גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרבה לקו החוף והחזרה לתמונה של קבוצות הרכישה: הפרטים מאחורי מחירי הקרקעות בשדה דב

עוד כ־2,700 יח"ד ששווקו בהצלחה בשדה דב, משקפות לקרקעות מחירי קרקע במנעד גדול – מהתמחור המינימלי הצפוי בדיור להשכרה, ועד למחירי השיא העולים על 3 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד ● מה הסיבה לשונות הגדולה, ולרמת המחירים הגבוהה כל כך בחלק מהמגרשים?

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי
רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

ארבעה מכרזים נוספים לקרקעות בייעוד מגורים שווקו בהצלחה ברובע שדה דב שבצפון תל אביב־יפו, וכמו כל מכרז באזור זה - שנחשב כיום ליוקרתי בארץ, כנראה - גם הם עוררו הד גדול והביאו איתם תגובות רבות. כמו שקרה לאחר סגירת מכרזי פברואר האחרון ברובע, גם הפעם הנתון העיקרי שהעסיק את השוק הוא מחירי הקרקעות. אם במכרזי פברואר ראינו ירידה משמעותית במחירי הקרקעות, הפעם התמונה מסויגת יותר ובעיקר מציגה שונות רבה של רמת המחירים בין מגרש ומגרש. מה הסיבות לכך? נראה כי ישנן שתיים מרכזיות ש"נצלול" אליהן כאן.

קרקע ל-2,700 יח"ד נוספות נמכרה בשדה דב. כמה יעלו הדירות?
חדשות הנדל"ן | מה יעלה בגורל מבנה הקזינו ההיסטורי בשכונת בת גלים בחיפה?

קבוצות הרכישה חזרו לתמונה

ענף הנדל"ן נמצא, בשנתיים האחרונות לפחות, במצב כלכלי מאתגר. הגורם המרכזי לכך הוא רמת הריבית הגבוהה, אך גם מלחמת "חרבות ברזל" משחקת כאן תפקיד, בעיקר בשל המחסור בעובדים והעלייה בתשומות הבנייה.

על רקע מציאות זו, עוד בעבר העריכו גורמים שונים בשוק כי אנו צפויים לראות במכרזי שדה דב הצעות משותפות - קרי לא יזם אחד או חברה בודדת אשר ניגשים למכרז, אלא שותפויות בין כמה גורמים, מה שקרה פחות בעבר כאשר הנטל הכלכלי היה קטן יותר. אפשר היה לראות זאת במידה מסוימת כבר במכרזי פברואר, אך ההפתעה של המכרזים שנסגרו אתמול (ד') באה מכיוון חזרתן של קבוצות הרכישה וקבוצות הרוכשים.

כך, במכרז הגדול ביותר מבין הארבעה, עבור 1,731 יחידות דיור, באחד המגרשים זכתה חברת נחשון קויתי - בבעלות אחד מאנשי הנדל"ן המזוהים ביותר עם תחום קבוצות הרכישה בישראל - עם "רשימת מציעים", קרי חברי קבוצת רכישה. הם זכו יחד במגרש שעליו ניתן לבנות 62 יחידות דיור, וישלמו עליו כ־192 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח. במגרש אחר, שעליו ניתן יהיה לבנות 82 יחידות דיור, זכתה קבוצת מציעים שמאוחר יותר התבררה כקבוצת בעלי עסקים שהצטרפה לפרויקט של חברת חן ואיתי גינדי. אלו שילמו יחד כ־244 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח.

בשני המקרים מדובר בהצעות גבוהות למדי: ההצעה של חן ואיתי גינדי וקבוצת אנשי העסקים משקפת מחיר ממוצע של כ־2.7 מיליון שקל יח"ד לכל קרקע. ההצעה של חברת נחשון קויתי ורשימת המציעים משקפת מחיר ממוצע של 3.1 מיליון שקל קרקע ליח"ד. לשם השוואה, במכרז הגדול ביותר שנסגר בפברואר ברובע, המחיר הממוצע של קרקע לכל יח"ד היה כ־1.9 מיליון שקל. רמת המחירים שמשקפות שתי ההצעות של קבוצות המציעים דומה לזו ששיקף מכרז הענק מאוגוסט 2021, עבור 1,574 יח"ד בדרום הרובע, שעד היום נחשב לזה שקבע את שיאי מחירי הקרקעות בישראל. למעשה, צמד ההצעות מאתמול משקף מחיר גבוה מהממוצע הכולל של אותו מכרז שיא מ־2021, ומהצעותיהן המפורסמות אז של חברות כמו ישראל־קנדה ואביסרור משה ובניו.

ובכל זאת - הממדים אינם דומים

אחרי כל זה יש גם לעצור ולסייג את הדברים: אומנם המחיר של קרקע ליח"ד במכרזים המדוברים גבוה, אך מדובר במגרשים בנפח בנייה ובממדים נמוכים משמעותית מאותן קרקעות ששווקו באוגוסט 2021 בדרום רובע שדה דב.

לעומת 82 יח"ד במגרש שבו זכו אנשי העסקים וחן ואיתי גינדי, ו־62 יח"ד במגרש שבו זכו נחשון קויתי ורשימת המציעים, במכרזי אוגוסט 2021 אנחנו מדברים על מגרשים בנפח של 400 יח"ד ויותר. בהתאם, גם הסכומים אחרים לגמרי, ובמכרזי אתמול אולי קלים יותר לעיכול גם במציאות הנוכחית: במכרזי אוגוסט 2021 ההצעות (למעט אחת, למגרש קטן משמעותית) הסתכמו בסכומים של מיליארד שקל יותר - והשיא הוא כמובן של קבוצת חנן מור, שקרסה מאוחר יותר, שיא שעמד על יותר מ־1.5 מיליארד שקל כולל הוצאות פיתוח.

במקרה של קבוצות המציעים מאתמול (ד'), הסכומים נמוכים משמעותית ומגיעים לכחמישית ופחות מאותן הצעות של מכרזי אוגוסט, מה שיקל בוודאי על ההתמודדות של כל חברי הקבוצות עם העול הכספי. ובכל זאת, המשימה שלהם צפויה להיות לא פשוטה בהינתן מחיר קרקע גבוה כל כך, ודאי אם יבקשו למכור חלק מהדירות במגרש שבו זכו.

ככלל, נראה כי משימת המכירה של כמות דירות גדולה כל כך (רובע שדה דב צפוי לכלול כ־16 אלף יח"ד בסופו של תהליך) לא תהיה פשוטה מצד היזמים, כפי שמציין גורם בשוק שאיתו שוחחנו: "אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה ישווקו אלפי יחידות דיור ברובע שדה דב בחמש השנים הקרובות, והיזמים שזכו ושיזכו בקרקעות במקום יצטרכו למצוא דרך לספר את הסיפור - למה הפרויקט שלהם דווקא הוא הפרויקט שכדאי לרוכשים לקנות בו את הדירה שלהם. כל היזמים, לטעמי, צריכים להתפלל לעוד גל גאות של ההייטק הישראלי, כמו שהיה ב־2022, אחרת אני לא בטוח כמה הביקוש יוכל לתת מענה להיצע הגבוה הזה. אגב, גם עם גל נוסף כזה בהייטק, אני מניח שנראה את המחירים ברובע מתמתנים קצת, לפחות לאזור ה־65-70 אלף שקל למ"ר".

"שחקן" חדש נוסף: חוף הים

למחירי הקרקעות הגבוהים בחלק מהמכרזים יש הסבר נוסף, "שחקן" שעדיין לא נכנס לתמונה עד כה בשדה דב - ודאי שלא בצורה בולטת: הקרבה לחוף הים. החוף והנוף לים, מהווים מאז ומתמיד כלי שיווקי מרכזי בענף הנדל"ן, ובמכרזים שנסגרו השבוע רואים באופן מובהק את ההשפעה של הקרבה הזו על המחירים.

כך, ההצעות הגבוהות ביותר מבחינת מחיר ממוצע של קרקע ליח"ד הן אלו שנמצאות ב"קו ראשון לים", בשורת הבניינים הראשונה שממזרח לפארק החופי המתוכנן ברובע. לכן, כנראה, לא רק הצעותיהן של קבוצות הרכישה היו גבוהות יחסית - גם הצעותיהן של חברות כמו לוזון רונסון (לצד חברת שמעון אמיר), של יוסי אברהמי ושל תשלוז השקעות והחזקות (של איש העסקים יצחק תשובה). ההצעות הנמוכות יותר, אלו שהציגו ממוצע של פחות מ־2 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד - בהן הצעות של י.ח דמרי, של אביב מגורים מבית מליסרון, של יורו ישראל, של שיכון ובינוי ושל כלנית נכסים ופיתוח מבית שפיר - הן עבור מגרשים הנמצאים בשורה השנייה של המבנים, ולא בחזית לים. מדובר בפער שמגיע עד מיליון שקל ויותר, מבחינת ממוצע שווי קרקע לכל יח"ד.

"גם העניין הזה מתקשר לנושא 'הסיפור' שאותו יצטרכו לספר היזמים ברובע", אומר אותו גורם שאיתו שוחחנו. "המגרשים עם הנוף הכי טוב לים היו היקרים ביותר במכרז הגדול הקודם, שנסגר בפברואר, וכך גם במכרז הגדול שנסגר אתמול: ההבדל בין המגרשים בקו הראשון לים לבין המגרשים בקו השני הוא הבדל של קרוב ל־50% מבחינת מחיר הקרקע.

"לטעמי, המרוויחה הגדולה מהבחינה הזאת היא חברת לוזון רונסון, שגם במכרז פברואר זכתה במגרש קרוב לים, ורואה שהפעם הוא היחיד שאינו קבוצת רכישה מבין הזוכים בקרקעות הקטנות וה'בוטיקיות'. זה אומר שהתחרות שלו בסקטור הזה, של פרויקטי סופר High end , מצטמצמת משמעותית".

יתרון הקרבה לים בולט מאוד דווקא במכרזים אלו, משום שתוכנית צפון הרובע שבה הם נמצאים היא זו המציעה את הקרבה הרבה ביותר לחוף, לכל אורכה למעשה. זאת לעומת תוכנית אשכול הדרומית, למשל, שבינה לבין החוף מפריד מתחם תחנת הכוח רידינג, והוא "מרחיק" אותה מהקו הראשון לים.

החריג בהקשר זה הוא המגרש שבו זכתה חברת מגדלי הים התיכון, לטובת הקמת פרויקט דיור מוגן בן 300 דירות. ההצעה של החברה מבטאת מחיר של כ־1.5 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד, במגרש שנמצא בקו הבניינים הראשון לים. לעומת זאת, חברת פאלאס רעננה דיור מוגן מבית קבוצת עזריאלי, זכתה גם היא במגרש לדיור מוגן במכרזי פברואר - ולמרות שמגרש זה רחוק יותר מקו החוף, הצעתה מבטאת מחיר ממוצע גבוה יותר, כ־1.7 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד. יש לציין כי במגרש של פאלאס דיור מוגן ניתן לבנות יותר יחידות דיור - 350 בסך הכול.

יו"ר מגדלי הים התיכון, מוטי קירשנבאום, אמר לאחר זכיית החברה: "הזכייה במתחם בקו ראשון לים בשדה דב, היא היהלום שבכתר של הדיור המוגן בארץ. נקים את הפרויקט בנקודה הטובה ביותר בישראל, מקום פרימיום שאין עוד כמוהו".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ