גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבמאי שחקר את קטארגייט בפרלמנט האירופי: "התנהלו כמו מאפיה, העבירו מזומן בשקיות"

הלמר בוכל, שביים סרט דוקו על הפרשה שטלטלה את אירופה ובמרכזה חשד לשוחד של מיליוני אירו לדמויות מפתח בכירות בפרלמנט, חושף את "השיטה הקטארית", לכאורה, להשיג את שלה: "כשיש מספיק אינטרסים כלכליים, בסוף שוכחים מהעבירות" ● למה הוא לא בטוח שנגיע לחקר האמת, ומה דעתו על הפרשה הישראלית?

"השיטה הקטארית" / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: AP/European Parliament, Manu Fernandez, Hassan Ammar, Diliff/wikipedia
"השיטה הקטארית" / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: AP/European Parliament, Manu Fernandez, Hassan Ammar, Diliff/wikipedia

הלמר בוכל, במאי דוקומנטרי גרמני מהמבורג, חקר בשנים האחרונות את פרשת קטארגייט ה"מקורית" - החשד שהאמירות האסאלמית העבירה שוחד במיליוני אירו לבכירים בפרלמנט האירופי, כדי לשפר את תדמיתה בעניין זכויות עובדים לקראת המונדיאל ב-2022.

אחד מהחשודים בפרשה כבר הודה ומשמש כעד מדינה בעבור הרשויות הבלגיות, מיליוני דולרים נתפסו במזוודות ובשקיות במקומות שונים באירופה, החשדות מטפסים עד לסגנית נשיא הפרלמנט האירופי, אבל לדברי בוכל - התדמית הקטארית ביבשת לא נפגעה. "הרבה מאוד כסף גורם לכולם להתעלם מעניינים של מצפון", הוא אומר בציניות.

בג"ץ השאיר את היועמ"שית בודדה במערכה, לפחות כרגע
נתניהו תוקף את היועמ"שית וטוען: חקירת קטארגייט נולדה בשל הכוונה לפטר את ראש השב"כ

הסרט על קטארגייט שביים בוכל, בו מרואיינים רבים מהחשודים עצמם ומוצגת "השיטה הקטארית" לכאורה, עלה בערוץ "ארטה" בשנה שעברה ומשודר עכשיו גם בערוצי הטלוויזיה הגרמניים. הוא מהדהד את החשדות שפורסמו בשבועות האחרונים בישראל.

אבל בוכל פסימי לגבי אירופה: "אני בספק אם הפרשה הזו תיגמר אי-פעם. מעורבים פה שיקולים של ביטחון לאומי, ויש הרבה קשרים בין קטאר לאיחוד האירופי שהם מעל הכול. בנוסף, לפי הבנתי החקירה הזו החלה כחקירה של ארגוני מודיעין אירופיים, מה שאיפשר שימוש באמצעים שבתי משפט אירופיים לא ממש מאפשרים במקרים אזרחיים, ומפה הבעיה".

הבמאי הלמר בוכל / צילום: DOX82

שוחד של מיליונים לטובת שיפור תדמית

בדומה למצב של קטאר אחרי 7 באוקטובר 2023, האמירות המפרצית ניצבה בפני משבר תדמיתי של ממש לפני כחמש שנים. היא הצליחה בדרכים לא ברורות לחלוטין, לפי הערכות בינלאומיות, לזכות באירוח המונדיאל לשנת 2022, להעביר אותו לחורף, ורצתה שהמהלך יהיה בבחינת הצגתה הפומבית לעולם. ההשקעות דיברו על עשרות מיליארדי דולרים.

אך בתהליך בניית התשתיות האדירות שנדרשו כדי לארח את המשחקים, ככל הנראה מתו מאות עובדים זרים שהובאו למדינה העשירה מאסיה. הם מתו בחום ומתאונות עבודה, וזכו לתנאים קשים, לניצול על-ידי חברות ולהתעלמות מהשלטונות.

התקשורת הבינלאומית נכנסה לתמונה, וקטאר הפשילה שרוולים והתחילה לטפל בבעיית התדמית שלה, לפי החשד, על-ידי שפיכת מיליונים על האנשים שאמורים לדאוג לזכויות עובדים. "הם לא היססו ללכת על דמויות בכירות, לפי החשדות", אומר בוכל.

דמות המפתח היה פוליטיקאי איטלקי בשם אנטוניו פנצרי, חבר הפרלמנט האירופי מאז 2004. הוא הקים ארגון לא ממשלתי שלכאורה היה אמור להיאבק בתופעה של ניצול עובדים, נאמן לעובדה שהיה חבר במפלגות שמאל אירופיות.

פנצרי הודה בדיעבד כי שימש צינור להעברת כספים לגורמים שונים בפרלמנט האירופי אחרי שסיים את תפקידו, ב-2019, כדי לשפר את התדמית של קטאר. איך זה התבטא? בהצבעות בעד קטאר בוועדות שונות בפרלמנט, בפרסום הודעות רשמיות שהכול בסדר מבחינת יחסי העבודה, ושהקטארים "תיקנו" את הליקויים. הקטארים השתמשו לאחר מכן בהודעות הללו כחלק מקמפיינים ציבוריים.

הבכירה ביותר שנעצרה כשהפרשה התפוצצה בדצמבר 2022 היא אווה קאילי, סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי ואשתו של העוזר האישי של פנצרי, שעדיין טוענת לחפותה. מאז,הואשמו במעורבות גם בן זוגה פרנצ'סקו גיאורגי, הלוביסט הבלגי ניקולו פיגא-טלמנקה, חברי הפרלמנט האירופי מארק טרבלה ואנדראה קוזולינו וחברת הפרלמנט הבלגית מארי ארנה. ההליכים עדיין מתנהלים.

אווה קאילי, סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי לשעבר / צילום: Reuters, IPA

"פנצרי התבקש לפתח אסטרטגיה שתעזור לשפר את תדמיתה של קטאר", אומר בוכל בראיון לגלובס, "ולמרות שזה היה הניסוח הרשמי, החשד הוא שהיה מדובר בכיסוי על כספי שוחד, כי מדובר בהרבה מאוד כסף בשביל משימה שכזו".

החוקרים מצאו 1.6 מיליון אירו במזומן במקומות שונים, כולל בדירות של החשודים, ובוכל אומר כי ההערכות הן שהיה מדובר בהעברה של לפחות 5.2 מיליון אירו, לפי החשדות.

"מתמיה שכל הפעולות היו חובבניות, במזומן"

לדברי בוכל, ההדים המגיעים מישראל נשמעים לו כמו השיטה הקלאסית לשוחד בכירים. "בדרך-כלל מה שעושים, זה להעניק חוזים לא קיימים ומנופחים למשימות שונות. זו הדרך שבה השחיתות עובדת לרוב. יש לך חברה, ואז אתה מספק חוזה, שהוא או מזויף או נעשה עבור משהו שלעולם לא מתממש.

"מה שמתמיה אותי זה מדוע במקרה של הפרלמנט האירופי כל הפעולות היו במזומן ונעשו בכזו חובבנות: החשודים החזיקו כסף בבית, הכול היה נראה כמו שיטות של מאפיה. למה לעשות את זה במזומן עם העברות בשקיות ממכוניות?".

מזומן שנתפס בבתי החשודים בפרשה / צילום: משרד התובע הפדרלי הבלגי

בוכל אומר כי היה מדובר בכסף רב, אבל מעט מאוד בעבור קטאר, מדינה קטנטנה החולשת על רזרבות הגז הטבעי השניות בגודלן בעולם (ביחד עם איראן). הקטארים מכחישים כל מעורבות. הם אומרים כי לא היו מעורבים בשוחד, וכי לובינג הוא פעילות לגיטימית. גם מרוקו מעורבת בפרשה, ולפי החשדות גם המדינה הצפון-אפריקאית "השתמשה" בשורת הבכירים כדי להשפיע על סוגיות בפרלמנט האירופי.

לדברי בוכל, אופי החקירה הוביל כעת את קאילי להגיש תביעה הפוכה, בטענה כי זכויות הפרט שלה הופרו במהלך האזנות וחיפושים שנערכו, ומבלי שחסינותה הוסרה.

היחסים עם קטאר רק התהדקו

בכל אופן, מסכים בוכל, ומוצג גם בסרט, היחסים בין האיחוד האירופי לא נפגעו כתוצאה מהפרשה. אם כבר, הם רק התהדקו. אחרי מלחמת רוסיה-אוקראינה הפכה קטאר לספקית גז טבעי מובילה של אירופה בכלל וגרמניה בפרט. אמיר קטאר התקבל בכבוד מלכים בפריז ובברלין. גם שבחים על המעורבות במשא-ומתן לשחרור החטופים בעזה זרמו מכל אירופה.

"יש משהו שמחבר בין קטאר לבין האיחוד האירופי, וזה הרבה יותר גדול מאשר הפרשות השונות", אומר בוכל. מעצרים עדיין מתבצעים בנושא, ובתחילת החודש הוסרה חסינות של עוד שתי חברות פרלמנט מהצד השמאלי של המפה הפוליטית, בחשד למעורבות.

בוכל גם מזכיר פרשה נפרדת, שעדיין מתנהלת, שבה מנכ"ל המשרד בנציבות האירופית שאחראי על התחבורה חשוד בקבלת שוחד מקטאר תמורת קידום הסכם "שמיים חופשיים" עם המדינה. "זה הרבה יותר חשוב לקטארים מאשר זכויות העובדים, מדובר פה על מיליארדי אירו", הוא אומר. וגם במקרה זה, הבכיר רק הושעה מתפקידו, החקירה מתנהלת בעצלתיים, וחברת קטאר איירווייז שוברת בינתיים את השוק לטיסות זולות מאירופה למזרח.

"זה עדיין לא מוכח, ואני בספק שהכול יוכח בעתיד", אומר בוכל. לדבריו, "אם יש מספיק אינטרסים כספיים ונכונות לשפוך מזומנים... בסופו של דבר שוכחים מהעבירות לכאורה".

עוד כתבות

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש