גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה שבטוח: זה ההישג הכלכלי הגדול ביותר של נשיא ארגנטינה

שיחה עם ד"ר סבי קלור, מומחה לאמריקה הלטינית ● על האג'נדה השנויה במחלוקת של חאבייר מיליי, ירידת האינפלציה הדרסטית לצד העוני במדינתו ולמה הוא מתחיל לאבד את הקרדיט הציבורי ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר סבסטיאן (סבי) קלור / צילום: פרטי
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר סבסטיאן (סבי) קלור / צילום: פרטי

ד"ר סבי קלור, בשבוע שעבר נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי היה אמור להגיע לישראל לביקור שני בתוך שנה, אך לבסוף הוא בוטל. בפברואר 2024 הוא בחר דווקא בישראל כיעד לביקורו הבינלאומי הראשון כנשיא. מה מקור המשיכה שלו לכאן?
"מבחינת מיליי ארה"ב וישראל הן מגנות המערב, והוא מעוניין להשתייך לקבוצה הזאת. בשנים האחרונות הוא גם מאוד התקרב ליהדות. הוא הכריז שברצונו להתגייר, אבל אז הסתייג ואמר שהוא לא הגיע לדרגה רוחנית מספיק גבוהה. הוא מכנה את אחותו קרינה, שהיא גם מנהלת הלשכה שלו, בשם משה ואת עצמו אהרון. עוד לפני שנבחר לנשיא הוא התחיל ללמוד תורה עם הרב האורתודוקסי שמעון אקסל ואחניש, שכיום הוא שגריר ארגנטינה בישראל. כפי שמיליי רואה זאת, כוחות השמים שלחו אותו אל הפוליטיקה".

הצוללת | הוא פרופסור ויזם סדרתי ובטוח שהבעיה של AI "לא שהיא חכמה מדי, היא טיפשה מדי"
הצוללת | הוא היה אחד הבכירים בהייטק, ויש לו המלצה חשובה: אל תלמדו את המקצוע הזה

העוגן להתגלות האלוהים הזאת יכול היה להיות גם בנצרות. למה דווקא היהדות?
"כי לכאורה זה המקור של כל הדתות. ייתכן שיש גם קשר לסטריאוטיפ שהיהודים יודעים לעשות כסף. לכן אני מציע להיזהר עם האהדה הזאת אלינו, כי אהבת היהדות עלולה להפוך לאנטישמיות. אלה שני צדדים של אותו המטבע. היהדות בארגנטינה היא יהדות פלורליסטית שחשה אי־נוחות אל מול הקשר שרקם מיליי עם הזרם האורתודוקסי.

"אגב, גם טראמפ וגם נשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונארו מאמינים שנשלחו לתפקיד בידי האל, מה שמצדיק את הנטייה האוטוקרטית שלהם, כי יש לכאורה אמת אחת. לכן כשהחטוף עומר שם טוב אמר לטראמפ 'אתה נשלחת בידי האל להציל אותנו', זו הייתה להערכתי אמירה מכוונת".

מיליי גיבה את ישראל במלוא הכוח מאז 7 באוקטובר, ובארגנטינה הוכרזו יומיים של אבל בעקבות החזרת גופותיהם של שירי ביבס וילדיה. שלושתם בעלי אזרחות ארגנטינאית. הוא גם מוצא קשר בין הערכים שהוא אוחז בהם לבין אלה של נתניהו. מה היה קורה לו היה כאן מנהיג אחר?
"אני חושב שהוא היה מפלרטט עם ישראל בכל מקרה, בעיקר בגלל רצונו לחזק את הקשר מול ארה"ב. הזכרת את משפחת ביבס ובהקשר הזה אוסיף שרבע מהחטופים הישראלים היו בעלי אזרחות לטינו-אמריקאית. לכן נושא החטופים נמצא על סדר היום בארגנטינה".

הזכרנו את ההתקרבות בין מיליי לבין מנהיגים בעלי נטייה אוטוריטרית, כמו ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן וטראמפ. איך האידיאולוגיה של מיליי כליברטריאן כלכלי קשורה למנהיגים האלה?
"זה חיבור שמשלב בין אינדיבידואליזם קיצוני לבין פופוליזם ימני, תוך דריסת ערכים דמוקרטיים ושימוש בשפה בוטה ואגרסיבית. לדוגמה, בקיץ מיליי העביר בקונגרס חבילת חקיקה שכוללת יותר מ־230 סעיפים ומעניקה לו סמכויות נרחבות בתחומי כלכלה, אנרגיה ומינהל ציבורי למשך שנה, כולל הטלת מגבלות על מחאות ציבוריות. מחוץ לחבילה הזאת הוא מינה שופטים לבית המשפט העליון באמצעות צו נשיאותי, שמערער על עצמאות בית המשפט. בין המשרדים הממשלתיים שסגר ישנם המשרד למגדר והמכון הלאומי נגד אפליה וגזענות (INADI). הוא סגר וממשיך לאיים לסגור כלי תקשורת ביקורתיים כלפיו. זה חלק מהאנטי־ממסדיות שלו".

יש כאן סתירה פנימית. מיליי בעד חופש, ועדיין מאיים לסגור כלי תקשורת שמעזים לבקר אותו, גם כשמדובר בגופים פרטיים.
"כמי שמכיר את ההתנהלות של ארגנטינה ושאר המדינות שנוקטות כיום את האידיאולוגיה שמייצג מיליי, אין כאן סתירה. צמצום הדמוקרטיה הוא חלק מהאידיאולוגיה. אגב, בסוף 2023, כשמיליי נבחר לנשיאות לא היה לו, ועדיין אין לו, רוב בסנאט ובקונגרס. לכן חלק מהצעדים שבאו לפגוע בדמוקרטיה נהדפו.

"אני כן מזהה סתירה פנימית במקום שבו הוא מנווט את שער החליפין של הפסו דרך השפעתו על הבנק המרכזי, שאינו עצמאי לחלוטין בארגנטינה. מיליי הרי דוגל באי-התערבות בשוק. אני משער שבהמשך הוא כן ירצה למצב את הבנק המרכזי כגוף עצמאי, כי ככלכלן הוא מבין שיש לכך חשיבות".

הפער בין המאקרו למיקרו

נעבור למהפכה הכלכלית. מיליי חתך בבשר החי, כולל הצעד המפורסם לסגירת 11 משרדי ממשלה. הגירעון צומצם, מודי'ס ופיץ' העלו את דירוג האשראי, וגם האינפלציה, שהייתה גבוהה מ־200% בשנה, פחתה דרמטית.
"ריסון האינפלציה הוא הישג משמעותי, אבל בעיניי ההישג הכלכלי הכי גדול של מיליי הוא שמירה על עודף תקציבי, ללא גירעון, לראשונה זה 15 שנה. זה חריג למדינה כמו ארגנטינה, שסבלה מגירעון כרוני במשך שנים".

מנגד, שיעורי העוני עדיין גבוהים מאוד. במחצית הראשונה של 2024 הם טיפסו מעבר ל־50%. החודש התבשרנו לפתע שבמחצית השנייה הם צנחו ל־38%.
"המדיניות של מיליי מכונה תרפיית ההלם, ולא סתם. כ־180 אלף איש מהמגזר הציבורי פוטרו, פנסיות קוצצו, וסובסידיות בתשלומי חשמל, גז ומים בוטלו. החודש התבשרנו לפתע ששיעורי העוני ירדו בשל הירידה באינפלציה, כי כוח הקנייה של האזרחים עלה. צריך לשים את הירידה הזאת בפרופורציה: כ־8 מיליון ארגנטינאים חיים בעוני קיצוני ויש עוד 25 מיליון איש שכל הזמן יוצאים וחוזרים מעוני. זה טירוף.

"מיליי מכוון לכך שתרפיית ההלם תביא לעלייה באמון המשקיעים במדינה ולפתיחות שלה להשקעות פרטיות. השאלה המרכזית היא אם נראה צמיחה לאורך זמן, וגם - לאן ילך הכסף? בתפיסה שלי, הכסף צריך בסופו של דבר לחזור לכבישים, לבתי חולים, לבתי ספר ולחינוך. אחרת בשביל מה צריך מדינה? חלק מבעיות היסוד עדיין לא טופלו, כמו העוני והפערים החברתיים. לא מספיקים הנתונים המרשימים ברמת המאקרו כשבחיי היומיום אנשים עדיין סובלים".

כלומר, יש פער בין המאקרו למיקרו. נתוני המאקרו בכל מקרה מבשרים טובות. הצפי לצמיחה ל־2025 הוא 5%.
"הנסיבות יכולות להיות לטובתה של ארגנטינה גם מהיבט נוסף: עושר המשאבים הטבעיים. ארגנטינה עשירה בנפט, גז טבעי, ליתיום ועוד מחצבים ומינרלים יקרי ערך. יש בה גם גידולים חקלאיים נרחבים. לא פעם לאורך ההיסטוריה ארגנטינה שימשה כ'חווה של העולם' בתקופה של מלחמות".

שנה וחצי אחרי כניסתו לתפקיד, הארגנטינאים עדיין נותנים למיליי קרדיט?
"באחרונה הקרדיט התחיל להתערער. שיעורי התמיכה במיליי עלו מ-48% כשנכנס לתפקיד ועד לשיא של 62% בפברואר, אבל אז הוא הסתבך בפרשת הקריפטו ליברה (מיליי קידם את המטבע ברשת החברתית איקס, אבל בעקבות חשד לתרמית הפוסט הוסר וערך המטבע התרסק - ה"ו), והיום שיעורי התמיכה בו נמוכים אפילו יותר מאשר בתחילת הקדנציה. הציבור גם מאוכזב שמיליי הבטיח להילחם בשחיתות ולעודד שקיפות, אבל הפר אותה כאשר מינה שופטים מטעמו בצו נשיאותי. אבל בגדול הציבור הארגנטינאי מיואש, ולכן נותן למיליי צ'אנס".

שחיתות בכל מקום

כהיסטוריון קח אותנו אל ההיסטוריה של הייאוש הארגנטינאי.
"שנות התשעים היו העשור של ההפרטות בארגנטינה, ושנות האלפיים היו העשור של ההלאמות. שום מודל לא הוכיח את עצמו ואף גרוע מכך, המשבר רק הלך והעמיק, עד כדי כאוס מוחלט וחדלות פירעון שהתרחשו בשנת 2001. מאז, במשך 20 שנה, הגיעו מנהיגים שניסו לשקם את הכלכלה ללא הצלחה.

"ישנה כמובן הבעיה הגדולה של השחיתות, שמושרשת לעומק. היא לא רק ברמה של נהג המונית ברחוב, אלא גם ברמת המערכת כולה. כשבונים כביש, בית ספר או בית חולים".

מיליי הגיע עם אידיאולוגיה קיצונית שמכונה אנרכו־קפיטליזם ויסודותיה מונחים בליברטריאניזם. כלומר, הוא מאמין בשוק חופשי באופן מוחלט. אולי כמאמר הפתגם: Desperate times call for Desperate measures?
"מוקדם לומר זאת. כמותג, מיליי בהחלט הצליח, ולכן יש סביבו המון התלהבות. צריך לזכור שבבסיס הגישה שלו עומדת השנאה למה שמכונה דיפ-סטייט: המדינה והממסד הם בגדר אויבים. יש אליטה פוליטית ששולטת בתקשורת ובבתי המשפט.

"צריך לראות אם ההישגים הכלכליים שהביא לארגנטינה יישמרו ואם בעיות הייסוד ייפתרו. אני לא רואה סימנים לכך שהמודל שלו כולל גם דאגה לאנשים החלשים".

מה לגבי המשפחה והחברים שלך שבארגנטינה? מה העמדה שלהם?
"האחים שלי הם בעלי מקצועות חופשיים והם ביקורתיים כלפי מיליי. יש לי מכרים אחרים שנותנים לו קרדיט להשלים את הפרויקט שלו. יש לי גם הרבה מכרים שחוששים לגורלה של הדמוקרטיה בארגנטינה, אולי בדומה לתהליכים שאנחנו חוששים מהם גם כאן. באופן אישי אני רוצה לחיות במדינה חופשית".

מתברר שחופש נתון לפרשנות.
"נכון, מתברר שגם בארה"ב המושג חופש נתון לפרשנות. אני ממשיך לעקוב אחר המצב בארגנטינה ובישראל בציפייה דרוכה, עם השאיפה שהחטופים יחזרו הביתה בשלום ושכולנו נצליח להשתקם. אני מקווה שהעולם יהפוך למקום פחות מטורלל ויותר סובלני".

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

תיקון והתנצלות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים