גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבה שמודי'ס לא עדכנה את דירוג ישראל, ולמה ירדו התקוות שפיץ' יעלו את התחזית?

הביקור הראשון של חברת דירוג אשראי בישראל מאז פרוץ המלחמה - פיץ' - לא צפוי לבשר שינוי, כאשר העיתוי הסוער ככל הנראה הוריד מהשולחן אפשרות לייצוב התחזית ● הערכה: מודי'ס הסתפקה באזהרה מפני הסיכונים הפוליטיים מכיוון שהעדיפה לעקוב אחר ההתפתחויות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס בחרה להימנע מפרסום הודעת דירוג חצי-שנתית מלאה לישראל, והסתפקה בסקירה תקופתית למשקיעים על התפתחויות בארץ. חברת הדירוג הביקורתית ביותר כלפי ישראל, שבתקופת המלחמה כבר הורידה את הציון שלה בשלוש דרגות לשפל של Baa1, המשיכה בטון המוכר והזהירה: "פרופיל האשראי של ישראל משקף סיכונים פוליטיים גבוהים מאוד אשר החלישו את החוסן הכלכלי והפיסקלי".

מנכ"ל קבוצת דלק: "אישור רכישת ישראכרט בשלב מתקדם מאוד"
שיא בהכנסות ועלייה ברווח שהציגה ישראייר, לא מנעו את נחיתת המניה

ההבדל המעשי בין הודעת דירוג לסקירה, הוא שלצורך סקירה לא מכונסת ועדת הדירוג של בכירי מודי'ס לדון בישראל, אין צורך בקיום שימוע לנציגים הישראלים, והדירוג מוקפא אוטומטית עד להודעה חדשה.

על הסקירה חתום אותו צוות אנליסטים שטיפל בתיק הדירוג הישראלי בשנים האחרונות, ממשרדי החברה בלונדון. זוהי כנראה הסקירה האחרונה שיוצאת מידי אותו צוות על ישראל. כפי שפורסם בגלובס, במודי'ס החליטו להעביר את העיסוק בתיק הנפיץ אל מטה החברה בארה"ב, במסגרת סבב חילופי אנליסטים של מדינות שונות.

יחסי העבודה בין הצוות היוצא לבין הגורמים הממשלתיים בישראל שנמצאים עמם בקשר הידרדרו מאז פרוץ המלחמה. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' האשים את מודי'ס בכתיבת "מניפסט פוליטי", בראיון שהעניק לגלובס החודש, וגם גורמי המקצוע הלינו על פער לא מוסבר בין צעדי החברה למדדים הכלכליים של המדינה. רענון השורות במודי'ס עשוי להיות הזדמנות לבנייה מחודשת של האמון.

לא ברור האם ההחלטה שלא להנפיק כרגע הודעת דירוג קשורה להעברת המקל בין האנליסטים בחברה. ההערכות בארץ הן בעיקר שמודי'ס מעדיפה להמתין בשלב זה ולעקוב אחר ההתפתחויות בישראל, הן בזירה הביטחונית והן בזירה הפנימית, לפני קבלת החלטות נוספות בנוגע לדירוג. חוסר הוודאות בנוגע להמשך הלחימה בעזה, מתיחויות עם לבנון, וכן המאבקים הפנימיים סביב מינוי שופטים לבית המשפט העליון, הדחת היוע"משית ופיטורי ראש השב"כ, וכן חוק הגיוס - כל אלה מהווים גורמים משמעותיים המשפיעים על הערכת הסיכונים של הסוכנות. לפחות סיכון אחד לחוסר וודאות כבר הוסר שעות אחדות לפני פרסום הדוח של מודי'ס, עם אישורו הסופי של תקציב המדינה ל־2025 בכנסת.

מודי'ס הורידה את הדירוג של ישראל בצורה חדה יותר מסוכנויות דירוג אחרות, וכיום קיים פער חריג של שתי דרגות בין הדירוג שלנו בסולם מודי'ס (Baa1) לבין הדירוג המקביל של ישראל בסוכנויות המתחרות S&P ופיץ' (A). במידה מסוימת, הפער יוצא הדופן שנוצר, הגן במידה מסוימת על ישראל מפני פגיעה נוספת אצל מודי'ס, שכן לרוב מנסות הסוכנויות להתכנס לנקודת קונצנזוס בשווקים. במצב הדירוג הנוכחי, צעד שלילי נוסף מצד מודי'ס יביא כבר לפער קיצוני של שלוש רמות דירוג, שעשוי לגרור הרמת גבה מצד המשקיעים. צעד דירוג כזה היה מביא את הדירוג לרמה נמוכה מאוד של Baa2, שספק אם הייתה יכולה החברה להצדיק בנתונים הכלכליים.

פערי קיצון

פיץ' צפויה לפרסם הודעת דירוג חדשה לישראל בימים הקרובים, לאחר שמשלחת מטעמה ביקרה בישראל בשבוע שעבר וקיימה סדרת פגישות עם בכירים בממשלה ובמשק. למעשה היא חברת הדירוג הראשונה שהגיעה פיזית לישראל מאז תחילת המלחמה, בעוד ששאר השיחות התנהלו בצורה מקוונת או בפגישות בחו"ל.

האנליסטים של פיץ' הגיעו לארץ בעיתוי סוער במיוחד, כך שקרוב לוודאי שמארחיהם ממשרד האוצר ובנק ישראל התקשו למכור ודאות. חלק מההערכות בשווקים הן שפיץ' היו אף משדרגים את תחזית הדירוג של ישראל מ"שלילית" בחזרה ל"יציבה", אילולא האירועים האחרונים שהפרו את השקט.

כך, מרבית הערכות בשווקים צופות שפיץ' תותיר את הדירוג הנוכחי ואת התחזית השלילית ללא שינוי. בסבב הדירוג הקודם, באוגוסט 2024, פיץ' הורידה את הדירוג של המדינה בדרגה אחת, לרמה של A, תוך קביעת תחזית שלילית.

החשב הכללי, יהלי רוטנברג, התייחס השבוע לביקור נציגי פיץ' ואמר בכנס ההשקעות של גלובס: "הדבר העיקרי שמכתיב את התפיסה של כל סוכנויות הדירוג הוא הסיכון הגיאופוליטי. יש ירידה בסביבת הסיכון, בגלל השינויים בלבנון, בסוריה ובאיראן, תוך שארה"ב מטפלת בחות'ים". עם זאת, על רקע חידוש הלחימה, ותוך כדי שהוא מרמז גם על המתיחות החוקתית במדינה שהעסיקה את סוכנויות הדירוג עוד לפני המלחמה, אומר החשב הכללי: "לא הייתי עוצר נשימה על העלאת הדירוג, משום שהשוק יגיב עוד לפני סוכנויות הדירוג".

נתונים טובים יותר

לחברות הדירוג השונות ישנן גישות שונות לשקלול הדירוג. פיץ' מתמקדת יותר בנתונים הכלכליים, בעוד שמודי'ס מעניקה משקל כבד יותר לאירועים הפנימיים. בהיבט הכלכלי, המצב כיום אינו גרוע יותר מכפי שהיה באוגוסט האחרון, כאשר פיץ' פרסמה את הדירוג הקודם. למעשה, נתוני הצמיחה רשמו מאז התאוששות מסוימת והתחזיות ל־2025 השתפרו. אפילו מודי'ס הניצית העלתה כעת את תחזית הצמיחה שלה ל־3.8% לעומת 1.5% בתחזית הקודמת. כך שיהיה קשה לפיץ' להצדיק הורדת דירוג נוספת על סמך המדדים המרכזיים.

בהודעת הדירוג האחרונה פיץ' הביעה דאגה מהמצב הפיסקלי וכן צפתה שיחס החוב־תוצר יגיע ל־70% ואף יעלה ל־72% ב־2025. רוטנברג התייחס לסוגיה זו השבוע ואמר: "אני רואה ב־2025 כשנה מייצבת חוב־תוצר. אנחנו עומדים על קצת פחות מ־70%, ומקווה שלא נגיע ל־70%".

הבאה בתור אחרי פיץ' בסבב דירוג האשראי היא S&P. הסוכנות הורידה את הדירוג של ישראל פעמיים במלחמה, כולל בהודעת הדירוג האחרונה לפני חצי שנה. לפני המלחמה דירגה S&P את ישראל ברמה הגבוהה מכל שלוש הסוכנויות - AA מינוס. בזכות נקודת הפתיחה, הנפילה הגיעה לרמה A, שנחשבת עדיין למכובדת יחסית.

למרות החששות המשותפים לכל חברות הדירוג, מודי'ס ציינה בסקירתה גם את הנקודות החיוביות בכלכלה הישראלית. "לאחר שלושה צמצומים רבעוניים רצופים בשנת 2024, הכלכלה הישראלית ראתה התאוששות חזקה ברבעון הרביעי של השנה", ציינה הסוכנות. ההתאוששות הובילה ל"התרחבות צנועה של התמ"ג הריאלי ב־1% בשנת 2024 ביחס לשנה הקודמת".

הדרך להעלאת דירוג האשראי של ישראל, לפי מודי'ס, אינה קצרה: "בהינתן התחזית השלילית, שידרוג הדירוג אינו סביר". אולם הסוכנות מציינת, כי "אנו עשויים לייצב את התחזית אם יהיו סיכויים ברורים להתקררות יציבה של הסכסוכים הצבאיים".

מנגד, הסוכנות מזהירה כי "הדירוגים עלולים להיפגע עוד יותר, אולי במספר דרגות, אם יפרוץ סכסוך בקנה מידה מלא עם סיכון מהותי יותר".

עוד כתבות

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

"הכי פחות שורי" על אנבידיה, ומאמין שגוגל צריכה להתפצל: הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

בורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; הביטקוין ממשיך לטפס

הניקיי מזנק ב-1.5%, בורסת שנגחאי מורידה מערכה 0.1%, ההנג סנג והקוספי נסחרים סביב רמות הבסיס ● מחיר הביטקוין עומד כעת על 102.7 אלף דולר, זינוק של 3.9% ● טראמפ קרא אמש למשקיעים "ללכת ולקנות מניות עכשיו"

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה