גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדי לחתוך הפסדים של מיליארד דולר בשנה על סטרימינג, אפל צריכה לשנות אסטרטגיה

למרות הצלחות ברייטינג ושמות ענק כמו סקורסזה ודיקפריו, אחוזי ההתנתקות מאפל טי.וי+ הם מהגבוהים בענף, 7%-6% בחודש ● ביכולתה להמציא את עצמה מחדש עם תגבור הקטלוג הדל ושידורי הספורט

מרטין סקורסזה בבכורת ''Killers Of the Flower Moon'' של אפל טי.וי+. השקיעה בתוכן כ–20 מיליארד דולר / צילום: Reuters, Image Press Agency
מרטין סקורסזה בבכורת ''Killers Of the Flower Moon'' של אפל טי.וי+. השקיעה בתוכן כ–20 מיליארד דולר / צילום: Reuters, Image Press Agency

אפל טי.וי+, שירות הסטרימינג של ענקית הטכנולוגיה, נהנה ממומנטום חיובי בחודשים האחרונים. העונה השנייה של severance ("ניתוק"), שהגיעה לסיומה בשבוע שעבר, השתחלה לרשימות הטופ-10 בטבלאות הרייטינג של נילסן במשך 6 שבועות ברציפות; כך גם הסרט The Gorge עם מיילס טלר ואנה טיילור ג'וי, הישג לא מאוד שכיח עבור אפל, שהביא לה (על פי הערכות) יותר מ-5.8 מיליון מצטרפים חדשים רק בינואר-פברואר בארה"ב לבדה, ולסך של יותר מ-45 מיליון מנויים גלובליים. יחד עם הצלחות כמו "סיילו", "סוסים איטיים", "טד לאסו" ו"מורנינג שואו", נדמה שלאיש בתעשייה כבר אין ספק ביכולתה של אפל לספק תוכן פרימיום משמעותי שאהוד על הקהל ומבקרים כאחד.

טד לאסו הנשית מצליחה לאכזב ותקועה בסטריאוטיפים
"מגרש הרוסים" של כאן 11 לוקחת אותנו חזרה לניינטיז, ולא עושה הנחות על גזענות

מהלכים אסטרטגיים משמעותיים שביצעה החברה לאחרונה סייעו לשירות הסטרימינג לגייס כמות יפה של לקוחות חדשים, אולם למרות ההישגים הללו, אפל טי.וי+ עדיין ניצבת בפני מכשולים משמעותיים. לאחרונה פורסם כי השירות מפסיד בשנה כמיליארד דולר, וכי אחוזי ההתנתקות ממנה הם מהגבוהים בתעשייה - 7%-6% בחודש. במילים אחרות, אפל נאלצת "לרכוש" את כל לקוחותיה מחדש מדי שנה ומפגינה רמת שימור לקוחות נמוכה. אמנם הסכומים האלה הם טיפה בים עבור חברה ששווה 3 טריליון דולר ומשרתת כמיליארד בעלי אייפון, אך מעניין לבחון מדוע דווקא הסגמנט הזה בפעילות של אפל לא מצליח להתרומם - ומה בעצם היא מנסה להשיג באמצעותו.

אמביציה להחליף את HBO כספק תוכן איכותי

אפל פרצה להוליווד לפני כחמש שנים עם הרבה אמביציה ושאיפות לא מוצהרות לאתגר או אפילו להחליף את HBO כספק תוכן איכותי עם ערך הפקתי גבוה, מעין משקל נגד לאסטרטגיה ה"נטפליקסית" של הצפת תכנים בווליום ובמגוון גבוהים. ואכן, מאז השקתה השקיעה החברה בתוכן כ-20 מיליארד דולר. היא הצליחה לעבוד עם מיטב היוצרים, השחקנים והבמאים היום בהוליווד: ליאונרדו דיקפריו, ריס ווית'רספון, מרטין סקורסזה, אלפונסו קוארון, נטלי פורטמן, מייקל דאגלאס ועוד רבים אחרים לקחו חלק ביצירת סרטים וסדרות עבור החברה מקופרטינו.

ועדיין, למרות השמות המפוצצים וההצלחות שכללו גם זכייה היסטורית בפרס האוסקר לסרט הטוב ביותר ("קודה", 2021), ולמרות מחיר המינוי הנמוך יחסית לסטרימרים אחרים, השירות לא הצליח למצב את עצמו כאופציה לקהל. בניגוד לענקיות סטרימינג אחרות, הגישה ה"בוטיקית" של אפל מייצרת מראש ריחוק מהמיינסטרים.

כחלק מאסטרטגיית מיצוב המותג שלה כ"מיוחד", אפל לא מעשירה את השירות שלה בקטלוג תוכן מהעבר, כפי שעושים שירותי סטרימינג אחרים - אף שהיא יכולה לעשות זאת בקלות. כסף הרי יש לה, ואין אולפן שלא ישמח למכור לה רישיון לסרטים ולסדרות כפי שהם מוכרים לנטפליקס, אמזון ויו-טיוב.

על פי מחקרים שנעשו בענף, קטלוג סרטים וסדרות משמעותי הוא הסיבה העיקרית לשימור לקוחות. כלומר, אנשים אמנם נרשמים לשירות מסוים כדי לצפות בתוכן חדש ואטרקטיבי, אבל נשארים מנויים בזכות ספריית סרטים וסדרות שהם מכירים ואוהבים. הדבר בולט במיוחד בקטגוריית התכנים לילדים ולכל המשפחה באפל, שנחשבת איכותית כמו יתר תכניה, אבל דלילה מאוד כמותית.

גם בתחום שידורי הספורט אפל מציעה כרגע - אמנם בבלעדיות ובאופן מלא - רק את ליגת הכדורגל האמריקאית, שבה משחק אחד, ליונל מסי. בעוד אמזון פריים ונטפליקס דאגו לשריין לעצמם זכויות לענפי ספורט פופולריים כמו פוטבול אמריקאי ו-NBA , אפל טרם עשתה את הצעד הבא שלה בתחום.

באיחור של שנים: אפליקציה לאנדרואיד

אפל טי.וי+ פועלת בתוך מחלקת ה"שירותים" הרווחית מאוד של החברה, שמייצרת כמעט 100 מיליארד דולר וצומחת באחוזים דו-ספרתיים מדי שנה, בעיקר בשל ביקוש הולך וגדל לשירותי אחסון בענן (iCloud) וכמובן רכישות באפליקציות. רבים מלקוחותיה של אפל טי.וי+ משלמים בעצם על חבילת Apple One שכוללת, מעבר לשירותי האחסון, גם את שירות המוסיקה "אפל מיוזיק", שירות משחקי מחשב ואת שירותי הסטרימינג הטלוויזיוניים, כך ששירות הסטרימינג פועל ממילא כחלק מאקוסיסטם שגדול ממנו בהרבה. כך, נראה, אין עליו לחץ מיוחד להצליח עצמאית.

המודל הזה מאפשר לאפל להפסיד על שירותי הטלוויזיה מיליארד דולר בשנה ולהתייחס לזה כחלק מעלויות שימור ושדרוג המותג. מהצד השני, החברה גם לא מתכוונת להמשיך להפסיד בתחום. לאחרונה פורסם כי טים קוק הנחה את מנהליו לקצץ בהוצאות הסטרימר, בעיקר בסעיפים כמו "מטוסים פרטיים עבור הכוכבים".

שיתוף הפעולה העדכני של אפל עם אמזון פריים, לכאורה "המתחרה הגדולה", הפתיע רבים בתעשייה כי במסגרתו, אפל טי.וי+ בעצם משווקת את שירותיה דרך אמזון ללקוחות פריים, כפי שעושים רבים מהסטרימרים האחרים. השת"פ הזה הביא לה, על פי הערכות, 1.5 מיליון משתמשים ברבעון האחרון של 2024, ואם בעבר היה מי שסבר שאפל ואמזון מתחרות כדי להפוך ל"שער" לעולם הסטרימינג שבו ניתן לרכוש הכול תחת ספק אחד - הרי שזו סוג של הודאה מצד אפל בתפקיד המשנה שהיא ממלאת בענף. כמו כן, באיחור של שנים, החברה השיקה לפני מספר שבועות את אפליקציית אפל טי.וי+ עבור משתמשי אנדרואיד, שמקל על מיליארדים רבים להירשם לשירות.

לעצב את מפת הענף או להישאר בוטיקית

מעבר לסדרות הגדולות המוכרות, שזכו בפרסים והצליחו להגיע להכרה, באפל טיוי+ יש שלל תכנים מוצלחים למדי, בוודאי בהשוואה להיצע בסטרימרים אחרים, שמרבית הציבור לא מכיר, אפילו לא לקוחות אפל עצמם. "אקפולקו" היא קומדיית "הולסום" מהסוג של "טד לאסו" שאפילו משאילה ממנו כמה קווי עלילה, רק מצחיקה בהרבה; "מנסים" (Trying) היא דרמה קומית מחממת לב על זוג בתהליכי אימוץ ילדים; "טיפות של אלהים" זו דרמה אינטנסיבית ומתוחכמת על יריבויות משפחתיות בעולם היין; "פאצ'ינקו" - עיבוד עשיר ומרגש לאפוס הספרותי של מין ג'ין לי; "המוסד" (foundation) - עיבוד יפהפה לסאגת המד"ב של אייזיק אסימוב, "סוכר" - אולי הסדרה עם הטוויסט העלילתי הכי מפתיע בשנים האחרונות; ואפילו "סרבנט" מבית היוצר של מ. נייט שמאלאן שמספקת את הסחורה לחובבי סוגת האימה-לייט והעל-טבעי.

לאפל טי.וי+ יש בקנה עוד לא מעט תכנים מסקרנים: "הסטודיו" של סת' רוגן, ו"החברים והשכנים שלך" בכיכובו של ג'ון האם זוכות לתגובות מקדימות אוהדות, והסרט F1 של ג'וזף קוסינסקי ("טופ גאן: מאווריק") בכיכובו של בראד פיט, שעלותו למעלה מ-300 מיליון דולר, ייצא לבתי הקולנוע בקיץ הקרוב ויעלה בשירות לאחר מכן.

למרות ההשקעות וההצלחות, כדי לצאת מהנישה ולהגיע להמונים, אפל תצטרך להרחיב את ההיצע תוך הוספת תוכן "עממי" יותר, להשקיע בשידורי ספורט חדשים (הזכויות לפורמולה 1 עומדות על הפרק), להתחיל לשווק את התכנים שלה ביותר אגרסיביות - או לשלב את כל השלושה. ההחלטות שלה בנושאים האלה יעידו אם היא מתכננת להיות שחקן גדול שיעצב את מפת הענף, או להישאר "בוטיק" איכותי ולא קונבנציונלי - וגם פחות רווחי.

עוד כתבות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

בעקבות הזינוק בבורסה בת"א: גל מימושי מניות בהיקף של כמעט 3 מיליארד שקל ע"י בעלי עניין

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מאחורי הסעיף הטכני מסתתרת אפשרות להגדיל את קצבת הפנסיה

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר