גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזוכים הגדולים במכרזי שדה דב וכמה תעלה דירה

שמונה מכרזי מגורים שווקו בתוך חודש וחצי באחת הקרקעות היוקרתית ביותר בישראל ● מה אפשר לומר כבר כעת על אחד השיווקים הגדולים של השנים האחרונות, עד כמה הוא שינה את משוואת ההיצע והביקוש בתל אביב, ומהן ההערכות העדכניות לגבי מחירי הדירות

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי
רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

מכרזי שדה דב בצפון תל אביב־יפו, שנסגרו בחודשיים האחרונים, ממשיכים לעורר הדים ועניין רב בשוק. שיווק כמות גדולה כל כך של קרקעות למגורים - לבניית יותר מ־6,500 יחידות דיור - ובאחד המקומות היוקרתיים ביותר בישראל כיום וגם בעתיד, הוא אירוע לא שכיח במיוחד במחוזותינו. לכן, כדאי להתעכב עליו לעוד רגע אחד, לסכם את הידוע לנו עד כה ולצפות הלאה, למה שעוד ממתין לנו ברובע היוקרתי. גלובס עם עוד כמה נקודות חשובות ומעניינות.

החברה שמכרה יותר משליש פרויקט ב־20/80: מה אומרים הדוחות על מבצעי הקבלנים?
מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הזוכים הגדולים: שני שמות מרכזיים

בסך הכול שווקו בפברואר ובמרץ שמונה מכרזים, המאפשרים בנייה של 6,666 יחידות דיור בתוכניות למרכז הרובע ולצפונו. מדובר ביותר מ־40% מכלל הדירות המתוכננות, כולל תוכנית אשכול שבדרומו, שם שווקו כמה אלפי דירות נוספות.

מי הם הזוכים הגדולים? שמות גדולים יש למכביר. בין הרוכשים ניתן למצוא את אפריקה ישראל, שיכון ובינוי, י.ח דמרי, אלקטרה ועוד. אבל נראה כי ישנן שתי חברות שאפשר להגדירן כזוכות המרכזיות. האחת היא חברת גינדי החזקות, אשר הייתה היחידה שזכתה בשני מגרשים במכרז הגדול במרכז הרובע שנסגר בפברואר. גינדי תשלם כמעט 1.24 מיליארד שקל, כולל הוצאות פיתוח, עבור שני המגרשים, הצמודים זה לזה, ועליהם תוכל לבנות 708 דירות. השנייה היא חברת לוזון רונסון בבעלות עמוס לוזון, שזכתה גם היא בשני מגרשים, אך במקרה שלה מדובר במגרש אחד בכל מכרז - אחד במרכז הרובע, והשני בצפונו.

לוזון רונסון תשלם (במכרז בצפון הרובע - לצד חברת שמעון אמיר) כ־930 מיליון שקל עבור שני המגרשים, ובשניהם תוכל לבנות 416 דירות. אחד מהם נמצא בקו ראשון לים, ושם נמצא כנראה הרווח הגדול, כפי שהעריך בשבוע שעבר גורם בשוק: "לוזון יכול להיות מרוצה מהזכייה הזאת, משום שהזוכים האחרים בקרקעות בקו הראשון לים הם קבוצות רכישה. התחרות שלו על הפלח של פרויקטי ה־Super High End מצטמצמת".

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

ההכנסות למדינה: פחות מהצפי, אבל מכובד

כאשר רשות מקרקעי ישראל פרסמה בבת־אחת עשרה מכרזים חדשים ברובע שדה דב, כולם בייעוד מגורים, היה ברור שהמדינה תזכה להכנסה יפה ממכירת הקרקעות.

כך או כך, בעת פרסום המכרזים הוערך כאן בגלובס על ידי מומחים כי ההכנסות למדינה יסתכמו בכ־14 מיליארד שקל. יש לציין שבאותו מועד טרם היה ברור מה יהיה יעוד כל מכרז, ורק מאוחר יותר התברר כי כמות לא מבוטלת מיחידות הדיור תוקצה עבור דיור להשכרה ארוכת-טווח ועבור דיור מוגן - שכמובן משקפים מחירי קרקעות נמוכים יותר בהשוואה לקרקעות למכירה רגילה של דירות.

מכרזי הדיור להשכרה "משכו" את מחירי הקרקעות כלפי מטה. אם הצעות השיא במכרזים לקרקעות לבנייה רגילה שיקפו מחיר ממוצע של יותר מ־3 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד, מכרזי הדיור להשכרה ביטאו מחיר ממוצע של פחות מ־750 אלף שקל לכל יח"ד. התוצאה: ההכנסות הכוללות של המדינה מהמכרזים הסתכמו בכ־11 מיליארד שקל - נמוך מההערכות, אך סכום לא מבוטל בפני עצמו. לכך חשוב להוסיף שני מכרזים מתוך העשרה, שטרם שווקו בהצלחה, וצפויים להכניס לקופת המדינה, כשייסגרו, עוד כמה מאות מיליונים.

מה עוד נותר לשווק? הרוב כבר מאחורינו

אילו קרקעות עדיין ממתינות לשיווק? הזכרנו את שני המכרזים שנותרו מתוך עשרת המכרזים שפורסמו לשיווק בסוף השנה שעברה - שניהם בבעלות חלקית של המדינה לצד גורמים פרטיים (מה שהופך אותם ליותר מורכבים). אחד מהם, במרכז הרובע, נכשל וישווק מחדש; השני טרם נפתח להצעות. לבד מזה, בתוכנית מרכז הרובע לא נותרו בידי המדינה קרקעות בבעלותה הבלעדית שאותן היא יכולה לשווק בשלמותן. בצפון הרובע ישנם שני מגרשים בבעלותה הבלעדית של המדינה שטרם שווקו - מגרש 3301 ומגרש 3305, שניהם בייעוד מלונאות בשילוב שטחי מסחר. לצידם, ישנם שלושה מכרזים למלונות שכבר יצאו לשיווק, עם כ־1,300 חדרים.

מעניין לגלות כי בשתי התוכניות יחד יש לעיריית תל אביב שישה מגרשים בבעלותה, שאותם תוכל להוציא למכרז באופן עצמאי. ארבעה מהמכרזים הם בייעוד מלונאות, ושניים בייעוד תעסוקה, מסחר ומרכז לוגיסטי - אחד בהיקף של כ־40,500 מ"ר והשני קטן יותר, בהיקף של כ־4,200 מ"ר. נזכיר כי באוגוסט 2024 זכתה חברת ישראל קנדה במכרז של העירייה עבור מגרש בייעוד דומה, בדרום הרובע, תמורת כ־127 מיליון שקל, כך שפוטנציאל ההכנסות של עיריית תל אביב ממגרשי הרובע לא מבוטל כלל.

מתי יחל השיווק? לפחות בעוד שנה מהיום

השלב הבא הוא קבלת היתר בנייה לכל פרויקט בפני עצמו - ולאחר מכן, העלייה על הקרקע להקמת הפרויקט ובמקביל תחילת שיווק הדירות. עד כה, החברה היחידה מבין הזוכות במכרזי פברואר ומרץ ש"העזה" לציין מועד צפוי לתחילת השיווק בפרויקט שלה היא גינדי החזקות - שגם הייתה הראשונה להכריז על בחירת חברה מבצעת לפרויקט, חברת דניה סיבוס. גינדי העריכה מייד לאחר זכייתה בשני המגרשים במכרז מפברואר, כי "הצפי ליציאה לשיווק הוא עד 12 חודשים מהיום".

נציין כי חברת ישראל קנדה, שזכתה באחד המגרשים במכרז של רמ"י בדרום הרובע באוגוסט 2021, החלה בשיווק הפרויקט ברבעון הראשון של 2023, קרי קצת יותר משנה לאחר הזכייה - ומדובר בחברה שהזדרזה יותר מכולן לעלות על הקרקע, וכבר מקימה את הפרויקט בפועל.

ומה יהיו מחירי הדירות? 6.5 מיליון שקל ויותר

מחירי הקרקעות אמנם נמוכים בכ-30% מהמחיר שבו נמכרו במכרזים של 2021, אבל הפער מבטא בעיקר את עלות המימון והביצוע בשנת 2025 לעומת המכרזים ההם. לאור זאת, גם הציפיות לירידת מחירי הדירות בעקבותך ההיצע הגדול התבדו לפי שעה. ישנן חברות שכבר מוכרות דירות ברובע, בתוכנית הדרומית ביותר שלו, ואפשר ללמוד מהן משהו על רמות המחירים בכל האזור.

החברה הבולטת ביותר בהקשר זה היא כמובן ישראל־קנדה, שמכרה בפרויקט Rainbow כבר 228 דירות, כך על פי הדוח לשנת 2024. ברבעון האחרון של 2024 הגיעה החברה לשיא, עם ממוצע של 91,846 שקל למ"ר בדירות שמכרה (תשע דירות). הממוצע לאורך כל שנת 2024 עומד על 83,237 שקל למ"ר, ומאז החלה למכור דירות בפרויקט הוא עומד על 80,493 שקל למ"ר. המשמעות במחירים: יותר מ־8 מיליון שקל לדירת 100 מ"ר.

ומה אומרים האחרים? קבוצת חג'ג', שזכתה במגרש במרכז הרובע, ציינה בדיווח לבורסה לניירות ערך כי רף של 90 אלף שקל למ"ר הוא "למיטב ידיעת החברה מחיר השיווק שלפיו נעשו עסקאות בשנה האחרונה על ידי חלק מהחברות לדירות עם נוף לים".

עוד ציינה, כי במחירי שיווק של 75 אלף שקל למ"ר - "הערכה שמרנית", כהגדרתה - היא תזכה לתקבולים של כ־2.3 מיליארד שקל מהפרויקט, וציינה גם שבמחיר של 65 אלף שקל למ"ר תעמוד בשיעור רווחיות של כ־15%, שנחשב ממוצע בעולמות ייזום הנדל"ן.

חברת גינדי החזקות העריכה כי תמכור דירות בפרויקט שלה בכ־75 אלף שקל למ"ר - קרי 7.5 מיליון שקל לדירת 100 מ"ר; וחברת י.ח דמרי, בהתייחסה לפרויקט שלה בדרום הרובע (על הקרקע שרכשה מקבוצת חנן מור הקורסת), מעריכה כי תמכור דירות במחיר של 64 אלף שקל למ"ר - קרי 6.4 מיליון שקל לדירת 100 מ"ר. החברה זכתה במגרש גם בצפון הרובע, במכרזים שנסגרו החודש, אך לגביו טרם סיפקה הערכת מחירים.

עוד כתבות

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד