גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בקרוב יוכלו להקפיא לכם נכסים וכספים ללא צו?

לפי הצעת חוק חדשה, לרשות לאיסור הלבנת הון תינתן סמכות להקפיא נכסים גם אם בעליהם אינו תחת חקירה פלילית - אלא קיים חשד מצד הרשויות ● המטרה: התאמה לסטנדרטים בינלאומיים ואפשרות תגובה בזמן אמת ● החשש: זכויות אזרח ייפגעו

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

האם בקרוב הרשות לאיסור הלבנת הון, משטרת ישראל, רשות המסים, רשות ניירות ערך, השב"כ, המוסד, מלמ"ב ומט"ל יוכלו להקפיא את הנכסים ואת הכספים שלכם באופן חד-צדדי, ללא צורך בצו שופט וללא פיקוח על החלטת ההקפאה? והאם הם יוכלו לעשות זאת גם אם בעל נכסים כלל לא נתון בחקירה פלילית? סמכות כזו בדיוק מבקשת הרשות לאיסור הלבנת להכניס לספר החוקים בישראל.

קריסה באג"ח, הפחתת דירוג ותביעה: מחיר ההסתרה של חברת הנדל"ן מניו יורק
המחוזי קבע: האישה תקבל 7 מיליון דולר ממכירת מניות בסטארט-אפ של הגרוש

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים מקדמת בימים אלה חקיקה שתאפשר לה להקפיא נכסים וכספים של כל אדם החשוד בעבירות הקשורות להלבנת הון ומימון טרור, מבלי להידרש לצו שופט. על-פי ההצעה, הפעם הראשונה שהחלטת ההקפאה תגיע לשולחנו של שופט תהיה לאחר חמישה ימים, וזאת במקרה שהרשויות יבקשו להאריך את הקפאת הנכסים.

על-פי ההצעה, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור תוכל להורות לגופים מפוקחים מכוח חוק איסור הלבנת הון - בהם תאגידים בנקאיים, נותני שירותים פיננסיים ועוד - על הקפאה זמנית של פעולות ושל רכוש, שלגביהם "מתעורר חשד שקשורים לעבירות הלבנת הון, מימון טרור או עבירות מקור", וזאת ללא צורך בצו שיפוטי. המילים "מתעורר חשד" מעידות על כך שסמכות ההקפאה יכולה להיות מיושמת גם כאשר אותו בעל נכסים אינו תחת חקירה פלילית.

"במהירות ובזמן אמת"

ההקפאה יכולה להיעשות על בסיס בקשה מנומקת מ"צרכני" המידע של הרשות לאיסור הלבנת הון - משטרת ישראל, פקיד מכס חוקר, המחלקה לחקירת שוטרים, חוקר ניירות ערך, שירות ביטחון כללי, מוסד, מלמ"ב, מט"ל; או על בסיס בקשה מנומקת מרשות איסור הלבנת הון זרה; או ביוזמת הרשות עצמה, על בסיס מידע שהתקבל במאגר המידע שלה.

סמכות ההקפאה ללא צו נדרשת, כך לשון ההצעה, "כדי לאפשר לרשויות לפעול במהירות ובזמן אמת כאשר עולה חשד כי רכוש מסוים או פעולה מסוימת קשורה לעבירות הלבנת הון, מימון טרור או עבירות מקור".

בנוסף, מוסבר כי מדובר גם בדרישה שהציב ארגון ה-FATF, האמון על קביעת הסטנדרטים הבינלאומיים בתחום המאבק בהלבנת הון ומימון טרור, המחייבים את מדינת ישראל. על-פי הצעת החוק, הארגון תיקן בנובמבר 2023 את הסטנדרטים הבינלאומיים בתחום תפיסה וחילוט נכסים, וכעת מחייב את המדינות החברות בארגון לעכב, באופן מיידי, ללא צו בית משפט, פעולות ורכוש כאשר מתעורר חשד לעבירות הלבנת הון, מימון טרור או עבירות מקור.

"הצעת חוק זו נועדה לספק לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ולרשויות האכיפה כלים אפקטיביים כדי להתמודד עם רכוש לא חוקי ועם פעולות פיננסיות חשודות שעלולות לגרום לנזק רב ולסייע בהמשך פעילותם של גורמים עברייניים", נכתב בהצעה. "באמצעות הענקת סמכות להקפאת פעולות חשודות ללא צו שיפוטי, החוק יאפשר לרשות לפעול במהירות וביעילות, לצורך מניעת הברחת כספים על-מנת להבטיח שרשויות האכיפה יוכלו לפעול לתפיסה וחילוט של הרכוש שיאפשר, בין היתר, את המשך החקירה וההליך הפלילי".​

לגישת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, הצעת החוק מספקת איזון מספק בין שמירה על זכויות הצדדים המעורבים, בכך שהיא קובעת כי הארכת ההקפאה מעבר לתקופה של חמישה ימי עסקים תתאפשר רק על-ידי הוצאת צו שיפוטי.

"סמכות מינהלית קיצונית"

לא כולם מסכימים. לשכת עורכי הדין הגישה התנגדות נחרצת לקדם את הצעת החוק כלשונה, בין היתר בטענה כי מדובר בסמכות קיצונית, ללא כל פיקוח ובקרה על החלטות הרשות, שתפגע בזכויות חשודים וצדדים שלישיים באופן לא מידתי.

בנייר עמדה שהגישו יושבי-ראש ועדת עבירות כלכליות ואיסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, עורכי הדין יעל גרוסמן, אורי גולדמן וגיל דחוח, נטען כי "תזכיר החוק מבקש להעניק לראש הרשות לאיסור הלבנת הון סמכות מינהלית קיצונית להקפאת רכוש - לרבות כספים ונכסים פיננסיים - ללא צו שיפוטי וללא מתן אפשרות מיידית לנפגעים להשיג על כך". לטענת הלשכה, מדובר בפגיעה חמורה בזכות החוקתית לקניין (סעיף 3 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו), בזכות להליך הוגן ובחזקת החפות.

כיום, על-פי חוק, הוצאת צווי תפיסת רכוש על-ידי בתי המשפט מחייבת בדיקה על-ידי שופט מקצועי, אם קיים "חשד סביר" לביצוע העבירה המיוחסת לחשוד.

עילית אוסטרוביץ־לוי, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור / צילום: כדיה לוי

"פגיעה בזכות הקניין"

לטענת לשכת עורכי הדין, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור "מבקשת לעקוף את כל מנגנוני האיזונים והבלמים הקיימים כעת בחוק, באמצעות הפעלת סמכות קיצונית שאינה הולמת את אופייה כרשות מינהלית, את יכולותיה ואת מטרותיה. מדובר ברעיון מהפכני... תוך פגיעה רחבה בזכות הקניין, וזאת מבלי שתבוצע חקירה פלילית ראויה, ומבלי להבטיח את זכויות היסוד של בעלי הרכוש".

בלשכה מפנים לדוח מבקר המדינה משנת 2020, שהצביע על ליקויים ביישום החקיקה בנוגע לתפיסה וחילוט רכוש, ועל פערים גדולים בין התפיסה הזמנית (חילוט זמני) לחילוט הסופי (לאחר הרשעה), המצביעים על "מוטיבציית יתר". "הנתונים העדכניים בדוחות השנתיים של משטרת ישראל מוכיחים שגם כיום מדובר בפערים משמעותיים. מתן סמכות הקפאה לרשות תגדיל את הפער בין התפיסה הזמנית לחילוט הסופי", נכתב בנייר העמדה.

לטענת הלשכה, מדובר גם בסטייה חמורה מתפקידה של רשות איסור הלבנת הון - שהיא רשות מודיעינית - ובהפיכתה לרשות אכיפה. "הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור הוקמה כרשות מודיעינית שמטרתה לרכז, לנתח ולהעביר מידע פיננסי לגופי אכיפה מוסמכים. אין לרשות סמכויות חקירה, אמצעי חקירה או כלים משפטיים לבחינת ראיות וקביעת רמת חשד פלילית", כותבים גרוסמן, גולדמן ודחוח, ומוסיפים: "לא זו אף זו, הרשות מבקשת להתעלם מרף החשד הפלילי, ולהסתפק בשיקול-דעת מינהלי. הסמכות המבוקשת תהפוך אותה לרשות אכיפה עצמאית, עם סמכות לפגוע במידה קיצונית בזכות הקניין - וזאת ללא כל הכשרה, ניסיון או כלים משפטיים הולמים".

בלשכה טוענים כי הקביעה אם קיים חשד פלילי טעונה ניתוח ראיות, שקילת זכויות של בעל הרכוש, פרשנות משפטית ובחינה של הסבירות העובדתית והמשפטית - כל אלה אינם מתפקידה של רשות מודיעין, והם מצויים במובהק בידי גופי חקירה ובתי המשפט בלבד.

"הסמכת גוף מודיעיני לקבוע בעצמו מתי קיים 'חשד', ולהפעיל בעקבות כך, באופן עצמאי, סנקציות חמורות כדוגמת הקפאת רכוש - היא סטייה חמורה מכללי שלטון החוק". מצב זה, נטען, "פוגע באיזון בין הרשויות, ונוצר תקדים מסוכן של ריכוז סמכויות אכיפה כלכליות בידי רשות רגולטורית שאינה כפופה למנגנוני פיקוח מרסנים אפקטיביים".

"מידע שלא נבדק"

עוד מסבירים בלשכה כי הצעת החוק אינה מתייחסת רק "לחשודים", אלא להקפאת רכוש על-פי שיקול-דעת הרשות בלבד (בניגוד ל"חשד סביר" הנדרש בבתי המשפט). כלומר, ייתכן כי כלל לא תיפתח חקירה נגד אדם, אך רכושו יוקפא על-ידי הרשות לאיסור הלבנת הון.

"בהיעדר רף ראייתי מינימלי, תהיה התוצאה הקפאה על בסיס מידע מודיעיני שלא נבדק במסגרת חקירה ראויה, ומבלי שתוכח, אפילו לכאורה, עבירה או קשר של הרכוש לעבירה", נכתב, וצוין: "לטעמנו, אין להפעיל סנקציות מסוג זה נגד בני אדם בטרם היותם חשודים בביצוע עבירה".

ביקורת נוספת שמעלה הלשכה היא נגד הפגיעה הפוטנציאלית בצדדים שלישיים. "הקפאת רכוש עלולה להוביל, בין היתר, לפגיעה בשותפים, בעובדים ובספקים של אדם או חברה שרכושה הוקפא, לפגיעה במתן אשראי, בדירוג האשראי, בשם הטוב, ולערעור היציבות הכלכלית של יחידים ותאגידים", נכתב.

מהרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור נמסר כי "תזכיר חוק זה, שגובש על-ידי ייעוץ וחקיקה בשיתוף הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, נמצא כעת בשלב פרסום הערות הציבור. בהמשך, כחלק מתהליך גיבוש הנוסח הסופי, ידונו בכל הערות הציבור שיתקבלו".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם