גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת החוקה אישרה: ימונה רוב של דירקטורים עצמאיים בחברות ללא שליטה

לפי הצעת החוק שאושרה לקריאה שנייה ושלישית, בעל מניות המחזיק ב-25% מהחברה ייחשב כבעל שליטה ויידרש אישור מיוחד לעסקה עם משקיע המחזיק ב-10% ● במקום דח"צים ימונו דירקטורים בלתי תלויים (דב"תים) ● נדחו הצעות להקל באישור שכר המנכ"ל, להגדיל את ייצוג הנשים בדירקטוריונים ולאפשר יותר השתלטויות עוינות מצד משקיעים חדשים

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התקדמות משמעותית בהסדרת הפעילות של חברות בבורסה שאין בהן גרעין שליטה: ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (א') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית, הקובעת כללים ייעודיים בנושאי ממשל תאגידי, כולל מינוי דירקטורים ואישור עסקאות, בחברות ציבוריות שאין בהן בעל שליטה. ההצעה אושרה בקולו של יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), אשר היה חבר הכנסת היחיד שהשתתף ברובם המכריע של הדיונים.

שני הגורמים שמפילים את הבורסה בתל אביב, ולאן ממשיכים מכאן?
בדיקת גלובס | החברות שהרוויחו השנה יותר מאי-פעם והחידה של המשק

השינוי המרכזי שמציגה הצעת החוק, שזכתה בסופו של דבר לכינוי תיקון 38 לחוק החברות, הוא הדרישה שבחברות ללא שליטה ימונה רוב של דירקטורים עצמאיים, כלומר כאלה שאין להם זיקה להנהלת החברה. מדובר בדירקטורים בלתי תלויים (דב"תים), ואלה יבואו במקום הדרישה החלה כיום על חברות בורסאיות שיש בהן שליטה למנות לפחות שני דירקטורים חיצוניים (דח"צים).

עוד נקבע כי עסקה שעורכת החברה עם בעל מניות המחזיק ב-10% תחייב אישור מיוחד מטעם ועדת הביקורת והדירקטוריון. הדרישה צפויה לחול על גופים מוסדיים, אשר אינם מסווגים כבעלי שליטה, אך מחזיקים בשיעורים גדולים יחסית מהמניות של חברות בורסאיות בהשוואה ליתר המשקיעים מהציבור.

נציגי המוסדיים הביעו במהלך הדיונים חשש כי הדרישה תחייב אישור מיוחד עבור עסקאות רבות המתקיימות כיום באופן שוטף, לרבות סביב שירותים פיננסיים שמעניקים בתי ההשקעות. עוד עלה החשש כי הדרישה החדשה תרתיע מוסדיים מלהגדיל את החזקותיהם בחברות בורסאיות כך שיגיעו ל-10%.

על רקע זה סוכם על דעתם של נציגי משרד המשפטים כי בהמשך יתאפשר להחריג גופים מוסדיים מהדרישה לאישור מיוחד עבור עסקאות, גם אם החזקותיהם עולות על 10%. זאת, באמצעות צו מיוחד שייקבע שר המשפטים.

הצעת החוק מסווגת בעל מניות בחברה ללא שליטה ככזה המחזיק ב-25% מהחברה כבעל שליטה. זאת, בניגוד לחברות עם שליטה, אשר בהן עומד רף ההחזקה הנדרש לשליטה על 50% מאמצעי השליטה בתאגיד. אחד הדב"תים אף ימונה לדירקטור בלתי תלוי מוביל, ויתאפשר לשלם תגמול נוסף ליו"ר דירקטוריון בלתי תלוי.

נדחתה הצעה להגדיל את מספר הנשים בדירקטוריונים

שינוי שנכנס להצעת החוק במהלך הדיונים נוגע לאישור עסקה בין החברה לדירקטור. במקור הוצע שעסקה חריגה עם דירקטור, אשר איננה במהלך העסקים הרגיל, תחייב לא רק אישור מצד ועדת הביקורת והדירקטוריון, אלא גם את אישורם של בעלי המניות. בסופו של דבר משרד המשפטים הסכים לכך שרק עסקה חריגה, אשר לדירקטור או לקרובו יש בה עניין אישי ישיר, תחייב אישור מיוחד כזה.

לצד זאת, ועדת החוקה דחתה הצעות שהעלו מכוני מחקר ואיגודים מקצועיים שהשתתפו בדיונים. בין היתר, נדחתה ההצעה להגדיל את מספר הנשים בדירקטוריונים. נקבע כי תחול חובה למנות דירקטורית אחת, אם כל יתר הדירקטורים הם גברים. החובה תחול גם אם בקרב ההנהלה הבכירה מכהנות נשים.

עוד נדחתה הצעה שקידמו איגוד בתי ההשקעות ולובי 99, ולפיה ייאסר לשריין בתקנון החברה את האפשרות למנות דירקטוריון מדורג. מדובר בשיטה שבה הדירקטורים מתחלפים במועדים שונים כדי לאפשר לבעלי המניות הקיימים לבצר את שליטתם ולהקשות על השתלטויות עוינות מצד משקיעים חיצוניים.

עו"ד שחר הדר, שותף במשרד מיתר, הבהיר בדיונים כי "אם לא יהיה דירקטוריון מדורג, לא יתאגדו חברות הייטק בישראל. דירקטוריון מדורג הוא חובה לחברות כאלה. יש לזה השלכות על הכלכלה הישראלית".

הנוסח שאושר בסופו של דבר בוועדה מאפשר למנגנון הדירקטוריון המדורג להוסיף ולהתקיים, אך קובע כי משתלט חדש יוכל להחליף את רוב הדירקטורים כעבור שנתיים ואת כל הדירקטור כעבור 3 שנים.

הצעה מרכזית שנדחתה היא זו שקידם איגוד החברות הציבוריות. האיגוד ביקש לנצל את הליכי החקיקה של התיקון כדי לבטל את הדרישה לאישור שכר המנכ"ל בחברות ציבוריות על-ידי בעלי המניות מהציבור, כפי שהיא נכנסה לחוק בעשור הקודם במסגרת תיקון 20 לחוק החברות. כאמור, ההצעה לא התקבלה.

עלייה במספר החברות ללא שליטה

הצעת החוק היא פרי יוזמה של המחלקה למשפט כלכלי במשרד המשפטים (ייעוץ וחקיקה), בראשות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד מאיר לוין, ובשיתוף רשות ניירות ערך. הצעת החוק אושרה לראשונה על-ידי ועדת השרים לחקיקה עוד בתקופת כהונתו של שר המשפטים בממשלת השינוי, גדעון סער, אך בעקבות פיזור הכנסת הובאה על-ידי שר המשפטים יריב לוין לאישור מחדש בוועדת השרים לחקיקה.

הכללים החדשים נועדו להתמודד עם העלייה בשיעור החברות שאין בהן בעל שליטה בישראל. 15.7% מהחברות הנסחרות כיום בבורסה שבתל אביב נעדרות גרעין שליטה מקרב בעלי המניות, ובהן הבנקים הגדולים (הפועלים, לאומי ודיסקונט), שופרסל, פז, טבע, ישראכרט, דסק"ש וכלל ביטוח.

העלייה במספר החברות ללא שליטה נבעה משורה של שינויים רגולטוריים וכלכליים, אשר הקטינו בשנים האחרונות את התמריץ להיות בעל שליטה בחברות בורסאיות. בין השינויים האלה נהוג למנות את חוק הריכוזיות, אשר חייב להפריד בין ההחזקה בתאגידים ריאליים לתאגידים פיננסיים ולפרק חברות שהתנהלו במבנה פירמידה.

עוד תרם לשינוי הלחץ הציבורי והתקשורתי הגובר על הגופים המוסדיים להפגין מעורבות במינוי דירקטורים ובקבלת החלטות המשפיעות על המשקיעים מהציבור דוגמת שכר בכירים ועסקאות עם בעלי עניין.

הצורך בכללים שיסדירו את הממשל התאגידי בחברות ללא שליטה נובע מהבעיה הכרוכה בשלטון המנהלים המאפיין אותן. מדובר במצב שבו החברות הללו נשלטות בפועל לא על-ידי בעלי מניות המושקעים בהן בהיקפים ניכרים, שכן אין כאלה בחברות ללא שליטה, אלא על-ידי המנכ"ל וההנהלה המקצועית. הכללים נועדו אפוא לשפר את הפיקוח על ההנהלות במקרים כאלה. בשווקים של ארה"ב ואנגליה מתנהלות רוב החברות הציבוריות ללא שליטה מזה שנים רבות.

"לא תמיד התקבלה עמדתנו, אבל בסופו של דבר יצאה חקיקה מאוזנת הלוקחת בחשבון את האינטרסים סביב השולחן", אמר לוין בסיום הדיון בוועדה. "אני מרגיש שהחוק נמצא היום במקום יותר טוב מאשר היה כאשר נכנסנו לכאן".

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל אסף זמיר ויאיר אליהו נפלו בקרב ברצועת עזה

סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"