גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרבה לקו החוף והחזרה לתמונה של קבוצות הרכישה: הפרטים מאחורי מחירי הקרקעות בשדה דב

עוד כ־2,700 יח"ד ששווקו בהצלחה בשדה דב, משקפות לקרקעות מחירי קרקע במנעד גדול – מהתמחור המינימלי הצפוי בדיור להשכרה, ועד למחירי השיא העולים על 3 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד ● מה הסיבה לשונות הגדולה, ולרמת המחירים הגבוהה כל כך בחלק מהמגרשים?

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי
רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

ארבעה מכרזים נוספים לקרקעות בייעוד מגורים שווקו בהצלחה ברובע שדה דב שבצפון תל אביב־יפו, וכמו כל מכרז באזור זה - שנחשב כיום ליוקרתי בארץ, כנראה - גם הם עוררו הד גדול והביאו איתם תגובות רבות. כמו שקרה לאחר סגירת מכרזי פברואר האחרון ברובע, גם הפעם הנתון העיקרי שהעסיק את השוק הוא מחירי הקרקעות. אם במכרזי פברואר ראינו ירידה משמעותית במחירי הקרקעות, הפעם התמונה מסויגת יותר ובעיקר מציגה שונות רבה של רמת המחירים בין מגרש ומגרש. מה הסיבות לכך? נראה כי ישנן שתיים מרכזיות ש"נצלול" אליהן כאן.

קרקע ל-2,700 יח"ד נוספות נמכרה בשדה דב. כמה יעלו הדירות?
חדשות הנדל"ן | מה יעלה בגורל מבנה הקזינו ההיסטורי בשכונת בת גלים בחיפה?

קבוצות הרכישה חזרו לתמונה

ענף הנדל"ן נמצא, בשנתיים האחרונות לפחות, במצב כלכלי מאתגר. הגורם המרכזי לכך הוא רמת הריבית הגבוהה, אך גם מלחמת "חרבות ברזל" משחקת כאן תפקיד, בעיקר בשל המחסור בעובדים והעלייה בתשומות הבנייה.

על רקע מציאות זו, עוד בעבר העריכו גורמים שונים בשוק כי אנו צפויים לראות במכרזי שדה דב הצעות משותפות - קרי לא יזם אחד או חברה בודדת אשר ניגשים למכרז, אלא שותפויות בין כמה גורמים, מה שקרה פחות בעבר כאשר הנטל הכלכלי היה קטן יותר. אפשר היה לראות זאת במידה מסוימת כבר במכרזי פברואר, אך ההפתעה של המכרזים שנסגרו אתמול (ד') באה מכיוון חזרתן של קבוצות הרכישה וקבוצות הרוכשים.

כך, במכרז הגדול ביותר מבין הארבעה, עבור 1,731 יחידות דיור, באחד המגרשים זכתה חברת נחשון קויתי - בבעלות אחד מאנשי הנדל"ן המזוהים ביותר עם תחום קבוצות הרכישה בישראל - עם "רשימת מציעים", קרי חברי קבוצת רכישה. הם זכו יחד במגרש שעליו ניתן לבנות 62 יחידות דיור, וישלמו עליו כ־192 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח. במגרש אחר, שעליו ניתן יהיה לבנות 82 יחידות דיור, זכתה קבוצת מציעים שמאוחר יותר התבררה כקבוצת בעלי עסקים שהצטרפה לפרויקט של חברת חן ואיתי גינדי. אלו שילמו יחד כ־244 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח.

בשני המקרים מדובר בהצעות גבוהות למדי: ההצעה של חן ואיתי גינדי וקבוצת אנשי העסקים משקפת מחיר ממוצע של כ־2.7 מיליון שקל יח"ד לכל קרקע. ההצעה של חברת נחשון קויתי ורשימת המציעים משקפת מחיר ממוצע של 3.1 מיליון שקל קרקע ליח"ד. לשם השוואה, במכרז הגדול ביותר שנסגר בפברואר ברובע, המחיר הממוצע של קרקע לכל יח"ד היה כ־1.9 מיליון שקל. רמת המחירים שמשקפות שתי ההצעות של קבוצות המציעים דומה לזו ששיקף מכרז הענק מאוגוסט 2021, עבור 1,574 יח"ד בדרום הרובע, שעד היום נחשב לזה שקבע את שיאי מחירי הקרקעות בישראל. למעשה, צמד ההצעות מאתמול משקף מחיר גבוה מהממוצע הכולל של אותו מכרז שיא מ־2021, ומהצעותיהן המפורסמות אז של חברות כמו ישראל־קנדה ואביסרור משה ובניו.

ובכל זאת - הממדים אינם דומים

אחרי כל זה יש גם לעצור ולסייג את הדברים: אומנם המחיר של קרקע ליח"ד במכרזים המדוברים גבוה, אך מדובר במגרשים בנפח בנייה ובממדים נמוכים משמעותית מאותן קרקעות ששווקו באוגוסט 2021 בדרום רובע שדה דב.

לעומת 82 יח"ד במגרש שבו זכו אנשי העסקים וחן ואיתי גינדי, ו־62 יח"ד במגרש שבו זכו נחשון קויתי ורשימת המציעים, במכרזי אוגוסט 2021 אנחנו מדברים על מגרשים בנפח של 400 יח"ד ויותר. בהתאם, גם הסכומים אחרים לגמרי, ובמכרזי אתמול אולי קלים יותר לעיכול גם במציאות הנוכחית: במכרזי אוגוסט 2021 ההצעות (למעט אחת, למגרש קטן משמעותית) הסתכמו בסכומים של מיליארד שקל יותר - והשיא הוא כמובן של קבוצת חנן מור, שקרסה מאוחר יותר, שיא שעמד על יותר מ־1.5 מיליארד שקל כולל הוצאות פיתוח.

במקרה של קבוצות המציעים מאתמול (ד'), הסכומים נמוכים משמעותית ומגיעים לכחמישית ופחות מאותן הצעות של מכרזי אוגוסט, מה שיקל בוודאי על ההתמודדות של כל חברי הקבוצות עם העול הכספי. ובכל זאת, המשימה שלהם צפויה להיות לא פשוטה בהינתן מחיר קרקע גבוה כל כך, ודאי אם יבקשו למכור חלק מהדירות במגרש שבו זכו.

ככלל, נראה כי משימת המכירה של כמות דירות גדולה כל כך (רובע שדה דב צפוי לכלול כ־16 אלף יח"ד בסופו של תהליך) לא תהיה פשוטה מצד היזמים, כפי שמציין גורם בשוק שאיתו שוחחנו: "אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה ישווקו אלפי יחידות דיור ברובע שדה דב בחמש השנים הקרובות, והיזמים שזכו ושיזכו בקרקעות במקום יצטרכו למצוא דרך לספר את הסיפור - למה הפרויקט שלהם דווקא הוא הפרויקט שכדאי לרוכשים לקנות בו את הדירה שלהם. כל היזמים, לטעמי, צריכים להתפלל לעוד גל גאות של ההייטק הישראלי, כמו שהיה ב־2022, אחרת אני לא בטוח כמה הביקוש יוכל לתת מענה להיצע הגבוה הזה. אגב, גם עם גל נוסף כזה בהייטק, אני מניח שנראה את המחירים ברובע מתמתנים קצת, לפחות לאזור ה־65-70 אלף שקל למ"ר".

"שחקן" חדש נוסף: חוף הים

למחירי הקרקעות הגבוהים בחלק מהמכרזים יש הסבר נוסף, "שחקן" שעדיין לא נכנס לתמונה עד כה בשדה דב - ודאי שלא בצורה בולטת: הקרבה לחוף הים. החוף והנוף לים, מהווים מאז ומתמיד כלי שיווקי מרכזי בענף הנדל"ן, ובמכרזים שנסגרו השבוע רואים באופן מובהק את ההשפעה של הקרבה הזו על המחירים.

כך, ההצעות הגבוהות ביותר מבחינת מחיר ממוצע של קרקע ליח"ד הן אלו שנמצאות ב"קו ראשון לים", בשורת הבניינים הראשונה שממזרח לפארק החופי המתוכנן ברובע. לכן, כנראה, לא רק הצעותיהן של קבוצות הרכישה היו גבוהות יחסית - גם הצעותיהן של חברות כמו לוזון רונסון (לצד חברת שמעון אמיר), של יוסי אברהמי ושל תשלוז השקעות והחזקות (של איש העסקים יצחק תשובה). ההצעות הנמוכות יותר, אלו שהציגו ממוצע של פחות מ־2 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד - בהן הצעות של י.ח דמרי, של אביב מגורים מבית מליסרון, של יורו ישראל, של שיכון ובינוי ושל כלנית נכסים ופיתוח מבית שפיר - הן עבור מגרשים הנמצאים בשורה השנייה של המבנים, ולא בחזית לים. מדובר בפער שמגיע עד מיליון שקל ויותר, מבחינת ממוצע שווי קרקע לכל יח"ד.

"גם העניין הזה מתקשר לנושא 'הסיפור' שאותו יצטרכו לספר היזמים ברובע", אומר אותו גורם שאיתו שוחחנו. "המגרשים עם הנוף הכי טוב לים היו היקרים ביותר במכרז הגדול הקודם, שנסגר בפברואר, וכך גם במכרז הגדול שנסגר אתמול: ההבדל בין המגרשים בקו הראשון לים לבין המגרשים בקו השני הוא הבדל של קרוב ל־50% מבחינת מחיר הקרקע.

"לטעמי, המרוויחה הגדולה מהבחינה הזאת היא חברת לוזון רונסון, שגם במכרז פברואר זכתה במגרש קרוב לים, ורואה שהפעם הוא היחיד שאינו קבוצת רכישה מבין הזוכים בקרקעות הקטנות וה'בוטיקיות'. זה אומר שהתחרות שלו בסקטור הזה, של פרויקטי סופר High end , מצטמצמת משמעותית".

יתרון הקרבה לים בולט מאוד דווקא במכרזים אלו, משום שתוכנית צפון הרובע שבה הם נמצאים היא זו המציעה את הקרבה הרבה ביותר לחוף, לכל אורכה למעשה. זאת לעומת תוכנית אשכול הדרומית, למשל, שבינה לבין החוף מפריד מתחם תחנת הכוח רידינג, והוא "מרחיק" אותה מהקו הראשון לים.

החריג בהקשר זה הוא המגרש שבו זכתה חברת מגדלי הים התיכון, לטובת הקמת פרויקט דיור מוגן בן 300 דירות. ההצעה של החברה מבטאת מחיר של כ־1.5 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד, במגרש שנמצא בקו הבניינים הראשון לים. לעומת זאת, חברת פאלאס רעננה דיור מוגן מבית קבוצת עזריאלי, זכתה גם היא במגרש לדיור מוגן במכרזי פברואר - ולמרות שמגרש זה רחוק יותר מקו החוף, הצעתה מבטאת מחיר ממוצע גבוה יותר, כ־1.7 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד. יש לציין כי במגרש של פאלאס דיור מוגן ניתן לבנות יותר יחידות דיור - 350 בסך הכול.

יו"ר מגדלי הים התיכון, מוטי קירשנבאום, אמר לאחר זכיית החברה: "הזכייה במתחם בקו ראשון לים בשדה דב, היא היהלום שבכתר של הדיור המוגן בארץ. נקים את הפרויקט בנקודה הטובה ביותר בישראל, מקום פרימיום שאין עוד כמוהו".

עוד כתבות

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

סמל ישי אליקים אורבך ז''ל וסמ''ר ים פריד ז''ל

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה

שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ●  משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו