעקבות מעורבות מאסק בממשל טראמפ. ''טסלה היא לא חברת רכב במובן המסורתי'' / צילום: Reuters, Artur Widak

"הכנתי משהו זריז בטלפון, שלחתי לו ושכחתי מזה לגמרי. אחרי שנה ושמונה חודשים, קצת לפני 7 באוקטובר, פנה אליי מי שהיה המנהל האזורי בטסלה. נפגשנו לקפה בתל אביב, וכבר ב־1 בינואר הייתי במשרדי החברה, מתחיל את תפקידי החדש כמנכ"ל טסלה ישראל".

טראמפ ומאסק. ''טסלה היא לא חברת רכב במובן המסורתי'' / צילום: ap, Pool Images

מעבר חד, לא? תעשיית הרכב זה משחק אחר לגמרי.
"כן. טסלה היא לא חברת רכב במובן המסורתי. הרכבים החשמליים הם אמנם המוצר המרכזי שאנחנו מוכרים כרגע, אבל הם בעצם רק חלק מחזון גדול יותר - המעבר העולמי לאנרגיה מתחדשת ובת־קיימה.

"טסלה חיה כאילו זה סטארט־אפ בתוך תעשייה ותיקה. אתה צריך להכשיר את כולם - את השוק, את המתחרים, לפעמים את העיתונאים, את הרגולטורים - לאיך אנחנו עובדים. זה מותג הרכב החשמלי השני הכי נמכר בישראל ב־2024, אבל לא עשינו פרסומת אחת. תקציב המרקטינג שלנו הוא אפס, לעומת המתחרים שמוציאים מאות אלפי אם לא מיליוני שקלים".

מה התוכניות של טסלה בישראל בעתיד הקרוב?
"אנחנו מתכננים שורת מהלכים. לדוגמה, אנחנו מקימים אולמות תצוגה ומרכזי שירות חדשים בתל אביב, בצפון ובעוד מקומות, ויש עוד הפתעות בקנה"

ואיפה נראה אותך בעוד עשר שנים?
"אני עדיין ממש בהתחלה מבחינת התוכנית לטסלה. בעוד עשור אני אמשיך להוביל חברה שיש לה אימפקט חיובי על העולם, ואני מאמין במוצר שלה.

"הייתי רוצה להעביר מסר לצעירים שמרגישים אבודים - גם אני לא ידעתי מה אני רוצה לעשות, ובסוף מצאתי את דרכי. אם אתם מרגישים אבודים - זה בסדר גמור, אתם בחברה טובה".

עוד כתבות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

נשיא איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן: "ישראל ניסתה להתנקש בי בזמן פגישה"

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע● נשיא איראן טוען שישראל ניסתה להתנקש בו ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה נופלת בכ-7% בעקבות הכרזת מאסק על הקמת מפלגה חדשה

הנאסד"ק יורד בכ-0.6% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד